Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


Campanii de prevenire si combatere a traficului de copii

Asistenta sociala

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
DIVERSITATEA SISTEMELOR DE PROTECTIE SOCIALA
SERVICIUL PUBLIC DE ASISTENTA SOCIALA - CAIET DE PRACTICA
INSTRUMENTE DE EVALUARE SI INTERVENTIE IN ASISTENTA SOCIALA
RAPORT DE INSPECTIA SOCIALA
Servicii oferite copiilor victime ale traficului de persoane
Institutii si persoane implicate in asistenta socialǎ
ATASAMENTUL MAMA-COPIL
DEVIANTA SI DELINCVENTA
COMPETENTA, INSTRUIRE SI CONSTIENTIZARE
Asigurarea sigurantei pe Internet

TERMENI importanti pentru acest document

: activitati prevenire trafic de persoane : tarfic de persoana activitati cu copiii : surse de informare traficul de persoane prevenire copii : :

Campanii de prevenire si combatere a traficului de copii

A. „Fereste-te de capcanele traficantilor de fiinte umane”

Organizatia  Salvati Copiii

            Campania „Fereste-te de capcanele traficantilor de fiinte umane”, desfasurata in perioada iulie 2003-iunie 2004 a facut parte dintr-un set de proiecte ce se adresau problematicii traficului si isi propuneau reducerea vulnerabilitatii la trafic a tinerilor precum si crearea unui cadru  legislativ si institutional care sa raspunda nevoilor copiilor traficati sau cu risc de a deveni victime.

            Obiective

            Campania a urmarit cresterea nivelului de informare privind traficul de fiinte umane si de copii, precum si schimbarea atitudinii fata de victime (de la indiferenta sau invinovatirea victimei, la o atitudine de sprijinire si sustinere a acesteia), inclusiv sensibilizarea presei fata de problematica traficului de copii. Totodata, obiectivele campaniei au vizat si implicarea copiilor in gasirea de solutii pentru reducerea fenomenului si cresterea nivelului de implicare a reprezentantilor autoritatilor in crearea unui cadru legislativ privind traficul de copii.

            Grupul tinta

            Campania s-a adresat copiilor si tinerilor, specialistilor in protectia copilului, reprezentantilor institutiilor responsabile si mass-mediei.

            Activitati si rezultate

            In cadrul campaniei s-a facut apel la o serie vasta de mijloacele de comunicare, precum: materiale informative (brosuri, afise, ghid), dezbateri organizate in scoli si coordonate de voluntari, comunicate de presa, mese rotunde si seminarii. Au fost elaborate un numar de 4200 afise, 14000 brosuri si un spot video.

            Ca urmare a evaluarii campaniei, se estimeaza ca un numar de 1.365.680 tineri cu varste intre 13-18 ani si 1.379.660 tineri cu varste 19-20 ani au vazut spotul video cel putin odata, 220 voluntari au fost implicati in campania de prevenire, 2500 elevi au participat la dezbateri, peste 60 de reprezentanti ai autoritatilor centrale si locale au fost implicati in campanie, iar in mass-media au aparut 11 articole de presa si 9 reportaje TV, ca urmare a actiunilor desfasurate.

            Un alt rezultat important a fost formarea unui subgrup al Grupului interministerial, specific problematicii traficului de copii, precum si adoptarea Planului National pentru prevenirea si combaterea traficului de copii (prin H.G. 1295/2004).

            Campania a constituit punctul de plecare pentru infiintarea celor 12 centre de tranzit pentru victimele minore ale traficului de persoane si a celor 7 centre de consiliere pentru copilul abuzat, neglijat, traficat.

Nu in ultimul rand, trebuie mentionat faptul ca aceasta campanie -  „Fereste-te de capcanele traficantilor de fiinte umane”!  a fost recompensata cu premiul Golden Award for Excellence in anul 2004.

            Organizatia Salvati Copiii a continuat seria campaniilor referitoare la traficul de copii si in anii urmatori, fiind derulate cu succes Campania “Ai grija, TU platesti!” (2006-2007), in parteneriat cu Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane si Campania Salvati Copiii si Satchi & Satchi (2008).

B. Campania nationala „Ai grija, TU platesti!”

Agentia Nationala impotriva Traficului de Persoane

Grupul tinta

Campania a fost adresata tinerilor cu varsta cuprinsa intre 16-25 de ani, care pot deveni victime ale traficului, persoane care ezita sa ceara asistenta specializata in situatia in care au devenit astfel de victime.

Alegerea acestei categorii a fost justificata de faptul ca, din totalul victimelor identificate la nivel national in anul 2006, cel mai numeros segment  era constituit de catre persoane cu varsta cuprinsa intre 18-25 de ani.

ObiectiveSensibilizarea populatiei, in special a tinerilor, privind riscurile traficului de persoane si promovarea numarului TELVERDE 0800 800 678, info-line la care se poate apela pentru obtinerea de informatii.

Activitati si rezultate

Aceasta campanie s-a desfasurat in perioada decembrie 2006 - iunie 2007 iar pentru evaluarea impactului informarii a fost realizat un studiu, ce a presupus chestionarea unui grup de tineri, inainte si dupa desfasurarea activitatilor de prevenire aferente campaniei.

Evaluarea celor peste 400 de chestionare completate de elevi si studenti[1] din 8 centre regionale antitrafic[2] a relevat ca, dupa desfasurarea campaniei s-a inregistrat o crestere cu 1,45% a procentului celor care auzisera de traficul de persoane, iar sursele de informare cu privire la acest fenomen a cunoscut o modificare: daca anterior, pe primul loc a fost mentionata televiziunea, urmata de radio, prieteni/cunostinte, scoala, internet, afise/pliante si familie, dupa desfasurarea campaniei sursa cea mai citata a fost scoala, urmata de TV.

            In general, traficul de persoane a fost asociat cu vanzarea de persoane, prostitutia, rapirea, traficul de organe si munca fortata, dar in urma activitatilor campaniei confuzia dintre traficul de persoane si prostitutie a inregistrat o scadere cu 6,92%.

In urma analizei datelor s-a concluzionat ca desfasurarea de campanii de prevenire conduce la cresterea gradului de informare al populatiei asupra traficului de persoane si asupra riscurilor asociate acestui fenomen. Ca recomandari pentru viitor, in scopul obtinerii unui impact mai mare au fost mentionate urmatoarele  masuri:

-          desfasurarea de campanii de prevenire la nivel regional si comunitar, in mediile defavorizate si in cele in care incidenta cazurilor de trafic de persoane este ridicata;

-          cresterea numarului de activitati de prevenire desfasurate in mediul educational;

-          consultarea unui esantion din cadrul grupului tinta in elaborarea mesajului si a materialelor informative din cadrul campaniei.

C. Codul de conduita privind protectia copiilor de exploatarea sexuala prin turism

Salvati Copiii Romania, Institutul pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii, Federatia Industriei Hoteliere din Romania

            Salvati Copiii Romania, in parteneriat cu Institutul pentru Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii si Federatia Industriei Hoteliere din Romania a derulat proiectul „ Cooperarea dintre sectoarele public-privat cu privire la prevenirea traficului si exploatarii sexuale a copiilor in industria hoteliera si turism”. Acest proiect a beneficiat de sustinerea OSCE si a organizatiei „Respect” din Austria, fiind lansat in Romania in noiembrie 2004.

            Grup tinta

            Proiectul s-a adresat in mod direct operatorilor din industria hoteliera si din turism, turistilor romani si celor ce viziteaza tara noastra, opiniei publice si are impact indirect asupra copiilor in risc de a deveni victime ale traficului de persoane sau ale exploatarii sexuale.

            Obiective
            Proiectul a avut in vedere prevenirea traficului si exploatarii sexuale a copiilor in Romania, prin adoptarea de catre industria hoteliera  si a turismului a „Codului de Conduita privind protectia copiilor de exploatarea sexuala prin turism”.

            Proiectul a plecat de la necesitatea adoptarii, de catre operatorii din industria hoteliera si de turism, a unui acord si a unor reguli prin care acestia se angajeaza sa contribuie la combaterea fenomenului.

            De asemenea, proiectul a avut si rolul de a creste nivelul de constientizare a opiniei publice referitor la problema globala a exploatarii sexuale si a traficului de copii, prin informarea turistilor romani si  a celor care viziteaza Romania.

            Activitati si rezultate

            In Romania proiectul a fost lansat printr-o masa rotunda in urma careia s-a decis infiintarea unui Grup de experti, coordonat de Salvati Copiii, care sa adapteze prevederile Codului de Conduita (in speta cele 6 criterii) la realitatile din Romania in vederea promovarii si adoptarii acestuia.

            Din Grupul de experti au facut parte reprezentanti ai Federatiei Industriei Hoteliere din Romania, Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Institutului de Cercetarea si Prevenirea Criminalitatii, Directiei de Investigatii Criminale (IGPR), Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Autoritatii Nationale pentru Protectia Drepturilor Copilului si Salvati Copiii.

            In luna mai 2005, Codul de Conduita a fost adoptat oficial.

            Tot in cadrul acestui proiect, Salvati Copiii a organizat trei sesiuni de pregatire a personalului hotelului Sofitel, doua mese rotunde cu participarea autoritatilor nationale, hotelurilor si institutiilor de invatamant cu profil turistic, o campanie de informare pentru promovarea proiectului in randul turistilor si al unitatilor de cazare din 4 statiuni de pe litoral. Prin aceste actiuni un numar de 5000 turisti si personalul din 50 de hoteluri si vile turistice au primit materiale informative (postere si pliante) si au discutat cu reprezentantii Salvati Copiii.

            Observatii

            Campaniile de prevenire si combatere a traficului de persoane si implicit a celui avand victime copii, desfasurate de catre Salvati Copiii Romania, se constituie ca si bune practici datorita numarului mare de persoane, adulti si copii, la care au ajuns mesajele acestor campanii, precum si a faptului ca acestea au reprezentat un punct de plecare pentru alte actiuni de lupta impotriva fenomenului – infiintarea centrelor de tranzit si a celor de consiliere, formarea Grupului interministerial privind traficul de copii si adoptarea Planului National. De asemenea, campaniile s-au remarcat prin mesajul vizual puternic.

            Campania „Ai grija, TU platesti!” a introdus si popularizat linia verde privind traficul de persoane. Astfel, opinia publica a fost informata ca poate face sesizari sau poate cere informatii, acest instrument fiind unul foarte important in lupta impotriva traficului de persoane. Pentru specialistii din domeniu, faptul ca aceasta campanie a cuprins si o parte de evaluare, a insemnat o oportunitate pentru o mai buna cunoastere a perceptiei cetatenilor, a modului si a gradului in care aceasta perceptie poate fi modificata dar si pentru a intelege care sunt masurile necesare pe viitor pentru prevenire traficului.

            Adresandu-se operatorilor din industria hoteliera si din turism, Codul de conduita privind protectia copiilor de exploatare sexuala prin turism constituie o masura aparte de prevenire a traficului. Astfel, reprezentantii celor doua industrii sunt nu doar informati ci si responsabilizati cu privire la fenomenul traficului, devenind la randul lor furnizori ai informatiilor prin materialele afisate in hoteluri. Avand in vedere ca proiectul s-a derulat in anii trecuti, este propice o continuare a lui prin transmiterea de noi materiale catre unitatile hoteliere.[1] Esantionul a cuprins baieti si fete atat din mediul urban, cat  si rural.

[2] Bucuresti, Cluj, Constanta, Craiova, Galati, Iasi, Pitesti si Timisoara.


loading...
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 768
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site