Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Predare ,,ex cathedra'' - demers didactic

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micPredare ,,ex cathedra'' - demers didactic

Lectia "Virusurile si locul lor in sistemele de clasificare" din capitolul "Variabilitatea lumii vii",clasa a IX - aSe conceptualizeaza urmatoarele concepte biologice: virus, virion, genom viral, capsida virala, invelis extern viral, replicare virala, parazitism absolut, virus vegetativ, provirus.

In prima parte a lectiei profesorul prezinta considerente ale unor oameni de stiinta cu privire la pozitia virusurilor in sistemele de clasificare: virusurile sunt entitati nevii, deoarece sunt lipsite de metabolism, de capacitatea de autoreproducere si de structura celulara - multi oameni de stiinta, printre care si Acad. Prof. G. Zarnea; tot asa de multi le considera vii, deoarece contin informatie genetica, au o structura constanta, variabilitate si o mare specificitate de gazda; tratarea virusurilor printre organisme, avandu - se in vedere sistemul virus - celula - vie, ce are toate proprietatile unui organism viu.

Profesorul prezinta: conceptul de virus - particule infectioase, cu organizare rudimentara, situate la limita dintre materia vie si nevie; forme de virusuri; unitatea morfologica si structurala a virusurilor - virionul (particula virala completa); clasificarea virusurilor - dupa tipul de acid nucleic (adenovirusuri si ribovirusuri), dupa substrat, dupa organismul parazitat (virusuri vegetale, animale si umane). Se demonstreaza diferite forme de virusuri cu ajutorul unei planse. Se noteaza pe tabla notiunile predate.

Cu ajutorul plansei cu virusul gripal , profesorul va explica elevilor alcatuirea virionilor: genomul viral - o molecula de acid nucleic (ADN sau ARN); capsida virala - de natura proteica, acopera genomul, este alcatuita din capsomere; invelisul extern viral - acopera capsida unor virusuri, protejand nucleocapsida. Profesorul noteaza pe tabla notiunile biologice predate si efectueaza desenul schematic al virusului gripal. In realizarea schemei lectiei se mobilizeaza elevii, punandu-li-se intrebari legate de conceptele biologice predate, realizandu - se in felul acesta momente de conexiune inversa, o fixare partiala a cunostintelor predate si o corecta reglare a procesului de invatamant.

Folosind plansa cu schema multiplicarii virusurilor, profesorul va explica semnificatia procesului de multiplicare (replicare) virala - producerea de noi virusuri, care se poate realiza numai in interiorul celulelor - gazda. De asemenea, el explica etapele multiplicarii virale:

. absorbtia si fixarea virionului la suprafata

celulei - gazda prin intermediul unor proteine;

. patrunderea in celula - gazda (inglobarea sau infectia

propriu - zisa) - in unele cazuri patrunde doar

genomul viral, capsida ramanand in exteriorul

celulei, insa in majoritatea cazurilor, intregul virion

este inglobat in celula atacata;

. decapsidarea - transformarea treptata a virusurilor din

starea de virion complet in cea de virus vegetativ,

prin pierderea capsidei;

. multiplicarea propriu - zisa - genomul viral integrat

in cromozomii celulei atacate (stare de provirus) se

replica odata cu acestia (se formeaza acizi nucleici

virali si proteine virale);

. asamblarea - asezarea regulata a componentelor

virale pentru a constitui vironul;

. eliberarea virusului din celula care l - a multiplicat.

Profesorul noteaza pe tabla multiplicarea virala - definitie si etape, efectueaza desenul schematic al replicarii virale si solicita elevilor sa copieze schematizarea facuta de el.

In ultima parte a lectiei profesorul va explica parazitismul viral, dand exemple de boli determinate de virusuri (viroze). Se insista asupra virozei SIDA si virusurilor HIV, organizandu-se la nivelul clasei brainstorming pe tema "Atitudinea noastra fata de un purtator de HIV". Se foloseste pentru explicarea structurii virusurilor HIV, desenul schematic al acestora.

Se vor da explicatii legate si de agentii infectiosi subvirali - viroizii si prionii.

Lectia se finalizeaza cu solicitarea elevilor pentru a completa o fisa de evaluare cu itemi de tipul "alegere multipla", "asociatie multipla", "desene mute", fisa ce va preciza punctajul maximal acordat pentru efectuarea corecta a itemilor si timpul de lucru. Dupa strangerea fiselor de evaluare, se va prezenta elevilor la retroproiector rezolvarea corecta a itemilor.

Activitatea de redescoperire a cunostintelor biologice este impiedicata, activitatea elevilor constand in : audierea explicatiilor date de profesor, in elaborarea de raspunsuri la intrebarile adresate lor de catre profesor, in observarea materialelor didactice demonstrate, in luarea notitelor, in participarea la dezbaterea in grup propusa de cadrul didactic. Prin brainstormingul organizat, elevii au o atitudine mai activa decat in celelalte lectii. Se inlatura anumite neajunsuri ale lectiei ,,magistrale'', ,,ex cathedra'', prin ascultarea activa de catre receptor.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1682
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved