Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

PRESOPUNCTURA

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



PRESOPUNCTURA

Ca si masajul, presopunctura se practica din cele mai vechi timpuri. Se pare ca la originea acestei practici medicale este China, lucru atestat de manuscriselevechi. Presopunctura este un masaj energetic care se bazeaza pe mobilizarea energiei vitale ce exista si circula in organismul uman. In general, asupra notiunilor de "masaj' si "presopunctura' se formuleaza mai multe opinii privind definirea termenilor. Pentru simplificare, prin masaj vom intelege masarea realizata de-a lungul meridianului, iar prin presopunctura masarea la nivelul punctelor de acupunctura, executata prin presiuni combinate cu miscari circulare. In ambele cazuri (masaj sau presopunctura), cele mai bune rezultate se obtin utilizand varful degclului sau unghia, deoarece se spune ca la nivelul lor energia se afla intr-un echilibru aproape perfect. Persoana care executa tratamentul trebuie sa aiba mainile sanatoase. Pielea pe care se efectueaza masaj sau presopunctura trebuie sa fie, de asemenea, sanatoasa,fara leziuni, eruptii, cicatrici, bataturi sau tumori .



Incaperea unde se executa tratamentul trebuie sa fie spatioasa, luminoasa, suficient de incalzita, (fara asistenta publica).

Pozitia pacientului va cat mai comoda, culcat sau asezat, niciodata in picioare.

Pentru obtinerea efectului de tonifiere, masajul se face in sensul meridianului, cu miscari rapide iar presopunctura se realizeaza prin apasari circulare asupra punctelor active, orientate in sensul de rotire al acelor de ceasornic (fiecare manevra avand o durata scurta), cu varful degetului sau cu unghia, ambele din pozitii verticale pe piele.

O presiune puternica, unica, uneori exercitata cu unghia, asupra punctului activ, are de asemenea un efect stimulant, tonifiant.

Realizarea efectului de tonifiere va fi urmata de paloare, cresterea sensibilitatii si tonusului muscular local.

Efectul de dispersie se realizeaza prin masaj in sensul invers meridianului, iar la presopunctura prin miscari anti-orare ( in sens opus miscarii acelor de ceasornic) facute cu varful degetului, din pozitie oblica, bland, superficial, fiecare manevra avand o durata mare.

Presiunile mici, repetate, conduc de asemenea la efecte dispersante. La dispersie pielea se inroseste, sensibilitatea si tonusul muscular local scad.Durata unei sedinte de presopunctura va fi de 5-10 minute, cel mult trei sedinte pe zi.In tratamentul de durata, se practica mai multe cure, la intervale de doua saptamani - o cura cuprinzand 15-25 sedinte.Contraindicatiile nu sunt numeroase: presopunctura nu se aplica pacientilor ce au probleme de inima si psihice grave, subiectilor slabiti sau obositi celor in stare de ebrietate si gravidelor in ultimele luni de sarcina.Daca pacientul nu suporta presopunctura, tratamentul se va intrerupe urmand a fi reluat alta data. Cand, pe parcursul tratamentului, i se face rau pacientului, tratamentul va fi intrerupt, se va interveni imediat in felul urmator:

- pacientul va fi asezat orizontal, cu capul mai jos decat picioarele, intr-un loc bine aerisit si se vor desface hainele;

- va fi batut usor pe fata cu palma sau cu o batista inmuiata in apa rece;

- i se va pune sub nas sa inspire otet, amoniac sau eter.

Separat de aceste manevre, pentru iesirea din criza, se va strange cu putere degetul mic al mainii in apropierea unghiei (punctul I 9) sau se va apasa cu unghia punctul VG 25 situat sub nas, pe buza superioara.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1500
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved