Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

AperitiveBauturiCarne pesteCarne porcCarne puiCarne vita
DulciuriFainoaseLegumePastePentru copiiPentru iarna
SalateSupe si ciorbeUmpluturi

Sofranul

Retete culinare



+ Font mai mare | - Font mai mic



Sofranul

     

Numele de sofran provine din cuvantul arab "za'faran", care inseamna galben - culoarea sacra aleasa de calugarii budisti pentru pelerinele lor. Sofranul este foarte scump, in primul rand pentru ca se culege manual si apoi pentru ca e nevoie de 200.000 de flori pentru a obtine 450g de firisoare de sofran. Sofranul a fost recunoscut ca medicament si condiment inca din Antichitate, fiind foarte apreciat de romani si greci. Se spune ca unul dintre cei mai extravaganti conducatori ai Romei, pe nume Heliogabalus, obisnuia sa faca baie in apa aromata cu sofran. Comerciantii arabi au introdus sofranul in Spania, unde a fost imediat adoptat in multe retete si de aici acesta s-a raspandit in bucatariile tuturor tarilor mediteraneene. In Evul Mediu sofranul a ajuns in Marea Britanie, unde se cultiva mai ales in regiunea Essex, orasul Saffron Walden fiind principalul centru de comercializare a acestui condiment. Primii cultivatori de sofran din Marea Britanie erau numiti "crokers".



Cultivarea

Planta Crocus sativus de la care se recolteaza sofranul este o planta perena ce infloreste toamna, din familia irisului. Florile au fiecare cate 3 stamine de culoare portocalie roscata, care sunt exact firisoarele de sofran. Aceste stamine sunt de fapt sofranul. Ele sunt uscate incet pe niste site, la caldura mica. In ziua de azi, cel mai bun sofran se produce in Valencia sau in La Mancha, regiuni din Spania. Se mai obtine sofran, de asemenea, si in Grecia, Turcia, Iran, Maroc si Kashmir.

Aroma

Sofranul are o aroma calda ce dureaza. Folositi sofranul cu masura altfel riscati ca aroma sa fie foarte puternica si neplacuta.

Uz culinar

Apreciat pentru aroma, culoarea stridenta si pentru delicatetea sa, sofranul este socotit drept o delicatesa in bucatarie. Este folosit pentru a da aroma mancarurilor mediteraneene pe baza de orez, mancarii, originare din Spania, numita paella, italienescului risotto sau catorva mancaruri indiene. Bouillabaisse, celebra supa din fructe de mare se aromeaza cu sofran.

Acest condiment se mai foloseste si la prepararea dulciurilor: orez in lapte, budinca, prajituri. Sunt renumite gogoselele cu sofran sau painea cu fructe uscate si sofran, care se face mai ales in preajma sarbatorilor de iarna. Sofranul este unul dintre condimentele folosite la prepararea celebrului lichior Chartreuse.

Uz medicinal

Sofranul este folosit si la prepararea unor sedative, pe post de antispasmodic si impotriva flatulentei. Mai este folosit la producerea parfumurilor si a unor cosmetice, precum si a vopselelor. In anumite regiuni de pe glob este considerat afrodisiac.

Depozitarea

Sofranul se pune la pastrat cel mai bine invelit intr-o folie de celofan, in spatii aerisite, ferite de lumina solara.

Inlocuitori ai sofranului

Sunt mai multe condimente care ar putea inlocui sofranul in lipsa acestuia, cum ar fi: turmericul sau sofranul indian. Turmericul nu are insa mirosul atat de fin si culoarea asa de stralucitoare ca adevaratul sofran. Sofranul mexican sau sofranul salbatic poate inlocui si el, in unele preparate, sofranul adevarat, dar nu are toate calitatile acestuia.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1208
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved