Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport


SEBOREEA

Cosmetica frumusete



+ Font mai mare | - Font mai mic



Seboreea

Seboreea este o stare patologica, datorata unor tulburari functionale a glandelor sebacee, caracterizata printr-un flux de grasime la suprafata pielii si parului, ca o consecinta a cresterii exagerate a producerii de sebum.



In mod normal in 24 ore se elimina la suprafata pielii 1-2 g sebum. Intensitatea filmului lipidic de sebum variaza in functie de sex, varsta. La barbati se remarca o crestere semnificativa pana la 20-25 ani. Are loc o scadere pana la 35-40 ani, dupa care descreste semnificativ pana la 55-60 ani. La femei se observa o crestere remarcabila pana la 25 ani, urmata de o descrestere pana la 35-40 ani, continua pana la 50-60 ani, spre deosebire de barbati descreste valoarea lipidica si in continuare pana la batranete.

Seboreea poate fi de doua feluri: grasa si uleioasa.

Seboreea grasa, se caracterizeaza prin dilatarea porului si a gatului foliculilor cu acumularea in canalul osteofolicular a unei materii alcatuita din celule ale stratului cornos si sebum. Adeseori se formeaza cu celulele stratului cornos o substanta pastoasa, alburie, cu miros butiric, care se poate extrage prin presare.

Seboreea fluenta (uleioasa) se traduce prin aspectul gras si lucios al pielii, uneori pot apare chiar picaturi de ulei pe fata.

Din punct de vedere etiologic, se admit cauze fiziologice si patologice multiple care pot fi grupate in: ereditate, tulburari generale ale organismului, infectii locale cutanate.

Aceste cauze actioneaza combinat, simultan sau succesiv, fapt de care trebuie sa se tina cont in tratamentul bolii.

Ereditatea. In majoritatea cazurilor afectiunea este ereditara cu transmitere dominanta (la majoritatea descendentilor) ceea ce explica rezistenta la tratament a acestei afectiuni.

Tulburari generale ale organismului. Dintre tulburarile generale ale organismului care intervin in aparitia, persistenta si agravarea seboreei se mentioneaza:

- Tulburari endocrine, dintre care influenteaza asupra seboreei: glandele sexuale, suprarenale, hipofiza, tiroida. Glandele sexuale - dintre hormonii sexuali, androgenii au rol stimulator in timp ce oestrogenii au o actiune inhibitoare. Seboreea este cu atat mai accentuata cu cat raportul androgeni/oestrogeni este mai mare. Hipofiza, influenteaza prin unii hormoni gonadotropi, care sensibilizeaza glandele sebacee pentru a raspunde la actiunea stimulatoare a androgenilor. Tiroida, este o alta glanda care influenteaza evolutia seboreei.

In insuficienta secretorie (hipotiroidism), are loc o crestere a lipemiei, care determina o      marire a cantitatii de sebum, aparitia seboreei si chiar a unor formatiuni acneice.

- Sistemul nervos central sau periferic, exercita o influenta in aparitia seboreei, ca simptomatologie a unor afectiuni cum sunt: sindromul Parkinson, maniaco-depresiv, nevroza astenica, encefalite, etc. Efortul si in special surmenajul intelectual, maresc temporar fluxul sebaceu, emotiile pot determina seboreea emotionala.

Seboreea simpla nu este o afectiune microbiana dar, pe fondul seboreic se pot dezvolta frecvent alti germeni microbieni (stafilococi, streptococi, etc.) care pot produce diferite infectii cutanate. Simptomatologia, se traduce printr-o piele grasa, porii cutanati dilatati si cu o usoara hiperkeratoza a epidermului si in deosebi a orificiilor pilosebacee. Pielea are un aspect lucios, este grasa la pipait, prin porii dilatati se scurge sebum in cantitati variabile, in functie de severitatea seboreei. Culoarea pielii este galbui-murdara sau cenusiu, datorita unei opacitati mai mari a stratului cornos, pielea este mai groasa datorita dilatarii foliculilor pilosebacei.

Seboreea apare la pubertate si evolueaza pe toata perioada adolescentei si maturitatii cu doua perioade de intensitate maxima, la pubertate si la menopauza, dupa care se atenueaza progresiv cu varsta.

Seboreea apare intotdeauna simetric, in trei zone principale ale corpului: fata, pielea capului si trunchi. Primele semne se observa la nas, apoi in santurile nasogeniene, regiunea frontala mediana si suprasprancenoasa, zona pometilor obrajilor si barbie. Aspectul localizarii la fata a seboreei se aseamana cu o foaie de trifoi (fig.10).

Pe cap se localizeaza la vertex, de unde se extinde progresiv, determinand caderea parului (alopecia seboreica); pe trunchi se localizeaza pe torace, umeri, abdomen, regiunea cervicala, dorsala, fata posterioara a umerilor.

pH-ul pielii in zonele seboreice este mai ridicat cu tendinta spre alcalinizare, ceea ce determina o slabire a capacitatii de autodezinfectie a pielii.

Tratamentul seboreei. Este profilactic, general si local. Profilaxia, este recomandata la tinerii ai caror parinti au seboree simpla sau complicata cu acnee. Se recomanda pe perioada adolescentei si a maturitatii, regim alimentar corespunzator, o igiena adecvata a fetei (evitarea abuzurilor de sapunuri, indeosebi alcaline), folosirea rationala a sapunurilor de toaleta acide, utilizarea de creme semigrase sau uscate pe baza de stearina, evitarea factorilor externi care influenteaza negativ seboreea.

Tratamentul local, are o deosebita importanta in toate cazurile de seboree indiferent de cauza lor, dar mai ales in cazul celor determinate genetic, care au o evolutie indefinita pentru care tratamentul se aplica continuu dupa un anumit protocol.Tratamentul local are drept scop, sa micsoreze cantitatea de sebum de pe suprafata pielii, sa dea tenului un aspect cat mai aproape de normal si sa evite aparitia acneei. Produsele cosmetice au rolul de a reface conditia normala a pielii, ele trebuie folosite rational, intrucat cel prea puternice pot provoca o seboree exagerata de tip reactional.

Preparatele cosmetice produc o emulsionare a straturilor micelare superficiale ale filmului hidrolipidic cutanat, fara insa a indeparta straturile mai profunde aderente de piele.

Pentru emulsionarea sebumului este suficient ca preparatul sa contina un agent emulsiv cu o hidrofilie egala cu a sebumului. In cazul utilizarii unui emulsionant cu hidrofilie mult mai mare decat a sebumului, pielea se curata prea puternic si ramane realmente 'goala'.

Tratamentul seboreei se face individualizat de la caz la caz, in functie de complexitatea seboreei.

1. Preparate farmaceutice si cosmetice utilizate in tratamentul seboreei

Tratamentul formelor usoare. In aceste cazuri se recomanda ca in fiecare seara sa se spele fata cu apa calduta si sapun de sulf, gudron sau ichtiol; in continuare se sterge fata cu lotiuni astringente care contin acid salicilic, saruri de aluminiu, saruri de zinc, borax, extracte de plante.

Lotiuni astringente:

Acid salicilic 1,0 g

Alaun 0,50 g

Alcool 700 la 100,0 g

Preparare: se dizolva alaunul in apa, acidul salicilic in alcool, se amesteca cele doua solutii.

Suciu Gh., Hodisan V., Maier N. au realizat si experimentat clinic un preparat cu extracte din plante 'Lotiune antiseptica si antiseboreica' care manifesta evidenta calitatii antiseptice, antiseboreice. Preparatul a fost testat microbiologic fiind activ fata de tulpini de Staphyloccocus aureus, Staphyloccocus epidermidis. Clinic 'Lotiunea antiseptica si antiseboreica' a fost testata pe cazuri de seboree uleioasa; dupa tratament se remarca o scadere a fluxului seboreic, porii cutanati se contracta, are loc o micsorare a microundelor structurale, tenul isi recapata treptat aspectul normal. Pentru aprecierea influentei preparatului asupra filmului lipidic, pe probe recoltate de pe fata inainte si dupa tratament, s-au dozat acizi grasi liberi prin cromatografie in faza gazoasa. Dupa tratament se remarca o scadere a acizilor grasi saturati (miristic, palmitic, stearic) si a unor acizi grasi nesaturati (palmitoleic, linoleic).

Dupa utilizarea lotiunilor astringente se aplica pe fata o crema 'uscata' pe baza de stearati sau creme semigrase:

Stearina 6,0 g

Alcool cetostearilic 12,0 g

Carbonat de potasiu 0,80 g

Glicerina 6,0 g

Borax 1,0 g

Nipagin 0,025 g

Apa la 100,0 g

sau:

Stearina 15,0 g

Carbonat de potasiu 1,5 g

Lanolina 4,0 g

Ceara alba 1,0 g

Glicerina 30,0 g

Apa 120,0 g

Peste cremele cu stearati care constituie un fond de baza, fata se pudreaza cu pudre care absorb grasimile si fac sa dispara luciul pielii:

Talc 50,0 g

Carbonat de calciu 25,0 g

Acid boric 5,0 g

Caolin coloidal 15,0 g

Se mai face apel la comprese cu infuzii din plante, musetel, levantica, cimbrisor, salcie, concentratie 2%. Compresele se fac cu tampoane imbibate cu infuzii calde, operatia se repeta la 15-20 minute. La sfarsit se aplica o compresa cu apa rece.

Baile de aburi, se fac odata la 2-4 saptamani, dupa ce in prealabil se curata tenul de pudra, praf, iar pielea din jurul ochilor se protejeaza cu o crema grasa. Baile se efectueaza cu flori de musetel si cateva picaturi de tinctura benzoe.

Masca faciala, se aplica 1-2 ori pe luna, pe pielea bine curatita, se aplica de obicei seara (rece sau calda), se mentine 20-30 minute. Odata cu indepartarea mastii se indeparteaza surplusul de grasime, scamele, impuritatile. Se utilizeaza masti absorbante si astringente din albus de ou, drojdie de bere, miere de albine, caolin, carbonat de calciu, diferite sucuri de fructe si infuzii din produse vegetale cu actiune astringenta.

In formele accentuate de seboree, se aplica masajul facial, preparate active antiseboreice pe baza de sulf, ichtiol. Masajul se face 1-3 ori pe saptamana inainte de culcare, dupa o prealabila degresare a pielii. Dupa masaj se aplica o crema uscata (pentru ten seboreic) si semigrasa (pentru tenul gras). Dupa masaj se face un tratament de baza cu preparate pe baza de sulf:

Sulf precipitat 10,0 g

Glicerina 10,0 g

Alcool camforat 20,0 g

Tween 80 5,0 g

Apa 50,0 g

Alcool 50,0 g

Rezultate bune se obtin daca se mai asociaza in preparat, acid salicilic 1%, rezorcinol 2%.

Pudrajul se face cu pudre care contin sulf 5% in baza de talc.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1115
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved