Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


Coldcreme

Cosmetica frumusete



+ Font mai mare | - Font mai mic



Coldcreme

Coldcremele sunt unguente emulsii, pe baza de ceara de albine, cu un continut ridicat de apa, care aplicate pe piele produc o senzatie placuta de racoare (cold = rece), datorita slabei evaporari a apei. Ele sunt destinate ingrijirii pielii normale si uscate.



Coldcremele au drept componenta principala ceara de albine la care se asociaza in proportii variate uleiuri vegetale sau minerale, borax si apa. Ele mai poarta denumirea de 'cerate' (cerata, unguentum cereum) denumire data unguentelor cu un continut ridicat in ceara. Galenus a preparat prima coldcrema, prin amestecarea la cald: 1 parte ceara cu 3 - 4 parti ulei de masline, in care s-a macerat petale de trandafir; in timpul racirii se adauga apa cat incorpora masa. Se obtinea astfel o crema care se aplica usor pe piele, producea o senzatie placuta de raceala si avea un efect emolient. A fost oficializata pentru prima data in Farmacopeea britanica din 1618, sub denumirea de 'Unguentum Refrigerans', iar in editia 1896 ca 'Unguentum Aquas Rosae'.

Formulele initiale nu contineau borax, cum este formula inscrisa de Codexul francez (Ceara alba 12 g, ulei de migdale 50 g, apa de roze 36,50 g), care era o emulsie A/U, astazi nu se mai foloseste datorita slabei stabilitati. Mai tarziu apar preparate care contineau si borax in formula mentionata de Codexul britanic din 1934, sub aceeasi denumire 'Unguentum Aquas Rosae):

Ceara alba 18 g

Ulei de migdale 61 g

Borax 1,0 g

Apa de roze 20,0 g

Ulei de roze 0,10 g

Componentul principal al coldcremelor este ceara de albine in proportia de 18-20%, alaturi de care se asociaza ulei vegetal 56-60%, borax 0,50-1%, apa 20-33% sau chiar mai mult. In unele formule exista tendinta de inlocuire a uleiului vegetal cu cel mineral, care asigura preparatului o capacitatea de intindere mai buna dar, este mai putin emolient si nu rancezeste.

In afara de componentele principale in coldcreme se mai pot asocia, cetaceu pana la 5%, care creste emolienta si stralucirea, alcool cetilic 1% care contribuie de asemenea la imbunatatirea emolientei, parafina, pentru marirea consistentei, a stralucirii si capacitatii de curatire, cerurile amorfe (ozocherita, ceara microcristalina), excipienti care asigura o consistenta buna, micsorand posibilitatea de separare a fazelor; lanolina, mareste capacitatea emolienta, in schimb poate fluidifica crema.

Ceara, principalul component al coldcremelor, este un amestec complex de esteri grasi, acizi, alcooli si hidrocarburi. Dupa G. Harry compozitia cerii difera de la o tara la alta dar, prin analize chimice s-a stabilit urmatoarea compozitie:

Compozitia cerei galbene:

Esteri ai acizilor din ceara 71%

- esteri simpli 49%

- hidroxiesteri 8-9%

- diesteri aciz 4-4,5 %

diesteri      6-6,5 %

- esteri acizi, trietseri, hidroxidiesteri 3 - 3,5 %

Esteri colesterolici ai acizilor grasi 1%

Materii colorante      0,30%

Lactone      0,60 %

Alcooli liberi      1,0-1,25 %

Acizi cerotici liberi 13,5-14,5 %

Acizi cerotici saturati 12-13 %

Acizi cerotici nesaturati 1,5 %

Hidrocarburi 10,5-13,5 %

Umiditate si impuritati minerale 1-2%

Esterii sunt in majoritate derivati ai alcoolilor, cerilic (C26), miricilic (C30) si lacerilic (C32). Acizii saturati sunt de domeniu C24-C33, cel mai important fiind acidul cerotic C25H51-COOH(3,8-4,4%).

In procesul de preparare a cremelor acizii grasi din ceara (in principal acidul cerotic), reactioneaza cu hidroxidul de sodiu rezultat din disocierea alcalina a boraxului in solutie apoasa, formand sapunul de sodiu, care va emulsiona apa, rezultand o emulsie U/A:

C25H51-COOH + Na2B4O7 + H2O → C25H51-COONa + 4H3BO3 + 2NaOH

Procesul de disociere a boraxului in apa:

Na2B4O7 + 3H2O → 2NaBO3 + 2H3BO3

2NaBO3 + 4H2O → 2NaOH + 2H3BO3

Din calculul stoechiometric o molecula de borax reactioneaza cu 7 molecule de apa, iar hidroxidul de sodiu rezultat reactioneaza cu ceara in functie de indicele de aciditate a cerei; la un indice de aciditate 20, sunt necesare pentru neutralizare 0,068 g borax, adica 6% fata de cantitatea de ceara utilizata. Proportia optima de borax pentru neutralizarea completa a acizilor grasi din ceara este 5-7% borax fata de greutatea cerii luate in lucru.

Pentru a evita cristalizarea acidului boric rezultat din reactie este necesar pentru dizolvarea a 1 g borax cel putin 20ml apa.

In unguentele emoliente rezulta o pseudoemulsie datorita proprietatilor slab emulgatoare ale cerii, motiv pentru care pe piele se desface si permite evaporarea apei. La retinerea apei in sistemul dispers, contribuie si vascozitatea bazei de unguent imprimata de componente.



In sistemul ceara-borax se pot obtine creme de tip A/U si U/A, fara interventia unui adaos de alti emulgatori, in functie de raportul dintre cantitate de apa si ulei (G. Harry). S-a constatat ca intr-un sistem constituit din ceara-ulei mineral-apa, total neutralizat cu borax, care contine mai putin de 45% apa, rezulta emulsii A/U si peste aceasta valoare se formeaza emulsii U/A. S-a mai constatat ca la temperaturi mai ridicate se formeaza emulsii A/U.

Exemple:

Ceara alba 18,0 g

Ulei de migdale 61,0 g

Borax 1,0 g

Apa de roze 20,0 g

Ulei de roze 0,10 g

Tehnologia de preparare in general este urmatoarea: se topeste ceara in uleiul de migdale (mineral) prin incalzire la 75-800C. Faza apoasa care contine boraxul sau alte substante solubile in apa se incalzesc la o temperatura similara, si se adauga la faza grasa sub agitare. Dupa emulsionare, amestecul se raceste pana la 40-45oC, apoi se adauga parfumul. Daca unguentul prezinta o eventuala neomogenitate datorata procesului de recristalizare a cerii, se trece prin moara cu trei valturi, pentru a micsora cristalele de ceara. Rezulta o crema cu suprafata neteda, alb stralucitor. Acest unguent poarta denumirea 'Unguentum aquae rosae' (Codex Britanic 1949).

S-a studiat si posibilitatea inlocuirii uleiului vegetal cu ulei mineral, cand rezulta unguente care poseda o capacitate mai buna de intindere, in defavoarea emolientei; aceste creme se preteaza mai mult pentru curatirea fetei:

Ulei mineral 45,0 g

Ceara de albine 16,0 g

Borax 1,0 g

Apa la 100,0 g

Parfum 0,30-0,50 %

Preparare: se topeste la cald ceara in uleiul mineral la 75oC. Separat se dizolva boraxul in apa la 75oC, solutia se adauga sub agitare peste amestecul gras. Cand preparatul atinge aproximativ 35oC, se adauga parfumul.

Consistenta si textura preparatelor pot fi modificate daca o parte din uleiul mineral se inlocuieste cu vaselina (se poate adauga pana la 15%). In creme se mai pot asocia si esteri ai acizilor grasi cum este miristatul de izopropil, care imbunatateste proprietatile tixotrope, permitand cremei sa se etaleze cu usurinta datorita scaderii vascozitatii fazei grase:

Uleiul mineral 40,0 g

Ceara de albine 16,0 g

Miristat de izopropil 5,0 g

Vaselina 5,0 g

Borax 1,0 g

Apa la 100,0 g

Pentru a completa capacitatea de emulsionare a sistemului ceara de albine-borax, in preparate se pot asocia emulgatori neionici si lanolina:

Ulei mineral 50,0 g

Ceara de albine 10,0 g

Lanolina 3,0 g

Span 80 1,0 g

Borax 0,70 g

Apa la 100,0 g

Parfum 0,30-0,50%

Preparare: se topesc primele patru componente la 80oC, se adauga emulsionand solutia de borax incalzita aproximativ la aceeasi temperatura. Cand amestecul se raceste la 30 - 35oC se adauga parfumul.

Mai exista coldcreme cu stearina colesterol, monostearat de gliceril, ca in urmatorul exemplu:



Ceara de albine 8,0 g

Ulei de parafina 30,0 g

Vaselina 30,0 g

Monostearat de gliceril 2,50 g

Borax 0,50 g

Apa la 100,0 g

Parfum q.s.

Preparare: se topesc ceara, vaselina, lanolina, monostearatul de gliceril, in uleiul de parafina, la 90-95oC. Boraxul se dizolva la cald in apa, si se emulsioneaza treptat in baza grasa.

Pentru a mari vascozitatea coldcremelor, se pot utiliza agenti de crestere a vascozitatii fazei externe (bentonita purificata, alginat de sodiu):

Ceara de albine 12,0 g

Ulei mineral 53,0 g

Bentonita 0,70 g

Borax 0,70 g

Glicerina 0,50 g

Borax 0,70 g

Apa la 100,0 g

S-a studiat posibilitatea inlocuirii cerei de albine, cu un alt sistem de emulgatori mai stabili, cum este sapunul de stearat de trietanolamina. In acest caz se pot prelucra in unguent cantitati medii de faza grasa, iar cresterea consistentei cremei se poate realiza prin asocierea unor hidrocoloizi cum sunt alginatul de sodiu sau carbopolul :

Ulei mineral 29,0 g

Acid stearic 13,50 g

Trietanolamina 1,80 g

Glicerina 2,0 g

Alginat de sodiu 1,80 g

Apa la 100,0 g

Parfum q.s.

Preparare: se formeaza hidrogelul de alginat, triturand pulberea cu glicerina si cu 25-30 g apa incalzita. Separat se incalzesc celelalte componente cu restul de apa, pana la formarea sapunului de trietanolamina. Se adauga treptat hidrogelul de alginat peste acest amestec, se omogenizeaza bine.

W. Griffin si colab. formeaza coldcreme in care asociaza emulgatori neionogeni, de tip U/A (Atlas G):

Ceara de albine 7,0 g

Ulei mineral 50,0 g

G-1726 2,0 g

Borax 1,0 g

Tween 40 2,0 g

Apa la 100,0 g

Prepararea: se topesc ceara, uleiul mineral, emulgatorii neionogeni; peste amestecul cald se adauga solutia de borax incalzita la aceeasi temperatura.

In coldcreme se mai poate asocia 3-4% lecitina, care ridica calitatea acestor produse.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1267
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved