Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Muschii bdomenului

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



Muschii bdomenului

Repere: superior - diafragmul

lateral -reborturile costale 7-9 (10)

inferior - spina iliaca



- tuberculul pubic ( unde se insera ligamentul inghinal)

medial - linia alba (la intersectia aponevrozelor muschilor lati ai abdomenului)

Muschii latii sunt: oblic intern

oblic extern

transvers abdominal,

si prezinta 2 aponevroze: anterioara (formeaza linia alba)

posterioara (se prinde de coloana vertebrala).

Ca actiuni, acestia : mentin presiunea intraabdominala

au rol in digestie.

Sunt inervati de nervii intercostali, si irigati de vasele din peretele anterior al abdomenului.

Raporturi cu/ la:

participa la formarea tecii muschiului drept abdominal care are 2 foite: 1) anterioara (formata de muschiul oblic intern si muschiul oblic extern)

2) posterioara.

Muschiul oblic intern are raporturi cu:

Stalpul medial, al canalului inghinal.

lateral si

posterior

Ligamentul inghinal

Ligamentul lacunar

Aponevroza anterioara determina peretele anterior la canalului inghinal.

Directia fibrleor este descendenta dinspre lateral spre medial.

Muschiul oblic intern:

  • Directia fibrelor sale este ascendenta dinspre lateral spre medial
  • Aponevroza lui realizeaza fata anterioara si posterioara a tecii dreptului abdominal in 2/3 superioara a abdomenului prin dedublarea ei la marginea dreptului abdominal.In 1/3 inferioara formeaza numai o foitza anterioara impreuna cu muschiul oblic extern si muschiul transvers abdominal
  • Impreuna cu muschiul transvers abdominal formeaza peretele superior al canalului inghinal
  • Muschiul oblic intern impreuna cu muschiul transvers abdominal se unesc intr-un tendon comun numit conjunct, ce se insera pe tuberculul pubic si simfiza pubiana participand la formarea peretelui posterior al canalului inghinal.
  • Tot inpreuna cu muschiul transvers abdominal participa la formarea muschiului cremaster  care inconjoara funiculul spermatic
  • Funiculul spermatic este inervat de nervul genito-femural, nerv ce provine din ramura genitala

Reflexul cremasteric presupune iritarea funiculului spermatic

Orificiul superficial al canalului inghinal este delimitat de stalpii medial si lateral si tuberculul pubic. Stalpul medial vine din aponevroza oblicului extern si se insera pe simfiza pubiana. Stalpul lateral se insera pe tuberculul pubic si se continua cu ligamentul inghinal care merge pana la spina (I.A.S) si se continua inferior pana la creasta pectinee formand ligamentul lacunar care va delimita lacuna vasculara.

Din ligamentul inghinal pana la eminenta ileopectinee se insera arcul iliopectineu care delimiteaza in lateral lacuna neuromusculara si medial lacuna vasculara.

Stalpul posterior de pe tuberculul pubic se insera pe simfiza facand parte din peretele posterior al canalului inghinal.

Ligamentul pectineal se afla pe creasta pectinee prin sintersectia tendonului conjunct cu ligamentul lacunar.

Vasele si nervii peretelui anterior al peretelui anterior al abdomenului

Vascularizatia planului superficial se realizaeaza prin anastomoze cavo-cave si porto-cave.

Vascularizatia planului profund este sustinut de artera epigastrica inferioara si artera circumflexa iliaca profunda.

Inervatia peretelui anterior al abdomenului incepe de la rebordul costal , nervii avand o directie descendenta spre medial.

Nervii VII- X sunt situati deasupra ombilicului, iar nervii XI- XII sub ombilic.

Areterele, venele, si nervii intercostali trec intre muschiul oblic intern si transvers abdominal.

Punctele slabe ale peretelui abdominal:

Linia alba

Localizare: intre procesul xifoid si simfiza pubiana, la intersectia aponevrozelor muschilor lati ai abdomenului. Tesutul de la nivelul aponevrozelor este mai lax, si astfel se creeaza orificii herniare. Prin aceastea se pot angaja hernii de linie alba cu un viscer abdominal (ex: stomac, intestin, etc.)

Hernia reprezinta prezenta unui orificiu preformat mai mare decat in mod normal.Viscerul abdominal ia in cap peritoneul si iese prin acest orificiu formand sacul herniar.

Eventratia reprezinta prezenta unei hernii formate post operator.

Hernia ombilicala : prezinta la exetrior un inel ombilical; acesta poate fi mai dilatat, devine palpabil si prin el poate hernia un viscer. Totodata un perete mai flasc poate scadea presiunea intraabdominala, astfel riscurile de dezvoltare a unei hernii cresc.

Canalul inghinal (deasupra plicii inghinale ) pe peretele posterior al acestuia se pot produce hernii inghinale. Acestea sunt diferite de hernia femurala care se produce sub plica inghinala.

Hernia inghinala este de asemenea mai des intalnita la persoanele de sex masculin decat la cel feminin, la acestea din urma, herniile femurale fiind mai des intalnite decat la barbati.

Hernii inginale mai pot fi :

  • Prin foseta vezicala - sunt hernii oblice interne ce angreneaza vezica urinara, iar cele 3 ligamente ale fasciei transversalis se suprapun (ligamentul reflex, tendonul conjunct si ligamentul Henle.). Aceste hernii sunt rar intalnite

Fascia transversalis, situata pe peretele posterior al canalului inghinal este formata de ligamentul reflex, tendonul conjunct si ligamentul Henle.

  • Prin foseta inghinala mediala - sunt hernii inghinale directe, prin fascia transversalis. Acestea se formeaza atunci cand muschii abdomenului sunt redusi, fiind totodata si cele mai frecvent intalnite.
  • Prin foseta inghinala laterala -  sunt hernii oblice externe, frecvente in special la nou nascuti. Acestea sunt frecvent insotite de ocluzii intestinale.

Puncte slabe ale peretelui abdominal posterior sunt :

  • Trigonul lombar Greenfeld
  • Patrulaterul
  • Pentagonul Krause

Canalul inghinal

Canalul inghinal are un traiect prin interiorul peretelui anterior al abdomenului prin care se produce "discensius testis" care consta in coborarea testiculelor in bursele scrotale. In cazul unui discensis testis incomplet, caz in care testiculul ar ramane la nivelul abdomenului, temperatura pentru spermis ar creste, ducand la infertilitate si/ sau cancer testicular.

Testiculul ajunge in scrot prin funiculul spermatic, acesta din urma fiind antrenat de muschiul cremaster, muschi inervat de nervul genitofemural si irigat de artera si vena cremasterica.

Canalul inghinal este inervat de nervul ilio-inghinalcare patrunde in partea superioara a canalului inghinal prin orificiul superficial al canalului inghinal.

La femeie canalul inghinal este mai putin dezvoltat decat la barbat, avand ca particularitati ligamentul rotund al uterului ce pleaca din coarnele uterului, si se insera pe muntele venus si grosimea labiilor mari, pe tuberculul pubic; si ligamentul Cloquet, inserat pe peritoneul vaginal(corespondent al funiculului spermatic la barbat). Canalul inghinal la femeie este irigat de asemenea de artera si vena cremasterica si inervat de nervul genitofemural si ileoinghinal. Orificiul profund al canalului inghinal prezinta infero-medial artera si vena epigastrica inferioara, si supero-lateral ligamentul Hasselbach. .



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5666
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved