Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


ECHIPAMENTE PERIFERICE

calculatoare



+ Font mai mare | - Font mai mic



ECHIPAMENTE PERIFERICE

TASTATURA

SCANNER



MONITOR

IMPRIMANTA

MODEM

MOUSE

Rol si functii

Echipamente periferice de intrare/iesire au rolul de a asigura comunicarea dintre unitatea centrala si mediul exterior prin intermediul unor unitati de interfata.

Potrivit acestor functii, echipamentele periferice se pot grupa astfel:

echipamente periferice de intrare, prin intermediul carora se asigura introducerea datelor, a programelor, transmiterea unor comenzi manuale, citirea unor imagini etc. (tastatura, scanner);

echipamente periferice de iesire, care servesc la redarea rezultatelor prelucrarilor, a mesajelor, a programelor si a altor informatii (monitoare, imprimante);

echipamente cu functii mixte (fax-modemul);

echipamente pentru dirijare a cursorului (mouse-ul).

TASTATURA

Caracteristici

Face parte din configuratia minima a oricarui calculator, serveste pentru introducerea datelor de orice natura (date, programe, comenzi).

se comporta in timpul lucrului, ca un mic calculator, in sensul ca are capacitatea de a memora temporar o linie de date, o linie de comanda sau de instructiuni de program

permite efectuarea corecturilor necesare, inainte de transmiterea acestora in memoria interna a calculatorului (inainte de actionarea tastei Enter). Acest lucru este posibil pentru ca tastatura are un microprocesor propriu si un buffer de memorie RAM.

Fiecare tasta are asociat un cod numeric, care este un cod ASCII, numit cod de scanare.

Tipuri de tastaturi:

Dupa modul cum sunt dispuse tastele alfabetice, tastaturile sunt standardizate in doua tipuri:

tastatura de tip anglo-saxon la care tastele alfabetice incep cu Q W E R T Y ..;

tastatura de tip francez la care tastele alfabetice incep cu A Z E R T Y .

Tastaturile au un cod intern propriu care poate fi schimbat prin comenzi de configurare, in functie de particularitatile tarii in care se utilizeaza tastatura respectiva (regional settings).

Conectarea tastaturii la unitatea centrala se realizeaza, de regula, prin porturi COM. In ultimul timp au aparut modele care nu folosesc nici unul din tipurile de porturi amintite de conectare, folosind undele radio (wireless).

Mouse-ul

dispozitiv periferic ce permite realizarea anumitor operatiuni de indicare, selectare, lansare a comenzilor sau desenare in programe special concepute in acest sens.

este astfel conceput incat, utilizatorul sa nu fie obligat sa tina minte toate comenzile de care are nevoie, pe parcursul unei sesiuni de lucru.

simplifica modul de operare prin tastatura, acesta putand cumula functiile mai multor taste: tastele de deplasare a cursorului, tasta Enter, tasta ESC, tastele PageDown si PageUp precum si orice tasta functionala (F1-F12) sau alte taste sau optiuni afisate pe ecran.

Ultimele modele de mouse dispun si de un scroller, pentru derularea rapida a informatiilor dintr-o fereastra ca si cand s-ar actiona bara de derulare verticala.

Modelele noi au renuntat la porturile COM de conectare la unitatea centrala, folosind porturile USB. Au aparut modele care transmit comenzile prin intermediul undelor radio (wireless), nefiind conectate la unitatea centrala.

Microsoft ofera in plus si tehnologie wireless Bluetooth pentru mouse si tastatura. Bluetooth este una din cele mai avansate tehnologii wireless disponibile astazi, oferind maximum de incredere, securitate si posibilitati. Emitatorul wireless Microsoft Bluetooth poate comunica cu pana la 7 dispozitive compatibile cu Bluetooth in acelasi timp - de la distante de aproximativ 9 metri. Dispozitivele Microsoft Bluetooth ofera optiuni de securitate ce nu sunt disponibile in tehnologia obisnuita care utilizeaza frecventa de 27 MHz, cum ar fi autentificarea.

SCANNER -ul

echipament optional in cadrul unui sistem de calcul

se utilizeaza pentru captarea imaginilor in vederea prelucrarii acestora cu calculatorul.

Cu ajutorul unui sistem de senzori, scanner-ul preia imagini, desene si texte, pe care le scaneaza si le transmite calculatorului care le memoreaza, sub forma unor fisiere, dupa care acestea pot fi supuse prelucrarii. Senzorii scanner-ului se numesc celule CCD (Charge Coupled Device), care sunt de fapt condensatori incarcati electric si sensibili la lumina.

Operatia de scanare consta in impartirea imaginii in puncte individuale numite pixeli, prin luminarea imaginilor, care sunt apoi percepute prin intermediul senzorilor, in functie de intensitatea luminii.

Cu ajutorul unui software adecvat imaginile digitalizate sunt transmise calculatorului pentru prelucrare. Prelucrarea ulterioara poate consta in finisarea contururilor, redimensionare, mutare, rotire, colorare, umbrire, suprapunere.

Principalele caracteristici care definesc performantele unui scanner si calitatea imaginilor sunt:

rezolutia (densitatea punctelor) - se masoara in "dots per inch" prescurtat dpi. Cu cat aceasta este mai mare, cu atat imaginea este mai fidela. Valorile uzuale sunt intre 200 si 600 dpi, dar pentru scanarea unor imagini color s-a ajuns pana la rezolutii de 4800 sau 9600dpi.

viteza de scanare - depinde de o serie de factori dintre care mai semnificativi sunt: viteza de reincarcare a celulelor CCD in timpul scanarii care depinde la randul ei de tehnologia de fabricatie a acestor condensatori, tipul si marimea imaginilor scanate, stiut fiind faptul ca o imagine cu multe detalii si nuante va incetini viteza intrucat sesizarea fiecarui detaliu necesita timp suplimentar.

calitatea software-ului utilizat

MONITORUL
are ca destinatie afisarea pe ecran a informatiilor alfanumerice si grafice.

Se disting doua moduri de afisare a informatiilor pe ecran:

modul text sau alfanumeric si modul grafic.

Afisarea in modul text se realizeaza la nivel de caracter, tinand seama ca intreaga suprafata a ecranului este considerata o matrice organizata uzual pe 80 de coloane si 25 de linii (standardul VGA). In fiecare zona se afiseaza un singur caracter din 256 posibile (litere, cifre, caractere speciale).

In modul grafic, ecranul este vazut ca o matrice de puncte luminoase numite pixeli. Fiecare pixel numit si element de imagine, la monitoarele color este compus din 3 elemente de culoare: rosu, verde, albastru.

dupa tehnologia de constructie si principiul de afisare:

monitoare cu tub cinescop

monitoare cu cristale lichide (LCD-uri).

Caracteristici monitoare

calitatea grafica a afisarii asigurata de 2 factori:

definitia monitorului data de dimensiunea punctelor ce formeaza imaginea; cu cat dimensiunea unui punct este mai mica, cu atat definitia este mai buna. Standardul de calitate ISO 2004 prevede o valoare de 0.28 mm pentru diametrul unui pixel, valoare considerata suficienta, existand insa si variante de monitoare cu definitie superioara (sub 0,28mm);

rezolutia desemneaza dimensiunea matricei de pixeli pe care o poate afisa monitorul; cu cat numarul de pixeli este mai dens, cu atat rezolutia este mai buna. Nu s-a ajuns la o standardizare deplina dat fiind diversitatea monitoarelor si numarul mare de producatori.

rata de improspatare pe orizontala - este o unitate de masura a numarului de linii orizontale baleiate de monitor intr-o secunda si se masoara in KHz;

rata de refresh - exprima numarul de cadre ce pot fi afisate pe ecran intr-o secunda. Valoarea minima acceptata de standardele de calitate pentru aceasta caracteristica este de 60 Hz la o rezolutie maxima suportata de monitor;

dimensiunea ecranului reprezentata de marimea diagonalei exprimata in inch (1 inch = 2,54 cm) de la 12, 14, 15, 17, 19, 21. Cele de la 15 inch se incadreaza mai bine in normele ergonomice si de consum redus de energie.

numarul de culori (variante de la 2, 4, 16, 256 culori)

viteza de lucru;

gradul de periculozitate al radiatiilor pe care le emite.

IMPRIMANTA

componenta periferica optionala utilizata pentru obtinerea datelor tiparite.

Cea mai frecventa clasificare a imprimantelor se face dupa mecanismul de tiparire si principiul de functionare, existand urmatoarele tipuri de imprimante:

Imprimante matriciale al caror mecanism de tiparire este format dintr-un set de ace montate in capul de imprimare, care in momentul primirii impulsurilor percuteaza o banda tusata numita ribbon. Viteza de tiparire este de 150-400 caractere/secunda, existand si imprimante matriciale cu o viteza de pana la 800 caractere-secunda. Calitatea imprimarii este slaba. Prezinta avantajul unei durabilitati sporite si a unui pret scazut pentru consumabil.

Imprimante cu jet de cerneala utilizeaza circuite electronice si mecanisme electromecanice foarte sofisticate care permit preluarea cernelei dintr-un cartus si pulverizarea sa printr-un sistem de duze. Calitatea listarii este net superioara variantei cu ribbon, dar prezinta dezavantajul unui consum ridicat de cerneala. In cazul neutilizarii un timp mai indelungat, sistemul de duze se poate infunda cu cerneala, necesitand schimbarea cartusului.

Imprimante laser asigura cea mai inalta calitate a tiparirii avand la baza principiul copiatoarelor. Cu ajutorul unor raze laser se obtine o polarizare electrostatica a unui cilindru special, care la randul lui atrage si se incarca pe suprafata sa cu o pulbere de grafit fin numita toner, pulbere care este depusa apoi pe hartie. In continuare hartia este supusa unui tratament termic intr-un cuptor pentru fixare.

Imprimanta - caracteristici

Viteza de tiparire este diferita de la un tip de imprimanta la altul in functie de modelul folosit si in functie de principiul de tiparire. O imprimanta laser asigura o viteza de tiparire intre 5-20 pagini/minut in functie de gradul de umplere si de calitatea imprimantei, in timp ce o imprimanta matriciala obisnuita imprima cu o viteza medie sub 5 pagini/min.

Calitatea grafica a tiparirii (rezolutia) depinde, ca si la monitor, de rezolutia imprimantei care se exprima la fel prin numarul de pixelli/inches. Cea mai buna rezolutie este asigurata de imprimanta laser (in medie de 600 dpi), urmata de imprimanta cu jet de cerneala.

Memoria proprie serveste pentru stocarea informatiilor aflate in asteptarea tiparirii. Cand se genereaza o comanda de tiparire, programul de aplicatie transmite si informatiile catre imprimanta iar aceasta le stocheaza in propria memorie dupa care incepe tiparirea. Daca volumul informatiilor de tiparit depaseste capacitatea memoriei proprii, transferul acestora catre imprimanta se face treptat, astfel ca programul de aplicatii tine sistemul ocupat pana la terminarea tiparirii.

In mod curent imprimantele sunt conectate la porturile paralele (LPT), intrucat se asigura transferul mai rapid al datelor, dar exista posibilitatea conectarii si la porturi seriale daca se utilizeaza periferice mai lente. Modelele noi folosesc porturi USB.

MODEM-ul (Modulator/DEModulator

dispozitiv hard serial care faciliteaza comunicarea intre doua calculatoare in vederea schimbului de informatii.

Scopul unui modem este de a transmite informatii in format digital prin intermediul liniilor telefonice.

Prin intermediul modemului semnalele sunt preluate de la calculatorul sursa, sunt mai intai modulate si transformate din semnale digitale in semnale analogice si apoi transmise pe linia telefonica. La receptia semnalelor, modemul de pe calculatorul destinatie le modeleaza si le reconverteste din semnale analogice in discrete, facandu-le apte de a fi receptionate si inregistrate de catre calculatorul destinatie. Se pot astfel transmite si receptiona orice document, fisiere de date sau comenzi, mesaje de posta electronica etc.

Principalele caracteristici ale dispozitivelor de fax-modem se refera la viteza de transmisie si acuratetea mesajului receptionat. Viteza de transmisie se exprima in biti/secunda (bps) si variaza in functie de performantele placii si caracteristicile retelei (2400, 4800, 9600, 14400, 28800, 56000 bps, sau chiar mai mult).

Modelul conceptual de functionare a calculatorului

Punctual, principalele procese derulate in timpul executiei unei instructiuni:

instructiunea in curs de executie este extrasa din memorie si incarcata in unitatea de comanda;

unitatea de comanda decodeaza instructiunea recunoscand functia acesteia, si trimite un ordin de pregatire a unitatii aritmetice logice;

unitatea de calcul declanseaza transferul de date ce urmeaza a fi prelucrate catre unitatea specializata in tratarea lor;

unitatea de calcul aritmetic si logic executa prelucrarea potrivit functiei instructiunii in curs de executie;

rezultatul prelucrarii fie ca este stocat in memorie pentru procesari viitoare, fie ca este trimis catre un echipament de iesire. In memoria interna pot coabita programul memorat, datele de prelucrat si rezultatele prelucrarii.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2122
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved