Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


FUNCTIONAREA MASINII ASINCRONE IN REGIM DE MOTOR

Tehnica mecanica

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Cerinte privind proiectarea mecanismelor vatala, conditii care trebuiesc indeplinite
Conditii impuse pieselor de caroserii auto
Rezervor cilindric vertical
DACIA - CURELE DE ANTRENARE SI ROLE PRESOARE
PROIECTAREA ANGRENAJELOR
CALCULUL DE TRACTIUNE
Exemple de proiectare a operatiilor de prelucrare pe masinile de rectificat
Sisteme de actionare electrica cu motoare de curent continuu cu excitatie serie
MODELAREA MATEMATICÃ A MISCÃRII VIBRATORII
Compunerea generala a Masinilor Unelte, Piese, sisteme de ghidare

TERMENI importanti pentru acest document

: sens rotatie functionare generator electric asincron : analogia masinii asincrone cu transformatorul electric : role tole motor asincron : masina asincrona regim de lucru :

FUNCTIONAREA MASINII ASINCRONE IN REGIM DE MOTOR

1.     FUNCTIONAREA CU CIRCUITUL ROTORIC DESCHIS

     Acest mod de functionare, in care circuitul bobinajului rotoric este deschis, nu are importanta practica, insa urmareste sa puna in evinenta asemanatea care exista intre functionarea transformatorului ci cea a masinii asincrone, diferenta intre masna asincrona si transformator fiind de ordin constructive(infasurarea este repartizata pe stator si rotor, existenta interfierului etc).

     Daca la o masina asincrona cu inele se intrerup toate fazele circuitului rotoric, statorul fiind alimentat de la retea, bobinajul rotoric nu este parcurs de curent, asupra rotorului nu se produce niciun cuplu si rotorul ramane nemiscat. Masina se compara ca un transformator, mergand in gol. Primarul sau este format din statorul masinii, iar secundarul, de rotorul sau.Deoarece rotorul nu va fi parcurs de curent, in masina va exista numai fluxul produs de stator, datorita curentului absorbit din retea.Cea mai mare parte a acestor linii trec prin stator, intrefier si rotor, inlantuind bobinajul rotoric ; ele formeaza fluxul principal (util sau inductor) _______. O parte din linii se inchid numai in jurul conductoarelor  statorului, fara a inlatura bobinajul rotoric ; aceste linii formeaza fluxul de scapari ale statorului_______.        

    Campul produs de bobinajul trifazat este un camp invartitor, in sensul succesiunii fazelor, cu viteza unghiulara _________ in care este pulsatia retelei de alimentare  ______. Turatia campului invartitor n___,numita  turatia de sincronism, rezulta :

_________________________________________________

    Campul invartitor inductor ___ rotindu-se, taie atat conductoarele bobinajului statoric cat si canductoarele bobinajului rotoric, cu aceiasi viteza, deci va induce tensiuni electromotoare in ambele bobinaje, ca in orice transformator.

In consecinta, in regim, deosebirea intre masina asincrona si transformator consta in faptul ca , in timp ce in masina asincrona  campul este invartitor, in transformator campul este alternativ.

    Tensiunile electromotoare induse au aceeasi expresie ca la masina sincrona :

  -  in stator :                       -__________________________

  -  in rotor :                        -__________________________

1,1. FUNCTIONAREA IN SARCINA

    Analogia intre transformator si masina asincrona se mentine si in cazul cand rotorul este mobil. In aceasta functionare intervine insa un element nou, si anume : miscarea relativa antre bobinajul rotoric si cel statoric. Datorita acestui fapt se produce si transformarea unei parti din energia electrica in lucrul mecanic sau invers.

    Se considera un motor cu rotorul scurtcircuitat si statorul cuplat la retea. Infasurarea trifazata a statorului va produce un camp invartitor,care se roteste cu viteza de sincronism n_____,in sensul succesiunii fazelor. Campul invartitor induce in stator si in rotor tensiunile electromotoare E__ si E__. Tensiunile electromotoare E__, inpreuna cu caderile de tensiune din stator, va echilibra tensiunea aplicata U__. Tensiunea electromotoare E__ produce  in infasurarea rotorului curentii I__. Intre acesti curenti si campul magnetic se vor produce forte care vor da nastere unui cuplu de rotatie, astfel incat rotorul va incepe sa se roteasca. Sensul rotatiei se deter mina tinandu-se seama ca, in conformitate cu regula lui Lenz, efectul se opune cauzei. In consecinta, se va produce miscare astfel incat sa dispara feomenul de inductie intre stator si rotor, ceea ce este posibil daca rotorul se roteste in acelasi sens in campul invartitor si cu aceeasi viteza n__

