Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


MAGISTRALA SERIALA

calculatoare



+ Font mai mare | - Font mai mic



MAGISTRALA SERIALA

1. Cum functioneaza magistrala universala seriala?

In interiorul calculatorului personal, un controler de magistrala universala seriala (universal serial bus, USB)- un set specializat de cipuri si conexiuni- actioneaza ca o interfata intre programe si componentele hardware. Aplicatiile, sistemul de operare si driverele dispozitivelor- care furnizeaza detalii despre modul in care functioneaza anumite dispozitive hardware- trimit comenzi si date hub-ului gazda USB, localizat pe controler.



De la hub-ul gazda pleaca conectori speciali sau porturi USB. Cabluri pereche cu cate patru fire se conecteaza in porturi.

Un cablu se poate atasa la un alt hub, singurul scop fiind acela de a furniza mai multe porturi la care sunt atasate dispozitivele USB - un fel de cordon digital de extensie.

Sau un cablu poate conduce direct la un dispozitiv USB, cum ar fi un monitor. USB suporta conexiuni pentru aproape orice tip de dispozitive periferice externe, cum ar fi monitor, tastatura, mouse, modem, boxe, microfon, telefon, scaner si imprimanta. Doua din cele patru fire din cablul USB sunt folosite pentru a furniza putere electrica dispozitivelor periferice, eliminand aglomerarea de surse de alimentare. Celelalte doua linii, numite D+ si D-, sunt folosite pentru transimiterea de date si comenzi. O tensiune inalta pe D+, dar nu si pe D-, inseamna un bit 1. Otensiune inalta pe D- dar nu si pe D+ inseamna un bit 0.

Orice dispozitiv USB poate include, de asemenea, un hub, astfel incat un monitor, de exemplu, furnizeaza porturi in care pot fi conectate boxe multimedia, un microfon si o tastatura.

Aceste dispozitive pot, la randul lor, sa furnizeze porturi pentru alte componente hardware USB. De exemplu, un mouse si un stilou digital se pot atasa la o tastatura, care este atasata la monitor, care este atasat la hub-ul gazda. Acest sistem de conexiuni arborescente permite magistralei universale seriale sa gestioneze pana la 127 de dispozitive.

Atunci cand un nou dispozitiv USB este concectat intr-un port, el determina in mod automat o modificare a tensiunii in unul din cele doua fire de date. Daca tensiunea este aplicata firului D+, dispozitivul periferic spune ca este un dispozitiv de mare viteza, capabil sa transimita 12 megabiti pe secunda, fiind folosit pentru monitoare, scanere, imprimante si alte dispozitive care trimit un volum mare de date. O tensiune aplicata pe firul D- indica faptul ca dispozitivu are o rata de transfer mica, de 1,5 Mbps de exemplu, fiind folosit pentru o tastatura sau un mouse. Un port conventional serial, de exemplu, trimite numai 100 kilobiti pe secunda. Un port paralel - aproximativ 2,5 Mbps.

Lucrand cu tehnologia asemanatoare Plug and Play care permite configurarea automata a componentelor calculatorului personal, controlerul gaza USB ii spune noului dispozitiv, sa se identifice, afla ce anume ii trebuie acestuia pentru transmiterea si receptionarea datelor si asociaza dispozitivului un numar de identificare.



Dupa ce noul dizpozitiv a devenit un membru oficial al magistralei, el isi ocupa locul atunci cand controlerul gazda adunca dispozitivele- pentru a emite comenzi, pentru a intreba daca dispozitivul este gata sa trimita sau sa primieasca date si pentru a aloca portiuni din latimea de banda (capacitatea de transmitere a datelor) a magistralei pentru fiecare dispozitiv. De aproximativ un milion de ori pe secunda controlerul trimite interogari sau comenzi in aval (downstream) tuturor dispozitivelor periferice din USB. Fiecare dintre mesajele gazdei incepe cu un jeton care indentifica dispozitivul periferic caruia ii este adresat. Mesajul merge la toate dispozitivele din magistralaq, dar dispozitivele care nu corespund adresei jetonului pur si simplu il ignora. Dispozitivele trimit date in amonte (upstream) catre gazda numai daca gazda le acorda permisiunea.

Magistrala universala seriala poate functiona cu trei tipuri de transferuri de date si ascociaza prioritati de latime de banda in ordinea urmatoare:

prioritatea cea mai inalta. Prioritatea izocrona, sau in timp real, la care nu poate exista nici o intrerupere in fluxul de date, cum ar fi pentru aplicatiile video sau de sunet

a doua prioritate. Transferurile de intreruperi, care apar numai atunci cand un dispozitiv, cum ar fi o tastatura sau un joystick ,genereaza un semnal ocazional de intrerupere pentru a atrage atentia procesorului.

Prioritatea "cand timpul permite". Transferurile in bloc de date pentru imprimante, scanere si camere digitale, in care exista multe date de transmis, dar nicio graba deosebita pentru transmiterea datelor.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 908
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved