Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

TROMBOZA MEZENTERICA

sanatate



+ Font mai mare | - Font mai mic



TROMBOZA MEZENTERICA

Epidemiologie: Tromboza mezenterica reprezinta o cauza frecventa de ischemie intestinala.



Etiologie: Este de regula consecinta unei stenoze ostiale sau parostiale stranse combinata cu o scadere de debit. Ea poate surveni la pacienti fara nici un antecedent sau la subiecti cu trecut de angina mezenterica. Fiind vorba de bolnavi cu antecedente dureroase postprandiale, acestia se pot prezenta intr-o stare de nutritie precara consecutiv restrictiilor alimentare pe care si le autoimpun pentru a preveni instalarea durerii. Alteori antecedentele sunt constituite de tulburari de tranzit reprezentate de varsaturi, diaree sau constipatie.

Tablou clinic: Debutul este mai putin brutal ca in embolia mezenterica, dar oricum durerea se instaleaza rapid cu localizare periombilicala si are intensitate mare. In aceasta faza mai pot fi prezente senzatii de defecatie imperioasa in momentul instalarii durerii. O labilitate hemodinamica se poate instala dar este rapid reversibila in aceasta  faza de debut. Daca afectiunea evolueaza se ajunge la tulburari ischemice ireversibile caracterizand infarctul enteromezenteric. In acest caz durerile abdominale devin difuze, tranzitul intestinal se opreste, bolnavul varsa si se instaleaza o stare de soc asociata cu deteriorarea starii generale. Uneori se poate decela aparare abdominala.

arterei Confirmarea diagnostica o da arteriografia care trebuie efectuata in doua incidente, anteroposterior si profil pentru a obtine o informatie mai consistenta.

Tratamentul: are ca prioritate revascularizarea intestinala. Daca bolnavul se afla intr-o stare precara ce mareste considerabil riscul operator se poate tenta amanarea interventiei si repermeabilizare temporara prin tratament trombolitic care poate asigura repermeabilizarea nucleului central al trombului si angioplastie indicata mai ales in cazul stenozelor paraostiale ale mezenterice superioare. Daca sunt semne de necroza intestinala aceasta temporizare nu mai este posibila. Chirurgical se recurge la unul sau mai multe pontaje efectuate retrograd sau anterograd. Cele mai eficace par sa fie pontajele scurte anterograde.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1943
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved