Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

loading...

AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

Vinuri si spirtoase din Romania - Aria pietei vinului

afaceri

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
INTREPRINZATORUL – PROMOTORUL AFACERILOR
Obtinerea modelelor de bluza pentru femei prin transferul pensei de bust in rascroitura gatului
CAPII MICROMEDIUL SI MACROMEDIUL FIRMEI SC HELION COM IMPEX SRL
'Boom'-ul francizei in S.U.A.
PIETE DE MARFURI - Functionarea pietei energetice, de marfuri, de transport
Aliniamente ale practicii de lobbying
FACTORI CARE INFLUENTEAZA DEZVOLTAREA ANTREPRENORIATULUI
Contul de profit si pierdere
PLANUL DE AFACERI - Definitie. Caracteristici. Functii
Modalitati de creare a IMM-urilor - Formele juridice pentru desfasurarea unei afaceri

Cuvant inainte

Romania este o importanta tara europeana producatoare de vin, dispunand de un mare trecut istoric si de bogate traditii culturale, mare parte din ele nemijlocit legate de aceasta bautura, considerata, pe drept cuvant, o licoare divina.
Astazi, tara parcurge o perioada de profunde schimbari, construindu-si un viitor in consonanta cu cel al Uniunii Europene si va deveni un membru apreciat al comunitatii internationale a vinului ca producator al unor pretuite vinuri de inalta calitate.

Inceputurile viticulturii in aceasta parte a lumii dateaza de cel putin 4000 de ani. Legenda spune ca Dionysos, zeul vinului, s-a nascut in Thracia, pe meleagurile ce astazi reprezinta teritoriul Romaniei. Romania sau Dacia, cum era ea cunoscuta de Romani, a avut o cultura consolidata a vinului. Abundenta bucatelor si faima vinului produs de Daci erau atat de cunoscute si tentante, incat Burebista, regele primului stat Dac centralizat (sec. I BC), a ordonat distrugerea viilor pentru a pune capat invaziilor repetate ale popoarelor migratoare, dupa cum il sfatuise Marele Preot, Deceneu.

Monedele batute de Romani dupa cucerirea Daciei (106 D.C) infatisau o femeie careia doi copii ii ofereau struguri, ca simbol al principalelor bogatii ale Daciei Felix, cum denumisera Romanii provincia si ca o dovada ca viile renascusera.

In timpurile mai apropiate de noi, viticultura romaneasca a cunoscut mai multe perioade

distincte, fiecare cu influentele sale specifice asupra industriei vinului.

Astfel, secolul 19 si inceputul celui de-al 20-lea, pana la Primul Razboi Mondial, au fost

caracterizate prin legaturi ample si stranse cu Franta. In sectorul viticol, aceste legaturi au

culminat cu ajutorul practic dat de viticultorii francezi, imediat dupa ravagiile produse de

filoxera in ultimele doua decenii ale secolului 19. Rezultatul l-a constituit faptul ca

replantarile care s-au facut au avut drept sursa vitele nobile aduse din Franta: Pinot Noir,

Cabernet Sauvignon, Merlot, Chardonnay, Sauvignon Blanc si altele.

Perioada interbelica a fost caracterizata prin legaturi mai stranse cu Germania si Austria, interval in care se remarca o utilizare crescanda a Spritului (vin amestecat cu apa minerala gazoasa, o alta bogatie locala).

In perioada comunista (1948-1989), cand apar trei tipuri distincte de organizatii vitivinicole, astfel: institute de cercetare, ferme viticole si centre de vinificatie de stat, precum si ferme cooperatiste, vinurile romanesti reuseau sa cucereasca importante medalii la concursurile internationale in pofida accentului mare pus pe cantitate si mai putin pe calitate.

Liberalizarea economiei de dupa 1989 a condus la o suita de schimbari profunde in industria vinului din Romania. Viile apartinand fermelor cooperatiste au fost retrocedate fostilor lor proprietari, fermele viticole si centrele de vinificatie de stat se afla in plin proces de privatizare, iar institutele de cercetare isi redefinesc in prezent rolul lor central in cadrul

sectorului vitivinicol reinnoit.

(a.) Aria pietei

Vinul reprezinta o bautura alcoolica ce se consuma pe intreg teritoriul Romaniei. Nu putem delimita un anumit teritoriu sau spatiu geografic, unde exista numai non-consumatori absoluti sau numai non-consumatori relativi. Teritoriul unde sunt comercializate vinurile reprezinta intreaga Romanie, inclusiv si pentru anul 2005. Comercializarea vinului, desigur, are loc in zonele mai intens populate, atat in mediul rural, cat si urban. Mediul rural, care, in Romania, reprezinta aproximativ 40 % din totalul populatiei, in general, e caracterizat prin economia naturala, producatorii fiind si ei insusi consumatorii, adica autoconsumul. Aici se are in vedere de vinul produs in conditii casnice, vinul vrac sau de masa ,care, la calitate, gust, aroma, nu ramane in urma fata de cel numit de calitate. In mediul urban , insa, e comercializat vinul imbuteliat in sticle, avand o preponderenta mai mare decat cel vandut in vrac.

Structura de vanzari a vinului pe judete, in anul 2005, litri de vin :

Alba

Arad

Arges

Bacau

Bihor

Bistrita- Nasaud

Botosani

Brasov

Braila

Buzau

Caras Severin

Calarasi

Cluj

Constanta

Covasna

Dambovita

Dolj

Galati

Giurigu

Gorj

Hargita

Hunedoara

Iasi

Ilfov

Maramures

Mehedinti

Mures

Neamt

Olt

Prahova

Satu Mare

Salaj

Sibiu

Suceava

Teleorman

Timis

Tulcea

Vaslui

Valcea

Vrancea

Municipiul Bucuresti

(c) Structura pietei

Daca facem o analiza empirica, vanzari ridicate sunt in zonele geografico-istorice de producere a vinului, in apropierea zonelor viticole, unde putem face rost intr-un timp mai util si eficient de materia prima : strugurii.

Mai jos prezentam harta viticola a Romaniei :

Regiunile geografico-istorice sunt : Moldova, Muntenia si Oltenia, Zona de Vest, Transilvania, Dobrogea.

Cultura vitei de vie poate fi practicata, in Romania, pe aproape intreg teritoriul tarii, incepand de la Dunare, in sud, pana in judetele Botosani si Maramures, in nord. Numai cateva judete situate in zone de mai mare altitudine (Brasov, Covasna, Harghita) si un singur judet din extrema nordica a tarii (Suceava) nu ofera conditi prielnice pentru viticultura.

Potrivit unei recente lucrari de zonare a productiei viticole, in Romania exista un numar de 37 podgorii, din care fac parte 123 de centre viticole, la care se mai adauga 40 de centre viticole independente, situate in afara podgoriilor. Numarul plaiurilor viticole este foarte mare, prin ,, plai ' intelegdndu-se o suprafata oarecum restransa de vii asezate pe aceeasi

forma de relief, pe care se produc vinuri de o calitate distincta si omogena.

Vinurile Moldovei. Viile ocupa, in Moldova, o intindere de peste 90.000 hectare, ceea ce inseamna a treia parte din suprafata viticola a tarii. Plantatiile de vii se insiruie pe toata lungimea provinciei, incepand din Botosani, in nord, pana in Vrancea, in sud si pe toata latimea ei, din zona deluroasa a subcarpatilor rasariteni si pana in apa Prutului.

Urmarind harta viticola a Moldovei si coborand pe ea, din nord catre sud, ne intalnim cu cateva celebre podgorii. In judetul Iasi se afla in primul rand podgoria Cotnari. Tot aici se afla podgoria Iasilor, cu centrele sale viticole Copou, Bucium, Uricani si Comama, precum si centrele viticole independente Plugari si Probota. Incepand din sudul acestui judet si traversand, apoi, judetul Vaslui pe toata lungimea sa, este o intinsa podgorie a Husilor, in cuprinsul careia se afla centrele viticole Bohotin, Averesti, Husi, Vutcani si Murgeni. Tot in

Vaslui exista podgoria Colinele Tutovei, alcatuita din centrele Iana, Tutova si Balabanesti (ultimul situat in judetul Galati).

In judetul Bacau ne intalnim cu podgoria Zeletin, cu viile sale din centrele Zeletin, Dealul Morii, Paricea, Tanasoaia si Gohor. Judetul Galati, in sud-estul Moldovei, a devenit o mare zona viticola, in care exista patru podgorii: Dealul Bujorului (cu centrele viticole Bujoru, Smulti, Oancea si Beresti); Nicoresti (cu centrele Nicoresti si Buciumeni); Ivesti

(centrele viticole Ivesti, Tecuci si Corod) si Covurlui (centrele viticole Baleni, Scanteiesti, Pechea si Smardan). In sfarsit, in partea de sud-vest a Moldovei, in Cotul Carpatilor, ne intalnim cu marile podgorii ale Vrancei, respectiv cu Odobesti, Panciu si Cotesti care cuprind la randul lor o serie de centre viticole de mare reputatie .

Vinurile Munteniei si Olteniei. Cele doua provincii din sudul Carpatilor meridionali, Muntenia si Oltenia, detin impreuna o suprafata viticola de aproape 104.000 hectare. Viile sunt aici situate mai ales in zona colinara, pe ultimele ramificatii ale muntilor, spre campie, unde s-au constituit mari si importante podgorii, dar se intalnesc si pe nisipurile din sudul

Olteniei, precum si in cateva areale din apropierea Dunarii.

Strabatand Muntenia de la est spre vest, ne intalnim in primul rand cu podgoria Dealurile Buzaului, cu centrele sale viticole de la Ramnicu-Sarat, Zarnesti si Cenatesti, apoi cu intinsa podgorie a Dealului Mare, cu renumitele sale vii situate in centrele Zoresti, Merei, Pietroasa, Breaza-Buzau, Cricov, Tohani, Ceptura, Urlati, Valea Calugareasca si

Boldesti. Mai departe, intram in podgoria Stefanesti-Arges, constituita din centrele viticole Stefanesti, Topoloveni si Valea Mare - Dambovita, iar apoi in cea de la Samburesti. Trecand apa Oltului, in Oltenia, ne intampina vechea podgorie a Dragasanilor, cu viile sale din centrele Dragasani, Gusoeni, Cerna si Iancu-Jianu. Mai jos, in judetele Dolj si Mehedinti, se afla podgoriile Dealurile Craiovei, Severinului si Plaiurile Drancei, precum si centrul viticol independent Segarcea.

NU putem omite din aceasta insiruire viile situate pe nisipurile din apropierea Dunarii, din partea de sud a Olteniei si anume cele din podgoriile Sadova-Corabia, Calafat si din podgoria Dacilor, cele din judetul Gorj (centrele viticole Targu-Jiu si Poiana Crusetu), precum si cele cateva areale producatoare de vinuri de buna calitate, ocupand suprafete restranse, in judetele Braila ( Ciresu, Jirlau, Ramnicelu), Calarasi (Ulmu), Giurgiu, (Greaca), Dambovita (Bucsani, Valea Voievozilor), Arges (Costesti), Teleorman (Furculesti si Mavrodin), Olt (Draganesti).

Zona este avantajata de conditiile sale de clima, si anume de surplusul resurselor de lumina si caldura, mai mari fata de cele din nordul Moldovei si din Transilvania. Datorita acestui climat, aici se produc cele mai bune vinuri rosii romanesti, colorate si corpolente, dar si vinuri albe superioare, multe cu denumire de origine, pline de atractivitate.

Vinurile Transilvaniei. Importanta regiunii viticole a Transilvaniei nu sta in intinderea viilor, care nu depasesc 14.000 hectare, ci in calitatea vinurilor produse aici, cu nuante particulare de noblete si originalitate, precum si in largile posibilitati oferite de aceasta zona pentru extinderea viticulturii. Cultura vitei de vie este favorizata in aceste locuri de un

relief care pare a-i fi special destinat, format din nesfarsite spinari de deal prea putin cultivate cu folos si care abia asteapta sa fie acoperite cu vii.

Pe actuala harta viticola a Transilvaniei (dar si pe cea veche) se contureaza cinci podgorii, toate de prima marime. In fruntea lor se afla podgoria Tarnavelor, cu centrele sale viticole de la Blaj, Jidvei, Medias, Tarnaveni, Zagar si Valea Nirajului. Foarte aproape de aceasta asezare si faima este podgoria Alba, care-si imparte viile intre centrele viticole

Alba-Iulia si Ighiu; putin mai la sud se afla podgoria Sebes-Apold, iar mai la nord cea de la Aiud. In sfarsit, asezata mai sus pe harta, exista vechea podgorie a Lechintei, cu renumitele sale centre viticole de la Lechinta, Teaca, Bistrita si Batos.

Nu sunt intinse viile Transilvaniei, dar vinurile obtinute aici, bine cunoscute si apreciate, au devenit produse foarte solicitate la export si pe piata intena. Au omare importanta vinurile de Blaj si de Jidvei, cu spumantele de Alba-Iulia si de Apold.

Vinurile zonei de vest. Pe latura dinspre apus a tarii exista doua regiuni viticole: cea a Banatului, in jumatatea sudica si cea a Crisanei si Maramursului, spre nord. Intre ele se interpun, intervenind cu un accent aparte, viile Aradului.

Viticultura acestei zone se intinde pe o lungime de 325 km, ceea ce face ca ea sa se afle sub influenta unor foarte variate conditii de „clima, sol si orografie, care determina o accentuata diversificare a sortimentelor de soiuri si a calitatii vinunlor. Arealele din sud, din regiunea viticola a Banatului, beneficiaza de influenta favorabila a unui climat cu usoare

nuante mediteraneene, in timp ce in Crisana si Maramures se face simtita influenta climei din Europa centrala, mai putin darnica pentru vita de vie.

Viile sunt presarate, pe tot cuprinsul zonei, incepand de la Dunare, in sud, pana la Halmeu, aproape de granita nordica a tarii, fara a se inchega in mari masive. Ele ocupa, totusi, o suprafata de peste 17.000 hectare, cu mari posibilitati de a fi sporita.

Viile Banatului se concentreaza in cinci centre viticole care se insiruie, urcand spre nord, in ordinea: Moldova Noud, Tirol, Silagiu, Recas si Teremia.

Judetul Arad dispune de una din cele mai renumite podgorii ale tarii, cea de la Minis-Maderat, situata intre apele Muresului si ale Crisului Alb.

In Crisana si Maramures pe aceeasi cale spre nord, intalnim podgoria Diosig, apoi Valea lui Mihai, mai spre est cea Silvaniei, precum si cateva centre viticole care nu sunt de ocolit: Biharia si Tileagd, in sud, Halmeu si Seini, in nord.

Vinurile Dobrogei. In Dobrogea, vita de vie poate fi cultivate oriunde. La fiecare pas, incotro te intorci, sunt locuri bune pentu vii. Relieful regiunii, format dintr-o succesiune de coline si terenuri plane, larg invalurat, nu ridica probleme pentu viticultura; lumina si caldura sunt peste tot din belsug; solul are o buna structura si fertilitate si contine toate elementele chimice de care vita de vie are nevoie. Apa din precipitatii nu este catusi de putin in prisos, fapt care constitute o buna premisa pentru obtinerea unor vinuri de inalta calitate.

Nu este de mirare ca, dispunand de astfel de conditii, viticultura dobrogeana s-a dezvoltat in ritm rapid, ajungand in prezent sa ocupe un loc de prima importanta.

Viile Dobrogei ocupa astazi o suprafata putin mai mare de 25.000 hectare. Ele se leaga in cateva podgorii care se cer a fi incluse in orice periplu bahic. Regiunea este taiata de-a curmezisul, putin mai jos de jumatatea ei, de celebra podgorie a Murfatlarului, intinsa pe traseul vaii Carasu si formata din trei centre viticole: Murfatlar, Medgidia si Cernavoda. Urcand spre nord, pe latura estica a tinutului, intalnim podgoria Istria - Babadag. In nord, pe malul Dunarii, ne intampina vechea podgorie de la Sarica-Niculitel, care-si aduna viile in trei centre viticole: Tulcea, Niculitel si Macin. In extremitatea sudvestica a regiunii, in imediata apropiere a batranului Danubiu, se afla viile de la Ostrov, Oltina si Aliman. Nu pot fi omise din aceasta enumerare nici viile de la Daieni si Harsova, cele de la Adamclisi si Baneasa si nici cele de la Mongalia si Chirnogeni, toate intrate in peisajul viticol dobrogean.

Produsele care preiau in cea mai mare masura amprenta factorilor favorabili de cultura sunt, vinurile. In Dobrogea se produc vinuri care au insusiri calitative distincte, purtand blazoane de mare noblete. Podgoria Murfatlar se inscrie, alaturi de Cotnari si Pietroasa, in grupa arealelor viticole romanesti in care pot fi obtinute vinuri dulci naturale din struguri culesi la stafidirea boabelor. Peste tot in aceasta regiune pot fi produse vinuri rosii de mare marca, bogate si intens colorate, precum si vinuri albe seci sau demiseci, care se disting prin putemica lor personalitate.

In general, vinul se adreseaza urmatoarelor categorii : persoanele fizice, cu varsta peste 18 ani, actorilor de pe piata horeca, care “servesc” consumatorul final.

Piata vinului e in prag de aderare. Dezvoltarea segmentului horeca are ca si consecinta, cresterea semnificativa a consumului de vin din acest sector. Din perspectiva unui producator sau distribuitor, piata horeca romaneasca are inca multe neajunsuri : lipsa unui personal specializat care sa asigure depozitarea vinului in conditii optime, lipsa unei metode de servire profesionala si a unei recomandari corecte, precum si administrarea defectuoasa a unui stoc de marfa. Toate acestea se rasfrang in mod negativ asupra calitatii vinului si implicit asupra credibilitatii producatorului.

Neincrederea dintre consumatori si producatori, reprezinta, inca, o bariera de netrecut. Cu toate ca piata horeca e departe de a fi perfecta in ceea ce priveste cunostintele despre vin, producatorii si/sau distribuitorii acestei bauturi au realizat ca nu pot fi puternici pe piata vinului, daca nu sunt puternici in sectorul horeca. Ca o consecinta, vanzarile au crescut pe acest sector, mai ales in partea superpremium, iar potentialul este in continuare unul important. Proprietarii si managerii isi manifesta interesul pentru vin si mai ales pentru calitatea acestuia, constientizand faptul ca satisfacerea exigentei clientului final contribuie considerabil la profit.

O alta particularitate a consumului de vin, este ca oamenii atunci cand ies in oras sa consume altceva decat ceea ce consuma acasa. Pe piata horeca, clientii doresc ceea ce nu este pe raft in magazine, supermarket-uri. Acest lucru se manifesta cu atat mai pregnant, cu cat locatiile se afla mai sus.

In ceea ce priveste vinurile nou intrate pe piata, consumatorii romani sunt mai reticenti, bariera evitata prin comunicarea directa, dandu-i-se ragaz consumatorului de a se informa despre acest produs. O alta strategie reprezinta „vinul la pahar”. Perceptia consumatorului depinde, in mare masura, de capacitatea brandului de a-i oferi ceea ce asteapta.

O alta caracteristica, reprezinta marcile de vin. Apar tot mai multe editii limitate, fiecare sticla fiind inseriata si poarta semnatura celui care a produs vinul. De exemplu, La Putere, contine 2 sortimente de vinuri albe barique : Chardonay si Feteasca, acestea fiind si editie limitata ( cate 12.000 de sticle fiecare, seria fiind mentionata pe eticheta).

Consumatorul roman nu se mai rezuma la vinurile dulci, cu un contimut ridicat de zahar si eventual amestecate cu cola, sau la vinul alb amestecat cu apa, asa-zisul sprit. Se observa o usoara modificare a obiceiurilor de consum in ceea ce priveste vinul, si anume, trecerea in paralel de la vinuri dulci, la vinuri demiseci sau chiar seci si de la vinurile albe, la vinurile rosii. Totodata, orizontul de asteptare a consumatorului fata de calitatea vinului este tot mai mare.

In Romania, potrivit legislatiei in vigoare – Legea viei si vinului , nr. 67/1997 si HG nr. 314/1999 pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Legii viei si vinului nr. 67/1999 , se obtin urmatoarele categorii de produse vinicole :

Vinuri stricto-sensu(vinuri propriu-zise)

A.        Vinuri de consum curent

-vin de masa , cu taria alcoolica cuprinsa intre 8,5% vol. si 9,5% vol.

-vin de masa superior , cu taria alcoolica peste 9,5% vol.B. Vinuri de calitate

-vinuri de calitate superioara – VS , avand o tarie alcoolica dobandita de minimum 10% vol.

-vinuri cu denumiri de origine , avand o tarie alcoolica dobandita de minimum 10,5% vol.

Vinurile de calitate superioara – VS pot fi exportate sub denumiri generice de Landwein , Vin de Pays , Country Wine sau altele similare , cu mentionarea indicatiei geografice recunoscute . Pentru aceste vinuri se admite ca nivelul minim al tariei alcoolice totale sa fie de 10% vol. , iar cel al tariei alcoolice dobandite , de 9% vol.

Vinuri cu denumire de origine pot fi :

a)      vinuri cu denumire de origine controlata –DOC- trebuie sa provina din srtuguri cu continut in zaharuri de minimum 180 g/l;

b)      vinuri cu denumire de origine controlata si trepte de calitate – DOCC.

- cules la maturitatea deplina – DOCC-CMD : vinuri provenite din struguri cu continut in zaharuri de minimum 196 g/l ;

- cules tarziu – DOCC-CT : vinuri provenite din struguri cu continut in zaharuri de minimum 220 g/l .

Pentru producerea de vinuri rosii seci din aceasta categorie recoltarea strugurilor poate fi facuta la un continut in zaharuri de minimum 204 g/l .

cules la innobilarea – DOCC-CIB :vinuri obtinute din struguri cu un continut in zaharuri de minimum 240 g/l , cu atac de “mucegai nobil” sau culesi la stafidirea boabelor .

In functie de continutul sau rezidual , vinurile de consum curent si de calitate

pot fi : seci , demiseci ,demidulci si dulci .

C. Vinuri speciale

-Vinuri spumante

-Vinuri spumoase

-Vinuri perlante si petiante

-Vinuri aromatizate

-Vinuri licoroase

Vanzarile de vin in perioada august 2005- iulie 2006 :


(c) Capacitatea pietei

Piata vinului a inregistrat o cifra de afaceri totala de 350 milioane de euro in 2005 ,iar consumul reprezinta 26,6 litri pe cap de locuitor fiind asteptata sa creasca si in 2006 la 30 de litri pe cap de locuitor..

Consumatorii potentiali ai acestei piete reprezinta persoanele cu varsta mai mare de 18 ani. In Romania, ei sunt in jur de 14 milioane.

Consumatorii efectivi pe piata vinului, reprezinta toata populatia de nationalitate romana, care a implinit 18 ani, plus alte nationalitati care, prin religia si traditia lor, nu le este interzis sa consume bauturi alcoolice.Majoritatea populatiei, 18 milioane, conform recensamantului din 2002, reprezinta din religii si confesii, care nu interzic consumul de bauturi alcoolice. Un rol aparte a formarii pietei efective a vinului in Romania, reprezinta piata horeca, care a fost analizata la punctul (b).

(d) Dinamica pietei

Piata vinului a inregistrat o cifra de afaceri totala de 350 milioane de euro in 2005, fiind asteptata sa creasca si in 2006, potrivit reprezentantilor producatorilor de vin din Romania. “Anul trecut cifra de afaceri totala a sectorului a fost de circa 350 milioane de euro, din datele noastre, inregistrandu-se o crestere a vanzarilor si la cotele de piata pentru marii jucatori”, a declarat directorul general al Patronalului National al Viei si Vinului (PNVV), Ovidiu Gheorghe. Potrivit datelor preliminare, primii patru jucatori, Murfatlar, Cotnari, Jidvei si Vincon au obtinut crestere la vanzari si deci la cotele de piata asta in ciuda unei vremi nefavorabile care a injumatatit productia in 2005. Murfatlar are o cota de piata de circa 29 - 30 la suta, Cotnari - 18,7 la suta, Jidvei - peste 17 la suta si Vincon - circa 10 la suta. Totusi, producatorii au putut sa acopere cererea prin importurile de vin vrac si prin stocurile existente. Pentru 2006, producatorii estimeaza o crestere a pietei, mai moderata comparativ din acest an, dar care va fi alimentata de aparitia unor noi producatori externi. In 2004, piata s-a cifrat la 300 milioane de euro, productia atingand 7,1 milioane hectolitri fata de 3,5 milioane hectolitri in 2005.

Ritmul mediu de variatie al vanzarilor produsului (serviciului) in perioada 2002-2005 este prezentat in tabelul de mai jos :

R 2002-2003

R 2003-2004

R 2004-2005

(d) Dezvoltarea pietei

Piata vinului a cunoscut o dezvoltare destul de ridicata. Datorita integrarii Romaniei in Uniunea Europeana, cei mai mari actori de pe aceasta piata isi dezvolta capacitatile de productie, apar noi institute de cercetare-dezvoltare in sectorul vitivinicol. Tot mai des au loc prezentari, targuri de vinuri, unde actorii de pe aceasta piata isi prezinta capacitatile de productie, prezinta consumatorilor finali ultimele lor produse, si le ofera pentru degustatie cele mai bune vinuri care poseda.

Piata vinului s-a dezvoltat pe cale intensiva. E bine cunoscut faptul, ca pe parcursul unui an, nu poti mari capacitatea de productie a vinului datorita faptului ca, plantatiile de vie, pentru a da roada, sunt necesari cativa ani pentru a dezvolta butasii de vita de vie.

Pentru dezvoltare pietei vinului, sunt necesare mai multe legaturi dintre piata vinului si piata horeca, legaturi, care, conform specialistilor din domeniu, lasa mult de dorit, si astazi, precum si pentru anul 2005. Capacitatile de productie a vinului s-au marit nu datortia cresterii numarului de plantatii de vii, ci a cresterii calitatii managementului si a marketingului din acest sector vitivinicol. Totusi dezvoltare intensiva nu a vut loc, conform spuselor de mai jos.

Productia de vin din Romania a inregistrat un recul semnificativ. Cu toate acestea, producatorii mizeaza pe cresteri ale profiturilor de 15 pina la 100%..

2005 a fost unul dintre cei mai grei ani pentru industria vinului din istoria Romaniei. Grindina din primavara, la care s-au adaugat inundatiile din vara, a generat reduceri importante ale productiei, ceea ce i-a determinat pe producatori sa-si puna mari semne de intrebare referitoare la situatia lor pe piata. Statisticile vorbesc de la sine. In 2005 s-au realizat cu aproximativ 50% mai putini struguri de vin fata de anul anterior, inregistrindu-se numai 442,7 mii de tone, fata de 963,2 mii de tone cu un an in urma. De asemenea, conform estimarilor, cantitatea de vin produsa s-a redus la jumatate fata de 2004, cind s-au produs 6,1 milioane de hectolitri. In ceea ce priveste suprafata cu vii pe rod, aceasta a scazut cu numai 0,8 mii de hectare, ajungind la 177,7 mii de hectare.

2005, anul orientarii catre consumator

Pe seama faptului ca anul acesta producatorii au vindut din stocurile anului 2004, reculul semnalat anul acesta s-au resimtit puternic abia in 2006, cand au trebuit sa faca fata unor costuri suplimentare. „ 2005 a fost un an deosebit de greu, care a pus in discutie regindirea sistemului tehnologic si de marketing al companiilor producatoare “, ne-a declarat Petre Mocanu, director executiv in cadrul Organizatiei Nationale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV). Potrivit acestuia, in 2005, companiile s-au concentrat in principal asupra consumatorilor, incercind sa-i atraga si pe cei care, in mod normal, sint bautori de spirtoase sau bere. Nu in ultimul rind, Mocanu sustine ca vinurile s-au diversificat foarte mult si s-a putut constata o crestere a interesului producatorilor pentru imbunatatirea tehnologiei, prin investitii semnificative.

Profituri mai mari

Indiferent care a fost situatia productiei viniviticole, cert este ca producatorii mizeaza pe profituri si cifre de afaceri mai mari decit cu un an in urma. Murfatlar, unul dintre cei mai mari exportatori de vin din Romania, estimeaza pentru anul acesta o cifra de afaceri de 30 de milioane de dolari, fata de 25 de milioane de dolari cit a inregistrat cu un an in urma. Din datele companiei, cresterile cele mai mari le-au inregistrat gamele premium, precum „Sec de Murfatlar“ si „Rai de Murfatlar“, precum si cele superpremium cum ar fi „Trei Hectare“ sau „Lacrima lui Ovidiu“. Tinind cont si de obiceiurile de consum ale romanilor, 70% din vinzari au fost vinuri albe. „O parere corecta asupra anului 2005 putem avea de-abia dupa ce trece si sfirsitul de an. Aceasta pentru ca ultimele patru luni ale anului reprezinta peste jumatate din vinzarile de vin anuale. In orice caz, pina la acest moment vinzarile Murfatlar sint cu 25% peste anul trecut“, sustine Daniel Negrescu, brand manager Murfatlar.

Cresteri au inregistrat si Cramele Prahova. „Cresterea a fost la 15% fata de anul trecut, atit ca vinzari, dar si ca profit“, ne-a declarat Simona Mardale, export sales manager in cadrul Halewood Romania. Aproximativ 75% din productia de la Cramele Prahova merge la export, tarile importatoare fiind in principal Anglia, Estonia, Letonia sau America. Nu in ultimul rind, vinzarile companiei Carl Reh Winery s-au dublat.

„Este o tendinta fireasca pentru locul pe care il ocupam in momentul de fata pe piata“, ne-a declarat Rodica Capatina, director in cadrul companiei. 85% din vinurile produse de Carl Reh sint exportate pe pietele din statele scandinave sau Germania.

Mutari in piata

Pe seama productiei foarte reduse din 2005, pentru anul viitor reprezentantii ONIV se asteapta la schimbari de pozitii pe piata de profil. „Stocurile existente pina acum au permis ca marile firme sa-si mentina pozitia pe piata. Anul viitor, insa, vor fi modificari in mod cert ale cotelor de piata. Dar trebuie sa luam in seama si strategia fiecarei firme in piata pentru a-si exercita o anumita presiune asupra segmentului pe care il conduce“, explica Mocanu. La ora actuala, primul actor din piata este Murfatlar, care detine, conform unui retail-audir ce se realizeaza periodic pe piata vinului, 30% din piata. Urmeaza Jidvei, cu aproximativ 18% si Cotnari cu 16%.

(e) Conjuctura pietei

Produsul Intern Brut pentru anul 2005 a fost de 287,2 mld RON ,preturile anului 2005. Cresterea PIB 2005/2004= 4,1 %. In fabricarea vinului, se utilizeaza in principal strugurii, care se obtin din agricultura. Agricultura, in ponderea PIB-ului 2004/2005, este negativa. Cu toate acestea, piata vinului e in prag de aderare, Produsului intern brut ii putem atribui un calificativ favorabil.

Consumul de vin pe cap de locuitor in 2005 a fost de 26,6 litri. Rata medie anuala de crestere a productiei pentru 2004-2005 e de 2,4 %. Productia e in continua crestere, sunt catalizate eforturi de crestere si pe viitor atat a consumului , atat si a ratei medii anuale de de crestere a productiei. Dinamica productiei de vin, ii putem aplica un calificativ foarte favorabil.

Rata inflatiei pentru anul 2005 este de 8,6 %. Nu s-a observat pe piata vinului o crestere a pretului cauzata de inflatie. Preturile au crescut in urma cresterii preturilor accizelor, dar si o cauza fiind inundatiile. Astfel, rata inflatiei a avut un efect nefavorabil asupra pietei vinului.

Rata somajului pentru 2005 este de 7,2 %. Este greu de stabilit o anumita legatura dintre rata somajului si piata vinului. Sunt necesare analize complexe. Astfel, ratei somajului ii atribuim un calificativ nici favorabil, nici nefavorabil.

Cursul de schimb lei/euro ca o medie la nivelul anului 2005, nu au fost variatii majore. Astfel nu a influentat productia vinului, si - i atribuim calificativ, nici favorabil, nici nefavorabil.

Dinamica /Indicatori

PIB

Productia industriala

Rata inflatiei

Rata somajului

Cursul de schimb

(g.) Cererea si oferta

Piata vinului necesita abordari specifice deoarece nu e reglementata prin politici guvernamentale bazata pe instrumente si mecanisme de interventie caracteristice celorlalte piete, dar a beneficiat de unele masuri generale de politica agricola, cum ar fi politicile financiare si de credit, taxe vamale si interventia privind stocurile de vin si distilarea.

Companiile ce opereaza pe piata vinului si oferta de vinCompetenta si exploatarea produselor de vin pe piata sunt afectate de degradarea patrimoniului vitivinicol, dependenta de conditiile meteorologice, randament scazut in raport cu producatorii externi, cheltuieli ridicate pentru intretinerea si exploatarea plantatiilor vitivinicole, absenta unui control adecvat pe filiera viticola. Un alt factor foarte important reprezinta inexistanta unei retele de reprezentanta comerciala pe piata de interes.

Un rol important in oferta de vin il joaca distributia. Distributia realizeaza legatura dintre producator si consumator si influenteaza in sensul satisfacerii nevoilor de consum . Distributia asigura antrenarea resurselor umane si materiale si detine o pondere insemnata in pretul final al vinului.

Sistemele de distributie, sunt de mai multe tipuri :

Marii producatori de struguri si vin -> Consumatori ;

Marii producatori de struguri si vin -> Export ;

Caracteristic marilor societati comerciale de productie a strugurilor si vinului, care integreaza functii de procesare si comercializare a vinului. Sunt 2 destinatii : Interna si Externa.

Marii producatori de struguri si vin -> Engrosisti

Marii producatori de struguri si vin -> Export

E utilizat doar de agricultorii care antreneaza functia de procesare a strugurilor si comercializarea produselor de vin prin intermediul engrosistilor . Sunt 2 destinatii : Piata interna si Externa.

4. Micii producatori de struguri -> Centre de colectare a strugurilor - >Marii producatori de vin -> Engrosisti-> Consumatori.

Aceasta modalitate este folosita in cazul in care micii viticultori nu proceseaza productia de struguri, fiind livrata unui centru de colectare, care dispune de logistica de distributie specializata, avand rolul de colectare, transport, depozitare a productiei de struguri de la mai multi viticultori, caracterizati, de regula, prin putere economica redusa. Centrele de colectare livreaza mai departe productia de struguri catre unitatile de vinificare unde are loc procesarea, si in continuare, livrarea vinului prin engrosisti si/ sau detailisti, catre consumatorii finali. Polul de integrare e reprezentat de unitatea de integrare.

5. Micii producator de strugurii -> Cooperative de vinificatie -> Engrosisti (vin) -> Consumatori.

Aceasta distributie este rareori intalnita in practica economica. Aceasta modalitate trebuie reconsiderata, viticultorii avand capacitate economica redusa.

6. Micii producatori de struguri - > Cooperative de vinificatie- > Consumatori

Asemanatoare cu 5, cu deosebirea ca e comercializat in magazinele de desfacere cu amanuntul.

Micii producatori de struguri -> Procesare in gospodarii -> Consumatori

Micii producatori de struguri -> Procesare in gospodarii -> Autoconsum

Reprezinta canale ultrascurte. In acest caz, viticultorii integreaza functiile de procesare, depozitare, transmitere, comercializare a strugurilor, respectiv a vinului reprezinta polul integrator al filierei.

Procesarea artizanala are loc in gospodarie, avand 2 destinatii speciale : piata locala si autoconsumul.

Circuitul producator – consumator este specific tuturor filierolor agroalimentare in Romania. In cazul acestui circuit, ambalarea (functiile principale de distributie : ambalarea, stocarea, transportul, vanzarile ) se realizeaza in conditii improprii pe piata, interzise in Unuiunea Europeana, si vor disparea in curand si in Romania.

Principalele tipuri specifice de producatori de struguri de vin sunt :

Circuite de distributie caracterstice marilor companii de vinificatie, ce integreaza toate sau numai unele din companiile filierei.

Circuite de colectare, prelucrare, distributie, neformate definitiv in Romania, ce integreaza productia de struguri de vin cu diferite tipuri de organizatii cooperatiste.

Alte combinatii de distributii bazate pe productia strugurilor in exploatari familiale, care comercializeaza numai o parte din productia de vin, cealalalta fiind destinata autoconsumului. Acestia, pot, treptat sa-si dezvolte afacerea si sa modernizeze vinificatia sau pot vinde strugurii marilor procesatori.

Din punct de vedere al politicii de Marketing, valorificarea tendintelor favorabile manifestate pe piata pentru una sau alta din cele 2 categorii de produse ( vinul alb sau rosu) este foarte dificila dat fiind faptul ca schimburile in structura de productie vinicola presupun perioade foarte mari de timp, astfel incat evolutiile conjuncturale nu pot fi valorificate prin o oferta crescuta, dintr-un anumit sortiment de vin.

Producatorii mari de vinuri :

Dobrogea: Murfatlar Romania ,Karom Drinks, Vinvico Constanta, Fruvimed, Viticola Sarica Niculitel,Ovidius Mercado ;

Moldova : Bucium Iasi ,Cotnari,Vinia,SCDVV Iasi,Vincon Vrancea,Veritas Panciu,Vinuri Nicoresti,Prowine International,SCDVV Odobesti,Ramex,Bachus ;

Banat : Cramele Recas ,SCDVV Minis ;

Transilvania : Jidvei ,Casa Vinului Mures,Prescon Mures ;

Oltenia : Carl Reh Winery ,Vie Vin Vanju Mare ,Vinarte,SD Banu Maracine ;

Muntenia : Provinum S.E.R.V.E.,Vinterra International,Cramele Halewood,Carpathian Winery,Videlmar,DVFR,ICDVV Valea Calugareasca,SCDVV Stefanesti – Arges,Tohani, Rovit

Dintre acestia , distingem cei mai mari producatori pentru anul 2005 :

Denumirea firmei

Cota de pe piata (%)

Cifra de afaceri (mil. euro)

Murfaltar

Cotnari

Jidvei

Vincon

Cererea de vin

Vinul romanesc nu ajunge la export, pentru ca nu se bucura de promovare corespunzatoare, dar si pentru ca mare parte din el nu are calitatea corspunzatoare pentru a intra pe o piata competitiva. „Aceasta cu atit mai mult cu cit aproximativ 50% din vinul produs la noi nu se poate comercializa fiind obtinut din hibrizi. Vinurile noastre au mai multe dezavantaje: soiurile predominante in cultura la noi nu sint dintre cele mai cautate la export si mai mult de 50% din vinul de calitate superioara este obtinut de micii producatori care nu ajung sa-si vinda marfa pe o piata organizata“, a aratat presedintele ONVV.

O treime dintre romani beau vin prost

Producatorii nostri se bazeaza inca pe cumparatorii romani care prefera vinurile autohtone, pentru ca cele straine sint mai scumpe.

„Oamenii pun accent in primul rand pe pret. Calitatea nu prea conteaza. De aceea, cel mai bine vandute raman vinurile obtinute in gospodariile micilor producatori“, a spus Namolosanu. Potrivit unui studiu facut de ONVV, 32% dintre romani prefera vinul de slaba calitate, 27% se indreapta catre cel superior si 29% aleg vin DOC, in timp ce 12% nu cunosc diferenta dintre aceste vinuri. „De fapt este posibil ca, in realitate, cei care nu cunosc acest mod normal de clasificare a vinurilor sa fie mult mai multi, dar o parte din ei au presupus ca ordinea raspunsurilor din chestionar este de fapt o ierarhizare si au legat acest lucru probabil de pretul vinului si nu de calitatea lui intrinseca“, a explicat seful Oficiului.

Vanzarile de vinuri au scazut in Romania, atat cantitativ, cat si valoric, din cauza scaderii puterii de cumparare a consumatorilor, accizelor ridicate si diminuarii productiei de struguri. Acestor cauze li s-au adaugat si puternica ofensiva a producatorilor de bere si bauturi alcoolice, care au stimulat consumul intern prin multiple si costisitoare campanii

promotionale.

In 2005, consumul de vin in Romania s-a ridicat la 4,7 milioane hl fata de 7,3 milioane hl in 1997. Consumul individual anual a scazut de la 32,4 litri in 1997 la numai 20,5 litri in 2000, 26,6 litri in 2005 situandu-se astfel sub media Uniunii Europene de circa 37 litri. Sub raportul ponderii in consumul mondial de vin, Romania se suitueaza pe locul 10, cu 2,1%, cu mult sub nivelul 6 inregistrat de alte tari, cum ar fi Franta (15,4%), Italia (13,9%), Statele Unite (9,7%), Germania (9,0%), Spania (6,4%), Argentina (5,5%) si Marea Britanie (4,6%).

Importanta productiei de vin pentru nevoi proprii si a consumului casnic aferent a crescut in ultimii ani, fiind caracteristica marelui numar de gospodarii de subsistenta, fragmentarii proprietatii, declinului veniturilor proprii ca si ritmului lent de realizare a reformei in agricultura si a reformei economic, in general.

Vinurile de masa pentru consumul curent detin o pozitie dominanta in cadrul cererii interne, dupa cum vinurile albe predomina in preferintele consumatorilor (68,6% din consumul total in 2005). Acestea sunt urmate de vinurile rosii cu 31,4%, intrucat vinurile rosé practic nu conteaza inca.

Oferta

Productia de vin, care acopera in totalitate consumul intern, s-a ridicat la 5,1 milioane hl in 2001, 6.1 milioane hl in 2005.

Vinurile superioare cu indicatie geografica protejata detineau in acelasi an 18,8%, restul revenind vinurilor de masa 71,6%. Sub aspectul culorii, vinurile albe detin in continuare pozitia dominanta cu aproape 80%, fiind urmate de vinurile rosii cu circa 20%. Structura varietala a podgoriilor din Romania prezinta o mare diversitate, oferind astfel industriei sansa (in mare parte nefructificata) de a produce o gama foarte larga de vinuri de calitate. Specialistii apreciaza ca Romania poate produce pana la 402 sortimente diferite de vinuri, din care 11 pentru consumul curent, 42 de categorii de vinuri superioare (VS) si

349 cu denumiri de origine controlata, inclusiv cu grade de calitate.

Consumul pe cap de locuitor pentru anul 2005 a reprezentat 26,6 litri / locuitor, Rata medie anuala de crestere a consumului a fost de 2,4 %.

Pretul unui litru de vin de masa pentru anul 2005 a fost de 2,5 lei, iar cel de calitate de 7,0 lei .

(h.) Preturile si tarifele

Comportamentul firmelor de distributia vinului privind stabilitatea pretului NU este supus in prezent regulilor functiei filierii specifice exigentelor pietei concurentiale reglementate. Pentru anumite marci, pretul este peste nivelul concurentei si al pietei, intrucat este destinat unui segment al populatiei cu venituri mari si exigente ridicate.

Produsele de pe piata vinului cunosc o disparitate de pret comparabila cu cea inregistrata in domeniul viticol. La modul general, disparitatile de pret sunt importante din toate privintele :

in regiunile de productie ;

intre vinurile rosii si albe ;

intre cele catalogate ca vin de calitate ;

In concluzie, este dificil de facut o apreciere generala a diferentelor de preturi existente in sectorul de vin, mai ales daca avem in vedere “ vinuri de calitate ” , pot atinge niveluri de pret spectaculoase, in timp ce anumite tipuri de vin de masa, nu pot adesea sa gaseasca o piata de desfacere in ciuda pretului relativ redus.

Calitatea reprezinta un criteriu primordial in politica de Marketing a vinului. Separarea vinurilor de masa si de calitate exprima comportamentul diferit al consumatorilor, indicand adesea tendinte divergente in evolutia consumului.

Un alt aspect al specifiv al Marketinkului vinului, reprezinta nivelul ridicat fiscal, ce intervine in comercializarea acestui produs : TVA, Accize, Taxe Vamale, taxe de licenta. Comparatvi cu celelalte produse, arata un nivel scazut de TVA, deoarece nu este un produs de stricta necesitate.

Indicile pretului de consum a vinului, a avut o astfel de evolutie :

Anii

IPC ( % )

Pentru anul 2005 IPC = 109,6 % .

Dinamica pretului mediu de vanzare a produsului (serviciului) in perioada 2003-2005 :

R 2003-2004

R 2004-2005

(i.) Importurile si exporturile

Exportul de vin al Romaniei este nesemnificativ, reprezentind sub 5% din productia realizata, fata de 27% cit exporta tarile europene. „Pentru a reusi sa se impuna pe pietele straine, si mai ales pe cea europeana, vinul romanesc are nevoie in primul rand de promovare. Este important si faptul ca nu intotdeauna se exporta vin de calitate corespunzatoare, nu sint evidentiate aspectele ce tin de traditie si prezentarea produselor lasa de obicei de dorit fata de cele europene“, a aratat Ioan Namolosanu, presedintele Oficiului National al Viei si Vinului. Daca toate aceste aspecte ar fi imbunatatite, vinul romanesc ar putea avea succes, mai ales ca piata europeana cere produse cit mai diversificate. „In ultimii 15 ani este o moda in Europa sa se consume vinuri din Lumea Noua, adica din Australia, Africa de Sud sau Chile. Acestea au intrat pe piata occidentala, reusind chiar sa scoata de pe rafturi vinuri fabricate in Tari de traditie sau care au investit enorm in acest domeniu“, a mai aratat Namolosanu.

Totalul exporturilor anuale de vin ale Romaniei (valoric) a crescut de la 17,7 mil US$ in 2000 la un maxim de 26,2 mil US$ in 2004, pentru ca in 2005 sa scada la 22,3 mil US$;

cantitativ, Romania avea un export de vin de 253 mii hl in 2000, a atins un maxim de 504 mii hl in 2002, pentru ca sa scada din nou in 2005, pana la 269 mii hl.

Cea mai importanta destinatie de export pentru vinurile romanesti a fost, in toti acesti ani, Germania (150 mii hl in 2000, 173 mii hl in 2001, 152 mii hl in 2002, 154 mii hl in 2003, 134 mii hl in 2004, 111 mii hl in 2005) - dupa cum se vede, si aici, dupa o crestere, exporturile catre principala destinatie au scazut in ultimii doi ani.A doua piata de export pentru vinurile romanesti este Republica Moldova (in primii ani din intervalul mentionat cresterea a fost spectaculoasa - de la aproape 3 mii hl in 2000, 50 mii in 2001 pana la un maxim de 218 mii in 2002), dar si aici s-a inregistrat o tendinta de scadere, pana la 83 mii hl in 2005. Interesanta aici este evolutia comparativa a importurilor de vinuri dinspre Republica Moldova catre Romania dupa ce rusii au instituit embargoul pentru Moldova si Georgia: daca in primele 5 luni ale anului 2005 Romania a importat 2,5 mii hl de vinuri moldovenesti, in aceeasi perioada a lui 2006 cifra asta a crescut aproape exponential, la 101 mii hl (valoric, de la 218 mii Euro, importurile de vinuri moldovenesti au sarit la peste 4 milioane).

In ceea ce priveste pretul mediu la care Romania a exportat vin in ultimii doi ani, acesta a crescut de la 0,5 Euro in primele 5 luni ale lui 2005 la 0,8 Euro in aceeasi perioada a acestui an. Pe de alta parte, Romania a inceput sa importe din ce in ce mai mult vin ieftin (pretul mediu pe litrul de vin importat a fost de 2,2 Euro in primele luni ale lui 2005 si a scazut la 0,32 Euro in aceeasi perioada a lui 2006).

Exportul de vin, principalele destinatii pentru anul 2002 :

Importurile de vinuri au crescut in anul 2005 pana la 14.738 hectolitri, mai mult decat dublu fata de nivelul consemnat in aceeasi perioada din 2004, in timp ce exporturile s-au redus cu 21%, la 209.399 hectolitri.

Importurile de vin au crescut in perioada ianuarie - septembrie 2005 cu peste 122% din punct de vedere cantitativ, majorarea fiind datorata in special importurilor din Republica Moldova, dar si din Franta, Italia si Ungaria. Valoarea importurilor in 2005 s-au ridicat la 3,5 milioane euro.Importul de vin pentru anul 2002 :

Vinuri si spirtoase din Romania

Jidvei
Cotnari
Murfatlar
Pietroasa

Jidvei

Traminer

Dry Muscat

Traminer se obtine intr-o larga paleta, de la sec pana la dulce. Are o culoare galben-verzuie pana la galben-aurie, sau chiar galben-roscata, dupa mai multi ani de invechire.

Aroma specifica si distincta este asemanatoare cu cea a dulcetii de trandafiri. Gustul este usor picant lasand uneori impresia celui de mirodenii, onctuos si catifelat.

Vinul este apreciat ca un elixir pentru zilele batranetii, un intaritor care lungeste si infrumuseteaza viata. Prin maturare si invechire apare mai corpolent, putin amarui si cu gust de alune.

Muscat Otonnel este vinul care si-a gasit a doua patrie in cadrul pogdoriei, cu o culoare de la galben pai pana la galben auriu, de la sec, demisec pana la dulce.

Parfumul si aroma amintesc de cele ale strugurelui copt, cu gust atragator, placut, avand savoarea unui nectar aromatizat cu esenta de salvie, pana la mirosul placut al florilor de lamai.

Feteasca Regala

Sauvignon Blanc

Feteasca Regala este un soi autohton, dominant intre vinurile albe seci pentru prospetimea, vinuozitatea si fructuozitatea sa, cu un parfum mai putin pronuntat, dar cu o aroma care il diferentiaza.

Vinul se impune prin echilibrul sau in componente. Aciditatea deseori mai ridicata decat la celelalte vinuri din podgorie, ii imprima o nota de vioiciune foarte atractiva pentru multi consumatori.

Aceste insusiri au facut ca acest vin sa fie cautat din Romania pana in indepartata Japonie.

Sauvignon Blanc este un vin sec, demisec, sau demidulce, care a contribuit si contribuie la mentinerea faimei Jidveiului in tara si strainatate.

Cand vinul este tanar, fructuozitatea, parfumul si aroma ierboasa amintesc de cele de amnar scaparat.

Este un vin cu multa viata, placut acid, cu o inegalabila savoare, fructuos si armonic. Dupa cativa ani de pastrare in butoi si butelii, buchetul si gustul se apropie de ale pepenului galben.

Vinars Tarnave

Vinars este un produs obtinut prin invechirea, peste 8 ani, a distilatelor de vin din butoaie de stejar.

Aciditatea ridicata a vinurilor din Podgoria Tarnave, care se distila tinere, separarea corecta pe fractiuni a distilatelor, invechirea de durata duc la obtinerea unui vinars de calitate, cu o finete deosebita si cu o personalitate specifica Jidveiului.

Cotnari

Grasa de Cotnari

Blanc Cotnari

Gustul, complex, pare facut din cel al miezului de nuca impletit cu dulceata stafidelor si cu o nuanta plina de migdale dulci.

Strugurii din care se obtine acest vin poarta denumirea de Grasa de Cotnari.

La Cotnari, acest soi de struguri acumuleaza frecvent 300 grame de zahar/litru de must, din care rezulta un vin de minim 12,00% alcool si aproximativ 80 grame zahar/litru.

Este reprezentantul noii generatii a vinurilor de Cotnari. Face parte din categoria vinurilor albe-seci.

Soiurile componente ale acsetui sortiment sunt: Francusa, Feteasca si Tamaioasa. Vinificarea acestor soiuri are loc separat. Arta cupajarii acestor soiuri pure revine tehnologului, iar vinul rezultat este un vin puternic prin continutul ridicat de alcool (peste 12%) si extract (extractul sec 24-26).

Tamaioasa (Busuioaca) de Moldova

Feteasca alba

Culoarea este galben stralucitoare cu reflexe verzui sau galbui, in functie de trecerea anilor.

Gustul complex, ingemaneaza parfumul de busuioc si fan proaspat adunat, cu aroma deosebita a perelor busuioace. Strugurii din care se obtine acest vin poarta denumirea de Busuioaca (Tamaioasa) de Moldova, soi de struguri istoriceste legat de Cotnari.

La Cotnari, acest soi de struguri depaseste frecvent 260 grame zahar/litru de must, din care rezulta un vin cu taria alcoolica de minim 11,5% si un continut de peste 60 grame zahar/litru.

Vinul Feteasca de Cotnari pastreaza din specificul soiului Feteasca, dar are o tipicitate cu totul aparte, datorata in special conditiilor eco-climatice particulare ale podgoriei, mai ales atunci cind recoltarea strugurilor se face toamna tarziu.

Strugurii din care se obtine acest vin sunt cei de Feteasca alba culesi la maturitate de innobilare, cand mustul rezultat din vinificarea lor are o concentratie in zaharuri de minim 240 gr/lt. din care rezulta un vin de minim 11.5% alcool si aproximativ 40 gr. zahar.

Murfatlar

Muscat Ottonel

Chardonnay

Este un vin renumit atat pentru parfumul floral caracteristic, cat si pentru calitatiile de ansablu ce fac din el un desert excelent. Realizat printr-o tehnologie specifica, ce are in vedere conservarea cat mai corecta a aromei, este un vin plin, de culoare galben aurie, de o finete deosebita, cu un echilibru perfect si o aroma neintrecuta ce evolueaza deosebit in faza de invechire.

Soi de baza in cadrul podgoriei Murfatlar, realizat in urma supracoacerii avansate. detine recordul distinctiilor internationale, fiind considerat un campion al acestora.

Cabernet Sauvignon

Merlot

Vin barbatesc, impresionant prin caracterul sau fructuos, ce evolueaza excelent in urma maturarii in vase de stejar, ce-i confera un buchet original, o armonie gustativa complexa.

Rosu rubiniu in faza tanara, cu tente maronii in urma invechirii.

Vin rosu aprins, vioi, vivace, cu buchetul floral caracteristic, armonic constituit, cu o buna evolutie in invechire, in special asociat cu vasul de stejar.

Are o compozitie organoleptica specifica, cu un continut ponderat in tanin si evolueaza bine in urma maturarii capatand un gust fructuos de coacaze.

Pinot Gris

Pinot Noir

Este reprezentatntul fidel al vinurilor naturale dulci, detinand recordul acumularilor de zahar.

Culorile galben pai, nuantele spre chihlimbariu, in urma invechirii avansate, gustul caracteristic, armonia in asamblu a componentelor ce-i confera nuante catifelate si onctuase, il fac sa rivalizeze cu cele mai renumute vinuri ale lumii din aceasta categorie

Vin rosu, fin si elegant, armonios, lejer si prietenos.

Are o culoare rosu aprins in faza tanara, degradand spre rosu caramiziu la maturitate. Prin invechire capata o catifelare deosebita.

Tamaioasa Romaneasca

Traminer

Soi traditional romanesc, cu o aroma caracteristica. Aceasta, asociata cu insusirile gustative, il consacra ca un excelent desert.

Realizat printr-o tehnologie specifica in scopul conservarii aromei, cu o culoare aurie, este un vin perfect echilibrat, cu evolutii deosebite in faza de invechire.

Facand parte din clasa semi-aromate, este un vin personal, amplu si fin, sugerand aroma de trandafiri.

Pietroasa

Busuioc de Pietroasa

Feteasca Regala

Este un vin de calitate superioara VS demidulce cu o concentratie alcoolica de 11 % si zahar rezidual nefermentat 40 gr./ l Acest sortiment a rezultat din cupajarea unei cantitati de 20% vin soi Busuioaca de Bohotin cu 80% alte vinuri soiuri rosii.

Are o culoare rosu rubiniu inchis, este un vin catifelat cu aroma discreta de Busuioaca de Bohotin, un vin plin cu o usoara astringenta si un buchet ce aminteste de fructele de padure. Poate fi asociat cu preparatele din carne de porc si vita la gratar si cu preparatele de patiserie. Temperatura de servire este de 16 – 18s C.

Provine din incrucisarea dintre Feteasca Alba si Grasa de Cotnari, are o culoare galben verzui si o aciditate mai mare decat Feteasca Alba, un vin alb demisec, vioi, usor acid, glicerinos si cu vascozitate mai mare. Esta un vin de calitate superioara obtinut in podgoria Dealurile Buzaului centru de vinificatie Ramnicu Sarat, are o concentratie alcoolica de 11,2 % si circa 10 gr. zahar / litru.

Este recomandat pentru ospete traditionale, unde servit la temperatura de 10 – 12s C, datorita delicatetei si elegantei poate insoti cu succes preparatele din peste, legume, carne de pasare, branzeturi.

Riesling Italian

Merlot

Este socotit regele vinurilor albe seci. Are culoare galben verzui, un vin sobru, barbatesc, placut aromat, suav si reconfortant. Buchetul de o finete deosebita aminteste de mirosul fanului cosit.

Este un vin cu Denumire de Origine Controlata DOC) cu taria alcoolica 11,2%. Datorita aciditatii ridicate, consumat la temperatura de 8 – 10 s C poate insoti preparatele din fructe de mare, peste in special gras si carne de pasare.

Se situeaza pe primele locuri in topul vinurilor rosii. Are culoare rosie rubinie granatata cand este tanar si nuante spre teracot cand se invecheste.

Gustul aminteste de cel al cireselor amare si a prunelor uscate, usor astringent, extractiv, catifelat. Aroma seamana cu cea a afinelor.

Consumat la 16 – 18s C se poate asocia cu preparatele din carne rosie si preparate din vanat cu blana si in general cu mancaruri picante din carne de porc, vita, oaie.

maios de Pietroasa

Este un vin de calitate superioara VS demidulce cu o concentratie alcoolica de 11 % si zahar rezidual nefermentat 40 gr./ l.

Acest sortiment a rezultat din cupajarea unei cantitati de 20% vin soi Tamaioasa Romaneasca cu 80% alte vinuri soiuri albe. Este un vin catifelat cu aroma discreta imprumutata de la Tamaioasa Romaneasca, aciditate moderata si un buchet bine armonizat.

Datorita calitatilor sale, consumat la 8 – 10 s C poate insoti preparatele de patiserie, pizza, carne de pasare si deserturi.

Bibliografie

www.vinul.ro , producatori

Revista HRB expert Octombrie 2006, anul VII, NR 41(69)

http://www.topbusiness.ro/romania/archive/article/In+2005,+piata+vinului+a+inregistrat+o+cifra+de+afaceri+de+350+milioane+de+euro.html

http://www.livenews.ro/Article.aspx?ID=4408

http://www.cotidianul.ro/index.php?id=7934&art=20464&cHash=3ee2f64c6e

Revista Tribuna economica, numerele : 7,8,16,20,21 anul 2006

Revista de comert , numerele : 4,8,16 , anul 2005

Anuarul statistic 2005

www.wineromania.com (Apev)

http://www.gandul.info/articol_3672/romanii_renunta_la_vinul_romanesc_in_favoarea_celui_din_import.html
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 4546
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site