Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Fitness

Durata somnului

Sport



+ Font mai mare | - Font mai mic



Durata somnului

Somnul acopera aproximativ o treime din viata omului, particularizarea fiind conform varstei si individualitatilor, mai exact de nevoia individuala innascuta de somn.



Napoleon sustinea dictonul conform caruia: "cinci ore de somn pentru barbati, sase pentru baieti, sapte pentru femei si opt pentru prosti", pe cand un proverb englezesc specifica faptul ca "natura pretinde cinci ore de somn, obisnuinta-sapte, lenea-noua, iar prostia-unsprezece".

Observata stiintific, durata somnului oscileaza intre 5 si 10 ore, cu o medie de 7 ½, conditionata de varsta. Durata somnului se reduce pe masura ce omul inainteaza in viata: daca un copil (nou nascut) doarme aproape tot timpul, la 1-3 ani, copilul doarme 14-15 ore, la 7 ani el doarme 10 ore, 8 ore de somn are la 13 ani, 7 ore cand devine adult si 5-6 ore la varsta batranetii.

Schneider, F., 1995 (Tabel 5.1.) apreciaza durata somnului, astfel:

PROCENTAJUL POPULATIEI

DURATA SOMNULUI (ORE)

Pana la 5 ore

Pana la 6 ore

60%

Pana la 8 ore



Pana la 10 ore

Tabel 5.1. Durata somnului la adulti

(Schneider, F., 1995)

Sistemul nervos central, creierul se reface partial prin somnul lent si evident prin somnul paradoxal, datorita fenomenelor de restaurare ionica, metabolica si proteica a neuronilor in timpul somnului (inclusiv a memoriei).

Celelalte sisteme ale organismului se refac mai ales prin somnul lent, datorita proceselor de sinteza a proteinelor, care regenereaza tesuturile corpului.

Durata si calitatea somnului sunt importante pentru reconditionarea eficienta a organismului sportivilor. Organismul sportivului odihnit bine si suficient, este capabil sa se trezeasca singur, cu foarte putin timp inainte de sunetul ceasului desteptator.

Astfel, somnul trebuie sa fie de 8-10 ore, intre ora 22-23, pana dimineata la ora 7-8; s-a constatat faptul ca somnul este mai reconfortant, daca incepe inainte de ora 24. Pentru sportivi este indicat somnul care incepe la ora 22.

Durata somnului este determinata si de factorii biologici, mai exact genetici si de ora la care indivizii s-au nascut, devenind matinali sau nocturni: unii sportivi se pot trezi, foarte usor si odihniti, dimineata in zori (matinalii), pe cand altii au nevoie de un somn prelungit dimineata (nocturnii) pentru a fi complet refacuti. De aceea si momentul de inviorare practicat la unele loturi de sportivi, in cantonamente, trebuie individualizat conform orologiului biologic al fiecarui sportiv.

Copiii sportivi, aflati in plina dezvoltare, trebuie sa adoarma cel mai tarziu, la ora 22, deoarece hormonul de crestere este secretat in organism intre orele 22-24, in conditiile unui organism linistit.

In perioada cu antrenamente sau competitii, intense, solicitante mai ales cele desfasurate in forma turneelor, pentru refacere, sportivul trebuie sa se odihneasca 1-2 ore dupa amiaza, chiar fara sa doarma, daca nu se acomodeaza cu somnul din timpul zilei.

Deoarece exista discipline sportive la care antrenamentele sau competitiile sunt programate la ore neobisnuite sau dupa deplasari la distante mari, cu fusuri orare modificate, care deranjeaza bioritmul sportivilor, este necesara modelarea pregatirii, inclusiv din punct de vedere al somnului.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1340
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved