Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AeronauticaComunicatiiElectronica electricitateMerceologieTehnica mecanica


RELATII PENTRU REZOLVAREA LANTURILOR DE DIMENSIUNI

Tehnica mecanica

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Controlul nedistructiv al imbinarilor sudate
Compunerea generala, parametri dimensionali si masici ai autovehiculelor
Analiza tehnico-economica a doua procedee tehnologice de obtinere a piesei
Proiect la Organe de Masini - Reductor
Incercarea de rezistenta la forfecare a sarmelor metalice
POMPE CENTRIFUGE - Constructia pompelor centrifuge
Constructia preliminara a rotilor dintate si a arborilor
PROIECT Tehnician mecatronist - Comunicatii seriale
Diagrama indicata desfasurata in coordonate p-α
Agenti inteligenti - adaptive si autonome

RELATII PENTRU REZOLVAREA LANTURILOR DE DIMENSIUNIPrecizia dimensionala la asamblare se asigura prin rezolvarea  corespunzatoare a ecuatiei lanturilor de dimensiuni:

                                   (1)

unde TR este toleranta elementului de inchidere (joc, strangere,  pozitie), iar Ti este toleranta unui element primar al lantului  de dimensiuni.

Pentru marirea preciziei asamblarii (TR  - mic) exista doua  cai:

            - reducerea numarului de dimensiuni ale lantului;

            - reducerea tolerantelor Ti.

            Este de preferat prima cale, deoarece reducerea tolerantelor  Ti ridica foarte mult costurile de productie ale componentelor si, deci, costul produsului.

Ecuatia (1) poate fi rezolvata in conditii de interschimbabilitate  totala sau de interschimbabilitate limitata (partiala).

            In conditii de interschimbabilitate totala, ecuatia (1) se  rezolva prin urmatoarele metode:  metoda de calcul la limita (metoda de maxim  si minim); metoda probabilistica;. In conditii de interschimbabilitate  limitata ecuatia (1) poate fi rezolvata prin urmatoarele metode:  metoda sortarii, metoda reglarii (compensarii) si metoda  ajustarii (cu cazul particular al prelucrarii conjugate).

            La rezolvarea lanturilor de dimensiuni se deosebesc doua probleme  principale[8]:

            - problema directa, la care, cunoscandu-se valorile nominale, tolerantele si abaterile dimensiunilor primare, se cere sa se determine valoarea nominala, toleranta si abaterile limita ale dimensiunii de inchidere;

             - problema inversa, la care, cunoscandu-se valoarea nominala, toleranta si abaterile limita ale dimensiunii de inchidere, precum si dimensiunile nominale ale dimensiunilor primare, se cere sa se  determine tolerantele si abaterile limita ale acestor dimensiuni.


            Fiecare dintre probleme se rezolva prin mai multe procedee [4]. In continuare sunt prezentate procedeele de rezolvare utilizate in cadrul lucrarilor de laborator.

Rezolvarea problemei directe prin metoda de maxim si minim (a valorilor limita).           In figura 1 este prezentat un exemplu de lant de dimensiuni de asamblare.     Din considerente geometrice rezulta ecuatia lantului de dimensiuni prin care se obtine elementul de inchidere:

                                       RA = A1 + A2 - A3 + A4 - A5                                      (2)

            Pentru rezolvarea ecuatiei (1) se scriu dimensiunile sub forma  algebrica, adica se trec valorile nominale cu semnul lor si abaterile fiecarei cote:

                                            (3)

unde As, Ai reprezinta abaterile superioara si, respectiv, inferioara ale cotelor.

In relatia (2) semnul minus din fata unei cote schimba semnul  si pozitia abaterilor:

                                     (4)

de unde rezulta abaterile limita ale elementului de inchidere RA:

                                                                 (5)

Acelasi rezultat se poate obtine si aplicand procedeul urmator:

            - se stabilesc dimensiunile maritoare si reducatoare ale lantului  de dimensiuni; din cele n - 1 dimensiuni primare de la 1 la k sunt cote maritoare iar de la k +1 la n - 1 sunt dimensiuni reducatoare;  In relatia (1) dimensiunile cu semnul “+” sunt dimensiuni maritoare,  iar cele cu semnul “-“ sunt dimensiuni reducatoare; dimensiunea nominala a elementului de inchidere se obtine din  diferenta dintre suma dimensiunilor nominale ale componentelor maritoare  si suma dimensiunilor nominale ale componentelor reducatoare:

                                                       (6)

- abaterea superioara a elementului de inchidere se obtine din  diferenta dintre suma abaterilor superioare ale elmentelor maritoare  “AsMi” si suma abaterilor inferioare ale elementelor reducatoare  “Aimi”:

                 (7)

            - abaterea inferioara a elementului de inchidere se obtine din diferenta dintre suma abaterilor inferioare ale elementelor maritoare”AiMi  si suma abaterilor superioare ale elementelor reducatoare “Asmi”:

                                    (8)
           

Toleranta elementului de inchidere este:

                                            (9)

In cazul problemei inverse, care apare la proiectarea ansamblurilor,  lanturile de dimensiuni se pot rezolva in conditii de interschimbabilitate  totala (prin metoda tolerantei medii si metoda determinarii preciziei  lantului) si in conditii de interschimbabilitate partiala (prin metoda  sortarii, metoda reglarii si metoda ajustarii)[4].

            Rezolvarea lanturilor de dimensiuni de asamblare prin metoda tolerantei medii.

            Toleranta medie se calculeaza cu relatiile de mai jos[4]:

                                                (10)

in care:

Tm, reprezinta tolerantele medii calculate prin metoda de maxim si minim;

TR - toleranta elementului de inchidere;

n - numarul total de dimensiuni al lantului (n - 1 dimensiuni  primare).

Aceste tolerante se atribuie celor (n - 1) dimensiuni primare ale lantului, in marimea calculata, sau ajustate in jurul valorii  medii, in functie de marimea si rolul functional al componentelor  respective. Ajustarea trebuie facuta cu respectarea relatiei (1)  si relatiilor (7), (8) si (9).

Abaterile dimensiunilor primare se stabilesc astfel:

           

- pentru dimensiunile maritoare:

                  (11)                          (12)

           

- pentru dimensiunile reducatoare:

                (13)                         (14)

in care :

            AsR, AiR sunt abaterile superioara si inferioara ale elementului  de inchidere;

AsMi, AiMi(AiMi pr.) - abaterile superioara si inferioara ale elementului maritor“i” al lantului de dimensiuni,  determinate    prin metoda de calcul la limita;

Asmi, Aimi- abaterile superioara si inferioara ale elementului reducator “i” al lantului de dimensiuni  determinate prin metoda de calcul la limita.

Rezolvarea lanturilor de dimensiuni prin metoda sortarii. Aceasta metoda se aplica atunci cand tolerantele elementului de inchidere si al dimensiunilor primare sunt foarte mici.

     Principiul metodei consta in urmatoarele:

            - se egaleaza tolerantele elementelor componente primare ale  lantului;

            - se majoreaza tolerantele de executie de “n” ori;

            - dupa executie se masoara toate piesele, valorile efective impartindu-se  in “n” grupe. In cadrul fiecarei grupe toleranta este egala cu toleranta  prescrisa elementelor componente ale lantului (dupa egalare);se asambleaza elementele conjugate din aceeasi grupa (alezajele  din grupa i cu arborii din grupa i etc.).

            Metoda se poate aplica la rezolvarea lanturilor de dimensiuni de asamblare cu numar mic de componente (in special la asamblarea  rulmentilor, seturilor de motor, elementelor de pompe de injectie  etc.).

            Rezolvarea lanturilor de dimensiuni prin metoda reglarii (compensarii). Realizarea elementelor de inchidere ale lanturilor de dimensiuni se poate face in doua variante: cu compensatori ficsi si cu compensatori  mobili. In ambele cazuri elementele primare ale lantului de dimensiuni se executa cu tolerante mai mari (economice), elementul de inchidere  fiind adus la o valoare convenabila cu ajutorul unei piese numita  compensator, prin reglarea sau, in unele cazuri, deformarea unuia dintre elementele  primare ale lantului. Compensatorii ficsi (constituiti din una sau mai multe bucati) se folosesc, in cele mai multe cazuri, atunci cand valoarea efectiva a elementului  de inchidere este mai mare decat limita maxima admisibila. Aceasta  situatie se obtine cand elementele maritoare sunt executate catre  valoarea maxima iar elementele reducatoare catre valoarea minima. Tolerantele elementelor componente ale lantului sunt asezate astfel incat prin marirea lor rezulta totdeauna o marire a valorii maxime a elementului de inchidere. Acest caz se poate realiza printr-o asezare convenabila a tolerantei.

            Rezolvarea lanturilor de dimensiuni de asamblare prin metoda  ajustarii. Aceasta metoda presupune, pentru aducerea dimensiunii de inchidere intre limitele prescrise, schimbarea valorii uneia dintre  dimensiunile primare prin prelucrare suplimentara (ajustare) a unei  suprafete de contact. Dimensiunile primare ale lantului se realizeaza  in tolerante convenabile din punct de vedere tehnologic, adica tolerantele acestora se majoreaza.

            Majorarea  tolerantelor elementelor primare ale lantului de dimensiuni conduce, conform relatiei (1) la marirea tolerantei elementului de inchidere. In acest caz se va obtine:

                                                               (15)

in care:

            TR  este toleranta majorata a elementului de inchidere;

            Ti   -  toleranta majorata a elementului i.

            In scopul aducerii tolerantei elementului de inchidere la valoarea sa admisibila TR, se elimina toleranta in exces, Tk:

                          Tk = T’R -TR                                     (16)

cu ajutorul unui element prestabilit al lantului, care se numeste element de ajustare.          Toleranta in exces se scoate de pe elementul de ajustare prinr-o operatie de prelucrare mecanica (strunjire, rectificare, pilire, polizare etc.).

       La unele ansambluri se prevede, inca din faza de proiectare, o piesa destinata prelucrarii (ajustarii. Acest procedeu faciliteaza activitatile de montaj,  mai ales in cazul produselor mari si grele.
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2288
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site