    In realitate, rotorul nu poate atinge viteza n__ , deoarece in acest caz liniile de forta ale campului invartitor nu ar mai taia conductoarele din rotor sau altfel spus infasurarea rotorului s-ar gasi intr-un camp constant in timp,si deci nu s-ar mai induce tensiunea electromotoare E__ si curentul I__. Chiar la mersul an gol, turatia rotorului nu ajunge la sincronism, deoarece si la mersul in gol mai exista inca un cuplu rezistent datorita pierderilor .

    Pentru a invinnge cuplul rezistent in sarcina rotorul are turatia n__n_ astfel incat sa existe viteza relativa n__ a campului invartitor fata de rotor . In acest caz se induce tensiunea  electromotoare E__ apar curentii I_, producandu-se si un cuplu de rotatie.

    Masina absoarbe energie electrica de la retea si o transforma in lucru mecanic, pentru a invinge cuplul rezistent la arbore, functionand in regim de motor.

    In concluzie, motorul asincron are turatia intotdeauna mai , mica decat turatia sincrona n_. Sensul de rotatie este sensul campului invartitor. La mersul an gol n este foarte apropiat de n__, iar cu cat sarcina creste cu atat n scade.

1.3. ALUNECAREA

    Daca cum s-a vazut la functionarea in sarcina, rotorul are o viteza n diferita de n_, astfel incat campul invartitor taie conductoarele  rotorului cu viteza n____________. Raportul s dintre viteza n__si viteza de sincronism n__ se numeste  alunecare :                       _________________________________

sau, in procente :

                       _________________________________

La pornirea, cand n___,alunecarea este s__________________. La sincronism, cand na____, alunecarea este s_________

    Se mentioneaza ca la sarcina nominala, alunecarea are o valoare mica, si anume :3% -6%, pentru motoare mici, sau chiar 1% - 3%, pentru motoare mari, adica viteza de sarcina nominala este apropiata de viteza de sincronism. Daca se aplica la arbore un cuplu motor viteza  creste peste valoarea de sincronism, n____ ,astfel incat in rotor se induc curentii care produc un cuplu rezistent, egal dar de sens opus cu cuplu motor ; masina asincrona functioneaza in acest caz ca generator, transformand lucrul mecanic in energie electrica.

    In acest caz, alunecarea s conform relatiei  s__________________, devine negativa.In concluzie, pentru regimul de motor, n_____,iar alunecarea este cuprinsa intre 1(la pornire ) si 0 (la mersul an gol); pentru regimul de generator n____ iar alunecarea este negativa.

CAP III. PIERDERILE SI RANDAMENTUL

    Motorul asincron trifazat absoarbe de la retea putera 3U_I_cos__, in care U_ si I_  este  tensiunea, respectiv curentul pe  faza. Experimata in functie de tensiunea intre faze U si curentul in linie I, puterea absorbita este :

___________________________

din care,o parte p________ se pierde in bobinajul statorului . Deoarece campul masinii se roteste fata de stator cu viteza n__, in fierul statorului se produc si pierderile P__. Pentru micsorarea pierderilor P__, statorul este facut din tole. Pentru care a ramas  (figura 0,5)  

___________________________

este transmisa din stator an rotor, prin intrmediul campului invartitor.

Puterea P___ este denumita puterea electromagnetica interioara sau puterea campului invartitor. Din puterea P____ o parte p_______, se transforma in pierderi in bobinajul rotorului. Restul de putere:

__________________________

se transforma in putere mecanica ,denumita putere mecanica totala

    Deoarece in mod normal, vitrza n______ dintre campul invartitor si rotor este mica, in felul rotorului nu se produc pierderi importante de putere ; totusi, din motive constructive si rotorul se executa din tole. Din puterea mecanica  totala o parte p_ se pierde prin frecari mecanice in legare sau prin frecari intre rotor si aer. Restul:

__________________

este puterea mecanica utila la arbore. Randamentul motorului va fi:

_____________________

                  

BIBLIOGRAFIE

    1. Masini electrice si actionari –Nicolae V. Botan ; Constantinescu Popescu ; Stelian Popescu

     2. Actionari si automatizari –Profesor doctor inginer N.V.Botan ; doctor inginer Corneliu Botan.


loading...DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 977
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site