Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Frigidere electrice

Electronica electricitate



+ Font mai mare | - Font mai mic



FRIGIDERE ELECTRICE

Unul din cele mai folositoare aparate electrocasnice este frigiderul electric, aparat de stricta necesitate pentru conservarea si mentinerea calitatii produselor alimentare.



Din punct de vedere constructiv se disting urmatoarele tipuri de frigidere :

Frigiderul cu absorbtie, dotat cu un agregat frigorific, care foloseste energia termica de la un incalzitor electric pentru producerea frigului, iar ca agent frigorigen se foloseste amoniacul.

Frigiderul cu compresor, dotat cu un agregat frigorific, care foloseste energia mecanica a unui compresor antrenat de un motor electric, iar ca agent frigorigen se foloseste freonul 12.

1. Frigiderul electric cu absorbtie

Frigiderul cu absorbtie este un aparat electrocasnic de o constructie si functionare simpla, fara piese in miscare, fara sa produca nici un fel de zgomot.

Obtinerea temperaturii scazute in camera frigorifica a frigiderului se realizeaza prin interniediul unui circuit al vaporilor de amoniac si al unui circuit al solutiei de amoniac (fig. VII.28).

CIRCUITUL VAPORILOR DE AMONlAC incepe de la ,,fierbator', in care se formeaza vaporii bogati de amoniac, cu o concentratie de 80 - 90%, ca urmare a incalzirii solutiei de amoniac cu o rezistenta electrica. De la fierbator, vaporii bogati in amoniac trec in ,,rectificator', din care o parte din vaporii de apa condenseaza si revin in fierbator. De la rectificator, vaporii de amoniac trec in ,,deflegmator', de unde vaporii fini de apa se intorc, de asemenea, in fierbator.

De la deflegmator, vaporii de amoniac purificafi ajung in ,,condensator', in care se produce racirea si lichefierea vaporilor de amoniac. De la condensator, amoniacul sub forma lichida se scurge in tubul sub forma de U, capatul liber intrand in ,,vaporizator'. Dupa ce tubul U s-a umplut si picaturile de amoniac lichid au trecut in vaporizator, se produce fenomenul de laminare continua prin difuziune. Ca urmare acestui proces de laminare, se produce o scadere a temperaturii vaporilor de amoniac, care ajung la sub - 10C, absoarbe caldura din camera frigorifica, in care este amplasat vaporizatorul.. De la vaporizator, vaporii de amoniac impreuna cu hidrogenul H2 ajung in ,,absorbitor' unde se afla solutia saraca in amoniac, solutie care absoarbe intens cu degajare de caldura, vaporii de amoniac, lasand liber hidrogenul, care se intoarce in vaporizator.

Cu acest proces de absorbire se incheie circuitul vaporilor de amoniac.

Fig. VII.28. Schema de functionare a agregatului de la frigiderul cu absorbtie.

CIRCUITUL SOLUTIEI DE AMONIAC cuprinde un circuit al solutiei sarace in amoniac de la fierbator la absorbitor si un circuit al solutiei bogate in amoniac de la absorbitor la fierbator.

Inainte de a ajunge la absorbitor, solutia saraca in amoniac trece printr-un schimbator de caldura, unde cedeaza o parte din caldura acumulata prin incalzire in fierbator.

De la absorbitor, solutia de amoniac care are o concentratie mai bogata, datorita vaporilor de amoniac proveniti de la vaporizator, trece prin acelasi schimbator de caldura absorbind caldura cedata de solufia saraca, dupa care ajunge la fierbator sub forma de solutie bogata in amoniac si preincalzita. Cu aceasta se inchide circuitul solutiei de amoniac.

a. Constructia frigiderului cu absorbtie. Frigiderul cu absorbtie are in componenta lui urmatoarele parti principale (fig. VII.29) :

Fig. VII.29. Frigider cu absorbtie

1) Dulapul, executat din tabla de otel, vopsita la exterior in alb, care are peretii laterali si artea superioara izolati cu un material termoizolant ; in interiorul dulapului se cuprinde camera frigorifica in care sunt montate vaporizatorul, termostatul, instalatia electrica, iar la partea inferioara microintrerupatorul pentru lumina.

Agregatul frigorific, fixat prin suruburi in spatele dulapului, care cuprinde subansamblurile necesare realizarii circuitului agentului frigorigen (fierbatorul cu rezistenta electrica, rectificatorul, deflegmatorul si schimbatoarele de caldura).

Usa, executata cu pereti dubli, fata fiind din tabla vopsita in
alb, iar spatele din material plastic, de o forma care permite depozitarea unor alimente si sticle cu bauturi; usa este prevazuta cu inchizator care se prinde intr-un zavor reglabil montat pe dulap, iar pentru etansarea usei este prevazuta o garnitura de cauciuc.

Punerea in functiune a frigiderului cu absorbtie se face prin conectarea fisei cordonului de racordare la priza de curent, dupa care se regleaza termostatul pentru racirea alimentelor la temperatura dorita.

Caracteristicile tehnice

capacitatea camerei frigorifice 110 l.

puterea absorbita de rezistenta electrica 155 W ;

consumul de energie electrica 1.84 kWh/zi.

b. Defectele posibile la frigiderul cu absorbtie si remedierea lor

1. Defectul    - Frigiderul nu raceste

Cauza - Rezistenta electrica a elementulul incalzitor este arsa

Remedierea - Pentru a se constata arderea rezistentei electrice se procedeaza astfel:

sc introduce fisa cordonului de racordare in priza de curent, dupa
care se aseaza termostatul la pozitia maxima de racire

se verifica cu indicatorul de tensiune la bornele rezistentei electrice, daca exista tensiune ; in cazul existentei tensiunii, inseamna ca rezistenta este arsa si trebuie sa fie inlocuita ; in acest
scop, se desfac de la placa de conexiuni legaturile conductoarelor
rezistentei, precum si clema de fixare a elementului incalzitor
dupa care se monteaza noul element in ordinea inversa a operatiilor de la demontare (fig. VII.30)

Fig. VII.30. Montarea elementului

de incalzire

Defectul - Becul electric nu se stinge, cand usa frigiderului este inchisa

Cauzele - Tija intrerupatorului este dereglata

- Contactele lamei intrerupatorului sunt arse sau lipite
R
emedierea - Pentru constatarea si remedierea acestui defect se procedeaza astfel:

se indeparteaza garnitura de etansare, pe o mica portiune de
ma
rginea dulapului cu o surubelnita, cand usa frifiderului este
i
nchisa ; in cazul in care becul este aprins, inseamna ca intrerupatorul este defect

se demonteaza intrerupatorul, se roteste de 2 - 3 ori piulita de reglare, dupa care se remonteaza intrerupatorul

se verifica contactele de la lamele intrerupatorului si in cazul cand
su
nt lipite sau arse se curata cu o pila fina dupa deblocarea lor ;
i
n cazul in care lamele cu contacte sunt deteriorate se inlocuieste
i
ntrerupatorul, dupa care se face proba de functionare.

3. Defectul - Vaporizatorul nu raceste, desi fierbatorul este cald

Cauza - Agregatul frigorific este infundat, datorita faptului ca solutia

de amoniac contine impuritati sau conductele agregatului nu sunt curate, ceea ce provoaca cristalizarea agentului frigorific, respectiv infundarea conductelor si in final intreruperea circui tului atat a vaporilor de amoniac, cat si a solutiei de amoniac. Remediere In aceasta situatie se procedeaza la regenerarea solutiei de incarcare a agregatului frigorific, prin rasturnarea dulapului cu 180 pentru ca vaporii de amoniac din tubul U sa se combine cu restul solutiei de amoniac ; dupa aceasta operatie se readuce frigiderul in pozitia normala, verificandu-se verticalitatea perfecta a lui.

4. Defectul    - Frigiderul nu raceste suficient de bine

Cauzele - Agregatul nu este asezat intr-o pozitie corecta, ceea ce face ca vaporizatorul sa fie cald, iar absorbitorul sa fie rece

- Temperatura inconjuratoare este peste limitele normale sau
circulatia aerului in jurul frigiderului nu este buna

Remedierea - Pentru corecta functionare a frigiderului se procedeaza astfel :

se reaseaza frigiderul intr-o pozitie perfect verticala, verificandu-se
cu ajutorul firului cu plumb, pentru ca sa se asigure orizontalitatea
vaporizatorului si inclinatia condensatorului ; reasezarea se face
prin incercari succesive pana cand se observa incalzirea absorbitorului, ceea ce inseamna ca circulatia agentului frigorific a fost
restabilita

se va alege un loc potrivit pentru asezarea frigiderului, care sa
asigure o circulate buna a aerului in spatele lui si ferit de surse
de caldura, cu pastrarea distantelor necesare de la perete.

5. Defectul    - Vaporizatorul functioneaza cu intermitenta

Cauza - Circuitul vaporilor de amoniac are pierderi de hidrogen, prin

porii conductelor sau pe la imbinarile acestora

Remedierea - Intrucat aceste defecte depasesc posibilitatile de remediere ale

depanatorului casnic, se va recurge la serviciile unui atelier de specialitate.

Defectul Termostatul este blocat si nu se poate porni frigiderul

Cauza Contactele clectrlce ale lamelor termostatului s!nt lipite

Remedierea - Se scoate mai intai butonul de reglare a termostatului, apoi se demonteaza termostatul, controlandu-se starea contactelor si a lamelor; in cazul cand sunt lipite se deblocheaza, iar daca contactele sunt oxidate se curata cu o pila fina ; in situatia in care ele sunt deteriorate se inlocuieste termostatul cu unul original, dupa care se face proba de functionare

7. Defectul    - Nu se realizeaza etansarea cand usa frigiderului este inchisa
Cauza Garnitura de etansare este uzata si imbatranita

Remedierea - Se aseaza o fasie de hartie intre garnitura de cauciuc si peretele dulapului, dupa care se inchide usa frigiderului; in cazul cand hartia se trage cu usurinta, inseamna ca garnitura de cauciuc este uzata, imbatranaita si trebuie si fie inlocuita cu una originala,iar daca garnitura este inca buna se aseaza benzi de carton sub garnitura care preiau jocul dintre aceasta si peretele dulapului.

2. Frigiderul electric cu compresor

Frigiderul cu compresor prezinta o serie de avantaje in comparatie cu frigiderul cu absorbtie din care se mentioneaza capacitatea de racire a alimentelor la temperaturi mai joase de -12C si de -18C, precum si realizarea unui consum mai redus de energie electrica.

In funcfionarea frigiderului de compresor, temperatura scazuta in camera frigorifica se realizeaza prin intermediul circuitului in stare de vapori si a circuitului in stare lichida (fig. VII.31).

Circuitul agentului frigorigen incepe de la aspiratia compresorului vaporilor de freon, din interiorul capsulei, aflati la o presiune si temperatura joasa, pe care ii comprima si ii refuleaza in condensalor, tot sub forma de vapori de freon, dar la o presiune si la o temperatura ridicata.

Fig. VII.31. Schema de

functionare de la frigiderul

cu compresor

In condensator , freonul se condenseaza la o temperatura cuprinsa intre 35 si 45C, temperatura ce este mai ridicata fata de mediul ambiant, cedand caldura de condensare in exterior.

De la condensalor, freonul sub forma de condensat, dupa ce trece prin filtru pentru curatire, intra in tubul capilar de laminare, cunoscut si sub numele de destinzator, care are un rol invers celui al compresorului, respectiv reducerea de la o presiune inalta la o presiune joasa, necesara procesului de vaporizare. Din tubul capilar de laminare, freonul in stare lichida intra in vaporizator si fiind la o temperatura care este mai mica decat cea a mediului ambiant, respectiv cuprinsa intre -10 si -20C, freonul absoarbe caldura necesara vaporizarii din interiorul cuvei, in care se afla vaporizatorul, producand astfel scaderea temperaturii in camera frigorifica.

De la vaporizator, freonul in forma de vapori este aspirat in capsula, in care se afla si compresorul cuplat cu motorul electric de antrenare, de unde se reia ciclul de functionare a frigiderului de compresor.

a. Constructia frigiderului cu compresor. Frigiderul cu compresor are in componenta lui urmatoarele parti principale (fig. VII.32) :


Fig. VII.32. Frigider cu compresor

Dulapul, executat dintr-un schelet metalic imbracat cu tabla
de otel vopsit la exterior in alb, in interiorul caruia este amplasata cuva
frigorifica, izolata prin intermediul unui material termoizolant aflat
intre peretii dulapului si ai cuvei; in interiorul cuvei sunt amplasate
compartimentul congelatorului in care este montat vaporizatorul,
compartimentul cu rafturi pentru asezarea vaselor cu alimente si compartimentul pentru fructe si legume.

Agregatul frigorific, montat in spatele dulapului, care cuprinde
subansamblurile cu care se realizeaza circuitul freonului (capsula cu
compresorul si motorul electric, condensatorul, destinzatorul).

Usa, avand partea din fata din tabla vopsita in alb la exterior,
iar partea din interior din material plastic, de o anumita forma care sa
permita asezarea unor alimente si sticle cu bauturi.

Inchiderea usei se face cu ajutorul unui inchizator montat pe usa si a unui zavor montat pe dulap sau cu ajutorul benzilor magnetice. Etansarea usei se face cu ajutorul unei garnituri din cauciuc.

In plus, frigiderul mai este prevazut cu un termostat si cu un releu de pornire si de protectie, care are rolul de a introduce la pornire, in circuitul electric, o infasurare auxiliara a motorului electric, precum si de a asigura protectia motorului electric impotriva suprasolicitarilor si temperaturilor ridicate.

Punerea in functiune a frigiderului cu compresor se face prin conectarea la priza de curent a fisei cu contact de protectie (fig. VI1.33), dupa care butonul termostatului se regleaza la pornire la primele pozitii de racire, iar dupa 10 - 15 min se aseaza la pozitia de racire dorita.

Fig. VII.33. Racordarea la reteaua electrica.

Inainte de punerea in functiune a frigiderului se va acorda o atentie deosebita punerii la nivel a aparatului cu ajutorul celor doua suruburi reglabile de la baza dulapului (fig. VII.34)

Caracteristicile tehnice :

capacitatea    bruta a frigiderului 240 l;

capacitatea compartimentului congelator 20 l ;

puterea    nominala a motorului electric 150 W ;

temperatura in congelator -12C; Fig.VII.34.Punerea la

- temperatura in compartimentul nivel a frigiderului

alimentelor -3C

b. Defectele posibile la frigiderul cu compresor si remedierea lor

1. Defectul - Compresorul si motorul electric nu functioneaza

Cauza - Releul de pornire si protectie este defect

Remedierea Pentru localizarea defectului se verifica tensiunca la intrarea in releul de pornire si protectic si in cazul in care se constata existenta tensiunii la bornele acestuia, inseamna ca releul este defect. Acest defect se mai constata si prin lipsa tacanitului specific, produs de releu, care nu se aude la pornirea frigiderului ; in aceasta situate, se demonteaza releul si se procedeaza la curatirea contactelor electrice, la indreptarea si reglarea lamei bimetalice, iar in cazul in care bobina releului este arsa, sau lamele sunt deteriorate, se inlocuieste cu unul nou de acelasi tip.

2. Defectul - Frigiderul nu raceste suficient de bine

Cauzele - Vaporizatorul nu poate absorbi caldura necesara vaporizarii din interiorul cuvei, deoarece pe suprafata lui este depusa un strat gros de gheata

- Etanseitatea usei frigiderului nu este buna, datorita uzurii garniturii de cauciuc nu datorita inchizatorului care este defect, avand arcul rupt

- Frigiderul este amplasat necorespunzator, lipsit de aerisire si aproape de sursa de caldura

- Agentul frigorigen este insuficient in agregat

Fig. VII.35.    Inlocuirea garniturii de etan-^are de la frigider.

Remedierea - In cazul in care vaporizatorul este acoperit cu gheata sau cu un strat de zapada, se va curata bine, astfel ca sa ajunga la starea lui initiala, dupa care se va observa daca raceste bine

- In cazul in care garnitura este uzata, imbatranita, ori deteriorata se va inlocui cu o alta garnitura originala, de aceeasi forma si dimensiune, iar daca inchizatorul este defect, cu arcul rupt, se va inlocui

In cazul amplasarii frigiderului intr-un loc necorespunzator se va alege o alta pozitie mai racoroasa si cu o ventilatie mai buna
dupa care se va observa daca se simte o imbunatatire a frigi-
derului

In cazul in care se constata ca agentul frigorific este in cantitate insuficienta in agregat, se recomanda ca sa se faca apel la service.

3. Defectul - Frigiderul functioneaza fara intrerupere

Cauzele - Tensiunea de alimentare este scazuta fata de cea normala

- Condensatorul este murdar sau acoperit la exterior

- Compresorul nu are capacitate de refulare a freonului

Remedierea - Se va verifica tensiunea la priza de curent, cu ajutorul unui

voltmetru si in cazul in care este sub limitele admise, se va determina cauzele pentru asigurarea alimentarii la tensiunea normala

Se va indeparta murdaria sau obiectul care acopera condensatorul, cu atentie, pentru a se evita deteriorarea tevilor si se va observa daca este o imbunatatire la racirea condensatorului

In cazul cand compresorul nu are capacitate suficienta de refularea
freonului, fie ca freonul este insuficient, fie datorita uzurii compresorului, se recomanda ca remedierea sa se faca de o unitate de service

4. Defectul - Termostatul nu functioneaza

Cauzele - Mecanismul de reglare a termostatului este defect

- Contactele electrice de la lamele termostatului sunt lipite

- Sunt scapari de agent frigorigen din bulbul termostatului
Remedierea - Se verifica uzura, jocul pieselor ce formeaza mecanismul de reglare a termostatului si in cazul in care se constata ca ele sunt deteriorate se inlocuiesc, cu altele noi, dupa care se manevreaza asupra surubului de reglare pentru a-1 aduce la pozitia lui normala ; in cazul cand nu se pot inlocui piesele defecte, se va monta un termostat nou, dupa care se face proba de functionare

- In cazul contactelor electrice lipite, se demonteaza termostatul
dupa care se deblocheaza si se curata bine contactele cu o pila fina.

- In cazul scaparilor de agent frigorigen din bulbul termostatului
care este amplasat in congelator, se inlocuieste cu unul nou original

5. Defectul    - Agregatul frigorific produce zgomote anormale

Cauzele - Capsula, condensatorul si conductele au atingeri intre ele

- Compresorul functioneaza in conditii grele de temperatura

- Defectiuni mecanice in interiorul capsulei

Remedierea - Dupa o observatie atenta asupra elementelor agregatului care au atingeri intre ele, provocand vibratii suparatoare, acestea se aseaza prin incecari succesive, pana cand se realizeaza o pozitionare corecta, fara atingeri si fara vibratii.

In cazul compresorului care functioneaza in conditii grele se va
alege un alt loc de amplasare a frigiderului, cu temperatura mai
scazuta si cu o ventilatie mai buna

Pentru remedierea defectiunilor din interiorul capsulei se recomanda ca acestea si fie remediate la o unitate de service de
specialltate .

CUM SE FACE INLOCUIREA GARNITURII DE ETANSARE USEl FRIGIDERULUI. Pentru inlocuirea garniturii de etansare de la usa frigiderului se scoate in primul rand fisa cor-donului de racordare de la priza de curent, dupa care se fac urmatoarele operatii (fig. VII.35):

- se controleaza noua garnitura daca este in buna stare, elastica si daca este de aceeasi forma si dimensiune cu cea uzata ;

- se demonteaza garnitura veche (fig. VII.35, a) prin indepartarea suruburilor de fixare, incepand cu partea superioara, apoi cu partile laterale si in final cu partea inferioara a usei. Cand s-a ajuns la jumatatea partilor laterale ale garniturii se prinde placa din material plastic la partea superioara a acesteia de tablia usei, cu unul din suruburile scoase, dupa care se continua demontarea completa a garniturii ; In mod asemanator se prinde placa din material plastic pe partea inferioara de tablia usei cu un surub, pentru a nu se desprinde de usa ;



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4035
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved