Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Codificarea de bare a produselor in industria usoara si textila

Merceologie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Controlul calitatii bauturilor alcoolice tari si a alcoolului etilic
MICROORGANISME FOLOSITE IN PROCESELE BIOTEHNOLOGICE
DEPOZITAREA SI PASTRAREA MARFURILOR: Principalele modificari calitative posibile in timpul pastrarii marfurilor
PROPRIETATILE GENERALE ALE MARFURILOR
Controlul calitatii vinurilor
OBTINEREA ZAHARULUI CUBIC
STUDIU DE CAZ PRIVIND CICLUL DE FABRICATIE LA S.C. AVIOANE S.A.
Exemplu de schema tehnologica de uscare - deshidratare (pentru ceapa)
CONTROLUL CALITATII - Controlul calitatii produselor
DIFUZIA

CUPRINSUL1. INTRODUCERE ………………………………………………………………………2

1.1 CE REPREZINTA SISTEMUL EAN/UCC?………………………………3

1.2 AVANTAJELE UTILIZARII STANDARDELOR EAN/UCC………………4

2. SISTEMUL EAN/UCCDE IDENTIFICARE A PRODUSELOR…..……….….5

2.1 NUMERE SISTEMULUI …………………..…………………………..6

2.2 CONTINUTUL NUMERILOR..…..…………………………………8

2.3 CODURILE DE BARE..……………………………..………………9

3. STANDARDELE IDENTIFICARII……………………………………. 15

3.1 IDENTIFICAREA PRODUSELOR PRIN NUMERELEEAN-13……..15

3.2 IDENTIFICAREA UNITATILOR DE GREUTATE……..……………18

3.3 NUMARUL DE IDENTIFICARE AL ADRESEI COMPANIEI…..21

4. PRINCIPIILE „EXACT LA TIMP” IN INDUSTRIA USOARA…….……….22

4.1 INTRODUCERE IN SCHIMBUL ELECTRONIC DE DATE (SED)……..23

4.2 EXPERIENTA IMPLIMENTARII ACESTUI SISTEM IN INTERIORUL INTREPRINDERII…………..24

5. BIBLIOGRAFIA……..…………………..………………………………………….27

6. ANEXELE.28

1. INTRODUCERE

Solutiile informativecontemporanein reglarea fluxului de marfuri

Solutiile informative contemporane in reglarea fluxului de marfuri se cunosc diferite aplicari a tehnologiilor informationale, insa ele toate sunt indreptate spre ridicarea eficientei de conducere. In particular, cresterea concurentei pe teren mondial ii impune pe oamenii de afaceri sa se concentreze fortelein vederea dezvoltarii unor cai mai favorabile de conducere cu fluxurile de materiale, resurse, produse gata in intreaga retea de circulatie a produsului.

Fortele, intreprinse in limitele unei intreprinderi, sunt indreptate spre o satisfacere maximala a cerintelor cumparatorului si anume deaceea in lume au fost elaborate multiple sisteme informationale. Mentionam cele mai raspindite:

·                     «Exact la Timp» (Just-In-Time - JIT)

·                     «Raspuns rapid» (Quick Response - QR)

·                     «Raspuns efectiv la cerelile consumatorului» (Efficient Consumer Response - ECR).

Persoanele ce au elaborat sistemele respective, sunt adeptii parerii: unanim recunoscute ca o conducere mai efecienta cu torentele de resurse si materiale va fi doar ca rezultat si ca raspuns in urma unui flux informativ in interiorul si intre intreprinderi. Elementul esential in fluxurile respective de informatie, dintr-o parte reprezinta identificarea produsului, fie el un produs nefinisat, semifabricat sau produs finisat, si pe de alta supravegherea dinamicii lui la fiecare treapta de aprovizionare. Necesitatea obtinerii unei informatii necesare, mai exacte despre dinamica produsului si transmiterea ei fara erori, constituie stimulul de transformare a conducerii sistemelor de informatie.

EAN International si filialele sale in 98 de tari (inclusiv Moldova) si UCC in SUA si Canada reprezinta liderii mondiali in crearea sistemelor de informare, bazate pe identificarea produselor si a serviciilor si utilizarea lor in crearea unei limbi unice a partenerilor in domeniul comercial (comertului electronic).

Mai mult de800 000 de companii din lume utilizeaza standardul EAN/UCC de numerotare a produselor. Experienta pozitiva a EAN si UCC, obtinuta in domeniul numerotarii produselor, a fost atribuita crearii standardelor EAN/UCC de identificare a incarcaturilor si adreselor companiilor. EAN si UCC pe parcursul a mai multe de 20 de ani dezvolta standardele in domeniul transmiterii electronice de date (SED). Utilizarea acestor standarde impreuna cu lectura automatizata de date si la fel sistemele de comunicatii ce se dezvolta rapid (Internet) creeaza baza comertului electronic nu doar intre ghigantii busenesului, ci si intre intreprinderile mici si medii.

1.1 CE REPREZINTA SISTEMUL EAN/UCC?

Sistemul EAN/UCC reprezinta sistemul international de identificare si comunicare a produselor, serviciilor, unitatilor de transport, utilajelor si adreselor. Standardele ce creaza nucleul sistemului, sunt dirijate de EAN International prin reteaua organizatiilor nationale ce le dezvolta si mentin pentru membrii sai.

Originea sistemului EAN/UCC a fost in SUA si in rezultat, a fost acceptata ca organizatie de Consiliul de Unificare a codului (Uniform Code Council - UCC) in anul 1973.Acest consiliu a aplicat codul unificat a produsului din 12-ce cifre (Unified Product Code – UPC) si primele produse cu codul de bare, au aparut in vinzare in anul 1974.

EAN International a fost creata in anul 1977, ca o organizatie non-profit, pentru crearea unei sisteme compatibile cu sistemul UPC. Sistemul EAN a fost elaborat ca o componenta a sistemului UCC, si utiliza numerele din 13 cifre. Ca urmare a utilizarii codului de bare si a sistemului de numerotare ce consta din 14 cifre, iar EAN – sistemul avea si numere din 14 cifre. Actual s-a ajuns la o compatibilitate globala si numarul de identificare EAN/UCC a unitatii de comert, ce e reprezentat din 14 cifre, ce a fost nivelat in conformitate cu limita dreapta cu adaugare la necessitate a zerourilor.

96 de organizatii nationale sau regionale ale EAN International creaza o sustinire ampla in intrebuintarea sistemului de catre membrii sai, in limbele autohtone. UCC administreaza sistemul respectiv in SUA si Canada.

Sistemul prezinta numerile unicale pentru identificarea produselor, serviciilor, utilajele si adreselor in toata lumea. Acestea adrese pot fi reprezentate in calitate de coduri de bare pentru lectura automata de catre scanere, unde este necesar. Sistemul se elaboreaza in asa fel, incit sa depaseasca toate golurile, legate de utilizare de catre anumite companii, intreprinderii sau ramuri specifice ale sistemului de codificare si creeze o vinzare mai efectiva si mai flexibila la cerintele consumatorilor. Acestea numere de identificare se intrebuinteaza si in cazul schimbului electronic de date intre partenerii de comert.

In afara de numerele de identificare a produselor EAN/UCC, sistemul prezinta si posibilitatea de a identifica unitatile logistice, ce permite supravegherea rutei de miscare a greutatii. Sistemul permite utilizarea informatiei suplimentare, ca termenul de valabilitate a produsului, codul de serie de container al greutatii, numarul a partilor separate a greutatii, ce pot fi amplasate pe eticheta de transport. Astazi, codurile de bare reprezinta componentele de baza purtatoare de date, dar apar noile tehnologii, in special, radio marcajul pentru produsele textile.

EAN/UCC sistemul garanteaza, ca datele citibile sunt unicale si fara dublu sens, ce da posibilitate utilizatorelor de a crea programe pentru prelucrarea datelor automat.Sistemul se dezvolta, dar schimbarile se accept numai dupa o ampla discutie si perioda indelungata de trecere.

Sumind sus mentionata, sistemul EAN/UCC usureaza legaturile nationale si internationale intre partineri comerciali prin:

·                     sistemul transpant de identificare unicalaa produselor, serviciilor si adreselor

·                     purtatorii datelor (codurile de bare), care dau posibilitate de a prelucra informatie despre produse si greutatile automat

·                     mesaje electronice, care transmit informatie necesara intre partenerii de comert in mod coordonat.

Sistemul EAN/UCC

Procese efective logistice si

directionale

Structura de identificare pentru produse en-detail, unitati de greutate, adreselor si servicii

Codul de bare sau purtatorul datelor

Mesajele standardizate , care pot fi transmise de la un calculator la altul

Sistemul numerotarii:

 • Numarul GTIN
 • Numarul SSCC
 • Numarul GLN

Simbologiile codificarii de bare:

 • EAN/UPC
 • ITF
 • UCC/EAN - 128

Schimbul electronic de date:

1.2 AVANTAJELEUTILIZARIISTANDARDELOREAN/UCC

Sistemul de numerotare a produselor si codurile de bare permit prelucrarea automata a datelor, despre vanzarea si dinamica lor la nivelul vinzarilor en-gross si en-detail, ce ulterior pot fi transmise prin reteaua informationala (exemplu Internet) catre consumatori. Concluziile despre vinzarile si inventariere, permit furnizorilor, bazandu-se pe normele stabilite a depozitelor produselor, de a completa inmod operativ reteaua de comert, cu produsele necesare.

Primirea precoce a informatiei despre depozitele de produse in reteaua en-gross si en-detail, da posibilitatea furnizorului de a evita ruscul de supraproducere sau infraproducere a productiei, in asa fel marind flexibilitatea in procesul de furnizare.

Intrebuintarea efectiva a codurilor de bare si a schimbului electronic de date, bazindu-se pe standardele internationale, poate imbunatati considerabil lucrul operativ in industria textila si usoara, a vinzarilor en-gross si en-detail.

Intrebuintarea sistemului permite furnizorilor si tuturor participantilor in comert, de a indestula cererile consumatorilor mai bine, mai repede si mai ieften.

Avantajele sunt:

·                     Scurtarea timpului de inventariere si de rotatie a produsului

·                     Primirea informatiei despre miscarea produsului, de catre toti participantii vanzarii, ce permite planificarea mai exacta a activitatii sale

·                     Marirea vitezei de prelucrare produsului, indeosebi la comandarea, transportarea, primirea, completarea depozitelor, controlul comenzilor, sortare

·                     O cerere mai mare la produse si in rezultat, deminuarea cheltuielilor pentru transportare si pastrare.

·                     Reducerea capitalului din circumstantie pe baza mentinerii preturilor si marirea productivitatii.

2. SISTEMULDEIDENTIFICAREAPRODUSELOREAN/UCC

Sistemul de identificare a produselor EAN*UCC sau, altfel zis, sistemul de numerotare se utilizeaza pentru produsele de consum, unitatile logistice, utilaje (exemplu containerere) si codurile de adresa. E important de tinut cont de faptul, ca fiecare numar al produsului e unical si el identifica produsul la toate nivelurile de ambalare a lui, in orice colt al lumii.

Aceste numere reprezinta cheile de acces catre bazele de date si identifica in sens unic, unitatile a produselor ce se prelucreaza, in toate mesajele tranzactionale. Structura de date serveste doar pentru recunoastere si nare nici o valoare numerica. Toata informatia despre produs sau serviciu si despre proprietatile lor, poate fi gasita in baza de date. Ele sunt transmise de la furnizor la consumator odata, inca inainte de prima operatiune comerciala sau folosind mesajele standarde, sau cu ajutorul catalogului electronic.

Numerele produselor, reprezentate sub forma de coduri de bare, permit lectura in mod automatizat, a datelor in orice loc, atunci cind produsul paraseste sau poposeste intr-o intreprindere sau alta.

Codurile de bare deobicei sunt aplicate de catre producator in timpul procesului de producere; ele se tiparesc sau impreuna cu o alta informatie de pe ambalaj sau pe marcajul, anexat catre unitatea de cimert in reteaua de producere.

Aceleasi numere se utilizeaza si in mesajele SED, ce permit raspindirea informatiei despre produs printre toti partenerii tranzactiei comerciale.

2.1 NUMERELESISTEMULUI

In sistemulEAN/UCCpentru identificarea unitatilor de comert se utilizeaza numerele: EAN-14, EAN-13, UPC si EAN-8. Structurile acestor numere, sunt diferite, dar ele pot fi privite ca parti componente a spatiului din 14-cifre.Deaceea se recomanda de a prevedea in baza de date un spatiu din 14-cifre, pentru numerele produselor.

Structura numerotarii

Pozitia cifrelor

Cifra de control

EAN-14

N14N13N12N11 N10 N9N8N7N6N5N4N3 N2

C

EAN-13

0N13N12N11N10N9N8N7 N6N5N4N3 N2

C

UPC

00N12N11N10N9N8N7 N6N5N4N3 N2

C

EAN-8

000000N8N7N6N5N4N3N2

C

Mentionam, ca numarul produsului este unical, in cazul cit el e privit ca un numar din 14-cifre.

Prima cifra din dreapta (N14), joaca un rol de indicator pentru numarul EAN:

Numarul EAN a produsului, exprimat prin spatiul din 14-cifre

N14

Prefixul companieiNumarul produsului

ί------------------------------------------------------- -----------------à

Cifra de control

0

N13N12N11 N10 N9N8N7N6N5N4N3 N2

C

De la 1 pina la 8

N13N12N11N10N9N8N7 N6N5N4N3 N2

C

9

N13N12N11N10N9N8N7 N6N5N4N3 N2

C

Daca cifra (N14) este 0, atunci ea se numeste ca suplementara si serveste pentru a reprezenta numarul EAN-13 in simbolica ITF sau UCC/EAN-128

(Despre simbologia vezi mai jos).

Daca cifra N14are valoarea de la 1 pina la 8, atunci ea se numeste varianta logistica si serveste pentru reprezentarea felului de ambalaj cu cantitate fixa a unitatii de comert.

Daca cifra N14are valoarea 9, atunci ea denota ca produsul are o valoare variabila (masa sau dimensiunea). In asa caz, suplimentar se indica si unitatea de masurare sau/si valoarea sub tipul identificatorilor de utilizare corespunzatora (Vezi mai jos).

Despre structura numarului EAN-13

«Numerele produselor reprezinta numerele de identificare unicale intr-un format standard. Principiul de baza al sistemului EAN/UCC – sistemul reprezinta ca un mijloc de identificare, dar nu ca mijloc de clasificare ale numarului, nu au nici o valoare particulara si nu contine nici o informatie despre produs». (Specificarile de baza EAN/UCC).

Da, intr-adevar, orice numar in sistemul de identificare EAN/UCC nu contine nici o informatie despre proprietatile produsului, insa numarul consta din parti, fiecare din care contine un sens anumit.Va prezentam structura generalaINVECHITA a numarului EAN-13 din 13-cifre (dar ce e CORECTA pentru numerele produselor moldovenesti!):

P1 P2 P3 N1 N 2 N3 N 4M 1 M 2 M 3 M 4 M 5C

In interiorul acestei structuri:

P1 P2 P3– reprezinta prefixul organizatiei de numerotare a produselor. Initial prefixul consta din doua cifre, dar deoarece numarul de tari ce doresc sa aplice sistemul EAN e in crestere, a devenit necesara trecerea la trei cifre. Lista prefixurilor organizatiilor nationale,e adus in Anexa 1 (Mentionam, ca prefixulEAN Moldova – 484). Insa unele prefixuri, se utilizeaza pentru alte scopuri (vezi Anexa 2).

N1 N 2 N 3 N 4– numarul intreprinderii, care se atribuie de catre intreprinderea nationala. Mentionam, ca cu scopul economiei numerilor unele organizatii prezinta 5, 6 sau 7 cifre in dependenta de marimea intreprinderii (cu cit mai putine produse codeaza intreprinderea, cu atit mai multe cifre sunt in numarul ei). Iar,EAN Moldova elibereaza fiecarei intreprinderi un numar din 4-cifre.

M 1 M 2 M 3 M 4 M 5– numarul produsului, se atribuie de catre intreprinderea sau de catre administratia organizatiei nationale EAN. Daca membrii organizatiei nationale au prefixul companiei (prefixul EAN + numarul intreprinderii) ce variaza (<=9), atunci numarul produsului poate sa varieze de la 3 pina la 5 cifre. (Numarul produsului EAN Moldovae din 5-cifre. El se atribuie de catre administratia Asociatiei, la cererea intreprinderii).

C – cifra de control, ce se calculeaza in conformitate cu cifrele precedente. Algoritmul de calcul al numarului de control «Modulo-10» e reprezentat in Anexa 3.

Avertizare: numarul trebuie sa fie utilizat ca un numar integru. Nici un process de prelucrare a datelor nu trebuie sa se bazeze pe utilizare partiala a oricarei parti a numarului.

2.2 CONTINUTUL NUMERILOR

·                     Sistemul de numerotare include trei elemente de baza, ce sunt descrise mai sus:Numarul universal al unitatii de comert (GTIN),

·                     Codul de serie al containerului unitatii logistice(SSCC),

·                     Codul universal al adresei (GLN).

GTIN – numarul universal al unitatii de comert

GTIN – este numarul (il mai numesc si structura datelor), ce se utilizeaza pentru identificarea unicala a unitatilor de comert pe tot globul.

Unitatea de comert – este orice unitate (produs sau serviciu), pentru care e necesar de a obtine o informatie oarecare, pentru operatiunile de comert intre participantii in orice loc a lantului de miscarea produsului.

Identificarea si marcajul simbolic al unitatilor de comert permite automatizarea procesului de vinzare en-detail prin casa (utilizind fisierile-pret), primirea produselor, inventarierea comenzilor repetate, analiza vinzarilor si un sir intreg de alte operatiuni comerciale.

Numarul universal al unitatii de comert poate fi identificat utilizind:

·                     Numarul produsului EAN/UCC (EAN-8, UPC, EAN13 sau EAN14)

·                     Identificatorul de Aplicatie UCC/EAN-128

Codul serial al containerului unitatii logistice (SSCC).

SSCC – este numarul sau structura datelor ce se utilizeaza la identificarea unica a unitatilor logistice (de transport sau si de depozit).

Unitatea logistica (unitatea incarcaturii) este orice ansamblu de produse, ce are menirea de a transporta sau/si a pastra, ce poate fi controlat pe parcursul intregii retelei de miscare a produsului.

SSCC – se codifica prin codul de bare – UCC/EAN-128. Scanarea SSCC, aplicat Pefieceunitatelogistica,permitedeaobservamiscareafiecareiunitatia incarcaturiicuajutorullegaturiidintretorentulfizicalunitatilorde productie si legat cu acesta, torentul de informatie. Aceasta permite de a utiliza un sir intreg de programe pentru astfel de operatiuni ca: completarea comenzilor, marsrutizarea incarcaturilor, primirea automatizata s. a..

Atributele unitatilor logistice (exemplu greutate, dimensiuni, termenul valabilitatii, s.a. )se determina cu rindul elementar standardizat. Aceste rinduri se codifice prinidentificatorii de aplicatie (IA) utilizind simbolica UCC/EAN-128.

Codul universal al adresei (GLN)

GLN – este numarul, ce permite identificarea companiei ca unitate juridica. GLN lafel se utilizeaza in decursul identificarii plasamentuluifizic sau a unitatilor functionale in interiorul companiei. Intrebuintarea codurilor de adresa e necesara pentru eficienta schimbului electronic de date (SED).

2.3 CODURILE DE BARE

Tehnologia codificarii de bare a fost infiintata pentru a ajuta organizatiile in vederea lecturei automatizate a datelor, de pe produse, utilizand scanerul. Citirea automata in comparatie cu introducerea manuala a datelor, e mai veridica, fara erori si mai rapida. Conform statisticii s-a constatat, ca introducerea prin tastatura calculatorului, conduce la 1 eroare in mediu la 300 de simboluri introduse si 1 eroare la 1 000 000 de coduri de bare scanate. Este si faptul, ca codurile de bare sunt mai usor aplicate pe eticheta si costa mai ieftin, ceea ce a condus la o utilizare raspindita a codurilor de bare in diferite domenii.

Codurile de bare reprezinta barele intunecate si deschise despuse paralel, de diferita latime. Luate impreuna in amestecul cerut, ele reprezinta simbolul (cifra sau litera). Multiple amestecuri anumite si structura lor se numeste simbolica (sau limbajul) codificarii de bare.

In prezent exista multe simbolici diferite ale codificarii de bare. Fiecare simbolica are regulile sale particulare, de codificare a (exemplu cifrelor, literelor, semnelor de punctuatie), cerintele catre tiparire si decodificare, controlul a greselilor si alte proprietati. Majoritatea codurilor de bare, ce se utilizeaza in vinzare, sunt liniare, adica ele codifica informatia intr-o directie. Actual, de exemplu pentru identificarea personalitatii (in pasapoarte), se utilizeaza si codurile bicamerale.

Evident, ca fiecare organizatie poate intrebuinta diferite simboluri pentru solutionarea problemelor interne, insa informatia de intrare si iesire trebuie sa fie structurata in acelasi mod, de toti parteneri de business.

Astfel, structurile standarde de informatie permit schimbul usor de date inter si intra organizational. Acest process, de instalare a acestor structuri, reprezinta o problema durabila si dificila. Sistemul EAN/UCC si a fost creata pentru implimentarea in diferite domenii, pentru a atinge aceste scopuri.

Numerele de identificare si o oarecare alta informatie, ce poata sa apara pe eticheta sau in mesajul despre produs sau greutate, sunt reprezentate de standardele «Identificatii de Aplicatie», ce reprezinta partea sistemului standardelorEAN/UCC.Informatia respectiva se poate reprezenta prin codurile de bare, confirmate de catre EAN International si UCC. Sistemul EAN/UCC utilizeaza simbolurile codurilor de bare, reprezentate mai jos.

Simbolica EAN/UPC este baza pentru codurile de bare UPC-A, UPC-E, EAN-13, EAN-8 (cu 2 si 5 codurile suplimentare), care pot fi citite in diferite directii. Ele trebuie sa fie utilizate pentru toate produsele, care trec punctele de vinzare in reteaua en-detail si pot fi folosite pentru alte unitati de comert.Utilizarea simbolicii ITF-14 (cifrele succesive de la 2 pina la 5) este limitata pentru codurile de bare a acelori unitati de comert, care nu trec prin punctele de control en-detail. Aceasta simbolica este utilizata pentru aplicare directa pe suprafata zimtuita a produsului.

Simbolica UCC/EAN-128-este o vareitate a simbolicii Code 128. Utilizarea ei este in mod exclusiv inregistrata de EAN International si UCC. Ea nu este utilizata pentru citirea de pe produsele, ce trec prin punctele de vinzari en-detail. Doar EAN*UCC are dreptul la utilizarea acestei simbolici, ce permite nu doar identificarea, dar codificarea informatiei despe produs.

Caracteristicecodurilor de bare

Dimensiunile

Codurile de bare pot fi tiparite de diferite dimensiuni. Dimensiunea aleasa depinde de conditiile tiparului. Codul de bare de o dimensiune nu prea mare se poate utiliza, daca buna calitate a tiparului este completa cu o buna calitate a suprafetei.

Nu se permite de a alege o marime oarecare a simbolului pentru completarea spatiului pe ambalaj. Pentru fiecare tip a codului de bare dimensiunea lui variaza de la marimea minimala la maximala. Pentru tiparul direct ea se stabileste de catre imprimanta dupa testare. Utilajul, ce creaza codul de bare din puncte si linii, nu poate tipari codurile de bare din intregul diapazon de dimensiuni.

Alt factor, ce trebuie sa fie luat in consideratie in momentul alegerii dimensiunii codului de bare, este capasitatea utilajului de scanare simbolurilor, destinate pentru vinzarea en-detail, pot fi asa de mici, incit se permite o calitate a tiparului lor, in timp ce codurile de bare, utilizate in depozite, trebuie sa fie cit mai mari pentru scanarea lor pe distante vaste, de exemplu, de catre operatorul autoincarcatorului.

Zonele Libere

Toate tipurile de coduri de bare sunt obligate sa posede Zonele Libere, inainte

de prima si ultima bara.

Zona libera – este elementul foarte important a codului de bare si ea trebuie sa se ia in vedere. Dimensiunea suprafetei zonei libere se schimba in dependenta de tipul si dimensiunea simbolurilor codului de bare. Orice tiparire in interiorul acestei zone poate deregla lectura codului de bare.

Culorile si contrastul

Scanerul lucreaza, masurindreflectarea.E necesaruncontrastsuficient intre barele inchise si deschise. Se cere saturatie necesara a cernelei, ca sa nu sa se produca spatii in bare.

Culorile mixte nu se potrivesc pentru tiparirea codurilor de bare.Mai bine e de utilizat culori omogene.

Scanerileemitculoarearosie.Contrastul,satisfacutdevederea umana, nu intotdeauna este suficient pentru scaner.

Codurile debare pot fitiparite in culori. Se cunoaste, caasa culori aprinse ca rosusiportocaliuse potrevesc pentru liniile clare (sau spatiile dintre bare)si zonele libere. Culorile inchise: negru, albastru si verde se utilizeazapentru bare.

O suprafata foarte lucioasa poate modifica reflectarea, deaceea controlul trebuie sa fie inainte de tiparire.

Ambalajele transparente diminueaza contrastul, deaceea controlul lecturii codului trebuie sa se efectueze de pe marfa ambalata.

Calitatea tiparului

Calitatea tiparului a codurilor de bare trebuie sa fie regulat controlata pe parcursul intregului proces, pentru garantarea mentinerii aprecierii initiale. Exista multe metode de stabilire a calitatii codului de bare aplicat. Organizatia nationala -membru EAN International (sau UCC) va poate oferi sfaturi in legatura cu aceasta. Se poate utiliza si aprecierea vizuala a calitatii tiparului.

Exemplu, tiparirea literii H de marimea respectiva in interiorul simbolului – ITF-14.

Pentru a obtine o informatie mai vasta despre calitatea tiparului va referiti la„Specificarile generale EAN/ UCC”.

Tipurile codurilor de bare

Mai jos urmeaza codurile de bare de marime nominala (marimea 100%), incluzind zonele libere. Fiecarui tip sunt atribuite dimensiunile minime si maxime.

Simbolul EAN-8:

Marimea minimala: 21.38 x 17.05 mm

Marimea maximala: 53.46 x 42.62 mm

Marimea nominala: 26.73 x 21.31 mm

Marimea nominala a modulului (latimea barei inguste): 0.33mm

Simbolul EAN-13:

Marimea minimala: 29.83 x 20.73 mm

Marimea maximala: 74.58 x 51.82 mm

Marimea nominala: 37.29 x 25.91 mm

Marimea nominala a modulului (latimea barei inguste): 0.33mm

Simbolul UPC-A


Marimea minimala: 29.83 x 20.73 mm

Marimea maximala: 74.58 x 51.82 mm

Marimea nominala: 37.29 x 25.91 mm

Marimea nominala a modulului (latimea barei inguste): 0.33mm

Simbolul UPC-E


Marimea minimala: 17.69 x 20.73 mm

Marimea maximala: 44.22 x 51.82 mm

Marimea nominala: 22.11 x 21.31 mm

Marimea nominala a modulului (latimea barei inguste): 0.33mm

Simbolurile EAN/UPC reprezentate in marimile sale nominale, pot fi marite cu 80-200% in timpul tiparirii.Pentru lectura mai efectiva in orice domeniu, incluzind si scanarea incarcaturii, factorul de marime trebuie sa constituie minimum 150%.

Marimele simbolurilor sunt alese in asa fel, incit ele sa fie lizibile in oricare directie de catre sistemul din trei scanere, dispuse sub un unghi de 120 grade unul fata de altul.

Cuparea (reducerea inaltimei simbolului) inlatura capacitatea de a citi in orice directie. Cuparea se intrebuinteaza doar intr-un caz critic, cind este loc doar pentru un cod de bare cupat.

Ca sa fim convinsi, ca Zona Libera exista in momentul tiparirii, este posibil de a include semnele “<” si “>”in spatiul de cifre, in asa mod ca ele sa se afle la marginile Zonei Libere.

Simbolul ITF –14

Companiile, ce doresc sa-si aplice codul de bare nemijlocit pe carton, si in particular, pe suprafata zimtuita, pot utiliza simbolul ITF-14 din cauza cerintelor reduse catre tipar. Astfel de simbol poate fi tiparit lafel prin intermediul prelucrarii

termice a purtatorului sau prin imprimantele in jet.

Marimele date includ si banda inconjuratoare.

Marimea minimala: 44.725 x 22.30mm

Marimea maximala: 142.75 x 32.00 mm

Marimea nominala: 142.75 x 32.00 mm

Marimea nominala a modulului (latimea barei inguste): 1.016mm

Simbolul ITF-14 poate sa se tipareasca cu coeficientii de la 25% la 100% a marimii nominale. Pentru a asigura lizibilitatea(citirea) in diferite domenii inclusive si scanarea pe banda rulanta, marimea minima constituie 50%.

Simbolul UCC/EAN – 128

Simbolul UCC/EAN – 128 are o marime variabila, ce depinde de cantitatea si tipul semnelor codificate, si de dimensiunile barei inguste. Pentru lungimea stabilita a datelor codificate, dimensiunea simbolurilor variaza pentru atingerea calitatii in cadrul diferitor procese detipar. Simbolul e proiectat in asa mod, incit sa se poata citi in directia directa si inversa, de catre scanerul portativ sau stationar. Din aceste cause e imposibil de a stabili exact dimensiunile minime si maxime.

Prezentate in marimea nominala (latimea barei inguste = 1mm)UCC/EAN – 128 se tipareste in marimea de la 25 pina la 100%. Pentru o lectura eficienta in orice domeniu, inclusiv si scanarea pe banda rulanta, factorul de marire trebuie sa fie minimum 50%.

3. STANDARDELE DEIDENTIFICARE

Standardul EAN se utilizeaza pe parcursul intregii dinamice a produselor textile de la furnizor pina la consumatorul final, ce atribuie utilizarea numarului EAN-13 pentru toate produsele ce se elibereaza conform tehnologiei stabilite in timp.

3.1 IDENTIFICAREA PRODUSELOR CU NUMERELEEAN-13

Cum se atribuie numarul EAN ?

In general, cel ce creaza si poarta raspunderea de acest numar, este posesorul marcii de fabrica (brand name) atribuita produsului.

Daca produsul nu este numerotat de catre posesorul marcii produsului, atunci numarul temporar i se poate atribui, de catre producator, (sau importator sau en-grossist) sau comerciant en-detail.

Daca produsul nu are marcajul de la fabrica, atunci numarul i se atribuie de catre:

·                     vinzator, daca el poseda dreptul exclusiv de vinzare a acestui produs,

·                     de producator, daca produsul, se vinde la mai multi vinzatori.

Exceptie: daca formatul extern al produsului, este modificat de companie, diferit de compania-posesorului marcii uzinei (exemplu, importator), atunci produsului i se atribuie un numar nou.

Caror produse noi, li se atribuie numerele?

Indeferent de faptul, de catre cine se atribuie numerele produselor noi, el trebuie sa tina cont de aceea, ca, daca doua produse au proprietati diferite de consum, atunci ele trebuie sa aiba numere diferite.Prin urmare, daca produsul nou difera de cel precedent, prin oarecare particularitati specifice, ce il modifica proprietatile de consum, ce pot influenta preferinta cumparatorului, atunci acestui produs trebuie de atribuit un numar nou.

In industria usoara si textila, caracteristice de baza sunt:

·                     modelul produsului, incluzind detaliile de perfectionare

·                     marca de la fabrica, daca exista

·                     materialul

·                     marimea

·                     forma

·                     culoarea

·                     metoda de reprezentare, cumparatorului final (cuierul, geanta de polietelen, pachetul s.a.)

Numerele diferite trebuie sa fie atribuite diferitor produse, daca macar o astfel de caracteristica este modificata. Modificarea conditiilor de transportare a produsului, pretului de vinzare sau partidele diferite de eliberare a lui, nu modifica numarul.

Cazurile speciale

a) Ansamblurile si costumurile

Daca citeva componente ale imbracamintelor, se vind sistematic impreuna, atunci un numar EAN se atribuie unui astfel de set. Exemple:

·           Sacoul , vesta si pantolonii costumului

·           Jacheta si fusta a costumului de dame

·           Doua parti a costumului de baie

·           Doua parti ale pijamelei

·           Setul din trei tricouri intr-o jeanta de polietilena.

Seturile,destinate unei vinzari commune se numeroteaza ca si costumurile. Insa, daca produsele ce constituie setul pot fi vindute separat, atunci ele trebuie sa fie identificate indevidual.

b) Partidele sau cutiile de produse

Partidile sau cutiile diferite cu produse cu numarul EAN identifica insa-si partida, indiferent de codurile deja atribuite partilor ei separate.

c) Modelurile

Daca in tranzactiile comerciale, figureaza modelurile produselor, atunci modelurile se numeroteaza cu numerile EAN-13.

Pentru a simplifica regulile de atribuire a numerilor, EAN recomanda utilizarea numerilor succesive. Nu trebuie de adaugat un oarecare sens suplimentar

(exemplu, in scopul clasificarii) numerilor de identificare.

Exemplu de numerotare a pantalonilor pentru copii de virstele 3, 6 luni si 1 an de trei culori diferite.

Modelul

Albastru

3 luni

6 luni

1 an

4841234123419

4841234123426

4841234123433

Rosu

3 luni

6 luni

1 an

4841234123440

4841234123457

4841234123464

Galben

3 luni

6 luni

1 an

4841234123471

4841234123488

4841234123495

Dirijarea cu procesul de atribuire a numerilor

Modificarea produsului

Daca versiunea noua a produsului, o exclude sau o substituie pe cea precedenta, atunci numarul nou se atribuie in cazurile:

·                     Daca este modificatamarca de fabrica(brand name),

·                     Daca denumirea produsului este modificata, in cazul in care denumirea are importanta in cautarea produsului pe raft ,

·                     Daca e modificata cantitatea de parti componente,

·                     Daca sunt modificari in structura produsului sau a uneea din caracteristicele sale, in rezultat modificindu-se propunerea comerciala.

Modificarea posesorului marcii de fabrica

·                     Daca companiile conflueaza sau se cumpara, atunci numerele produselor nu se schimba

·                     Daca posesorul marcii modifica prefixul EAN al companiei (exemplu, in urma modificarilor esentiale in statutul lui juridic), atunci numerele atribuite produselor pina la modificare, nu se schimba

·                     In cazul cumpararii marcei de fabrica sau colectiei produselor, atunci produsele isi pot pastra numerele in decursul a doi ani. Vechiul posesorul nu trebuie sa utilizeze acelea numere pe parcursula acestor doi ani. Apoi noul posesor, trebuie sa modifice numerele produselor.

Utilizarea numerelor vechi EAN

·                Este preferabil de a nu folosi numereleatribuite anterior

·                Daca numarul este utilizat repetat, atunci trebuie sa treaca un interval de minimum de trei ani intre inceputul vinzarii produsului nou si sfirsitul producerii produsului vechi.

Ca supliment la codul de bare, trebuie sa se atribuie urmatoarea informatia pe marcaj:

·                     Denumirea produsului

·                     Dimensiunea si modelul

·                     Structura produsului

In afara de aceasta, trebuie sa fie loc si pentru:

 • Preturile de vinzare cumparatorului final
 • Referinta la distribuitor

3.2 IDENTIFICAREA UNITATILORDEGREUTATE

Unitatea de greutate, sau mai exact unitatea logistica, reprezinta o cantitate oarecare de produse omogene sau neomogene, privite ca un lot intreg in procesele de transportare si pastrare (mai exact – procesele logistice). Unitatea logistica poate fi reprezentata printr-o cutie mare de carton sau container.

Se recomanda insistent identificarea unitatilor logistice, utilizate in operatiile de pastrare, accesare sau transportare. Aceasta este unica metoda de asigurare a uneiprelucrari rapide si sigure a cererilor, facturilor de transport si documentelor la livrarea produselor. Cind vinzatorii comanda produsul, ei convoaca si stabilesc nu doar pretul ci si conditiile de livrare. Numarul unitatii logistice, aplicat sub forma de cod de bare pe produsul transmis, permite nu doar supravegherea lui pe tot traseul sau, ci si de a automatiza procesele de livrare a lui si inventariere.

In acelasi mod, precum si produsele, unitatile logistice pot fi identificate prin sistemul EAN de numerotare si codificare de bare.

Urmeaza trei tipuri de unitati de incarcatura:

Unitatile omogene ale greutatii se numeroteaza, lafel ca si produsele de consum,cu unul din numerele urmatoare:

 • EAN-13
 • ITF-14
 • UCC/EAN-128.

Exemplu de numerotare a unitatilor omogene

Numerotarea unitatilor standarde mixte

Produsele standarde mixte se numeroteaza cu EAN-13, ITF-14 saucu numarul UCC/EAN-128.

Exemplu de codificare a unitatilor standarde mixte

Identificarea partidelor nestandarde ale produsului

Partidele produsului, separate dupa cererea individuala, nu pot fi numerotate cu numerele EAN-13, deoarece orece livrare individuala are continutul specific. De pe alta parte, pentru a supraveghea dinamica partidei, se recomanda intrebuintarea numarului de serie a livrarii, ce se numeste codul de serie de container a greutatii (SSCC– Serial Shipping Container Code). Acest numar unical, ce poate fi transmis pe retelele electronice pentru a informa despre greutate, se aplica pe greutate in simbolurile UCC/EAN-128.

Structura numarului din18-cifre SSCC:

P N1N2N3N4N5N6N7S1S2S3S4S5S6S7S8S9C

P – indicatorul ambalajului,

N1N2N3N4N5N6N7 – prefixul companiei, ce creaza numarul SSCC,

S1S2S3S4S5S6S7S8S9 – numarul de serie, ce se indica fiecarei unitati de greutate

C – cifra de control, utilizata pentru verificarea introducerii numarului. Ea se calculeaza dupa algoritmul standard, bazat pe 17-cifre precedente.

Exemplu, de intrebuintare a SSCC, pentru numerotare partidelor separate ale produsului.

Dim.23Dim.25Dim.27Dim.29Dim.31

Mai multe detalii referitor la codul de container al greutatii puteti citi in brosura «EAN eticheta greutatii».

3.3 NUMARULDEIDENTIFICAREAADRESEI COMPANIEI

Codul de adresa universal (Global Location Number - GLN) a sistemuluiEAN/UCC permite intr-un mod uncial si exact de a codifica obiectele companiei fizice, functionale sau juridice (exemplu, oficiul companiei, depozitul, contabilitatea) .

Codul de adresa EAN-13 consta din 13 cifre si structura lui coincide cu numarul produsului EAN-13. Nu-s temeiuri de a presupune, ca ar putea fi o eroare intre numerele produselor si adreselor, astfel incit locurile lor de pastrare in bazele de date si domeniile de aplicare sunt diferite.

Atribuirea numerilor de adresa are dreptul persoana juridica – membru al organizatiei nationale EAN, ce are prifixul EAN al intreprinderii. Informatia completa despre adresa juridica a intreprinderii, familia persoanei de contact, numerele telefonelor si faxelor, adresa postei electronice s.a. se contin in fisierele bazelor de date, in care numarul de adresa se prezinta in calitate de cimp “cheie”. Mentionam, ca asociatia EAN Moldova elibereaza membrilor sai cite 10 numere EAN-13 pentru codurile de adresa.

Utilizarea numerelor de adresa

Deobicei in afacerea comerciala participa citeva companii: furnizori, consumatori si posibil diferiti furnizori a unitatilor logistice (de transport, de depozit). Din partea fiecarei companii pot participa in afacere citeva sectii. Obligatiunea partilor consta in transmiterea partinerilor adresele fizice necesare si codurile de adresa respectiva, prin mijloacele electronice de comunicare sau pe canalele obisnuite. Transmiterea codurilor de adrese – cerinta necesara pentru utilizarea intre parteneri a mesajelor electronice.

Alt domeniu de utilizare larga a numerelor de adresa – utilizarea lor in forma de cod de bare UCC/EAN-128 impreuna cu diferite identificatoare, pentru aplicarea lui pe greutate sau pe documentele accesate. Mai detailat despre identificatorii de aplicare puteti afla din materialele «UCC/EAN Identificatorul de Aplicatie» si «Simbologia codificarii de bareUCC/EAN – 128».

Numarul de adresa se suspendeaza sau se schimba pe altul nou, doar in cazul unei modificari serioase a obiectului, identificat prin numarul dat. Doar modificarea adresei fizice necesita indicarea unui numar nou. Daca cladirea, care se identifica prin codul de adresa, se vinde unui nou posesor, atunci acesta trebuie sa creeze un cod de adresa nou, iar cel vechi continue sa functioneze din ziua vinzarii.

In toate celelalte cazuri modificarile pot fi reprezentate in datele ce corespund numarului de adresa.

Avertizare.

Codul de adresa trebuie sa fie utilizat in oricare baze de date doar intregu. Eliminarea a oricarei parti a lui, pentru identificarea companiei poate conduce la dereglarea unicitatii numarului.

