Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...Alimentatie nutritieAsistenta socialaCosmetica frumuseteLogopedieRetete culinareSport

Abordarea istorico-teoretica a formarii serviciului de ingrijire si dezvoltare a copiilor

sanatate

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Indicatii de utilizare a celulelor stem
TULBURARILE DE STATICA ALE ORGANELOR GENITALE
Sindromul Turner
MENINGITA MENINGOCOCICA - Complicatii si sechele
REGIMUL IN ATEROSCLEROZA
Onicomicoza candidozica
Embriologia - Ce ne poate dezvalui?
FARMACODINAMIA
Ce sunt dioxinele
METABOLISMUL ENERGETIC

Abordarea istorico-teoretica a formarii serviciului de ingrijire si dezvoltare a copiilor

Cercetarile starii de sanatate a copiilor conditionat pot fi divizate in: 1) cercetari cu aspecte clinice ale maladiilor la copii, 2) cercetari cu aspecte manageriale ale serviciilor prestate copiilor cu maladii. Este evident faptul ca directia clinica a medicinei nu este in stare sa rezolve complet problemele populatiei pediatrice, in pofida multor domenii interdisciplinare existente. In ultimul deceniu a crescut imporrtanta cercetarilor cu aspect de profilaxie si prognoza a starilor critice [10].
Studierea starii de sanatate si a determinantilor sanatatii la copii sunt obiective majore ale managementului sanitar, ale asistentei medicale primare in domeniul ingrijirii si dezvoltarii copilului. Serviciile prestate familiilor cu copii trebuie sa urmareasca realizarea potentialului biologico-genetic al copilului, in vederea cresterii, ingrijirii, dezvoltarii continue a organismului acestuia.

Recomandari cu privire la imbunatatirea sanatatii si dezvoltarii copilului putem gasi inca in lucrarile lui Hippocrates din Chios in sec. IV i.chr. in “Tratamente” si in “Tratamente ale bolilor acute”[10]. Deja in resursele literare antice s-a atentionat asupra influentei factorilor ca regimul alimentar, modul de viata si clima asupra sanatatii copilului. In lucrarile lui Philippus Aureolus Paracelsus (1493-1541) a fost descrisa influenta stilului, conditiilor de viata in familii asupra dezvoltarii copiilor [10,18].

Primul spital pentru copii la nivel mondial “L’Hopital des enfants malades” a fost infiintat la Paris in 1802 si continua sa functioneze si astazi. Prima unitate medicala din domeniul pediatric din Romania si-a deschis portile la Bucuresti la 10 octombrie 1858. Spitalul care putea sa presteze servicii la 40 de copii (cu varsta intre 3 zile si 10 ani), avea o echipa compusa din 4 medici, printre care era Dr. Carol Davila. Conceptul de ocrotire a sanatatii copilului s-a raspandit si in alte tari ale Europei si Americii, accentul fiind pus pe alimentarea copilului in perioada de varsta frageda.

In Europa, primele reforme in serviciul de asistenta medicala au fost preocupate de influentele malnutritiei, conditiilor precare de trai, ale lipsei asistentei prenatale asupra starii de sanatate a viitoarei generatii. Apoi, activitatile medico profilactice prestate familiei s-au manifestat in suburbiile sarace ale centrelor industriale franceze sub forma bucatariilor de lapte “Gouttes de Lait” [21]. Liderii comunitatilor rurale franceze si autoritatile locale au stabilit o recompensa de stimulare pentru mamele copiilor carora supravietuiau pana la un an. Aceasta initiativa pilot a favorizat reducerea mortalitatii infantile de la 300‰ la 200‰ doar in cativa ani. Pe parcurs aceasta initiativa s-a extins intr-un program social complex de protectie a copilului, care promova alimentarea naturala cu lapte matern si suplimentarea alimentarii copilului cu produse lactate, dupa cerintele de varsta, ceea ce a micsorat considerabil rata mortalitatii infantile si mortalitatii sub 5 ani. Aceste obiective au fost implementate de Abraham Jacobi (1860) in sectiile pediatrice ale clinicilor din New York in SUA, in baza exemplului colegilor germani. Primul spital de pediatrie in SUA a fost deschis in 1895 in Philadelphia.
Obiectivele principale ale noii directii au cuprins studierea starii de sanatate a copiilor in complexul facotilor mediului social [15]. Cercetarea integrala, complexa a populatiei pediatrice a analizat practic toate laturile vietii familiale cu influenta asupra sanatatii copiilor. Aceste programe de cercetare au evidentiat aspecte demografice, social-igienice, medico-biologice, medico-sociale, de comportament si de mediu al copiilor unitatea de observatie fiind familia cu copil.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 619
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site