Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

HIPEREMIA PREINFLAMATORIE

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



HIPEREMIA PREINFLAMATORIE.

Simptomatologie: =>Subiectiv: durerea este provocata de excitatii termice mai mult la rece , mai putin la cald, sau agenti chimici(dulce), este localizata , pacientul indicand cu precizie dintele, intensitatea este medie sin u dureaza decat cateva minute, inceteaza dupa inlaturarea excitantului.. Durerea poate apare in urma : prepararii de bonturi , slefuiri, cavitati (datorata pierderii de substanta); dupa terminarea tratamentului cariei , cand sa realizat prin material metallic fara protejarea dentinei. => Obiectiv: process carios, fara deschiderea camerei pulpare , palparea cu sonda prezenta hipersensibilitate , la periferia procesului carios hiperestezie dentinara, probele de vitalitate sunt +, cu o usoara sensibilitate.



Diagnostic pozitiv: persistenta durerii cateva minute dupa inlaturarea excitantului inceteaza.; existenta procesului carios fara deschiderea camerei pulpare si teste de vitalitate +, semnalarea a unor tratamente effectuate pe dintele in cauza cu putin timp in urma.

Diagnostic diferential: hipersensibilitate si hiperestezie dentinara, pulpite acute coronare.

Evol. Si Complicatii: odata cu inlaturarea factorilor cauzali devina posibila revenirea la normal a pulpei ; daca nu este tratata procesul inflamator evolueaza fie spre pulpita cronica , fie spre pulpita acuta seroasa.

Tratamentul : trat. cariei simple si coafaj indirect, trat. careiei simple si coafaj direct in dublu timp, extirpare vitala, amputare vitala la dinti permanenti in curs de dezvoltare

Pulpita seroasa acuta partiala(coronara):

Simptomatologie : Subiectiv: durerea este vie, localizata la un anumit dinte, este provocata de excitanti termici la rece la inceput, mai tarziu si la cald. Se manifest ape o durata mai mare decat in hiperemie, de la cateva minute la cateva ore. Crizele dureroase sunt mai rare la inceput, cu timpul devin mai frecvente si pot sa apara si spontan , mai ales seara si noapte. Criza poate inceta de la sine, de obicei se administreaza calmante. Obiectiv : dinte cu coloratie normala, cu carie profunda, deposit bogat in dentina alterata, dupa indepartare ramane strat subtire de dentina dura si pigmentata, atingerea cu sonda provoaca reactie dureropasa, puternica, se poate deschide camera pulp prin indepartarea dentinei alterate, percutia in ax nu este dureroasa, nici transversal, testele de vitalitate sunt +, cu o durere prelungita., pacientul relateaza ca durerile sunt calmate de apa calduta.!

Diagnosti pozitiv: durere vie, spontana sau provocata, dureaza de la cateva ore la cateva minute, teste de vitalitate sunt positive, procesul carios profound, fara deschiderea camerei pulpare, si cu sensibilitate la atingerea fundului cavitatii.

Diagnostic diferential: hiperemie preinflamatorie, pulpite acuta seroasa totala, pulpita purulenta partiala, pulpita purulenta totala.

Evol. si complicatii: printro actiune terapeutica corecta se poate obtine o vindecare si conservare a vitalitatii pulpei.. este rar acest lucru , pulpita avand tendinta de a evolua spre stadii avansate.

Tratament: coafajul direct in dublu timp, amputatia vitala, extirpare vitala.

Pulpita acuta seroasa totala :

Simptomatologie: Subiectiv: tabloul clinic dominant de acuitatea fenomenului dureros. Criza provocata de un agent extern, poate fi la inceput violenta, insuportabila, dar se poate ca intensitatea dureroasa sa fie si progresiva. Poate apare sponrtan , avand character fie progresiv fie brutal, durerea tine mult timp , avand perioade de reducere ale intensitatii. Are tendinta de iradiere in regiunea temporala , orbitala , submandibulara, occipitala. Iradierea nu apare la inceput numai in fazele de mare intensitate si pacientul numai poate localiza dintele. Analgeticele au eficienta redusa, determinanad doar reducerea temporara a intensitatii. Obiectiv: proces carios profound, camera pulpara acoperita de un strt subtire de dentina alterata. Presiunile cu sonda pot deschide camera pulpara , ce provoaca exacerbarea dureri si aparitia picaturii de sange. Doare la percutia in ax.

Diagnostic pozitiv: caracterul continuu al durerii, de mare intensitate , sensibilitate la percutia in ax, hipersensibilitate la teste de vitalitate termice.

Diagnostic diferential: pulpita acuta seroasa partiala(durere in crize); pulpita purulenta totala , parodontita apicala acuta seroasa.

Tratament: extirparea vitala ;extirparea devitala , numai dupa calmarea durerii prin pansamanet calmant.

Pulpita acuta purulenta partiala(coronara):

Simptomatologie: Subiectiv: asemanatoare cu cele din pulpita ac seroasa partiala. Durerea apare in crize, spontane , noaptea apoi iradianta, are character pulsatil sincronizand sistolele ventriculare, durerea se accentueaza la cald, la rece durerea se reduce pacientul tine apa in gura. Obiectib: carie profunda , strt de dentina alterata , din camera pulpara deschisa va fi evacuate o cantitate mica de puroi, sub forma unei picaturi urmata de o usoara sangerare, La deschiderea camerei pulpare durerea se intensifica datorita decompresiunii apoi se diminua sau inceteaza.

Diagnostic pozitiv: character pulsatil al durerii , posibilitatea de localizare. Exacerbarea la cald, diminuare la rece. Picatura de puroi la deschiderea camerei pulpare, probe de vitalitate la rece si electrica sunt positive la intensitati mari decat obisnuite.

Diagnostic diferential: pulpita ac. seroasa partiala; pulpita purulenta totala.

Evolutie si complicatii: poate evolua spre pulpita purulenta totala spre pulpita cronica deschisa ulceroasa, spre gangrene pulpara.

Tratamanet : extirpare vitala .

Pulpita purulenta acuta totala (coronoradiculara):

Simptomatologie : Subiectiv: durerile sunt spontane si foarte puternice, continue, iradiante si cu character pulsatil , sensibilitate la cald foarte accentuate, bolnavul abuzeaza de lichide. Durerile nu cedeaza la calmante locale sau analgetice. Obiectiv: process carios extins si profound, exereza dentinei se face usor, dupa evacuarea secretiei purulente prin deschiderea camerei pulpare scade tensiunea sau chiar inceteaza durerea, la sondarea camerei pulpare sensibilitatea este crescuta, numai in profunzine.

Diagnostic pozivit: caracterul pulsatil al durerii, calmarea temporara prin lichide reci, teste de vitalitate reduse, sensibilitate la percutia in ax, picatura de putoi

Diagnostic diferential: pulpita acuta seroasa totala, pulpita acuta purulenta partiala, parodontita apicala acuta

Evolutiesi complicatii: se complica cu parodontica apicala acuta.

Tratament: extirparea vitala cu tratament medicamentos cu metoda antisepticoaseptica endocanalicular. (klumski sau walcoff).

Pulpita cornice deschisa ulceroasa:

Simptomatologie:Subiectiv: nu este dureroasa, pacientul relateaza aparitia durerii in urma masticatiei, incetarea dureri se face prin deplasarea bolului alinmentar , pacientul evita sa utilizeze masticatia pe partea respective , cand cavitatea carioasa este obliterate pentru untimp lung cu aresturi alimentare, favorizeaza reacutizari a procesului inflamator si durerea capata caracterele pulpitei acute, dar avand o intensitate mai putin violenta. Pacientul ne mai poate relata existenta unui process carios vechi , cu antecedente dureroase puternice, existenta unui miros neplacut, aparitia unei sangerari dupa periaj, sau trauma masticatorii Obiectiv: la inspectie , prezenta unei carii profunde , cu o bogata dentina alterata si deschiderea camerei pulpare, se observa pulpa de culoare rosu inchis spre brun , prin deschiderea camerei. Fracturarea peretilor cavitatii si subtierea lor prin distrugerea straturilor dure dentare , po provoca leziuni ale limbii si ale mucoase jugale. Palparea cu sonda nu este dureroasa, inteparea in profunzime provoaca durere vie, cu sangerare abundenta. Percutia in ax si transversala este negative. Testele de vitalitate sunt , dar la intervale mai mari fata de acelea la care raspunde un dinte cu pulpa sanatoasa.

Diagnostic pozitiv: lipsa durerii si aparitia ei la masticatie; existenta camerei pulpare deschise si process carios profound; sangerare la inteparea cu sonda si sensibilitate la inteparea profunda; teste de vitalitate pozitivce la intensitati crescute ale excitantului ; raspuns negative la percutia in ax

Diagnostic diferential: pulpita cronica deschisa polipoasa; necroza pulpara si gangrene pulpara.

Evolutie si complicatii: evolueaza spre peirderea progresiva a vitalitatii pulpei, urmata de necrozsa si gangrene pulpara, dinte predispusi la fracturarea peretilor coronary.

Tratament: extirparea vitala, in caz de contraindicatii de anestezie se poate face extirpare devitala.

Pulpita cronica deschisa polipoasa (granulomatoasa):

Simptomatologie:Subiectiv: prezenta unei carii cu evolutie indelungata , sangerarea in timpul actului masticator si periajului, jena dureroasa in preiunea alimentelor; uneori, prin obliterarea cariei se pot produce reacutizari a unei inflamatii acute, cu simptomatologie, inspectia punein evidenta depozite de tartru pe sintele respective sip e dintii vecini, datorita evitarii utilizarii partii respective, de catre pacient, in cursul masticatiei. Obiectiv: Dintele prezinta o cavitate carioasa mare, cu camera pulpara deschisa care eeste ocupata partial sau total de o formatiune polipoasa de aspect moale, in cazul in care 1 sau mai multi pereti ai coroanei sunt distrusi formatiunea proemina afara, venind in contact cu epiteliul gingival. Polipul are o culoare roz si suprafata neteda, luycioasa cand este epitelizat. Cand nu este oacoperit de epiteliu culoarea este rosie, hemoragica, suprafata neregulata, cu depozitte de fibrina. La palpare cu sonda se poate insinua intre polip si marginea cavitatii urmarind baza lui de insertie in camera pulpara sau canalul radicular. La presare cu degetul sau spatula formatiunea este depresibila si elastica, revenind la normal dupa incetarea presiunii. Inteparea cu sonda a polipului nu provoaca o sensibilitate decat in regiunea mai profunda, dar provoaca o sangerare abundenta.

Diagnostic pozitiv: carie profunda cu deschiderea camerei pulpare, formatiune polipoasa in continuarea pulpei dentare, cu sangerare si sensibilitate la inteparea in profunzime.

Diagnostic diferential: necroza pulpara, lipseste proliferarea polipoasa, lipseste sangerarea si sensibiliatatea la sondare, pulpita cronica deschisa ulceroasa, lipseste proliferarea polipoasa, polipul gingival daca se urmareste baza de insertie, se constata continuitatea lui cu epitelul gingival.

Evolutie si complicatii: reacutizari, necroza pulparasi infectarea ei cu germeni de putrefactie, fracturarea peretilor coronara . Tratament:extirpare vitala.

Pulpita cronica inchisa propiu-zisa:

Simptomatologie: pacientul nu a avut dureri la dintele in cauza, excitati chimice, traumatice si termice nu provoaca sensibilitate. Pacientul se prezinta de obicei pentru afectiuni localizate la alti dinti iar pulpita este descoperita de specialist. Obiectiv: dintele prezinta uneori o cavitate carioasa pe fundul careia dentina poate avea o duritate normala , usor colorata., alteori dintele prezinta o obturatie mare, veche , cu adaptare marginala incorecta, prezentand procese de carie secundara, inflamatia datorandu-se unei recidive de carie. Testare vitalitatii este pozitiva numai la intensitati f mari, receptivitatea pt. rece, cald, este abolita. Examinarea cu sonda nu este sensibila si chiar daca se procedeaza la deschiderea camerei pulpara. Deschiderea camerei pulpare si inteparea cu sonda a pulpei duce la sangerare abundenta determinate de bogatia pulpei in vase de neoformatie

Diagnostic pozitiv: dificil de precizat, se iau in consideratie scaderea considerabila a vitalitatii la diverse teste de vitalitate, la dinti cu procese carioase profunde, sau cu obturatii care nu intereseaza camera pulpara. Existenta cariei secundare contribuie la punerea diagnosticului, fara sal precizeze. Prin trepanarea exploratorie a peretelui de dentina pulpar evidentiaza insensibilitate, dar cu sangerare abundenta in momentul lezarii pulpei se poate pune diagnosticul de pulpita cronica inchisa propiu -zisa.

Diagnostic diferential: pulpita cronica deschisa ulceroasa, necroza pulpara, pulpita cronica inchisa granulomatoasa, gangrene pulpara.

Evolutie si complicatii: exacerbarea unor focare pulpare de inflamatie limitata si cu character subacut, necroza pulpara, gangrene pulpara Tratament: extirpare vitala.

Pulpita cronica inchisa hiperplazica (granulom intern Palazzi):

Simptomatologie: leziunile sunt nedureroase, pacientul acuza o vaga jena la dintele respective. Diagnosticul se pune prin examenul radiologic, cand localizarea pulpopatiei este in regiunea coronara sis a produs o demineralizare a dentinei, se vede prin transparenta smaltului pulpa de culoare roz, cand localizarea esre radiculara s poate constata in dreptul dintelui pe mucoasa vestibulara sau orala, prezenta unei fistule. Exista posibilitatea ca extinderea leziuni sa fi determinat fracturarea coronara cu hernierea pulpei.

Diagnostic pozitiv: teste de vitalitate releva sensibilitate scazuta, rol important are examenul diafonoscopic, modificarea conturului camerei pulpare. Examenul radiologic concludent pentru diagnostic.

Diagnostic diferentia:pulpita cronica inchisa propriu-zisa, necroza pulpara.

Evolutie: este lenta spre necroza pulpara, fracturi coronare.

Necroza pulpara

Simptomatologie: este saraca, de multe ori dinte indemn, dar se poate constata o transparenta mai mica decat a dintilor invecinati si uneori chiar aspect mat. Modificarea culorii dintelui spre galben-cenusiu sau brun si este total areactiv la excitanti termici, chimici bucali. Nu prezinta hipersensibilitate sau hiperestezie, daca inante a existat un process carios acesta evolueaza rapid, dintele poate prezenta o obturatie veche, din silicat, rasini, amalgam, fara obturatie de baza,probele de vitalitate sunt- ,la pecrutie rezonanta mata.

Diagnostic pozitiv:modificare de culoare a dintelui , lipsa sensibilitatii la palare cu sonda, in camera pulp si canelele radiculare, teste de vitalitate negative, insamantare bacteriana negative.

Diagnostic diferential: gangrene pulpara simpla , parodontita apicala cronica, pulpita cronica deschisa, pulpita cronica inchisa propriuzisa

Evolutie: necroza poate ramane o perioasa in acest stadiu. Fractura dentara, infectarea pulpei necrozate cu gemreni patogeni proveniti din cavitatea bucala , sau a unui canal radicular lateral, care comunica cu pungi parodontale.

Tratament: tratata ca si gangrena pulpara, incluzandu-se si tratament antibacterian.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2881
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved