Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Notiunea de sanatate a copilului, grupele de sanatate si factorii de risc pentru sanatatea copiilor de varsta timpurie

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Probleme de geriatrie in practica medicului de familie
CITOPLASMA SI MEMBRANA CITOPLASMATICA
CLASIFICAREA SERVICIILOR PENTRU SITUATII DE URGENTA
Miere si scortisoara - O COMBINATIE CURATIVA
Polipoza rectocolonica
COMBATEREA DIABETULUI PRINTR-O GREUTATE SANATOASA
“ANALIZA – DIAGNOSTIC” (DIAGNOSTICAREA) – APLICATII ALE METODEI „ANALIZA – DIAGNOSTIC” IN STUDIUL MANAGEMENTULUI SISTEMULUI FARMACEUTIC AL M.Ap.N.
Parotidita epidermica
Tincture Seven - Scop antiparazitar
Accidente si complicatii ale extractiei dentare

Notiunea de sanatate a copilului, grupele de sanatate si factorii de risc pentru sanatatea copiilor de varsta timpurie

Notiunea de sanatate a suferit mai multe interpretari pe parcursul dezvoltarii civilizatiei umane. In perioada medievala sanatatea se asocia cu faptul de supravietuire in urma multiplelor epidemii severe, in sec XXI aceasta notiune este asociata cu senzatia de stare buna fizica si mintala, precum si cu capacitatea adecvata de a-ti indeplini functiile la locul de munca, in familie si in comunitate. Evolutia definitiilor sanatatii in ultimii 100-150 de ani poate fi prezentata astfel: “supravietuire”- “stare libera de boli” – “abilitatea de a exercita activitatile cotidiene obisnuite” – “senzatia de fericire si prosperitate”[13,14,24].Perceperea sanatatii este diferita in diverse tari ale lumii. Unele stari de sanantate considerate normale  in anumite tari ale Africii sunt tratate ca stari patologice in statele dezvoltate ale Europei. Concomitent, anumite stari clinice (de exemplu durerile articulare la persoanele de varsta a 3a), considerate relativ acceptabile, nu pot fi considerate satisfacatoare pentru un copil. Prin urmare, sanatatea este un concept multidimensional, ce include nu numai lipsa bolii sau a dizabilitatii, ci si abilitatea de a indeplini sarcinile si activitatile cotidiene si de a pastra senzatia obisnuita de stare de bine.

Prima definitie a sanatatii a fost data de Hipocrate in felul urmator: “sanatatea prezinta o stare de echilibru intre corp, minte si mediu”. Iar cea mai complexa definitie a sanatatii a fost oferita de OMS: “sanatatea este o stare de prosperitate completa fizica, mintala si sociala, nu doar lipsa bolii sau a infirmitatii” (Constitutia Organizatiei Mondiale a Sanatatii, adoptata la Conferinta Internationala a Sanatatii, 19 iunie-22 iulie 1946). Mai tarziu, in aceasta definitie a fost inclusa si “capacitatea de a duce o viata productiva social si economic”.

Este evident faptul ca aplicarea definitiei OMS asupra starii de sanatate individuale va releva faptul ca nimeni nu este absolut sanatos. Aceasta definitie determina directiile de activitate a sistemelor de sanatate pentru o perspectiva de lunga durata in vederea asigurarii unui nivel cat mai bun a sanatatii populatiei. Totodata, este clar ca dezvoltarea societatilor pe calea asigurarii prosperitatii complete fizice, mintale si sociale va dura permanent.

Notiunea de sanatate a copilului a fost definita ca “un proces de adaptare la mediul inconjurator in realizare functiilor biologice si sociale.” Dinamica proceselor fizice si psihice ale organismului reprezinta baza de formare a sanatatii pe fondul schimbarilor continue morfologice si functionale din perioada copilariei.

Criteriile de clasificare a starii de sanatate ca si definitia de sanatate difera de la tara la tara si de la un sistem de sanatate la altul. Copiii in procesul de crestere trec prin “perioade critice” de dezvoltare cand diapazonul reactiilor de adaptare se limiteaza iar sensibilitatea organismului la factorii de risc se mareste.

Perioade critice exista in etapa prenatala si post natala (tabelul 1). In asemenea perioade copilul se afla intr-o stare instabila, este predispus la un risc mai sporit de a face stari premorbide, este predispus la unele patologii in urma influentei factorilor patogeni. In functie de perioadele de varsta ale copilului au fost evidentiati factorii de risc endogeni si cei exogeni cu influenta asupra sanatatii copilului.

Tabel 1

Perioade critice de dezvoltare a copilului

Caracteristica

Starile de pericol si maladii

Perioada intrauterina

Diferentierea tesutului, formarea organelor.

Influenta teratogena a factorilor fizici, chimici si biologici.

Dezvoltarea viciilor congenitale.

Risc inalt al mutatiilor genetice si de cromosomi

Cresterea masei fatului, trecerea transplacentara a imunoglobulinelor, sinteza surfactantului/substanta activa a plamanilor

Hiopxie -  intrauterina, non-maturitatea fatului, infectii intrauterine, nasterea copiilor cu greutate mica, insuficienta sistemului imun, afectarea SNC

Dereglari metabolice

Perioada neonatala

Adaptarea la conditiile extrauterine de existenta, predominarea influentei zonelor subcorticale, reactiile cu caracter generalizat ale SNC

Patologii ale SNC

Manifestarea viciilor de dezvoltare, a maladiilor de cromosomi.

Dereglari ale proceselor de adaptare

Starea de supresor a sitemului imun, capacitate slaba de formare a imunitatii active; insuficienta sistemului de interferon, incrucisare in formula de sange, reglarea homeostaziei, termoreglarea

Predispozitia la infectiile generalizate, starile septice, sindromul dereglarilor respiratorii

Frecventa inalta a pneumoniilor, infectiilor intrauterine

Perioada 3-6 luni de viata

Transferarea copilului la alimentatia mixta, dezvoltarea reflexelor, vederii binoculare, memoriei.Slabirea imunitatii pulmonare (materne) pasive, sensibilizarea nespecifica a organismului, cresterea intensiva, instabilitatea proceselor metabolice.

Manifestarea simptomelor alarmante ale dereglarilor neuropsihice, insuficienta imunitatii locale, maladiile plamanilor si ale tractului gastro-intestinal, sensibilitatea marita la grupa de virusi respiratori, cresterea alergiilor alimentare, starea hipoimuna agraveaza devoltarea diatezei limfatice, manifestarea rahitismului, anemiei, hipotrofiei.

Perioada 2 – 4 ani

Formarea reflexelor conditionate, dezvoltarea abilitatilor de vorbire, socializarea, deficitul fiziologic al unor subclase de imunoglobuluine.

Dezvoltarea T limfocitelor (helper), mentinerea insuficientei imunitatii locale

Reactii nevrotice, retinerea abilitatii de vorbire, cresterea frecventei maladiilor de etiologie virala, bacteriana.

Frecventa sporita a maladiilor contagioase, posibilitatea dezvoltarii maladiilor de natura autoimuna si imunocomplexa.

Frecventa sporita a traumatismelor casnice

Cresterea morbiditatii in comparatie cu perioada precedenta

Perioada 5 – 6 ani

Formarea SNC, virajul dezvoltarii neuropsihice.

Schimbarea leucoformulei.

Imbunatatirea indicatorilor sistemului imun (apropierea de nivelul adult), activitatea inalta a T limfocitelor, nivel inalt al IgE.

Cresterea avansata in inaltime, talie

Stabilizarea procesului de metabolism

Sporirea frecventei reactiilor nevrotice, surmenajul emotional, cresterea starilor nevrotice si de hotar.

Frecventa sporita a maladiilor contagioase.

Prezenta helmintiazelor, reactiilor alergice, stabilirea maladiilor cronice somatice – grupa copii frecvent bolnavi

  

Sanatatea este determinata de mai multi factori. Sinergia dintre acesti factori determina cat de susceptibili suntem fata de maladii sau cat de sanatosi suntem.Exista mai multe clasificari ale factorilor determinanti de sanatate, dar pentru prima data au fost analizate domeniile care determina sanatatea umana din perspectiva sanatatii publice de catre ministrul canadian al sanatatii Lalonde M. ,in raportul “viziuni noi asupra sanatatii canadienilor”(1974).

Conform conceptului “spatiului sanatatii” propus in acest raport, domeniile care determina sanatatea sunt descrise in Modelul Epidemiologic ce determina starea sanatatii al lui Denver:

1.     Factori biologici (ereditate, caracteristici demografice ale populatiei)

2.     Factori ambientali (factorii mediului fizic si celui social: factori fizici, chimici, socio-culturali, educationali).

3.     Factori comportamentali, atitudinile, obiceiurile. Stilul de viata depinde de comportamente care, la randul lor, sunt conditionate de factorii sociali, desi stilul de viata este rezultatul factorilor sociali si al comportamentelor.

4.     Servicii de sanatate (preventive, curative, recuperatorii) [14].
Influenta domeniilor mentionate asupra sanatatii este tratata de diferiti autori difertit. Lalonde M. a stabilit ca influenta domeniilor mentionate asupra sanatatii se distribuie in felul urmator:

1.     Managementul sistemului sanitar contribuie doar cu 10-15 % la conditionarea sanatatii populatiei si individului.

2.     Altele/ restul 85-90 % sunt distribuite aproape egal intre celelalte trei domenii: biologie umana, comportament si mediu.

Expertii OMS [17], au stabilit un alt raport al influentei acestor factori asupra sanatatii (Tabelul 2).

Domeniile si ponderea lor in conditionarea starii de sanatate

Descrierea domeniilor

Biologia umana-

20 %

Presupune toate aspectele sanatatii fizice si mintale, care au loc in corpul uman ca urmare a proceselor biologice ale corpului si determina infatisarea lui individuala. Include in sine: ereditatea individului, procesele de mutatie si imbatrinire, multimea sistemelor complexe interne ale corpului (osteoarticular, muscular, nervos, cardiovascular, endocrin).

Mediul 20 %

Include toate aspectele legate de sanatate, care sunt externe corpului uman si asupra carora individul are un control redus sau nu-l are deloc.

Comportamentul 50%

Consta din totalitatea comportamentelor practicate si deciziilor luate de catre indivizi, care afecteaza sanatatea acestora, si asupra carora indivizii poseda un anumit grad de control.

Sistemul sanitar 10 %

Se subintelege cantitatea, calitatea, aranjamentul, natura si relatiile dintre oameni si resurse in prosesul de acordare a asistentei medicale.

Conform expertilor OMS, cel mai larg factor este comportamentul, care in mare masura determina sanatatea populatiei la moment (static). Comportamentul, modul de viata au fost sistematizate in patru criterii:

1.     Nivelul economic al populatiei.

2.     Nivelul sociologic al populatiei (calitatea vietii si satisfacerea nevoilor materiale/ spirituale).

3.     Nivelul social psihologic (stilul vietii, particularitatile psihologice).

4.     Nivelul social economic al familiei cu copil (regimul vietii, mediul rural/urban).

Factorii de risc ce influenteaza asupra starii de sanatate a copilului sunt structurati in functie de perioada de influenta:

·       Preconceptionali

·       Antenatali

·       Intranatali

·       Postnatali

Asadar, factorii de risc postnatali au cuprins perioada: neonatala precoce (0-7 zile), neonatala tardiva (0-28 zile), infantila (0-1 an), copilarie timpurie (0-5 ani), copilarie medie (5-11 ani), adolescenta (11-18 ani).
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3347
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site