Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

TRAUMATISMELE TENDOANELOR

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
APENDICITA ACUTA
INTOXICATIE CU ARSENIC - TRATAMENT
OCLUZIA INTESTINALA
MASURI DE SECURITATE A MUNCII IN DOMENIUL SANITAR
ECOGRAFIA TRIMESTRULUI I DE SARCINA
ISCHEMIA ACUTA
Liniste, doarme bebe!
Nervul optic, chiasma optica si tractul optic
Tahicardiile
Mucoasa orala

TERMENI importanti pentru acest document

: traumatismele tendoanelor : : recuperare dupa sectionarea tendonului rotulian : traumatisme tendoane :

TRAUMATISMELE TENDOANELOR  

Cele mai expuse sunt tendoanele de la nivelul extremitatilor membrelor, tendoanele flexorilor siextensorilor degetelor, iar la picior tendonul lui Achile. Traumatismele tendoanelor se impart in: contuzii si sectiuni (plagi).

Plagile taiate sau sectionate pot fi partiale sau complete. In sectionarile complete, capetele tendonului se retracta. Contuziile  se pot  complica  cu necroza si infectia.

Clinic, sectiunile de tendoane se recunosc prin sindromul de intrerupere care consta in lipsa  continuitatii tendonului si imposibilitatea executarii miscarii. Prin muschiul antagonist, se realizeaza pozitia vicioasa a segmentului distal, de exemplu, ’degetul in ciocan’ pentru sectionarea tendonului exterior. Uneori, exploatarea tendonului in plaga este dificila, asa ca, pozitia degetului si blocarea miscarii active au o importanta deosebita in descoperirea leziunii tendonului. Functia tendoanelor se aprecieaza, mai bine, prin asezarea membrului in asa fel incat sa se excluda efectul gravitatiei si al miscarilor de substituire.

Tratamentul este, pana la punctul, similar cu cel al plagilor, in vederea evitarii innfectiei. Momentul operator trebuie  sa fie  cat mai precoce. Tratamentul chirurgical consta in: sutura tendonului, grefa de tendon (cand nu se pot  apropia capetele sectionate), tranplantul tendino- muscular, tendoza si artrodeza, ultimele  in cazuri de complicatii grave. Dupa sutura tendoanelor, se impune  imobilizarea  in aparat gipsat sau atela, in pozitia de relaxare a muschiului  interesat, pana la cicatrizare. Recuperarea functionala a muschilor si  tendoanelor  suturate  are o importanta  mare si  trebuie facut treptat. In plagile  mai vechi de 12 ore, cu risc de infectie  sau  distrugeri  tisulare din  vecinatatea  tendonului mari, se va prefera sutura secundara. Tendonul sectionat aflat in teaca sinoviala nu se cicatrizeaza spontan in timp ce tendonul  din zona  extrasinoviala se cicatrizeaza.Sindromul  de blocaj tendinos  se  descrie  dupa  pagile  vechi, trenante, in  care  s- au produs  aderente  cicatriciale.

Rupturile de tendoane se produc prin contractiile musculare violente in care forta  exercita o tactiune  inegala repartizata pe fibrele tendonului. Ele se pot produce fara leziunea tegumentelor, care raman intacte. Tendoanele care se rup cel mai frecvent sunt: tendonul lui Achile, tendonul rotulian, tendonul  cvardricepsului, lunga portiune a bicepsului si lungul extensoral policelui. Rupturile de tendoane  sunt mai frecvente  la sportivi, la reumatici si  aterosclerotici. In momentul accidentului, se produce o durere vie si o pocnitura  sau  tronsintura perceputa  de accidentat. Impotenta functionala este  imediata, provocata  de durere, uneori sincopala, si de intreruperea miscarii muschiului satelit. Local, se consta echimoza, edemul  si santul dintre capetele sectionate. Tratamentul  consta in imobilizarea si  internarea intr- un  serviciu  de  ortopedie unde se practica  sutura tendonului, cat mai precoce, in primele sase ore.


loading...DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1289
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site