Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


Prelucrarea Anodo-Mecanica

Tehnica mecanica



+ Font mai mare | - Font mai mic



Prelucrarea Anodo-Mecanica

Prelucrarea anodo-mecanica este o metoda intermediara intre prelucrarea prin eroziune si cea electrocchimica. Asupra piesei, legata la anod, scula,legata la catod, exercita o presiune mica. Cei doi electrozi (piesa si scula)sunt inversati intr-un electrolit. Fig1



Fig1 Schema prelucrari anado-mecanice

1-electrod scula

2-pisa de prelucrat

3-electrolit

Prelucrarea anodo-mecanica se foloseste pentru ascutirea si reconditionarea sculelor aschietoare din otel rapid sau armate cu placute din carburi metalice, debitarea materialelor metalice, indeosebit cele cu duritate mare, sub forma de bara sau tabla, obtinerea prin taiere a unor suprafete profilate (crestaturi adanci), decuparea unor profile cu contururi complexe, prelucrarea de piese prin strunjire anado-mecanica, mortezare, finisarea suprafetelor, prelucrareas monocristalelor, a pieselor din electrotehnica si electronica.

Ascutirea sculelor. 1-electrodul-scula; 2-metalul de

prelucrat; 3-electrolit.

Este reprezentat principiul aplicarii metodei de prelucrare anodo-mecanica la ascutirea sculelor.

PRELUCRAREA ANODO-MECANICA EROZIUNE CHIMICO-ELECTRICA)

In acest caz, prelevarea de material erodat este rezultatul actiunii simultane a dizolvarii anodice (electrochimice), a topirii metalului sub actiunea curentului electric (electroeroziune) si dintr-o actiune mecanica de indepartare prin frecare a particulelor topite. Indicatorii principali ai metodei de prelucrare anodo-mecanica, productivitatea si calitatea suprafetei depind de urmatorii factori:

- factori electrici : intensitatea si tensiunea curentului;

- factori mecanici: viteza periferica de lucru si presiunea de contact;

- factori chimici: calitatea electrolitului, densitatea si debitul de electrolit, in zona de lucru.

Variatia cantitatii de metal indepartat in functie de densitatea de curent rezulta din diagrama reprezentata in figura 6.5. Cele trei faze ale procesului de eroziune sunt redate distinct pe trei portiuni ale curbei. Indepartarea metalului prin dizolvare anodica corespunde portiunii a, portiunea b, corespunde unei densitati de curent care asigura indepartarea metalului printr-o actiune complexa de dizolvare anodica si prin topire. Portiunea c, corespunzatoare unor densitati de curent mai mari, caracterizeaza aparitia arcului electric stationar. Prelucrarea anodo-mecanica se aplica la debitarea semifabricatelor cu dimensiuni mari din oteluri greu prelucrabile, rectificarea suprafetelor metalice etc.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2604
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved