Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Linux instalare si utilizare - Instalarea sistemului de operare Linux

linux

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Modifying the Kernel to Improve Performance
Managing Disk Usage with Quotas
Remote Disk Access with NFS
Expanding Disk Capacity
Configuring NIS
Linux Networking - How to Configure Your NIC's IP Address
Dynamic DNS
Telnet, TFTP, and xinetd
Configuring Linux VPNs
FEDORA version differences
Linux

instalare si utilizare

Ce este Linux. Copyright

Linux este o copie a sistemului de operare UNIX, care poate rula pe un calculator cu procesor Intel 386 sau mai bun.

Linux nu este UNIX, UNIX fiind un software aflat sub copyright (trebuie cumparata o licenta pentru a-l putea utiliza legal).

A fost rescris de la zero pentru a elimina necesitatea platii licentei. Totusi el se bazeaza in intregime pe comenzile si 'look and feel'-ul UNIX, deci cine stie Linux stie si UNIX si invers.

Linux este un sistem multiuser si multitasking, adica mai multi utilizatori pot rula mai multe programe in acelasi timp.

Are suport pentru retea (TCP/IP), Internet, ba chiar este unul dintre cele mai folosite sisteme de operare pentru servere internet si intranet.

Linux este sub licenta GPL ceea ce inseamna urmatoarele:

- este disponibil in cod sursa gratuit.

- oricine vrea sa aduca modificari, sau sa foloseasca anumite parti este liber sa o faca, dar cu conditia ca produsul nou obtinut sa fie sub aceeasi licenta (adica sa fie gratuit si cu sursele la vedere).

Scurt istoric. Cum a aparut Linux

In 1991 Linus Torvalds (pe atunci student) a scris prima versiune de Linux. Apoi a facut publice sursele pe internet, si o multime de oameni au inceput sa-i raspunda, sa-i aduca imbunatatiri, noi sugestii, etc.

Intre timp acest sistem de operare a devenit complex, au aparut (si mai apar) noi facilitati, iar performanta este remarcabila.

In prezent sunt estimati peste 8 milioane de utilizatori Linux, iar nucleul Linuxului are peste 200 de autori. Pe langa acesti 200 de autori ar trebui adaugate cele cateva mii de persoane care testeaza si gasesc buguri.

Ce tip de calculator poate rula Linux ?

Pentru a rula Linux aveti nevoie de minim un calculator i386 cu 4 Mb RAM si 50 Mb spatiu liber pe harddisk. Daca doriti sa folositi si sistemul X-Windows, minimul de memorie RAM este de 8 MB.

Este posibil ca unele programe complexe sa necesite foarta multa memorie. Linux are posibilitatea de a simula memoria RAM folosind un fisier de swap pe harddisk, dar este mult mai lent.

In plus excesul de memorie este folosit pentru accelerarea operatiilor pe disk, deci cu cat mai multa memorie RAM, cu atat Linux-ul dvs. are performante mai bune.

Instalarea sistemului de operare Linux

Pentru a explica instalarea sistemului de operare Linux am ales distributia Mandriva,care este propusa pentru cei care doresc sa treaca in lumea Linux .Aceasta distributie este pe 3 CD-uri si contine nucleulul sistemului si programele necesare .Introduceti primul CD in unitatea CD-ROM si resetati computerul. Daca nu are loc boot-area de pe CD atunci va trebui sa setati din B.I.O.S boot menu from CD-ROM. Daca boot-ara are loc cu succes atunci pe ecran va aparea mesajul de intimpinare a distributiei “Mandriva” ,care va fa cere sa tastati Enter pentru a instala sistemul. La primul pas vi se va cere sa alegeti limba de comunicare,care este de recomandat romana sau engleza. Dupa aceasta selectati configuratia tastaturii (de recomandat US international). De acum toate dialogurile vor fi in limba romana. Acum a venit momentul sa alegem discul sau partitia pe care ve-ti instala sistemul dumneavoastra. In dialogul care a aparut seletati optiunea :

-foloseste spatiul liber din Windows sau

-partittionare disk personalizata

In cazul primei optiuni ,Linux va folosi spatiul liber disponibil de la Windows, iar in cazul doi va va aparea o interfata in care va trebui sa selectati partitia pe care veti selecta partitia dorita. Apoi faceti click pe butonul “montare” si tapati '/' ceea ce inseamna punct de montare root, adica aici se va instala sistemul dumneavoastra. Tot aici puteti sa creati o partitie swap care simuleaza memoria operativa,dar daca dispuneti de RAM mai mare de 256 Mb partitia swap nu este necesara. Facind click pe butonul gata veti vedea progresul formatarii partitiei alese de dumneavoastra.

Dupa ce formaterea a avut loc va trebui sa indicati sursele de programe . Ele pot fi pe cele 3 CD-uri sau pe DVD-ROM. Dupa ce le selectati ,va trebui sa alegeti pachetele de programe dorite, in dependenta de obiectivul propus de dumneavoastra.Daca mentineti putin cursorul peste numele pachetului ,vor aparea niste informatii generale despre el. Pachetele disponibile sunt:

-aplicatii office

-statie de lucru pentru jocuri

-internet

-server

-desktop grafic KDE (recomandat) si altele.

Dupa ce lea-ti selectat veti vedea progresul instalarii ,care dureaza cam 8 minute,in dependenta de performantele computerului dumneavoastra.

Cea fost mai important sa facut.

Acum este timpul sa setati parola dumneavoastra de administrator. Dupa aceasta intruduceti numele de utlizator.Tot aici puteti adauga mai multi utilizatori facind click pe “accepta utilizator”.

Inainte de a reseta computerul va trebui sa selectati unde Linux-ul sa-si faca iscalitura de boot. Va recomand MBR (master boot record) sau Floppy. Dupa aceasta puteti reporni sistemul in siguranta. Dupa ce sa incarcat ,introduceti numele dumneavoastra de utilizator si parola. Si iata interfata grafica a sistemului de operare Linux.

Programe utile :

procesoare de texte  OpenOffice

navigare internet  Mozila ,Koenqueror

client de e-mail  Kmail ,EvolutionMail

gravare de CD-uri  K3b

audio player  Amarok

video player  Kaffeine Player

grafica the Gimp

si multe altele.

Iata exemplu de interfata grafica a sistemului de operare Linux.loading...Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 588
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site