Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


ACTIVELE CIRCULANTE

Economie



+ Font mai mare | - Font mai mic



ACTIVELE CIRCULANTE

Sunt denumite si active curente sau bunuri mobile. Activele circulante cuprind toate activele de exploatare si cele de trezorerie a caror durata de lichidare este de pana la un an. Activele circulante se caracterizeaza prin urmatoarele:



nu raman durabil intr‑o unitate patrimoniala, perioada de rotatie a lor este de regula mai mica de un an;

ele se afla intr‑o continua miscare, schimbandu‑si forma materiala si utilitatea in cadrul circuitului economic al patrimoniului (materie prima, produs finit, creanta, bani).

Activele circulante, in raport cu forma concreta pe care o imbraca si destinatia lor in cadrul ciclului de exploatare, se impart in:

B.1. Stocurile si productia in curs de executie;

B.2. Creantele sau valorile in curs de decontare;

B.3. Investitiile financiare pe termen scurt (Plasamentele);

B.4. Disponibilitatile banesti.

B.1. Stocurile si productia in curs de executie

In cadrul stocurilor sunt cuprinse: materiile prime, materialele consumabile, materialele de natura obiectelor de inventar, productia in curs de executie, semifabricatele, produsele finite, marfurile, ambalajele, animalele si pasarile.

1. Materiile prime constituie substanta principala a produsului finit, participa direct la fabricarea produselor si se regasesc in produsul finit integral sau partial, in forma lor initiala sau transformata.

2. Materialele consumabile participa sau ajuta la procesul de fabricatie sau de exploatare fara a se regasi, de regula, in produsul finit. Principalele materiale consumabile sunt:

a) Materialele auxiliare:

se adauga materiilor prime in scopul transformarii lor, cum ar fi catalizatorii in industria chimica, drojdia in industria de panificatie;

contribuie la fabricarea produselor finite (ata, substantele de lipit si de vopsit in industria de incaltaminte);

sunt utilizate pentru asigurarea conditiilor necesare desfasurarii in bune conditii a activitatii (lubrifianti, materiale de curatenie si intretinere etc.).

b) Combustibilii iau parte direct sau indirect la procesele care au loc intr‑o unitate patrimoniala. In functie de rolul si destinatia lor deosebim:

combustibilii tehnologici, care se adauga materiilor prime pentru a ajuta la transformarea acestora (cocsul folosit in furnale pentru a ajuta la topirea si transformarea minereurilor);

combustibilii energetici sunt utilizati fie la producerea energiei electrice si termice (pacura, carbunele, gazul metan consumate de catre cazanele de aburi), fie pentru punerea in miscare a unor utilaje si masini (benzina, motorina etc.);

combustibilii gospodaresti utilizati pentru incalzirea si iluminatul locurilor de munca sau pentru alte nevoi neindustriale.

c) Piesele de schimb servesc pentru inlocuirea unor componente ale masinilor si utilajelor in vederea repararii acestora.

In categoria materialelor consumabile mai sunt incluse: materialele pentru ambalat, semintele si materialele de plantat, furajele utilizabile in activitatea unitatilor agricole, precum si alte materiale consumabile.

3. Materialele de natura obiectelor de inventar reprezinta bunurile care fie au o valoare mai mica decat limita reglementara pentru a fi considerate imobilizari corporale, indiferent de durata lor de utilizare, fie au o durata de utilitare mai mica de un an, indiferent de valoarea lor. Sunt asimilate obiectelor de inventar: echipamentul de protectie, echipamentul de lucru, imbracamintea speciala, sculele, mobilierul marunt, instrumentele, mecanismele, dispozitivele si verificatoarele cu destinatie speciala, matritele si modelele folosite la fabricarea anumitor produse si alte obiecte asimilate.

4. Productia in curs de executie (productia neterminata) este reprezentata de bunurile in curs de transformare, care ocupa o pozitie intermediara, fie intre materie prima si semifabricat, fie intre semifabricat si produs finit. Productia in curs de executie si lucrarile si serviciile care nu au parcurs toate fazele de executie isi maresc valoarea treptat pe masura incorporarii in ele a noi consumuri de materiale si manopera pana la finalizarea lor.

5. Semifabricatele sunt bunurile care:

au parcurs un numar de faze tehnologice, au suferit un anumit grad de prelucrare, si

au fost receptionate, urmand a fi prelucrate in continuare in unitate sau vandute catre terti. Semifabricatele pot fi din productie proprie sau achizitionate din afara si pot fi destinate fie consumului intern, fie vanzarii. De exemplu: talpa si pielea in industria de incaltaminte.

6. Produsele finite sunt reprezentate de bunurile materiale care au parcurs toate fazele procesului tehnologic, corespund normelor de calitate, au fost receptionate si pentru care s‑au intocmit documentele de predare catre depozite sau magazii.

7. Produsele reziduale sunt reprezentate de rebuturi, materiale recuperabile si deseuri.

8. Marfurile reprezinta bunurile materiale achizitionate de la terti in vederea revanzarii lor ca atare sau bunurile fabricate in unitate si trecute in magazinele proprii de desfacere cu amanuntul.

9. Ambalajele sunt bunuri materiale folosite pentru protejarea altor bunuri, pe timpul transportului, manipularii sau depozitarii.

10. Animalele si pasarile sunt reprezentate de animalele si pasarile nascute ori achizitionate si cele tinere de orice fel (vitei, miei, purcei, manji etc.) crescute si folosite pentru reproductie, pentru productia de lana, lapte, carne, blanuri, animalele si pasarile la ingrasat, coloniile de albine. Nu sunt incluse in aceasta categorie animalele de munca, cuprinse in categoria imobilizarilor corporale.

In cadrul stocurilor se includ si bunurile aflate in custodie, pentru prelucrate sau in consignatie la terti. Acestea se inregistreaza distinct in contabilitate, pe categorii de stocuri.

B.2. Creantele sau valorile in curs de decontare

Creantele reprezinta valorile economice avansate temporar de catre titularul de patrimoniu (creditor) altor persoane fizice sau juridice (debitori) si pentru care urmeaza sa se primeasca un echivalent valoric. Acest echivalent poate fi reprezentat de o suma de bani, un bun, o lucrare sau un serviciu.

B.3. Investitiile financiare pe termen scurt (plasamentele, titlurile de plasament)

Plasamentele cuprind titlurile de plasament si instrumentele de trezorerie.

1. Titlurile de plasament cuprind titlurile de valoare achizitionate in vederea realizarii unui castig pe termen scurt. Ele cuprind actiunile si obligatiunile dobandite pe termen scurt in vederea realizarii unui castig sau unui plus de valoare in momentul vanzarii lor. Castigul sau plusul de valoarea se realizeaza prin diferenta dintre pretul de vanzare mai mare si pretul de cumparare al acestor titluri mai mic. Diferenta fata de titlurile de participare a caror posesiune este pe o perioada mai mare de un an, consta in faptul ca perioada de lichidare a titlurilor de plasament nu depaseste un an.

B.4. Disponibilitatile banesti

Cuprind valorile economice care imbraca forma sau indeplinesc functia de bani. Din aceasta categorie fac parte:

numerarul (in lei si in devize) aflat in casieria unitatii;

disponibilitatile banesti din conturile curente si depozite la banci (in lei si in devize);

acreditivele;

alte valori de trezorerie etc.

1. Numerarul reprezinta mijloacele banesti aflate in casieria proprie si desinate unor plati marunte si urgente.

2. Disponibilitatile din conturile deschise la banci reprezinta sumele detinute la banca in conturi curente sau in depozite pe termen scurt (sub un an). Aceste disponibilitati servesc pentru efectuarea diferitelor plati, pentru alimentarea acreditivelor, a casieriilor cu numerar etc. Reintregirea acestor disponibilitati se face prin intermediul incasarilor de la clienti, al depunerilor de numerar din casierie, al creditelor contractate de la banci etc.

3. Acreditivele reprezinta mijloacele banesti rezervate la banca intr‑un cont distinct, deschis la dispozitia unui furnizor. Aceste sume sunt rezervate furnizorului respectiv pentru livrari de bunuri, executari de lucrari sau prestari de servicii. Acreditivele garanteaza plata acestora in favoarea furnizorului. Acreditivele se pot deschide in lei sau in valuta.

4. Alte valori de trezorerie

Din aceasta categorie fac parte:

timbrele fiscale si postale;

bilete de tratament si odihna;

tichete si bilete de calatorie;

bonurile valorice si tichete de masa;

alte valori.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 917
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved