Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

STUDII DE CAZ MEDICINA

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
ACUPUNCTURA - Acupunctura nu trateaza boli, ci bolnavi
NARCISSUS POETICUS (Zarnacadea)
Poliarterita nodoasa (PAN)
ANTIGENELE, DEFINITIE, STRUCTURA,CLASIFICARE SI CONDITIILE ANTIGENITATII
GINGIVITA - ASPECTE CLINICE ALE GINGIVITEI
APENDICECTOMIA CLASICA - CHIRURGIE
Activitatea bioelectrica corticala
Socul anafilactic
Bisinoza
Ingrijirea danturii nou-nascutului si sugarului

TERMENI importanti pentru acest document

studii de caz medicina : studiu de caz medicina : Studiu de caz in medicina : structura unui studiu de caz intre o asistenta medicala si pacient : studii de caz in medicina :

STUDIU DE CAZ

”Casa Izvor” din Arad

„Casa Izvor” este un Centru Terapeutic si Educational pentru copiii infectati cu virusul HIV , infiintat in anul 1998 prin Hotararea Consiliului Local Municipal

Descrierea programului

Centrul ofera copiilor supraveghere si indrumare medicala de specialitate, posibilitatea de frecventa invatamantul prescolar, primar si gimnazial, hrana zilnica corespunzatoare, consiliere psiho-pedagogica, logopedie, orientare scolara si profesionala, posibilitatea petrecerii timpului liber cu activitati recreative si educative si participarii in excursii si tabere.

Centrul ofera de asemenea , familiilor copiilor consiliere psiho-pedagogica, instruirea in vederea prevenirii infectarii cu virusul HIV si ajutoare materiale celor cu venituri mici.

Centrul functioneaza in regim:

-rezidential pentru copiii orfani sau abandonati

-saptamanal pentru copiii care pot sa-si petreaca sfarsitul de saptamana cu parintii

-de centru de zi pentru copiii care se pot deplasa zilnic la domiciliu

Grupul tinta

Copiii infectati HIV din municipiul si judetul Arad dar, si in limita locurilor disponibile, din alte judete, cu suportarea integrala a cheltuielilor.

Obiectivul programului

Imbunatatirea calitatii vietii copiilor HIV seropozitivi si asigurarea suportului social familiilor acestora.

Beneficiari

In centrului sunt asistati 22 de copii cu varste cuprinse intre 14 si 17 ani; imobilul care gazduieste centrul are 8 dormitoare, sala de clasa, sala de gradinita, sala de joaca, dispensar medical, izolator, bucatarie, sala de mese, magazie, sala de intruniri, sala de vizite, birouri pentru personal, spalatorie, uscatorie.

Resurse umane

Director (asistenta sociala), 2 asistenti sociali, psiholog, invatator, 3 pedagogi, educator, 2 medici, 2 asistenti medicali, administrator, magaziner, contabil, bucatar, ospatar, 3 muncitori la bucatarie, 2 spalatorese, ingrijitoare de noapte, un conducator auto.

Resurse financiare si materiale

Parteneri in realizarea programului

Initiator program: Consiliul Local al Municipiului Arad

Parteneri:

-Fundatia Umanitara „Hilfe zur selbsthilfe fur not leidende” Kinder der Welt – Germania – sprijin material

-Consiliul Mitropolitan Kirklees prin Fondul Know How al Guvernului Marii Britanii – sprijin material si logistic

-Asociatia „Kinder Reigen Alpirsbach”

-Primarul orasului Wurzburg

-Asociatia „Arbeiter Samariter Bund” – Germania

Alti parteneri: S.C. „Sanevit” S.A., S.C. „Arbema”, S.C. „Gambrinus”, Liceul de Arta „Sabin Dragoi”, S.C. „Gospodaria Comunala” Arad, S.C. „Salubritate” S.A., Regia Autonoma de Drumuri Municipale Arad, S.C. „Edil Constructii” S.A., Fundatia Debora, Fundatia „Humanitas Gura Popii”.

Cheltuielile de intretinere sunt suportate  de catre Consiliul Local al Municipiului Arad

Centrul a reorganizat dormitoarele copiilor transformand cele 4 dormitoare mari (2 pentru baieti si 2 pentru fete) in 8 camere cu cate 2 paturi pentru fete, respectiv baieti, creand astfel un cadru corespunzator in vederea pregatirii pentru o viata independenta.

Anual, cu ocazia zilei mondiale anti-SIDA, Centrul organizeaza in colaborare cu Directia de Sanatate Publica a Judetului Arad – Serviciu de Promovare a Sanatatii si programe de educare pentru sanatate si Asociatia Educatorilor pentru sanatate PRO SANA, un simpozion urmat de o conferinta de presa.

Regulamentul Casei Izvor

Organizarea si functionarea Centrului terapeutic si educational pentru copiii HIV seropozitivi.

Centrul terapeutic si educational pentru copiii HIV seropozitivi infiintat prin aplicarea prevederilor articolului 32 din Constitutie, a articolului 20 aliniatul 2 din Legea Invatamantului nr. 84/1995 si a articolului 20 (1) litera n si r din Legea nr. 69/1991 – asigura o reala protectie sociala si medicala minorilor suferinzi de aceasta maladie.

De serviciile Centrului vor beneficia gratuit minorii infectati cu HIV din municipiul Arad iar in limita locurilor ramase disponibile, vor putea beneficia si copiii din judetul Arad si din judetele limitrofe, cu suportarea integrala a costurilor de intretinere de catre parinti, intretinatori legali sau a autoritatilor.

Cererile de primire in Centru pot fi adresate de catre orice persoana fizica sau juridica interesata de ocrotirea minorului. Dupa aprobarea cererii de primire in Centru, parintele sau intretinatorul legal al minorului va semna un contract prin care se obliga la respectarea prevederilor prezentului regulament.

Unitatea va functiona ca centru de zi, gradinita, scoala pentru minorii care au posibilitatea de a se deplasa zilnic la domiciliul lor, iar pentru ceilalti minori va functiona cu regim saptamanal sau cu mentinere permanenta in cadrul centrului, dupa caz.

Primirea minorilor in centrul terapeutic si educational se va efectua la recomandarea medicala a unui specialist in domeniu si dupa efectuarea anchetei sociale la domiciliul minorului de catre angajatii Centrului. Directorul va aproba primirea fiecarui minor. In cazul refuzului de primire, cei interesati vor inainta o plangere Consiliului Local al Municipiului Arad, care va hotara de la caz la caz.

Centrul terapeutic si educational asigura urmatoarele servicii:

1.Primirea minorilor si luarea masurilor de igiena personala in functie de necesitati

2.Centru de zi pentru minori, cu activitati de educatie si petrecere a timpului liber

3.Hrana zilnica astfel incat sa se asigure alimentatie corespunzatoare pentru fiecare minor

4.Consiliere familiala, psiho-terapie individuala si de grup pentru familii si minori

5.Invatamantul prescolar, primar, secundar si gimnazial (pana la 8 clase)

6.Cazare pentru minorii care nu se pot deplasa zilnic la locul de domiciliu

7.Supraveghere si indrumare medicala de specialitate

8.Instruirea familiilor si persoanelor interesate in vederea prevenirii infectarii cu virusul HIV

9.Consiliere pentru calificari profesionale compatibile

10.Formarea voluntariatului din randul fostilor beneficiari

11.Pregatirea minorilor pentru reintegrarea in societate

Personalul de specialitate al Centrului va asigura intocmirea unui dosar personal pentru fiecare minor, care va cuprinde datele personale, date despre familie, ancheta sociala, recomandarea medicala, fisa sociala, evaluari periodice (inaintate la perioade de cel mult 30 de zile) si alte acte ce se considera necesare si utile pentru fiecare persoana in parte.

Pentru activitati comune ale parintilor si minorilor se va folosi in exclusivitate spatiul desemnat de conducerea Centrului. Activitatile comune se vor desfasura sub indrumarea unui asistent social.

Prin terapia educationala, Centrul formeaza tinerii pentru o viata sociala autonoma independenta si responsabila.

Angajatii Centrului vor asigura buna desfasurare a activitatii si supravegherea permanenta a minorilor.

Personalul angajat se va putea recruta cu prioritate din randul persoanelo infectate cu HIV, cu conditia respectarii conditiilor inscrise in statutul de functionare.

Minorii beneficiaza in egala masura de toate serviciile acordate de Centru. Ei au obligatia de a -respecta programul stabilit de conducerea Centrului si sa participe – dupa caz – la programele educative.

                          -avea o conduita corespunzatoare, bazata pe respect reciproc si buna-cuviinta fata de personalul angajat, fata de ceilalti minori si fata de cei ce viziteaza Centrul, in orice calitate.

Minorii si tinerii au urmatoarele obligatii:

-Sa foloseasca corespunzator locativ pus la dispozitie si bunurile din inventarul Centrului-Sa dea dovada de responsabilitate si interes pentru insusirea programului instructiv-educativ, precum si pentru orientarea  profesionala

-Sa mentina curatenia si sa nu degradeze spatiile de folosinta comuna, sa accepte sfatul si ajutorul personalul de specialitate

-Sa nu permita accesul in Centru a persoanelor straine, fara aprobarea Conducerii Centrului

-Sa respecte normele de convietuire, ordinea si linistea

-Sa aiba un comportament adecvat, sa intretina relatii, discutii amabile si binevoitoare cu toti minorii si personalul angajat

Toate obligatiile privind programul instructiv-educativ de mai sus vor fi personalizate pentru fiecare caz in parte, tinandu-se seama de particularitatile fiecaruia.

Parintii care viziteaza minorii au obligatia de a respecta programul stabilit in acest sens de conducere Centrului si vor putea folosi in acest scop numai spatiul anume destinat.

Parintii si intretinatorii legali au obligatia sa respecte intrutotul programul educational, recuperatoriu si disciplinar, stabilit pentru minori conform prevederilor contractuale.

Sudiu de caz

 I.Date de identificare a copilului

Nume si prenume: V.E.R.

Data si locul nasterii: 1989, 08, iunie

Religia: ortodoxa

Etnia: romana

Nationalitatea: romana

Institutia de ocrotire: Centru Terapeutic si Educational pentru copiii HIV seropozitivi din Arad „Casa Izvor”, in regim saptamanal

II.Descrierea copilului

1.Descrierea fizica:-Talia – 1,61

                               -Greutatea – 61 kg

                               -Culoarea ochilor – negri

                               -Culoarea parului – negru

                               -Semne particulare –

2.Istoricul dezvoltarii

A.Mediul in care a fost crescut copilul: minora V.E.R. s-a nascut la data de 8.06.1989 in Arad, avand ca parinti pe F.E. si V.S. A locuit in Vladimirescu, str. V. Milea la bloc, impreuna cu parintii si cei 4 frati. A urmat cursurile Scolii Generale din Vladimirescu in clasa I, pana la descoperirea infectiei cu HIV.

Datorita faptului ca parintii minorei locuiau la data cand aceasta s-a nascut, intr-o camera de camin, pe str. Ursului din Arad impreuna cu alti 4 copii, minora V.E.R. a fost internata in Leaganul  de copii, str. V. Babes din Arad. In anul 1993 familia fetei a primit un apartament cu 4 camere in localitatea Vladimirescu, judetul Arad. De la varsta de 4 ani, minora locuieste impreuna cu parintii in Vladimirescu. Din 5 ianuarie 2000 V.E.R. a venit la „Casa Izvor” din Arad in regim saptamanal.

3.Descrierea deprinderilor insusite de copil. Deprinderile de igiena corporala de folosire a hainelor, de alimentare si de folosire a aparaturii casnice sunt insusite corespunzator varstei.

4.Aspecte ale dezvoltarii psihomotorii:

-dezvoltarea afectiv emotionala: este o persoana prietenoasa, deschisa

-dezvoltarea intelectuala: este in limite normale. La scoala are un nivel mediocru.

-comportament social: s-a integrat foarte bine in colectivitate la „Casa Izvor” din Arad, facandu-si multi prieteni. Este comunicativa cu colegii si personalul. Participa cu placere la distractiile de grup, ii place sa mearga in excursii si tabere.

-abilitati, aptitudini, interese: ii place sa citeasca si sa asculte muzica.

III.Starea de sanatate

1.Antecedente familial patologice

Familia nu este cunoscuta cu boli cronice sau infectioase contagioase (Nici cei 4 frati si nici parintii nu sunt infectati cu HIV). V.E.R. este infectata cu HIV si mai prezinta si afectiuni ale tubului digestiv si afectiuni pulmonare. Incepand din 5 Ianuarie 1999 minorei V.E.R. i s-a administrat tratamentul antiretroviral: 2 INTR+INNRT CU RETROVIR Videx si Viramune. Stadiul bolii la inceputul tratamentului era infectie sistematica stadiul B3. Evolutia in cadrul bolii datorata tratamentului este favorabila, constatandu-se o ameliorare a bolii.

IV.Educatia

Forma de invatamant frecventata in prezent – este in clasa a saptea la Scoala Generala nr. 7 din Arad

Referinte, aptitudini scolare si extrascolare

V.E.R. are un nivel mediocru, ii place mai mult literatura decat matematica.

Atitudinea copilului fata de scoala – tinerei ii place sa mearga la scoala si este activa la cursuri.

V.Istoric al institutionalizarii minorului

In urma anchetei sociale efectuate la domiciliul tinerei V.E.R. in Ianuarie 2000 s-a ajuns la concluzia ca este mai bine pentru minora sa fie institutionalizata la „Casa Izvor” din Arad pentru a putea frecventa scoala. La „Casa Izvor” beneficiaza de regim saptamanal cu posibilitatea de a-si vizita familia la sfarsit de saptamana si in vacante. Aici beneficiaza de hrana, haine, rechizite si tratamente medicale.

VI.Plasamente ale copilului efectuate pana in prezent: -

VII.Atitudinea minorului fata de reintegrare

Tanara s-a integrat bine in colectivitate, si-a facut prieteni si comunica cu colegii si personalul.

VIII.Date despre familia copilului

1.Date despre parintii copilului

Mama – F.E.

Tata – V.S.

Data nasterii

17 Ianuarie 1969, Vinga, jud. Arad

19 Martie 1955, Vladimirescu, jud. Arad

Educatie
8 clase

12 clase

Statutul marital

Divortata

Divortat

Ocupatia

Casnica

Munci ocazionale

Domiciliul

Loc. Vladimirescu, str. V. Milea

Loc. Vladimirescu, str. V. Milea

Religia

Ortodoxa

Ortodoxa

Nationalitatea

Romana

Romana

Etnia

Romana

Romana

 

2.Date despre fratii minorei: 1.V.G. nascut in data de 7.08.1979

                                           2.V.P. nascut in data de 24.03.1981

                                           3.V.S. nascut in data de 24.12.1984

                                           4.V.A. nascut in data de 7.06.1987

3.Date despre familia largita

Bunicii au decedat

4.Istoricul social al copilului si al familiei

V.E.R. este al cincilea copil al familiei. Parintii fetei sunt divortati in acte dar in fapt nu s-au despartit niciodata. Mama este casnica iar tatal presteaza munci ocazionale. Venitul familiei se compune din salariul pe care-l primesc pentru intretinerea minorei V.E.R. la care se adauga alocatiile copiilor minori.

5.Relatia minorului cu familia in perioada institutionalizarii

V.E.R. isi viziteaza familia la 2-3 saptamani si in vacante.

6.Situatia materiala a familiei

Locuinta este proprietate personala: apartament cu 4 camere mobilate, bucatarie, hol, 2 bai. Apartamentul este conectat la reteaua electrica.

IX.Plan de actiune

Scopuri, obiective – pregatirea minorei pentru reintegrarea in societate prin activitati de educatie si scolarizare, prin administrarea in mod continuu a tratamentelor medicamentoase, prin consiliere familiala si psihoterapie individuala si de grup, prin consiliere in ceea ce priveste calificarile profesionale compatibile si prin alimentatie corespunzatoare.

X.Concluzii

Tanara V.E.R. este din 1999 la „Casa Izvor” din Arad, in regim saptamanal. Aici beneficiaza de tratament medical corespunzator, de hrana, de scolarizare, de consiliere si psihoterapie, integrandu-se bine in colectivitate. La 2-3 saptamani merge in Vladimirescu la parinti si frati unde este bine primita.


loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 979
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site