4. PRINCIPIILE «EXACT LA TIMP» IN INDUSTRIA USOARA

In industria usoara si textila principiile«Exact la Timp» se utilizeaza pentru doua branse a miscarii produselor fizice, resurselor, semifabricatelor si torentelor de informatie, ce le corespund:

·                     Principiile «Exact la Timp» in torentul produselor finisate, torent in jos»),

·                     Principiile «Exact la Timp» in torentul resurselor si semifabricatelortorent in sus»).

·                    

Scopul acestui comportament consta in sustinerea fortelor producatorilor si vinzatorilor in vederea aplicarei sistemului EAN/UCCin diferite probleme, ce realizeaza principiile« Exact la Timp » in torentul produselor gata.

In corespundere cu legile pietii «Cererea la produse aprecieaza oferta lui» -torentele de informatie preced torentele de miscare a produselor si datele din «torentul in jos»determina baza de aprobare a solutiilor in «torentul in sus».
In asa fel, scopul procesului «torentul in jos» reprezinta umplerea rafturilor din magazine cu produsele necesare, iar a procesului « torentul in sus » - propunerea materialului necesar si a semifabricatelor, necesare pentru producerea acestor produse. Rezultatele acestor masuri, executate in corespundere cu principiile«Exact la Timp»,reprezinta micsorarea costului si un nivel optim de servicii catre cumparatori.

Strategia atit de flexibila si reactiva a livrarilor, poate fi implementata, doar daca este o transmitere efectiva a informatiei comerciale, logistice si tehnice din ramura «torentul in jos» in ramura «torentul in sus».

Orice retinere in executarea solutiilor nivelului «torentul in sus» poate conduce la cresterea cheltuielilor la producere si pastrare, diminuind efecienta generala a intregului lant de livrare a produsului. Implicarea si a furnizorilor in principiile

« Exact la Timp » este indispensabila.

Utilizarea activa a numerotarii produselor, codificarii de bare si schimbului electronic de date conduce la o implimentare optimala a conceptiei „Exact la Timp” in industria textila si usoara.

Schimbul electronic de date – este baza acestei directii. Standardizarea aplicata in sistemulEAN/UCC garanteaza, ca orice companie va ramine independenta in procesul de primire a decizeilor comerciale.

4.1 INTRODUCEREINSCHIMBUL ELECTRONIC DE DATE (SED)

Schimbul electronic de date reprezinta schimbul de date standardizate dintre organizatii prin intermediul tehnologiilor informationale. Altfel zis, reprezinta mijlocul de schimb a mesajelor dintre calculatoare. Mesajele pot contine datele despre produse, cataloajele de preturi si produse, comenzile la cumparare, despre livrarea greutatii si primirea ei, conturile s.a. Implimentarea SED permite de a minimaliza implicarea omului in schimbul de date si de a concentra lucratorii asupra executarii procesilor, ce defera de cele administrative. Peste doi ani dupa aparitia UN/EDIFACT in anul 1985 Asamblea Generala EAN a hotarit sa sustie dezvoltarea mesajelor UN/EDIFACT (United Nations Electronic Data Interchange For Administration, Commerce and Transport) .

EAN International a primit mandat in dezvoltarea submultimii UN/EDIFACT pentru tranzactii internationale SED.Aceste mesaje, cunoscute ca EANCOM, reprezinta manuale de utilizare ce permit, intr-un limbaj mai simplu, de a lamuri aceste mesaje si exemple de situatii comerciale. In presentEANInternational a elaborat 42 de mesaje standarde. Ele permit de a transmite datele de baza, tranzactiile comerciale, planurile si darile de seama, mesajele de transport, economice s.a.

Exemple de mesaje intre parteneri la etapa de cunoastere sunt:

PARTIN mesaj – informatia despre partener (exemplu, despre cumparator: numarul de adresa, adresa fizica, familia administratorului pe vinzari, numarul de telefon, fax s.a.),

PRODAT mesaj – informatia despre produs (identificatorul produsului, culoare, marime, material, identificatorul greutatii, descrierea unitatii greutatii – dimensiunile lui si cantitatea de unitati a produsului),

PRICAT mesaj – informatie despre preturile (ce poate contine informatia despre produs ca in mesajulprecedent dar si datele despre preturi).

FURNIZOR

Informatia despre partener

VINZATOR

Informatia despre produs

Informatia despre preturi

Exemple de mesaje intre parteneri la etapele primelor livrari:

ORDERS mesaj – datele despre comanda produsului (identificatorul adresei clientului, identificatorul furnizorului, identificatorul produsului, identificatorul unitatii de greutate, cantitatea, preturi s.a.),

DELFOR mesaj – prognoza livrarii (aceeasi informatie, ca si in mesajul anterior, dar intr-o forma mai generala),

DESADV mesaj – informare despre trimiterea produsului (data livrarii, referinta la numarul comenzii, identificatorii furnizorului si cumparatorului, identificatorul suprafetei de incarcare, codul de serie de container al incarcaturii (SSCC), cantitatea de produse transmise in asortiment etc.)

SLSRPT mesaj – raportul despre vinzari (informatia statistica despre volumele vinzarilor dupa 2 sau 3 saptamini de vinzare)

FURNIZORUL

Datele despre comanda produsului

DISTRIBUITORUL

Prognoza livrarilor

Mesajul despre expediere

Date despre vinzari

Utilizarea favorabila a SED necesita o aplicare integrala. Doar instalarea unei asigurari programate si a tehnologiilor nu va da rezultate dorite. Schimbul rapid de informatie trebuie sacorespunda structurii organizatiei, in care toate partile componente pot avea un ecou rapid la informatia accesata.

4.2 EXPERIENTA IMPLIMENTARII ACESTUI SISTEM IN INTERIORUL INTREPRINDERII

Implimentarea principiului«Exact la Timp» in producere necesita un lucru enorm in doua directii:

·                     comunicarea cu partenerii din exterior – vinzatori en-gross,en-detail si cu organizatiile de transport,

·                     implimentarea sistemelor automatizate de comanda in interiorul intreprinderii, ce pe larg utilizeaza sistemele de numerotare si codificarea de bare.

In capitolui precedent este prezentat schimbul electronic de date, ce se bazeaza pe mesajele EANCOM. In exemplele expuse mai sus a mesajelor, sunt marcati diferiti identificatori pentru, a sublinia importanta lor si raspunderea lor pe larg.

In exemplele de mai jos, vom aduce la cunostinta exemplele locurilor de munca automatizate (LMA) si vom remarca din lista de actiuni, acelea ce utilizeaza sistemul de numerotare si codificare de bare ( EAN/UCC).

LMA livrari si eliberari de materiale

Problemele:

·                     aplicarea codurilor de bare pe materialile si completarea lor la primire (marcajul pe ambalajele materialelor – cutii, boxe, saci, ruloni etc.);

·                     automatizare inregistrarii eliberarii pe baza citirii informatiei de pe ambalaj la eliberarea materialelor la productie si in alta directie;

·                     implimentarea dinamicii materialelor si completarea lor in timp real;

·                     simplificarea efectuarii inventarierilor in depozite.

Implimentarea codificarii de bare are scop de a efectua o evidenta a materialelor si completarea nemijlocita a lor in legatura cu producerea de productie finisata. Sistemul va fi mai usor implimentat daca furnizorii de materiale si celora ce le completeaza, vor efectua marcajul produselor cu coduri de bare. La primire e deajuns de a efectua inregistrarea pe calea citirii informatiei de pe produs.

LMA de expediere a productiei finisate

Problemele:

·                     inregistrarea expedierii pe calea citirii datelor de pe cutie in timpul formarii partidei de expediere, unui cumparator concret;

·                     pentru formarea facturiifiscale(pentru destinatarului productiei) pe baza datelor citite de pe codurile de bare la selectarea cutiilor;

·                     pentru formarea si tiparirea anumitor date despre expedierea productiei pe un termen anumit si in diapazonul respectiv de modeluri si dimensiunietc.

In exemplele, reprezentate mai sus, codul de bare se aplica pe produsele sau semifabricatele sau pe documentele anexate. Exemplu de mai jos indica posibilitate de a corela timpul de lucru si capacitatea de productie a lucratorului cu ajutorul codului de bare.

LMAa maistrului sectiei de confectie

LMA are menirea functionala pentru:

·                     aprecierea timpului de lucru si stationarea lucratorilor la locurile de munca;

·                     crearea datelor analitice :

·                     elaborarea volumului de productie pe termenul respectiv (conform operatiunilor, lucratorilor, linie, sectie);

·                     conform partidelor executate in sectie,articole;

·                      tiparirea timpului in care a lucrat muncitorul in perioda cuvenita(administrarea tabelului).

LMA tehnologic se poate reprezenta astfel:

In sectie se organizeaza un loc automatizat de lucru – calculator, scanerul, imprimanta s.a. Lucratorii sunt asigurati cu carnete ce contin numarul de tabela sub forma de cod de bare. In calculator se creaza o baza a numerelor. La inceputul schimbului (la citirea de pe carnet a numarului de tabela de catre scanerul) se introduc datele in baza de date. La sfirsitul schimbului, lucratorul isi

trece permisul prin scanerul si astfel defineste sfirsitul zilei lucratoare.In LMA respectiv se prevede un schimb operativ a muncitorului de la un loc de munca, la altul la necesitate. Se efectueaza acest lucru printr-o citire repetata a permisului si corectarea de pe tastatura a numarului noi ce denota un nou loc de munca.

5. BIBLIOGRAFIA

 • Specificarile generale EAN/UCC.
 • ManualulEANCOM
 • Manualul universal al utilizatorului. Sistemul EAN/UCC.
 • Identificatorul de Aplicatie EAN/UCC. Standardul.
 • Simbologia codificarii de bare UCC/EAN - 128.

6.ANEXELE

ANEXA1

LISTAPREFIXELORALEORGANIZATIILORNATIONALE

000-139SUA si Canada625Iordania

300-379Franta626Iran

380Bulgaria627Kuweit

383Slovenia628Arabia Caudita

385Croatia629E.A.U.

387Bosnia si Hertegovina640-649Finlanda

400-440Germania690-693China

450-459 & 490-499 Japonia700-709Norvegia

460-469    Rusia729Izrael

470Kirgizstan730-739Suedia

471               Taivan740Guatemala

474               Estonia741Salvador

475               Letonia742Honduras

476               Azerbaidjan743Nicaragua

477               Lituania744Costa-Rica

478               Uzbekistan745Panama

479               Sri-Lanka746Republica Dominicana

480               Filipine750Mexic

481               Belorusia759Venesuela

482               Ucraina760-769Elvetia

484   Moldova770Columbia

485   Armenia773Uruguay

486   Georgia775Peru

487   Kazahstan777Bolivia

489Hong-Kong779Argentina

500-509Marea Britanie780Chile

520               Grecia784Paraguay

528               Liban786Ecuador

529               Cipru789-790Brazilia

531   Macedonia800-839Italia

535               Malta840-849Spania

539               Irlanda850Cuba

540-549  Belgia si Luxemburg858Slovacia

560               Portugalia859Cehia

569               Islanda860Iugoslavia

570-579Danemarca867Coreea de Nord

590               Polonia869Turcia

594               Romania870-879Olanda

599               Ungaria880Coreea de Sud

600-601    Africa de Sud885Thailanda

608Bahrain888Singapore

609               Mauritius890India

611   Maroc893Vietnam

613Algeria899Indonezia

616               Kenya900-919Austria

619   Tunis930-939Australia

621   Siria940-949Noua Zeelanda

622   Egipt955Malayzia

624Libia958Macao

ANEXA 2

200-279Codurile de circulatie limitata

280-299Produse cu parametre variabile(pentru Moldova)

977Editii periodice,presa (ISSN)

978-979Carti (ISBN) si note muzicale (ISMN)980Bonurile de plata recurente

981-982Cupoane de valuta unica

990-999Cupoane

3

Calcularea cifreide control

Urmeaza procedura standard de calculare a cifrei de control in sistemul de numerotare EAN/UCC

 

Pozitia cifrelor

 

EAN/

UCC-8

N1

N2

N3

N4

N5

N6

N7

N8

UCC-12

N1

N2

N3

N4

N5

N6

N7

N8

N9

N10

N11

N12

EAN/

UCC-13

N1

N2

N3

N4

N5

N6

N7

N8

N9

N10

N11

N12

N13

EAN/

UCC-14

N1

N2

N3

N4

N5

N6

N7

N8

N9

N10

N11

N12

N13

N14

18- simb.

N1

N2

N3

N4

N5

N6

N7

N8

N9

N10

N11

N12

N13

N14

N15

N16

N17

N18

 

Inmultitorurile pentru fiecare pozitie

 

 

x3

x1

x3

x1

x3

x1

x3

x1

x3

x1

x3

x1

x3

x1

x3

x1

x3

 

 

Sumarea rezultatelor = Suma

 

 

Scaderea Sumei din numarul cel mai apropiat ,

multiplu al10 =Cifra de control

 

Exemplu: calculul cifrei de control pentru spatiul ce consta din 18 simboluri.

N1N2N3N4N5N6N7N8N9N10N11N12N13N14N15N16N17N18

Numar fara

Cifra de

control

3

7

6

1

0

4

2

5

0

0

2

1

2

3

4

5

6

 

Pasul 1:

A inmulti

cu

x


3

x

1

x

3

x

1

x

3

x

1

x

3

x

1

x

3

x

1

x

3

x

1

x

3

x

1

x

3

x

1

x

3

 

Pasul 2:

a suma

rezultatul

=


9

=

7

=

18

=

1

=

0

=

4

=

6

=

5

=

0

=

0

=

6

=

1

=

6

=

3

=

12

=

5

=

18

=101

Pasul 3: Scaderea sumei din cel mai apropiat multiplu cu 10(110) = cifra de control (9)

 

Numar cu

cifra de

control

3

7

6

1

0

4

2

5

0

0

2

1

2

3

4

5

6

9
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1051
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site