Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


CALCULATOARE PERSONALE

calculatoare



+ Font mai mare | - Font mai mic



CALCULATOARE PERSONALE

Calculatoarele pot fi clasificate dupa mai multe criterii. Dintre acestea remarcam: viteza de prelucrare, capacitatea de memorare, tipul de instructiuni ce pot fi executate, numarul de terminale ce pot fi legate direct, caracteristici constructive, posibilitati de legare in retea.



Clasificarea obisnuita cuprinde calculatoare mari (mainframe), mici si microcalculatoare sau calculatoare personale.

Mainframe-urile sunt cele mai mari calculatoare ca puterede prelucrare, viteza de lucru si capacitate de memorare. Numele lor a fost dat de cadrul mare cerut pentru adapostirea unitatii centrale (frame = cadru).

Minicalculatoarele sunt mainframe-uri in miniatura, costand totusi intre 20000 - 100000 dolari. Capacitatea sa este mai mica decat a unui mainframe, la el pot fi legate cateva zeci de terminale.

Calculatoarele personale sunt calculatoare cu o putere de calcul, memorie si viteza de prelucrare mai mici decat celelalte tipuri, si care pot fi folosite fie singure, acasa sau la firmele mici, fie pot fi legate intre ele si cu unul sau mai multe calculatoare mai puternice si cu terminale rapide, formand "retele de PC-uri".

Calculatorul este compus din 2 componente principale:

o    HARDWARE-partea care asigura functionarea calculatorului din punct de vedere fizic

o    SOFTWARE-programele

HARDWARE:

- echipament de intrare (input);

- unitatea centrala de prelucrare;

-memoria calculatorului care realizeaza stocarea informatiei: Memoria se compune dintr-o memorie interna (RAM, ROM, HDD), si memoria externa pe diverse suporturi de memorare, magnetice sau optice; Memoria RAM (Random Acces Memory), reprezinta un suport temporar de pastrare a programelor si datelor incarcate de pe disc sau introduse de la tastatura sau alt dispozitiv de intrare. Memoria RAM este volatila, in sensul ca informatiile memorate se pierd odata cu oprirea calculatorului. Memoria ROM (Read Only Memory) este o memorie permanenta folosita pentru software-ul de baza (radacina sistemului de operare). Se numeste READ ONLY pentru ca datele pot fi numai citite, nefiind posibil a se scrie noi date sau programe in aceste memorii. Ea este incarcata din fabrica cu date necesare sistemului de calcul la pornire. Continutul acestor memorii nu poate fi distrus. La decuplarea tensiunii de alimentare continutul acestor memorii nu se pierde, de aceea se mai spune ca este memorie nevolatila.



- echipament pentru iesire (output);

magistralele care leaga aceste echipamente, (bus).

Principalele caracteristici ale unui calculator sunt date de:

o       Modul de lucru al procesoriului:32, 64 biti;

o       Viteza de prelucrare data de - viteza ceasului interior masurata in milioane de cicli/secunda (MHz); si de numarul mediu de cicli ai ceasului necesar pentru executia unei instructiuni

o       Marimea si viteza de lucru a memoriei interne

SOFTWARE

Programele continute de un calculator sunt de 2 tipuri: programe de sistem si programe de aplicatie.

Programele de sistem sunt cele care asigura functionarea calculatorului si sunt programe de sistem de baza (BIOS-Basic Input-Output System si radacina sistemului de operare aflata in zona de boot a HDD) si programe care alcatuiesc sistemul de operare propriu-zis

Programele de aplicatie sunt programe care nu tin de sistemul de operare si care asigura rezolvarea uneia sau mai multor probleme ale activitatii curente.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1303
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved