Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

HUMERUSUL

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



HUMERUSUL

Humerusul este un os lung care formeaza singur scheletul bratului. El este alcatuit dintr-un corp (diafiza) si doua extremitati (epifize).



Epifiza proximala prezinta o formatiune cat o treime dintr-o sfera, orientata superior, medial si posterior, numita capul humerusului. Axul sau, fata de diafiza, realizeaza un unghi de 130 - 150 grade. El se articuleaza cu cavitatea glenoida a scapulei. Capul humeral este marginit de un sant numit col anatomic; antero-medial si inferior de colul anatomic se afla tuberculul mic (trohin), iar antero-lateral de cap se gaseste tuberculul mare (trohiter).

Intre cei doi tuberculi si crestele ce ii continua distal, numite creasta tuberculului mic si creasta tuberculului mare, se formeaza santul intertubercular ("culisa bicipitala") in care aluneca tendonul capului lung al muschiului biceps brahial.

Intre extremitatea proximala si diafiza se afla colul chirurgical.

Corpul humerusului are forma cilindrica neregulata in jumatatea superioara si prismatic triunghiulara in cea inferioara. El prezinta:

fata antero-laterala, la jumatatea careia se afla tuberozitatea deltoidiana, in forma literei "V", numita si "V"-ul deltoidian.

fata antero-mediala, in a carei portiune mijlocie se afla orificiul nutritiv.

fata posterioara, la nivelul careia se afla santul nervului radial ce coboara spre marginea laterala a humerusului, oblic in jos, dinspre medial spre lateral; in el se gasesc nervul radial si artera brahiala profunda.

marginea mediala si marginea laterala, care se termina ca niste creste in dreptul epicondililor. Marginea laterala este intrerupta, la unirea 1/3 sale inferioare cu cele 2/3 superioare, de santul nervului radial.

Extremitatea distala este prismatic triunghiulara, turtita antero-posterior si se mai numeste "paleta humerala"; ea prezinta trohleea humerala (in partea sa mediala), capitulum humeral (lateral de trohlee).

Pe fata anterioara a paletei humerale se gaseste fosa radiala (superior de capitulum) si fosa coronoida (superior de trohlee).

Pe fata posterioara a paletei humerale se gaseste fosa olecraniana. Paleta humerala prezinta, medial, condilul humeral medial, care se termina cu epicondilul humeral medial, numit si epitrohlee si, lateral, condilul humeral lateral, care se termina cu epicondilul humeral lateral. Posterior de epicondilul medial se afla santul nervului ulnar, prin care trece nervul ulnar.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 924
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved