Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Exemple de sisteme de operare

calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai mic
Exemple de sisteme de operare

BSD-NetBSD este cel mai portabil sistem de operare din lume si in clipa de fata ruleaza pe 57 de arhitecturi cuprinzand 17 tipuri de procesoare
BeOS-este un sistem de operare pentru PC-uri, creat in 1991 de catre Be Incorporated. La inceput a rulat pe sistemul BeBox, fiind mai apoi portat pe PowerPC (Macintosh), iar in 1998 pe procesoarele x86 (compatibile Intel)

UNIX-Astfel, sistemele de operare de tip UNIX sunt azi cele mai utilizate pentru gestionarea retelelor de calculatoare pe arii largi.Exista mai multe sisteme de operare de tip UNIX, cele mai cunoscute fiind Linux si cele utilizate pe sistemele SUN.

Linux este unul dintre cele mai cunoscute exemple de software liber si dezvoltare de software Open Source.

Termenul Linux se refera la nucleul Linux dar este folosit in mod curent pentru a descrie intregul sistem de operare, care contine nucleul Linux, bibliotecile software si diverse unelte. O distributie Linux adauga acestor componente de baza o mare cantitate de software organizata in 'pachete'. Folosirea termenului 'Linux' pentru intreg sistemul, desi foarte raspandita, este contestata de catre Free Software Foundation (autorii Proiectului GNU, pe care se bazeaza o mare parte din distributiile Linux). Acestia propun utilizarea termenului GNU/Linux (se citeste 'GNU si Linux' sau 'Gnu plus Linux').

Nucleul a fost dezvoltat la inceput pentru microprocesorul Intel 386 dar acum suporta o mare gama de microprocesoare si arhitecturi. Este folosit atat pe calculatoare PC si supercomputere cat si pe sisteme incapsulate ca telefoanele mobile sau video recordere.Initial dezvoltat si utilizat de catre programatori voluntari, Linux a castigat suportul industriei IT si al marilor companii ca IBM si Hewlett-Packard si a depasit ca folosire cele mai multe versiuni proprietare de Unix. Analistii atribuie succesul sistemului faptului ca este independent de furnizor, implementarea are un cost scazut, securitatea si fiabilitatea sistemului sunt foarte bune.Dezvoltarea sistemului a fost inceputa de catre Linus Torvalds care dorea sa obtina un sistem similar cu Minix, dar fara limitarile acestuia. Linux a fost dezvoltat sub licenta GNU General Public License astfel incat codul sursa este disponibil oricui, si va ramane disponibil pe viitor tuturor celor interesati.

Sistemele Linux includ nucleul, bibliotecile de sistem, bibliotecile de dezvoltare, dar si un numar (de obicei destul de ridicat) de programe utilitare si aplicatii, servere grafice (X), sisteme de ferestre si managere de desktop-uri (KDE, Gnome, Blackbox, Fluxbox, Xfce etc.), browsere web (Firefox, Lynx, Konqueror), aplicatii 'de birou' (OpenOffice.org) software de design grafic (Gimp), software de configurare, servere de web etc. In general, modularizarea se pastreaza, astfel ca, spre exemplu, instalarea programelor noi se face fie prin compilare directa fie, prin intermediul pachetelor, arhive care verifica existenta si disponibilitatea altor programe pe sistem inainte de a instala noul program.

Microsoft Windows este numele catorva familii de sisteme de operare (Operating System sau OS) create de compania Microsoft. Microsoft a introdus Windows pe piata pentru prima data in noiembrie 1985, ca un supliment la MS-DOS, deoarece interfetele grafice erau din ce in ce mai apreciate. Microsoft Windows a ajuns cu timpul sa predomine pe piata de PC-uri, intrecand Mac OS, care fusese introdus pe piata mai inainte de catre compania Apple Computers. La conferinta IDC Directions din 2004, vicepresidentele IDC Avneesh Saxena a constatat ca Windows detine aproximativ 90 % din piata de sisteme de operare.Versiunea curenta (cea mai noua) de Windows este Windows Vista.

Versiunile de operare pe 16 biti

Versiunile Windows 16-biti includ: Windows 1.0 (1985), Windows 2.0 (1987) si ruda sa apropiata Windows/286. Versiunile vechi de Windows erau deseori considerate doar o imbunatatire sau varianta grafica a sistemului de operare MS-DOS. Spre deosebire de MS-DOS, Windows permite utilizatorilor sa execute simultan aplicatii grafice multiple, prin utilizarea 'multitasking-ului cooperativ'. In Windows a fost implementata o schema virtuala de memorie, care permite sa se ruleze aplicatii mai mari decat memoria de lucru fizica: atunci cand memoria devine insuficienta segmentele de cod si resursele necritice se descarca pe un disc hard. In caz de necesitate ele se reincarca in memorie ceva mai tarziu, pentru a putea fi executate.

Versiunile de operare hibride pe 16/32 biti

Windows/386 a introdus mod kernel de 32 de biti si un monitor al masinii virtuale. Pentru durata sesiunii Windows, a creat una sau mai multe medii virtuale 8086 si a asigurat virtualizarea pentru placa grafica, tastatura, maus, ceasul de control si a interupt controller-ul in interiorul lor. Consecinta vazuta de utilizator a fost faptul ca multitaskingul putea fi realizat in ferestre separate, chiar daca aplicatiile grafice MS-DOS aveau nevoie de modul Full-Screen. De asemenea, aplicatiile Windows erau multi-task-ate cooperativ in interiorul unui mediu virtual 8086.

Sistemul de operare Windows a cucerit o foarte mare parte a pietii. Se estimeaza ca astazi peste 85 % din calculatoarele de tip Personal Computer (cele compatibile cu IBM-PC si avand procesor de la compania Intel, sau unul compatibil cu Intel, ca de exemplu de la firma AMD) ruleaza Windows. Cu toate acestea, celelalte sisteme de operare precum Linux, Mac OS, FreeBSD, NetBSD, Solaris, HP-UX etc. au recuperat in ultimii ani o parte a pietei, reducand astfel monopolul aproape total al Microsoft, care in 1999 avea o cota de piata de peste 95 %. Anumite grupuri, in special Novell, considera ca Windows Vista nu va determina pe utilizatori sa faca un upgrade, ci ei fie o sa ramana la versiunea lor veche de Windows 2000 sau Windows XP, fie se vor reorienta total spre Linux. Aceasta tendinta de migrare dinspre Windows spre alte platforme software poate fi considerata o reactie atat la securitatea insuficienta a lui Windows, cat si la contradictia intre anunturile companiei Microsoft despre capacitatile marite ale versiunilor Windows viitoare, si pe de alta parte lipsa factica a acestor imbunatatiri (momentan ele se limiteaza la o versiune noua de NTFS, o noua interfata grafica, o API imbunatatita si un sistem de management al utilizatorilor intrucatva modificat).

Mac OS Mac OS (Mac Operating System).

Lansat in 1984 impreuna cu primele calculatoare de tip Macintosh, Mac OS a fost primul sistem de operare cu succes comercial si bazat pe o interfata grafica cu utilizatorul (Graphic User Interface, GUI). Mac OS, sau Macintosh Operating System, reprezinta o serie de sisteme de operare cu interfata grafica, proiectata de firma Apple (nume anterior: Apple Computer) pentru gama sa de computere de tip Macintosh. A fost introdus pentru prima data la modelul Macintosh 128K in anul 1984. Prin intoducerea sistemului de operare Mac OS, computerele Apple au devenit mai prietenoase pentru utilizatori decat cele cu sisteme de operare MS-DOS. Termenul “Mac OS” nu a existat cu adevarat pana cand a inceput sa fie oficial utilizat la mijlocul anilor 1990. De atunci, acest termen a fost folosit pentru a distinge toate aplicatiile sistemul Mac de celelalte sisteme de operare.Primele versiuni erau compatibile doar cu Macintosh-urile bazate pe microprocesorul Motorola 68000, iar versiunile mai noi erau compatibile si cu arhitectura PowerPC. Recent, Mac OS X a devenit compatibil si cu arhitectura Intel x86, care sta la baza tuturor PC-urilor.

Primele SO Machintosh constau din doua elemente software numite “System” si “Finder”, fiecare avand versiunea sa. System 7.5.1 a fost primul care includea logoul Mac OS (o variatie a iconitei de startup a lui Finder - “Happy Mac” smiley face), iar Mac OS 7.6 a fost primul numit “Mac OS”.

Pana la aparitia sistemelor bazate pe microprocesorul PowerPC G3, parti importante ale sistemului de operare erau pastrate in memoria fizica ROM pe placa de baza, scopul fiind evitarea utilizarii cu limitari a spatiului oferit de floppy disk, luand in considerare ca primele Mac-uri nu aveau hard disk.

Mac OS poate fi divizat in doua categorii de sisteme de operare:

Mac OS Classic - sistemul care era livrat impreuna cu primul Macintosh in 1984, inclusiv urmasii sai, culminand cu Mac OS 9.

Noul Mac OS X (“X” este un 10 roman). Mac OS X include elemente de OpenStep si Mac OS 9.

Pentru Mac OS Classic este caracteristica lipsa liniei de comanda; el este un SO in intregime bazat pe interfata grafica. Cu toate ca era usor de utilizat, era criticat pentru single tasking (la primele versiuni) si pentru multitasking cooperativ (in versiunile mai noi, pentru administrarea limitata a memoriei, lipsa memoriei protejate). Initial Mac OS utiliza sistemul de fisiere Machintosh, un sistem plat - cu un singur nivel de mape. Acesta a fost inlocuit cu un sistem de fisiere ierarhic, care avea un adevarat arbore de mape.

Mac OS X este o familie de sisteme de operare cu interfata grafica, proiectate, promovate si vandute de firma Apple, ultima versiune fiind instalata la toate computerele Macintosh livrate in prezent (2007). Spre deosebire de versiunile anterioare, Mac OS X este un sistem de operare multi-user, multitasking, de tip Unix.

Disk Operating System

DOS (Disk Operating System) este un sistem de operare single-tasking(o singura aplicatie rulata simultan), single-user (un singur utilizator posibili) bazat pe linia de comanda. Versiunea initiala a fost creata de Microsoft in 1981 pentru IBM si s-a numit PC-DOS. Microsoft a portat si vandut apoi sistemul pe calculatoare compatibile IBM-PC fabricate de altii decat IBM sub numele de MS-DOS (Microsoft Disk Operating System). Aceasta versiune a fost cea mai populara Pe langa versiunile originand din cod Microsoft/IBM exista si alte variante de DOS, mai mult sau mai putin compatibile cu MS-DOS/PC-DOS precum DR-DOS si FreeDOS. Acest lucru a fost posibil datorita simplitatii sistemului dar si datorita originii intr-un alt sistem de operare, numit CP/M. Pana la aparitia Windows 95 a fost cel mai popular sistem de operare pe arhitectura x86.

Sistemele DOS au fost concepute avand in vedere performantele micro-calculatoarelor la inceputul anilor '80. Din perspectiva utilizatorilor actuali, este extrem de limitat, dar pentru standardele vremii, era un sistem comparabil cu concurenta : folosea un set de comenzi relativ usoare (de exemplu copy comparat cu PIP in CP/M), putea adresa un maxim de 640 KB de RAM (intr-o epoca in care microcalculatoarele de-abia aveau 32 KB de RAM), asigura interfata utilizatorului cu discuri intr-un mod interactiv si, cel mai important, consuma o cantitate redusa de resurse. Aceste facilitati au dus la incheierea contractului cu IBM - un factor important in istoria viitoare a sistemului. Acest lucru, combinat cu arhitectura deschisa a IBM si cu strategia de marketing noua a Microsoft (software vandut fie alaturi de hardware fie separat, spre deosebire de strategia anterioara - software parte a hardware-ului) au asigurat o pondere ridicata pe piata a MS-DOS. Sistemul original (1.0) nu suporta directoare, dischete de 3.5 inch (sau dischete de 5.25 inch cu densitate ridicata), si se baza pe incarcare de pe caseta audio in sistemul original.

Cu toata evolutia ulterioara (adaugarea suportului pentru directoare, spre exemplu), MS-DOS a devenit, la sfarsitul anilor '80, un sistem depasit. Calculatoarele aveau mai mult de 1 MB de RAM, necesitand un driver special de memorie (XMS si EMS), si programare foarte atenta pentru a putea accesa memoria, utilizatorii doreau multi-tasking (sa ruleze mai multe aplicatii deodata) - lucru realizat in maniera ingenioasa de programatori, prin folosirea abuziva a mecanismului de incarcare driveri, in programe     'Terminate and stay resident' care asigurau o forma foarte rudimentara de multi-tasking coordonativ, iar sistemele aveau tot mai multe componente si periferice, necesitand driveri greu de instalat si folosit. Aparitia GUI (interfete grafice bazate pe imagini) si a programelor WYSIWYG (ce vezi pe ecran este si dupa tiparire), pentru care DOS nu era pregatit, in calculatoare precum Apple Macintosh (pentru care Microsoft a fost unul din cei mai importanti furnizori de software in anii '80) sau Amiga a fost insa principalul motiv al inlocuirii DOS. Incercarile initiale ale Microsoft au fost esecuri - Windows 1.0 si 2.0, interfete grafice care rulau 'deasupra' DOS nu au impresionat utilizatorii. OS/2, un alt sistem de operare, conceput de IBM si Microsoft la sfarsitul anilor '80, a ratat si el, in parte din cauza conditiilor stricte de licentiere spre terti, in parte datorita cerintelor mari de sistem (inclusiv un grad foarte ridicat de compatibilitate cu IBM care ducea la eliminarea 'clonelor' si 'compatibilelor' - spre exemplu OS/2 nu ruleaza nici astazi in masini virtuale moderne), dar si din cauza lipsei de interes din partea Microsoft. De-abia Windows 3.0 (un hibrid pe 16 biti cu memorie protejata, ruland partial deasupra DOS - adica se comporta pentru DOS ca orice program obisnuit - dar avand propriile system calluri, proprii driveri si un fel de kernel propriu) a fost un pas inainte pentru utilizatorii sistemelor x86.DOS este folosit astazi intr-o nisa redusa de aplicatii - ca sistem embedded (incorporat in aplicatii industriale) si in sisteme existente care inca nu au fost inlocuite (sisteme legacy). In aplicatii industriale insa, continua sa piarda teren in fata sistemelor moderne precum Linux sau QNX, care ofera mai multe avantaje (multi-tasking, POSIX) cu un impact minim, iar in sistemele legacy este inlocuit odata cu uzura fizica sau morala a sistemelor (un exemplu de sistem legacy inlocuit recent sunt aplicatiile oferite de Ministerul Finantelor contribuabililor pentru calculul diverselor taxe si impozite, care au fost portate recent de pe MS-DOS pe Windows sau pe web).In versiunile de Windows contemporane derivate din Windows NT (2000, XP, 2003 si Vista), DOS nu mai exista, dar interfata cu linia de comanda are comenzi cu sintaxa similara (desi este completata cu un numar de functii suplimentare). Programele de DOS ruleaza cu un grad limitat de compatibilitate pe Windows 2000 si XP pe 32 de biti. Compatibilitatea cu acestea pe sistemele pe 64 de biti a fost scoasa. Pentru rularea aplicatiilor MS-DOS (jocuri vechi, programe vechi inca utile, sisteme-muzeu etc.) se pot folosi emulatoare - DosBox ofera un sistem MS-DOS complet intr-o fereastra de Windows, Linux sau MacOS, special pentru aceste nevoi (inclusiv incetinirea procesorului pentru jocuri vechi). Daca se doreste un sistem MS-DOS perfect fidel, se poate instala o copie intr-un emulator precum VmWare, QEMU sau Bochs, fara probleme. Instalarea pe un sistem modern (fara emulare) este aproape imposiblia - ultima versiune de MS-DOS nu suporta procesoare cu frecventa variabila, ACPI, USBSolaris

Este un sistem de operare dezvoltat de catre compania americana Sun Microsystems. Este certificat ca fiind o versiune de UNIX; desi este software proprietar multe componente importante din el au iesit open-source sub licenta CDDL ca OpenSolaris. In timpul anului 1980 SunOS versiune UNIX de la Sun era bazata pe BSD UNIX. Dar, la inceputul anilor 90 Sun inlocuieste SunOS 4 cu o versiune de UNIX SYSTEM V dezvoltata impreuna cu AT&T. Aceasta miscare schimba numele sistemului de operare in Solaris 2. Solaris este considerat ca fiind SunOS plus un mediu grafic ,retea si alte lucruri.

Ultima versiune Solaris este Solaris 10, aceasta suportand trei arhitecturi: sparc64, i386 si amd64. Una din versiunile Solaris 10 este open source sub numele OpenSolaris. Sun a investit un efort considerabil in dezvoltarea si interoperabilitatea noului sistem de operare, si se poate mandri cu cea mai vasta arie de suport pentru alte platforme - mai bine de 270 de masini diferite, de la producatori precum Dell, HP, IBM, SGI si altii. Unul din pasii cei mai importanti in domeniul interoperabilitatii in noua platforma Solaris 10 o reprezinta rularea nativa a aplicatiilor Linux, Sun recunoscand importanta masiva pe care o are sistemul de operare Linux pe piata mondiala. Practic, pe noua platforma, aplicatiile Linux vor rula cu un impact minim asupra performantei (3-5% maxim degradare de performanta) si nu prin emulare, ca in versiunea Solaris 9. La nivel de retea, Solaris 10 foloseste o stiva TCP/IP complet rescrisa de Sun, imbunatatind considerabil performata si reducand congestia retelei prin reducerea numarului de instructiuni necesare pentru procesarea pachetelor TCP/IP. In privinta securitatii, Sun a facut progrese majore cu Solaris 10, integrand practic in noua versiune multe din atributele lui Trusted Solaris. Trusted Solaris este versiunea de Solaris destinata mediilor securizate, precum sectorul guvernamental, Armata si aplicatii militare, fiind recunoscut ca cel mai securizat sistem de operare existent. In privinta aplicatiilor de monitorizare si debbuging, Dtrace reprezinta o inovatie importanta, permitand dezvoltatorilor de aplicatii si administratorilor de sistem acces la monitorizarea in timp real a problemelor intervenite si actiuni corective asupra sistemului, fara impact asupra performantei sistemului (PC World Romania).loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 6756
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site