Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


REALIZAREA ELEMENTELOR DE INCHIDERE A LANTURILOR DE DIMENSIUNI DE ASAMBLARE PRIN METODA REGLARII (COMPENSARII)

Tehnica mecanica

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Notiuni introductive despre sistemul de pornire CONDITII SI METODE DE PORNIRE
Ecuatiile de functionare ale motoarelor de inductie in regim tranzitoriu
PROIECT MASINI UNELTE SI AGREGATE PENTRU INDUSTRIA LEMNULUI - Pe baza analizei masinilor unelte similare si a datelor culese din literatura de special
VULCANIZARE ANVELOPE PRESE BOM 55
Energia - CALCULUL PUTERII CALORICE A COMBUSTIBILULUI
MANUAL DE UTILIZARE OPTICOM
Transmisii prin curele
Repararea instalatiei de alimentare a motorului cu aprindere prin compresie
Sisteme de reglare automata - Proiect
Din punct de vedere al proprietatilor mecanice de rezistenta care din cele 2 tipuri de revenire( medie si inalta) duce la valori mai inalte ale acesto

REALIZAREA ELEMENTELOR DE INCHIDERE A LANTURILOR DE DIMENSIUNI DE ASAMBLARE PRIN METODA REGLARII (COMPENSARII)1. Scopul lucrarii: studiul unor procedee de inchidere prin compensare sau reglare a lanturilor de dimensiuni de asamblare; studiul diferitelor tipuri de compensatori si a modului de utilizare a lor.

2. Utilajul si materialele folosite: stand special (fig. 1 a,b,c,d,e) pentru studiul rezolvarii lanturilor de dimensiuni de asamblare prin metoda reglarii si compensarii; chei fixe; surubelnita; cale; subler.

Standul prezentat in figura 1 a fost conceput si realizat in scop didactic concentrand un numar de 15 posibilitati de realizare a elementelor de inchidere a unor lanturi de dimensiuni de asamblare. El este alcatuit din placa de baza 55, peretii 24 si 53 si suportul 5. Pe structura compusa din aceste componente s-au materializat diferite modalitati de realizare a elementelor de inchidere a lanturilor de dimensiuni de asamblare, modalitati prezentate in paragraful urmator (modul de lucru).

3. Modul de lucru. Pentru fiecare subgrupa se va repartiza un numar de 3 - 4 lanturi de dimensiuni pentru care se vor determina, pe baza de schite ecuatiile lanturilor de dimensiuni care vor fi reprezentate apoi grafic (cotarea se va face literal; cotele literale vor fi explicate intr-o legenda). Pentru restul lanturilor de dimensiuni de asamblare reprezentate pe stand se va indica numai modalitatea de aducere a dimensiunii de inchidere la valoarea prescrisa.

Lantul de dimensiuni nr. 1 (cota de inchidere R1 - fig. 1. a). Se considera pentru R1 o valoare cuprinsa in intervalul 45 - 55 mm. Se regleaza si se fixeaza sublerul la cota stabilita.

Pentru obtinerea cotei finale se deplaseaza suportul reglabil 37 (fig.1. c) dupa ce au fost slabite suruburile 16 (fig. 1. b), pana cand arborii vin in contact cu bratele de masurare ale sublerului reglat in prealabil. Se strang apoi suruburile 16.

La stabilirea cotei de reglare se va tine cont de dimensiunile arborilor 33 si 36!

Lantul de dimensiuni nr. 2 (cota de inchidere R2 - fig. 1. a). Se considera pentru R2 o valoare cuprinsa in intervalul 72 - 84 mm. Se regleaza si se fixeaza sublerul la cota stabilita. Pentru obtinerea cotei finale se deplaseaza fie suportul reglabil 37 (fig.1. c) dupa ce au fost slabite suruburile 16 (fig. 1.b), fie se roteste bucsa excentrica 17 pana la obtinerea cotei dorite. Dupa reglare se conserva pozitia obtinuta (in primul caz prin strangerea suruburilor 16, iar in al doilea caz prin strangerea suruburilor 18 - fig. 1.b).

Lantul de dimensiuni nr. 3 (cota de inchidere R3 - fig. 1. a). Se considera pentru R2 o valoare cuprinsa in intervalul 72 - 84 mm. Se regleaza si se fixeaza sublerul la cota stabilita. Pentru obtinerea cotei finale se roteste bucsa excentrica 17 pana la obtinerea cotei dorite. Dupa reglare se conserva pozitia obtinuta prin strangerea suruburilor 18 (fig. 1.b).
Lantul de dimensiuni nr. 4 (cota de inchidere R4 - fig. 1. a). Se considera pentru R4 o valoare cuprinsa in intervalul 56 - 60 mm. Se regleaza si se fixeaza sublerul la cota stabilita. Pentru obtinerea cotei finale se modifica numarul compensatorilor lamelari 7. Dupa reglarea lantului de dimensiuni se fixeaza bara 8 cu ajutorul suruburilor 9 (fig. 1.a).

Lantul de dimensiuni nr. 5 (cota de inchidere R5 - fig. 1. b). Se considera pentru R5 o valoare cuprinsa in intervalul 50 - 150 mm. Se regleaza si se fixeaza sublerul la cota stabilita. Pentru obtinerea cotei finale se desface bratara 11, se deplaseaza pana la atingerea cotei dorite si se strange bratara pe axul 33, cu ajutorul surubului 10 (fig. 1. b,c.).

Lantul de dimensiuni nr. 6 (cota de inchidere R6 - fig. 1. b). Se considera pentru R6 o valoare cuprinsa in intervalul 130 - 175 mm. Se regleaza si se fixeaza sublerul la cota stabilita. Pentru obtinerea cotei finale se deplaseaza tamponul 12 pana la atingerea cotei dorite dupa care se fixeaza in pozitia reglata cu ajutorul bucsei conice elastice 14 si a piulitei 13 (fig. 1.b).

Lantul de dimensiuni nr. 7 (cota de inchidere R7 - fig. 1. c). Se considera pentru R7 o valoare cuprinsa in intervalul 40 - 60 mm. Se regleaza si se fixeaza sublerul la cota stabilita. Pentru obtinerea cotei finale se deplaseaza axul 43 cu ajutorul suportului intinzator 44. Se conserva pozitia reglata cu ajutorul piulitelor 45.

Lantul de dimensiuni nr. 8 (cota de inchidere R8 - fig. 1. c). Se considera pentru R8 o valoare cuprinsa in intervalul 120 - 130 mm. Se regleaza si se fixeaza sublerul la cota stabilita. Pentru obtinerea cotei finale sunt posibile urmatoarele solutii:

- deplasarea rotii 38 si fixarea ei in pozitia finala cu ajutorul stiftului 39;

- utilizarea compensatorilor de tip bucsa 50 si fixarea cu stiftul 39;

- utilizarea compensatorilor de tip inele lamelare 51 (pentru reglare fina sau pentru variatii mici ale valorii efective ale dimensiunii de inchidere R8).

Jocurile j1 j7 se obtin astfel:

- jocul j1 - prin utilizarea unui compensator de tip pana reglabila (fig. 1. e);

- jocul j2 - prin deplasarea bucsei deplasabile 34 (fig. 1.c);

- jocul j3 - prin utilizarea compensatorilor 50 sau 51 (fig. 1. c);

- jocul j4 - prin deformarea unui electrod al bujiei (fig. 1. b);

- jocul j5 - prin utilizarea compensatorului de tip arc 19 (fig. 1. b);

- jocul j6 - prin utilizarea bucsei elastice 14 (fig. 1. b);

- jocul j7 - prin utilizarea bratarii elastice 11 (fig. 1. c).

4.Concluzii. Se vor preciza in referat (pentru lanturile de dimensiuni analizate) cotele care se regleaza si tipul de element de reglare sau de compensare si modalitatea practica de rezolvare a lanturilor de dimensiuni de asamblare. Pentru celelalte lanturi de dimensiuni de asamblare materializate pe standul din figura 1 se vor preciza tipul elementelor de compensare sau de reglare.
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 662
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site