Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


COMPONENTE IT

calculatoare



+ Font mai mare | - Font mai mic



COMPONENTE IT

Un calculator este un sistem hardware si componenta software. Componenta hardware specializat in prelucrarea datelor pe baza de program. El reuneste doua componente de baza: componenta reprezinta ansamblul elementelor fizice care compun calculatorul electronic: circuite electrice, componente electronice si dispozitive mecanice, si alte elemente materiale ce intra in structura fizica a calculatorului electronic intr-un cuvant partea materiala a calculatorului.



Componenta software cuprinde totalitatea programelor, reprezentand inteligenta calculatorului, prin care se asigura functionarea si exploatarea sistemului de calcul. Prin componenta software, utilizatorul transmite calculatorului metodele de gestiune a resurselor, logica prelucrarii datelor, precum si metodele de structurare si redare sau stocare a acestora.
Configuratia oricarui sistem de calcul se inscrie intre limita inferioara, numita configuratia de baza care este definita de un minim necesar de componente pentru ca sistemul sa fie operational si limita superioara, determinata prin adaugarea de componente la configuratia de baza, atat cat admite unitatea centrala de prelucrare.Un exemplu de configuratie de calcul ar fi determinat de urmatoarele componente: procesorul (unitatea centrala de prelucrare), tastatura, mouse, monitor, imprimanta, floppy disk, hard disk, CD-ROM.


PROCESORUL

Este piesa cea mai importanta a unui calculator (cea care face 'calculele') si de aceea nu trebuie facuta nici o economie atunci cand o cumparam. Un procesor este alcatuit dintr-o multitudine de microcircuite integrate. Acestea sunt alcatuite la randul lor din tranzistori, rezistori (rezistente), capacitori (condensatori) si diode. Toate aceste componente servesc la alcatuirea unor circuite care formeaza porti logice (logic gates) care stau la baza principiului de functionare a microprocesorului. Procesorul se mai numeste si CPU (Central Processing Unit). Puterea unui procesor este data de de frecventa de functionare ('viteza cu care face calculele'), de arhitectura sa interna si de cantitatea de memorie de pe pastila procesorului. Frecventa de functionare este denumita de obicei 'frecventa de ceas' ('clock frequency') sau 'frecventa de tact' si este masurata in MegaHertzi (MHz) sau GigaHertzi (GHz). Arhitectura procesorului se refera in principal la tipul de microcircuite si dispunerea lor in cadrul nucleului acestuia. Memoria cache ('cache' = depozit) de pe pastila procesorului este o memorie rapida folosita exclusiv de procesor, care in acest fel isi scade dependenta fata de memoria sistemului (memoria RAM) si devine mai rapid in executarea instructiunilor sale. Memoria cache serveste la stocarea datelor accesate frecvent de procesor si are o importanta deosebita in aplicatiile (jocurile pe calculator, etc.) care utilizeaza frecvent aceleasi seturi de date. Frecventa de functionare ('viteza') a unui procesor este data de produsul dintre frecventa ('viteza') magistralei principale de date ('Front Side Bus - FSB') si factorul de multiplicare a acesteia ('multiplier').

COOLER   
Procesoarele moderne se incalzesc foarte mult atunci cand functioneaza, iar temperatura lor trebuie mentinuta sub o anumita limita pentru a asigura o functionare optima. Pentru aceasta peste procesor se fixeaza un racitor ('cooler') compus dintr-un radiator pe care se afla fixat un ventilator. Radiatorul este format dintr-un postament care se continua cu o structura lamelara si este construit de obicei din aluminiu, dar poate avea si parti din cupru, care este un mai bun conductor de caldura. Postamentul vine in contact cu suprafata procesorului, de la care preia caldura degajata de acesta si o disipeaza cu ajutorul structurii lamelare in mediul inconjurator. Acest tip de racire se numeste racire pasiva.
Ventilatorul asigura transferul aerului incalzit care se afla in apropierea suprafetei radiatorului, permitand astfel schimbul mai eficient de caldura intre radiator si mediul inconjurator. Acest tip de racire se numeste racire activa.

PLACA VIDEO
Placa Video (PV) este responsabila cu afisarea imaginilor pe ecranul monitorului. Ea este a doua componenta, dupa procesor, care determina performanta unui calculator si de aceea si in cazul ei este recomandat sa nu facem economie Placa video afiseaza pe ecranul monitorului imagini de doua tipuri si anume in doua dimensiuni (2D) si in trei dimensiuni (3D), cu mentiunea ca imaginile 3D sunt evident tot in doua dimensiuni (fiind afisate pe ecran, care este o suprafata plata), insa in cazul lor este creata senzatia (iluzia) perspectivei, adica a unui spatiu in trei dimensiuni aflat dincolo de ecranul monitorului. Placa video creeaza de fapt imagini statice (cadre, similare cu niste diapozitive), insa inlantuirea acestora la o viteza mare (peste 30-40 de cadre pe secunda) produce ochiului senzatia ca elementele prezente in imagini (personaje, vehicule, etc.) se afla in miscare.

Performanta unei placi video este data de insumarea mai multor factori printre care cei mai importanti sunt frecventa de ceas a procesorului grafic, frecventa de ceas a memoriei RAM (si cantitatea ei) de pe PV, numarul de conducte de randare si numarul de unitati de texturare continute de fiecare conducta. Un alt factor important este tipul magistralei de memorie ('memory bus'), prin care sunt transferate date intre cipul grafic si memoria RAM de pe placa video. Placa Video se fixeaza pe placa de baza intr-un orificiu alungit numit slot.
PLACA DE BAZA
Placa de baza ('mainboard - motherboard') este piesa la care se conecteaza toate celelalte componente ale calculatorului, atat din interior (procesor, placa video, hardisc, etc.) cat si din exterior (tastatura, maus, etc.). Ea este alcatuita dintr-o placa pe care sunt gravate circuitele care permit comunicarea intre componentele calculatorului. Pe placa se gasesc dispozitivele care permit montarea componentelor (soclu pentru procesor, slot AGP pentru PV, sloturi PCI pentru modem, placa de retea, etc.), dispozitivele de conectare a unor componente (porturi seriale, paralele, USB, conectori ATA, etc.), dar si componentele care sunt integrate in placa de baza (de ex. placa de sunet).
Componenta principala a unei PB este un ansamblu de microcircuite (numit cipset) a carui functie este de realizare si optimizare a transferului de date intre diferitele componente ale calculatorului (CPU, memoria RAM, PV, hardisc, etc.). Ca urmare PB are un rol important atat in ceea ce priveste performanta generala a unui calculator cat si in stabilitatea cu care functioneaza acesta.

HARDISCUL
Hardiscul ('hard disk' - disc dur - HD) este componenta pe care sunt stocate datele cu care lucreaz
a calculatorul, incepand cu sistemul de operare si terminand cu fisierele instalate de programe sau create de noi. El reprezinta deci memoria durabila ('nevolatila') a calculatorului, pentru ca datele sunt pastrate si dupa intreruperea alimentarii cu curent electric.

HD este format de obicei din mai multe discuri de aluminiu (numite platane) suprapuse pe acelasi ax si acoperite cu oxid de fier. La mica distanta de suprafata discurilor se misca niste brate metalice ale caror capete magnetizeaza portiuni din discuri, in acest fel fiind 'scrise' si 'citite' datele. HD este una din putinele piese dintr-un calculator care are si o componenta mecanica (un motor care invarte discurile si misca bratele metalice), dar asta nu inseamna ca nu este de obicei o piesa foarte fiabila, capabila sa functioneze multi ani fara a cauza pierderea datelor stocate.
Un HD este caracterizat de capacitatea de stocare de date masurata in Giga Bytes (GB) si de viteza de rotatie a platanelor (5.400, 7.200 sau 10.000 de rotatii pe minut). Cu cat platanele se rotesc mai repede cu atat citirea si scrierea datelor este mai rapida, deci si calculatorul este mai rapid.

Hardiscul se conecteaza la restul sistemului cu ajutorul unui cablu care se fixeaza cu un capat intr-o priza (conector) de pe HD si cu celalalt capat intr-o priza (conector) de pe placa de baza.

MEMORIA RAM
Memoria RAM ('Random Access Memory' - memorie cu acces aleator) este memoria rapida folosita de componentele calculatorului pentru stocarea temporara de date. Datele sunt scrise, sterse si iarasi scrise rezultand un ciclu de scriere-stergere determinat de necesitatile programelor care ruleaza intr-un anumit moment. Memoria RAM reprezinta memoria volatila a calculatorului pentru ca datele stocate de ea sunt pierdute in momentul intreruperii alimentarii cu curent electric. Memoria RAM se prezinta ca o placuta mica ('modul') pe care se afla mai multe cipuri de memorie, placuta care se fixeaza intr-un locas special (slot de memorie).
UNITATILE OPTICE
Unitatile optice sunt niste dispozitive care folosesc medii de stocare optice pentru citirea si scrierea datelor. Stocarea optica este metoda prin care datele sunt inscriptionate pe un mediu special cu ajutorul unei raze laser. Citirea
datelor de pe un mediu optic se realizeaza tot cu ajutorul unei raze laser.
In functie de caracteristicile lor tehnice si de capacitatea de stocare mediile optice se impart in doua categorii si anume CD ('Compact Disc') si DVD ('Digital Versatile Disc'), atat CD-urile cat si DVD-urile se prezinta ca niste discuri din plastic (cu diametrul de 12 cm) pe a caror suprafata datele sunt inscriptionate sub forma de adancituri (gropite - 'pits') microsopice de-a lungul unei piste care se desfasoara in spirala. Mediile optice se impart in doua categorii dupa modul de inscriptionare a datelor si anume: medii produse prin matritare (inscriptionare prin presarea unei matrite) si medii produse prin ardere (inscriptionare cu raza laser). Matritarea este o metoda industriala ce necesita echipamente speciale si ca urmare este folosita in cazul producerii unor cantitati mari de discuri (de ex. pentru discurile originale cu jocuri, muzica, etc.). Unitatile optice se impart dupa functionalitatea lor in unitati de citire (Read Only Memory - ROM, care pot doar sa citeasca datele de pe un mediu optic) si unitati de citire/scriere (Read/Write - RW, care pot atat sa citeasca cat si sa scrie date pe un mediu optic). O alta impartire a unitatilor optice se realizeaza dupa mediile optice pe care le pot folosi, DVD si/sau CD.
MONITORUL
Monitoarele se deosebesc dupa tipul de afisare a imaginilor in monitoare cu tub catodic si monitoare cu afisare prin cristale lichide. Dimensiunea diagonalei ecranului este masurata in inci (15 inci, 17 inci, 19 inci, etc.).
CRT
Monitoarele cu tub catodic (Cathode Ray Tube - CRT) au drept componenta principala un tub de sticla (vidat de aer) de forma piramidala, unde baza piramidei este reprezentata de ecranul monitorului. In varful 'piramidei' (la interior) se afla un dispozitiv numit tun de electroni care emite permanent un fascicul de electroni. Acest fascicul este dirijat si focalizat de un dispozitiv special si el ajunge in final intr-o portiune a suprafatei interne a bazei 'piramidei' interactionand cu un strat de fosfor care va emite lumina. Cu ajutorul acestei lumini (care poate avea diferite intensitati) se formeaza imaginea pe care o vedem noi pe ecran. Fasciculul de electroni trebuie sa se miste in permanenta pe suprafata de fosfor pentru ca ecranul sa isi pastreze luminozitatea. Din aceasta cauza se spune ca fasciculul de electroni baleiaza ('matura') ecranul si in consecinta imaginea de pe ecran se 'reimprospateaza' periodic.

LCD
Monitoarele cu afisaj prin cristale lichide (Liquid Crystal Display - LCD) folosesc interactiunea dintre curentul electric si moleculele de cristale lichide pentru a produce imaginea. Aceste monitoare au insa dezavantajul ca uneori reimprospatarea imaginii are o latenta sesizabila si de aceea nu sunt recomandate de obicei pentru jocurile pe calculator. Monitoarele LCD au cateva avantaje fata de cele CRT si anume : calitatea imaginii este mult mai buna decat cea furnizata de monitoarele CRT, sunt extrem de subtiri (plate) fiind ideale pentru birourile companiilor si au un consum de energie extrem de redus (ca urmare nici nu degaja caldura). Ele au insa si dezavantaje cum este faptul ca imaginea nu mai este vizibila daca ne deplasam in lateral cu un anumit unghi fata de centrul ecranului. De asemenea monitoarele LCD sunt mai fragile decat monitoarele CRT. Marele lor dezavantaj este insa pretul, ele fiind de obicei de cel putin doua ori mai scumpe decat monitoarele CRT.

UNITATEA DE DISCHETA
Unitatea de discheta ('floppy drive') si-a pierdut din importanta in ultimii ani o data cu aparitia unitatilor CD-RW si mai nou a minihardiscurilor ('pocki-drive'). Ea ramine inca esentiala pentru orice calculator pentru ca unitatea este usor de utilizat iar dischetele sint ieftine.
Discheta ('floppy disk') are o capacitate de stocare redusa (1,44 MB) dar reprezinta un mijloc bun de transfer de date intre calculatoare daca este vorba de fisiere de dimensiuni mici (de ex. fisiere de tip text).
Un argument important in favoarea dotarii calculatorului cu o unitate de discheta este faptul ca o discheta de start ('startup disk') pe care am instalat anumite fisiere ale sistemului de operare poate fi folosita pentru pornirea calculatorului in cazul in care intimpinam probleme la pornirea acestuia folosind sistemul de operare instalat pe hardisc. De asemenea multe programe de tip antivirus folosesc dischete ('rescue disks') pentru a restaura sistemul de operare dupa infectia cu un virus.
TASTATURA , MOUSE-UL , JOYSTICUL
Tastaura si mouseul sunt componente esen
tiale cu ajutorul carora comunicam cu calculatorul si ii dam instructiuni. Ele se conecteaza prin intermediul porturilor PS/2 sau mai nou USB.La aceste doua componente putem sa facem economie in sensul ca putem sa cumparam piese mai ieftine fara ca acest lucru sa afecteze performanta calculatorului sau sanatatea noastra. Tastatura trebuie incercata inainte de cumparare pentru a vedea daca ne convine gradul de presiune care trebuie aplicat tastelor si in acelasi timp sa observam daca exista elemente care nu ne convin in configuratia tastaturii (de ex. butoane prea mici sau inscriptionate cu litere inclinate).
In ultimii ani au fost aduse imbunatatiri tastaturii si mousului. cumpararea unui mouse cu rotita de derulare ('scroll') reprezinta o decizie buna care nu ne obliga sa cheltuim foarte multi bani insa aduce un plus de functionalitate. Cumpararea unui mouse cu dispozitiv optic in loc de bila, a unei tastaturi cu butoane suplimentare pentru aplicatii multimedia si internet sau cumpararea unui mouse si a unei tastaturi cu conexiune prin radio ('wireless') reprezinta si ele decizii bune, insa care in acelasi timp ne obliga sa scoatem ceva mai multi bani din buzunar.
Joysticul ('joystick') este un dispozitiv folosit in jocuri (in special in simulatoarele de zbor). Este recomandata cumpararea unui joystic digital cu throttle (maneta de gaze), twist handle (miner rotativ), POV Hat (buton de schimbare rapida a unghiului de vizualizare) si cu cel putin 4 butoane programabile. Joysticul trebuie incercat inainte de cumparare si se recomanda alegerea unui joystic rezistent si ceva mai greu (pentru stabilitate). Nu se recomanda cumpararea unui joystic analog ieftin pentru ca de obicei acesta este greu de configurat cu precizie si are tendinta sa se strice usor, fiind foarte fragil.
CARCASA SI SURSA DE ALIMENTARE
Carcasa reprezinta 'casa' calculatorului, cea care adaposteste toate componentele acestuia. Ea are o forma paralelipipedica si de obicei este din metal, la care se adauga unele elemente din plastic. Carcasa este formata dintr-o structura de sustinere (pe care se fixeaza componentele calculatorului) acoperita de panouri metalice. Acestea sunt in numar variabil, dar de obicei exista doua panouri laterale si unul superior, la care se adauga o masca frontala din plastic.
Carcasa are ca rol principal asigurarea protectiei componentelor calculatorului, iar ca roluri secundare pe acelea de izolare fonica si de participare la racirea componentelor. Acestea sunt roluri utilitare, dar in ultima vreme carcasa tinde sa capete si un rol estetic, multi utilizatori infrumusetandu-si carcasele in conformitate cu preferintele lor in materie de
decoratiuni.
In functie de inaltimea lor carcasele se impart in miniturn ('minitower'), miditurn ('miditower') si maxiturn ('maxitower'). Carcasele miniturn sunt folosite in situatiile in care calculatorul are putine componente (de ex. un singur hardisc si o singura unitate optica) si sunt ideale daca nu avem mult spatiu la dispozitie. Carcasele miditurn sunt cele mai folosite carcase si reprezinta solutia ideala pentru un calculator care sa nu ocupe mult spatiu pe verticala si care in acelasi timp sa permita gazduirea unui numar adecvat de componente, carora sa le fie asigurata si o ventilatie adecvata. Carcasele maxiturn sunt folosite in special pentru servere, ele putand gazdui un numar mare de hardiscuri.
SURSA DE ALIMENTARE
Sursa de alimentare (SA) este una din componentele cele mai importante ale unui calculator, de buna functionare a ei depinzand performanta si stabilitatea acestuia. SA preia curent electric alternativ (energie electrica) cu tensiunea de 220 V din priza de perete si il transforma in curent continuu de voltaje mai mici (3,3 V; 5V; 12 V) pe care il dirijeaza prin cabluri speciale catre componentele care au nevoie de el pentru a functiona.
Sursa de alimentare nu este o componenta complexa, ea neincluzand tehnologii avansate. La interiorul sursei se gaseste o placa cu circuite pe care sunt lipite piese obisnuite (condensatori, tranzistori, diode, rezistente, bobine) si unul sau mai multe transformatoare. Tot la interior se gasesc si doua radiatoare (placi de metal) asezate vertical, care au rolul de a raci piesele cu activitate sustinuta (tranzistori si diode) care sunt fixate pe ele. Din sursa pleaca un manunchi de cabluri care vor fi conectate la componentele care necesita alimentare cu energie electrica. Cutia metalica in care se gaseste sursa este dotata cu fante pentru admisia de aer din carcasa calculatorului, iar la partea din spate a carcasei se gaseste un ventilator care elimina aerul cald la exterior.
Tronsoanele de +3,3V si +5V sunt folosite in general pentru alimentarea componentelor electronice (cipsetul placii de baza, memoria RAM, placa video, placa de sunet, etc.) si a unor periferice (mouse, tastatura, dispozitive conectate prin portul USB, etc.). Tronsonul de +12V este folosit pentru alimentarea
motoarelor hardiscurilor si unitatilor optice, dar si pentru motoarele ventilatoarelor.
PLACA DE SUNET
Placa de sunet este fie de sine statatoare (separata - 'standalone'), fie cel mai frecvent este inclusa (integrata) in placa de baza. Placile de sunet separate sunt de obicei 'interne', adica se monteaza intr-un slot PCI de pe placa de baza, insa exista si placi 'externe' care se conecteaza la portul USB.
Componenta principala a unei placi de sunet separate este procesorul audio (numit DSP - 'digital signal processor') si cu cat acesta este mai puternic cu atat placa va fi mai performanta. In cazul PS integrate procesorul central (CPU) al calculatorului indeplineste de obicei si functia de DSP si de aceea performanta generala a sistemului scade intr-o mai mica sau mai mare masura atunci cand procesorul central este suprasolicitat, de exemplu in cazul jocurilor. Placile de sunet integrate presupun de obicei generarea sunetului prin conlucrarea intre procesorul central, controlerul audio din cipsetul SouthBridge de pe PB si codecul (codor/decodor - 'coder/decoder') aflat sub forma unui mic cip pe PB.

Codecul este conceput pe baza standardului AC'97 pus la punct de compania Intel si este produs de mai multe companii. Cel mai utilizat codec este cel produs de Realtek si se gaseste in mai multe versiuni si anume ALC650, ALC655 si ALC658, ultima varianta fiind cea mai buna.

Placile de sunet separate sunt clasificate in functie de calitatea sunetului generat si de comportamentul in jocuri in placi cu performanta de varf (profesionale), placi cu performanta medie (semiprofesionale) si placi cu performanta obisnuita.

Placile de sunet integrate sunt clasificate in functie de calitatea sunetului generat si de comportamentul in jocuri in : placi cu performanta medie (semiprofesionale) si placi cu performanta obisnuita.


BOXELE
Boxele sunt o componenta esentiala a unui calculator folosit pentru aplicatii multimedia, dar in cazul lor putem face o mica economie. Tinand cont de faptul ca stam foarte aproape de ele nu este nevoie ca boxele sa aiba o putere foarte mare. Un set de doua boxe cu puterea de 3 W (2 x1,5 Wati RMS) este suficient pentru ascultarea de muzica sau pentru jocuri, chiar si la aceasta putere mica nefiind nevoiti sa dam volumul la maxim. Foarte multi producatori de boxe exprima puterea acestora in Wati PMPO, aceasta nefiind decat o stratagema folosita in scopuri de marketing. Este bine ca boxele sa aiba si un reglaj pentru basi si de asemenea o mufa pentru conectarea castilor.

Cei care sunt mai pretentiosi (si au resurse financiare) isi pot cumpara boxe de putere mare si eventual sisteme care cuprind ansambluri compuse din patru sau cinci boxe (numite 'sateliti') si un dispozitiv special de redare a basilor ('subwoofer'). Aceste ansambluri alcatuiesc asa-numitele sisteme 5.1 (5 sateliti + 1 subwoofer), 6.1 sau 7.1. Satelitii se aranjeaza in jurul calculatorului in asa fel incat utilizatorul sa experimenteze senzatia de 'imersiune' in atmosfera sonora generata de o piesa muzicala sau de un joc. In acest caz trebuie bineinteles sa fie cumparata si o placa de sunet separata (cu performante cel putin de nivel mediu - semiprofesional) pentru a se asculta cu adevarat un sunet de calitate.

CAP. II Defectiuni care apar

la componentele IT

Defectiuni care apar la procesor si coller

Procesorul (CPU sau Central Processing Unit) este 'creierul' din spatele computerului. Fara chipul CPU calculatorul nu este in stare sa execute nimic.

Unele dintre cele mai dese probleme se datoreaza lucrului cu computerul sub tensiune. De asemenea daca va cade ceva in carcasa si pe placa exista posibilitatea de a fisura sau indoi vreo componenta lucru ce duce la probleme mult mai grave.

Probleme cauzate de CPU'urile AMD si Intel.

Ca orice componenta electronica, procesorul va genera caldura mai ales acum cand noi tehnologii sunt dezvoltate si totul devine din ce in ce mai mic si mai puternic. Caldura degajats de procesor se degaja printr-un radiator insotit de un cooler (ventilator).

Atentie:

- Daca coolerul nu este ales corespunzator si nu face fata la caldura degajata
de catre CPU atunci riscati ca procesorul sa se arda!

- Daca vaselina siliconica nu este aplicata corespunzator pe CPU riscati
de asemenea sa ardeti componenta

- Daca procesorul nu este manevrat cu grija se risca ditrugerea fizica a acestuia prin ruperea sau indoirea pinilor extrem de sensibili.

Defectiuni care apar la placa video

La majoritatea sistemelor notebook, placile video sunt integrate in placa de baza nefiind posibila inlocuirea acestora. Exista insa si situatii cand placile video se pot schimba insa reparatia lor este de cele mai multe ori solutia optima.

Placile video defecte se pot manifesta in diverse moduri dintre care enumeram:
- sistemul nu porneste;
- sistemul porneste, dar nu apare imagine pe display;
- sistemul porneste ,dar nu apare imagine decat pe monitor extern;
- sistemul porneste, se incarca sistemul de operare, dar se blocheaza;
- sistemul porneste, dar apar diverse dungi pe ecranul lcd;
- sistemul porneste, se incarca sistemul de operare in timp ce imaginea pe ecran se blocheaza;
- imaginea exista pe ecran, dar nu este iluminata;
- placa video blocheaza sistemul la instalarea softului original.

Exista doua tipuri de placi video pentru sistemele notebook in functie de constructie: placi integrate in placa de baza si placi video detasabile. Placile video detasabile se potrivesc la aparate din aceeasi clasa, identice. Foarte multe confuzii pornesc de la acest lucru. Retineti: in general nu se poate schimba placa video de la un laptop cu alta mai buna, decat in foarte putine cazuri, cand aceasta este detasabila si modelul respectiv de notebook a fost conceput de producator cu doua sau mai multe tipuri de placi video.

Defectiuni care apar la placa de baza

Spre deosebire de alte componente ala calculatorului, placa de baza sau motherboard-ul poate fi foarte dificil de diagnosticat. Problemele pot varia intre faptul ca PC-ul nu porneste pana la 'comportament' neadecvat al soft-ului instalat insotit de frecvente crash'uri.

Atentie:

* Unele dintre cele mai dese probleme se datoreaza lucrului cu computerul sub tensiune. Deasemenea daca va cade ceva in carcasa si pe placa exista posibilitatea de a fisura sau indoi vreo componenta lucru ce duce la probleme mult mai grave.

Defectiuni care apar la Hard Disk (HDD)

Una din cele mai importante componente ale unui sistem este HDD'ul (Hard Disk).
Manevrarea necorespunzatoare poate duce la defectarea acestuia. In mare vorbind un HDD se poate strica din 4 metode:

- Firmware corupt/Zona firmware defecta
- Defectiune electronica
- Defectiune mecanica
- Defectiune logica

Firmware corupt/Zona firmware defecta

Firmware-ul Hard disk'ului este folosita de catre calculator si care il ajuta sa interactioneze corect cu HDD-ul. Daca firmware'ul hard disk'ului devine corupt sau nu mai poate fi citit atunci calculatotul nu va mai citi informatia corect si se poate ajunge la pierderi de date. Cel mai frecvent datele de pe respectivul HDD se recupereaza in momentul in care acesta va fi reparat si reprogramat.

Defectiunea electronica a unui hard disk

Cele mai frecvente defectiunile electronice sunt legate de controller'ului (placa fizica) a HDD-ului respectiv. Aceasta problema poate sa apara la orice tip si model de hard disk si chiar repercursiunile unei supra tensiuni se poate observa in jurul chip'urilor de pe controller'ul HDD-ului. In acest caz in procent de 80% datele sunt ok si se pot recupera 100%.

Unele dintre marcile care pot avea astfel de probleme: seriile de la Quantum Fireball, hard disk-urile Western Digital, hard disk'urile Maxtor, seriile de la Fujitsu MPG si MPF.

Atentie:

*Scoaterea necorespunzatoare a cablurilor IDE (mai ales la carcasele ATX!) poate duce la arderea controller-ulu hard disk-ului (distrugerea placii fizice).

*Schimbarea controller (placii fizice) intre un hard disk functional si unul stricat nu este recomandata pentru ca fiecare placa fizica are informatia sa unica si aceasta schimbare poate duce la distrugerea totala a datelor si a hard disku-ului in sine.

Defectiunea mecanica la HDD-uri
Mult mai grava decat defectiunea electronica, aceasta poate duce la o pierdere partiala sau chiar totala a datelor de pe hardul respectiv. Problemele de natura mecanica se pot datora din cauza erorilor la nivelul de citire/scriere, precum si defectiuni ale motorului HDD-ului. Una dintre cele mai grave probleme care se incadreaza in categoria 'defectiune mecanica' este asa numita 'head crash'. Aceasta se intampla atunci cand capul de citire/scriere al hard disk'ului intra in contact momentan sau continuu cu platanele hard disk-ului. Cauzele cele mai frecvente sunt: soc fizic, miscari bruste ale computerului, electricitate statica, caderi de tensiune si defectiuni mecanice la modulul de scriere/citire.

Defectiuni logice ale unui hard disk
Una dintre cele mai usoare si foarte dificila de rezolvat problema ce poate aparea la un HDD este asa numita 'defectiune logica' pentru ca aceasta poate diferii de la o simpla problema de intrare invalida in 'file allocation table' pana la un dezastru total cum ar fi coruperea si pierderea file system-ului la un HDD fragmentat!

Defectiuni care apar la memoria RAM

O memorie RAM defecta (DDR RAM sau SD RAM) poate sa faca multe probleme unui system perfect sanatos, indifferent ca este un server sau un desktop workstation. Un RAM stricat poate duce la crach-uri inexplixabile si frecvent, pierderi de date poate corupe file szstem-ul. Aceste simptome se pot compara si de probleme cauzate de placi de baza defectuoase, bug-uri ale sistemelor de operare, virusi etc.

Atentie:

Montarea incorecta sau fortarea modulelor de RAM ale calculatoarelor poate duce la stricaciuni importante ale placutelor de memorie, stricarea slot-urilor sau chiar fisurarea motherboard'ului (placii de baza).

Defectiuni care apar la unitatiile optice

La momentul actual goana dupa viteza si costuri cat mai mici este problema cea mai mare in domeniul stocarii datelor pe unitati optice. Aceasta goana duce la micsorarea timpului pastrarii datelor pe CD si DVD, dar si la un procent mai mare de erori aparute la scriere.

CD-RW/DVD-RW formatat accidental

Odata cu aparitia posibilitatii de rescriere a CD si DVD a mai aparut si factorul de pierdere de date din cauza formatarii accidentale. Aceste unitati pot fi formatate in FAST format si FULL format. In procesul fast format se sterge doar TOC-ul (table of context), iar in full format se sterge track cu track si pit cu pit. Daca in primul caz recuperarea de date este posibila cu pierderea denumirilor de fisiere atunci in al doilea datele sunt compromise total.

CD-RW/DVD-RW cu sesiunea nefinalizata

Din cauza discurilor necalitative, problemelor recorderului sau a PC-ului in procesul scrierii datelor scrierea se opreste in moment ce este nevoie de a scrie TOC-ul. In asa fel userul nu observa problema aparuta si cu gandul ca a scris datele sterge datele din calculator. La urmatoarea accesare a acelui disc sistemul de operare va va informa ca discul este blank sau este full, dar acces la date nu veti avea. Tot in aceasta categorie nimereste si adaugarea datelor pe disc fara ca userul sa faca 'import session'.

Discuri fisurate si zgariate.

Datorita faptului ca discul este fabricat din plastic care este fragil si a neatentiei utilizatorului deseori sunt defectate mecanic cu fisuri si zgarieturi. Desi in cazurile de mai sus putem recupera datele cu un recorder obisnuit in acest caz trebuie sa avem un recorder cu proprietati speciale. Proprietatile principale sunt posibilitatea de a lucra la viteze mici, memorie cache mare, fast skip track si altele ce dau posibilitatea de a manipula cu discul defect.

Defectiuni care apar la monitoarul CRT

Monitoarele CRT sunt deseori mai predispuse la interferente externe decat monitoarele LCD. Interferentele pot fi provocate de dispozitive care transmit frecvente radio (FR) (cum ar fi un dispozitiv de supraveghere a copiilor sau un aparat de radiotransmisiune), de dispozitive care produc campuri magnetice (cum ar fi motorul unui ventilator electric) sau chiar si de o incalceala de cabluri de alimentare care se afla pe monitor sau langa acesta.

Semnalele radio pot interfera cu semnalul dintre computer si monitor, iar uneori pot provoca aparitia liniilor orizontale si a altor interferente. Pentru a reduce interferentele, mutati dispozitivul FR de langa computer sau mutati computerul si monitorul de langa dispozitiv.

Campurile magnetice variabile (cum ar fi cele generate de un motor electric) din aproprierea unui ecran CRT pot provoca palpaituri. Un camp magnetic static, cum ar fi cel generat de difuzoarele computerului, poate provoca deplasari de culori sau culori incorecte in zona din apropierea magnetului. Aceasta deplasare de culori este provocata de magnetizarea unor par i ale ecranului. Ocazional, deplasarea de culoare se va mentine dupa ce eliminati sursa magnetismului. Pentru a ajuta la reducerea sau eliminarea deplasarii de culoare, aveti posibilitatea sa utilizati optiunea de demagnetizare pe majoritatea monitoarelor. Majoritatea monitoarelor mai noi se demagnetizeaza automat la pornire, in timp ce monitoarele mai vechi pot necesita demagnetizare manuala. Majoritatea monitoarelor au un buton sau o optiune de meniu care va permite sa le demagnetizati manual. Demagnetizarea unui monitor va demagnetiza interiorul monitorului, eliminand deplasarea de culoare. Din nefericire, daca monitorul este expus la sursa magnetica prea mult timp, demagnetizarea nu va reusi sa elimine efectele, fiind necesara repararea sau inlocuirea monitorului.

Defectiuni care apar la monitorul LCD

Ecranul lcd este una dintre cele mai scumpe componente ale unui notebook si totodata una dintre cele mai fragile. In cazul in care ecranul este spart, singura solutie este inlocuirea acestuia.

Cele mai multe probleme care apar la acest subansamblu sunt cauzate de socurile mecanice, fiind ireparabile in majoritatea situatiilor. In cazul defectiunilor electronice reparatiile sunt posibile.

Un ecran lcd defect se manifesta in diverse moduri: dungi colorate orizontale sau verticale; lipsa imaginii, desi sistemul functioneaza pe monitor extern; ecranul nu este iluminat, imaginea fiind vizibila slab pe fundal; ecranul este iluminat slab, rosiatic.

Cel mai des intalnite interventii pe care le efectuam la ecranele lcd sunt: reparatii electronice la placa logica; inlocuire ecran; inlocuire diversi conectori; dezasamblare ecran si inlocuire lampa (ccfl); refacere sau inlocuire cablu de legatura dintre ecran si placa de baza; adaptarea ecranelor lcd compatibile in locul celor protejate (notebook-ul nu afisaza imagine decat pe ecranul original).

Defectiuni care apar la tastatura

In cazul in care tastatura este defecta singura solutie este inlocuirea acesteia. De cele mai multe ori  inlocuirea tastaturii este o operatiune simpla si se executa pe loc daca este disponibila.

Cauza principala in deteriorarea tastaturilor o reprezinta curgerea de lichide peste taste.

O tastatura defecta se manifesta in mai multe feluri: una sau mai multe taste raman apasate; la apasarea unei taste se tasteaza mai multe caractere; una sau mai multe taste nu raspund la apasare; sistemul afiseaza un cod de eroare specific acestei defectiuni chiar la pornire.

Singura solutie o reprezinta inlocuirea tastaturii defecte cu alta.

Defectiuni care apar la mouse

Mouse-ul este o componenta foarte utilizata a calculatorului, prin intermediul "soricelului" accesam cea mai mare parte a programelor si functiilor acestora. Nefunctionarea unui buton sau a scroll-ului (rotitei) va poate exaspera intr-un timp foarte scurt, si veti dori cu siguranta alt mouse.

Componentele care cedeaza primele sunt de obicei cele mecanice sau electromecanice: butoane, rotita, senzori de pozitie sau bila (daca exista). Partea electronica cedeaza mai frecvent datorita nealimentarii corespunzatoare sau a expunerii la umiditate ridicata. Partile "mecanice" cedeaza mai des in urma utilizarii.

Probleme frecventecare apar la mouse-uri:

  1. Un mouse obisnuit care prezinta urmatoarea problema: chiar si la efectuarea unui simplu click stanga acesta face dublu click cateodata.
  2. Un mouse pentru jocuri, echipat cu un senzor optic de o calitate peste medie cu rezolutie reglabila si cateva butoane multimedia, a carui rotita nu mai functioneaza corespunzator, adica in momentul unui scroll in pagina, imaginea "sare" atat in directia dorita cat si in direcsia opusa.

Puteti folosi "la depanare" piese functionale de la un alt mouse defect. Daca vi se strica mouse-ul e bine sa nu-l aruncati, ci sa il pastrati pentru piese de schimb.

Din nefericire datorita defectarii unor componente ieftine si usor de inlocuit, de cele mai multe ori suntem nevoiti sa schimbam mouse-ul, desi acesta nu este defectat integral. 

Defectiuni care apar la carcasa si sursa de alimetare

Carcasa este componenta calculatorului care are rolul principal protectia celorlalte componente, dar are si rolul fonetic, in racire si rol estetic. Acesta se distrug numai prin lovituri, defectiune fizice care daca sunt superficiale nu afecteaza componentele si calculatorul va putea sa functioneze fara nici o problema, dar daca loviturile sunt puternice acesta poate afecta componentele, exemple procesorul, placa de baza, coller, placa video etc.

Sursa de alimentare    preia curent electric alternativ (energie electrica) cu tensiunea de 220 V din priza de perete si il transforma in curent continuu de voltaje mai mici (3,3 V ; 5V ; 12 V) pe care il dirijeaza prin cabluri speciale catre componentele care au nevoie de el pentru a functiona.
Cele mai frecvente defectiuni apar la sursa de alimetare, datorita variatilor de tensiune, ducand la supratensiunea electrica, cumutarea eccidentala 110-220V care duce la scurt circuitul acesteia care nu mai permite pornirea calculatorului si acesta va mai functiona doar la inlocuirea acesteia cu o alta componenta functionabila. In cazul in care are loc scurt circuit si sunt scurt circuitate si alte componente acesta nu va mai funtiona doar la inlocuirea tuturor componentelor afectate cu altele functionabile.

Defectiuni care apar la placa de sunet si boxe

Placa de sunet va adapta in mod automat setarile la cele ale boxelor conectate la ea (casti / 2.0 sau 2.1 / 5.1 / 7.1). In cele mai multe cazuri nu va trebui sa ajustati nicio setare. In cazul in care placa nu detecteaza toate boxele, intrati la "Analog Output" (Iesire analogica), pentru a selecta manual numarul corect de boxe.

Depanare:

Un sistem de boxe 5.1 sau 7.1 si canalele central / basi nu functioneaza sau emit un sunet foarte distorsionat.

>    In acest caz s-ar putea ca canalele central / basi sa fie comutate pe fix. Deschideti aplicatia placii de sunet si veti vedea o icoana mica langa setarile boxelor in sectiunea Analog Output (Iesire analogica). Dati clic pe ea, bifati casuta de dialog "Swap center / bass output" (Comutare iesire centrala/basi) si dati clic pe OK.

Iesirea S/PDIF imi pune la dispozitie numai 2 canale pentru redare

>    S/PDIF nu sprijina decat 2 canale audio normale, necomprimate. Aceasta limitare nu provine de la placa de sunet, ci chiar de la S/PDIF. Exista totusi posibilitatea ca semnalul audio 5.1 / 7.1 comprimat deja pe un DVD sa fie emis pe iesirea

S/PDIF. Pentru a activa aceasta functie, cautati optiunea "S/PDIF Passthrough" (Trecere prin S/PDIF) in setarile softului DVD playerului Dvs. si activati-l.

Sunetul are intreruperi

>    Acest fenomen poate aparea daca placa de sunet nu are destula latime de banda USB. Incercati sa-l conectati la un alt port USB sau printr-un hub USB 2.0 sau incercati sa deconectati celelalte dispozitive USB.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2672
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved