Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


CAIET DE SARCINI PENTRU EXECUTAREA LUCRARILOR DE IZOLATII TERASE, BALCOANE

Constructii

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
CALCULUL SIPCILOR
CERINTE PENTRU LUCRARI DE BETON ARMAT
INFRASTRUCTURI
PROIECT TOPOGRAFIE - TRIANGULATIA TOPOGRAFICA LOCALA
Calculul armaturii pt grinzi
GRINZI COMPOZITE
PROIECTAREA COMPOZITIEI BETOANELOR CU DENSITATE NORMALA
CAIET DE SARCINI - STRATURI DE FORMA
Fundatii
MODERNIZARE STRAZI COMUNELE M. KOGALNICEANU, GURA IALOMITEI, GIURGENI - STUDIU DE FEZABILITATE

CAIET DE SARCINI PENTRU EXECUTAREA LUCRARILOR DE IZOLATII TERASE, BALCOANE

1.0.0. Acest capitol cuprinde specificatii pentru executarea lucrarilor de hidroizolatii din membrane bitumate aditivate lipite cu flacara si termoizolatii din polistiren la terase circulabile sau necirculabile, copertine, balcoane-loggii termohidroizolate si balcoane hidroizolate fara termoizolatie.
Masuri speciale de protectia muncii si paza contra incendiilor

Pe langa masurile generale de protectia muncii si paza contra incendiilor mentionate la capitolul generalitati, in special la executarea lucrarilor din acest capitol se vor avea in vedere masurile speciale descrise in normativele mentionate mai jos si se va face instructajul lucratorilor.

1.1.0. Standarde de referinta

C 246/93 Instructiuni tehnice pentru utilizarea foilor cu bitum aditivat la hidroizolatia acoperisurilor

C 112-86 Normativ pentru proiectarea si executarea hidroizolatiilor din materiale bituminoase la lucrari de constructii

C 107-97 Normativ pentru proiectarea si executarea lucrarilor de izolatii termice la cladiri

STAS 2355/3-87 Hidroizolatii din materiale bituminoase la terase si acoperisuri

STAS 3303/1-83 Pantele acoperisurilor

STAS 2274-88 Jgheaburi si burlane. Conditii generale

STAS 2389-77 Lucrari de tinichigerie la constructii civile si industriale, jgheaburi si burlane. Prescriptii generale de proiectare si executie.

STAS 2742-80 Receptoare pentru colectarea apelor de pe terase si acoperisuri. Forme si dimensiuni

STAS 137-78 Reguli si metode de verificare hidroizolatiilor

1.1.1. Materiale utilizate:

- Material pentru amorsajul stratului suport: emulsie bituminoasa anionica NI MICh 5068-72, solutie bitum CITOM STAS 6800-91, solutie de bitum preparata pe santier

- Benzina auto neetilata STAS 176-85

- Gaz petrolier lichefiat (butan-propan STAS 66-78) imbuteliat cu putere calorica superioara de minimum 20.500 kcal/mN

- Impislitura bitumata perforata IBP 1200 STAS 7916-80

- Foi hidroizolatoare din fire de sticla cu bitum aditivat tip T4 (tesatura din fibre de sticla STAS 9693-77)

- Foi hidroizolatoare din fire de sticla cu bitum aditivat tip I4 (impislitura de fibre de sticla STAS 8050-79)

- Impislitura din fibre de sticla cu bitum aditivat tip IAB

- Membrane din bitum aditivat tip Mecabit SII 29/86

- Membrane bitumate, produse in alte tari cu conditia agrementarii tehnice in Romania

- Tabla de plumb STAS 491-78

- Rabitz STAS 44-84

- STAS 438-80 otel beton OB37

- Tabla aluzinc sau tabla otel dur 0,4-0,7 mm protejata cu poliester/plastisol colorata - Termoizolatie din placi polistiren extrudat de 12 cm grosime) cu strat de caserare din impislitura sau tesatura de sticla bitumata

- STAS 1500-78 ciment M30, ciment PA25, F25

- STAS 1667-76 agregate naturale pentru mortare si betoane cu lianti naturali

- STAS 790-73 Apa pentru betoane mortare

1.2.0. Prevederi generale

Pentru realizarea lucrarilor de calitate se vor respecta urmatoarele conditii:

- lucrarile de hidroizolatii vor fi executate de intreprinderi sau echipe specializate cu lucratori instruiti special si dotati cu sculele si dispozitivele specifice (arzator racordat printr-un furtun de cauciuc la butelia cu gaz lichefiat, suport cu ax demontabil, pentru derularea sulului de foi cu bitum aditivat la aplicare, cutit special pentru taiat foile de bitum aditivat, unelte pentru aplicarea amorsajului, arzator portativ simplu, pentru executia racordarilor la strapungeri si racordari.

- se vor asigura spatii corespunzatoare pentru depozitarea materialelor la locul executiei.

- depozitarea buteliilor cu gaze lichefiate (nu mai mult de 50 butelii de 40 l/buc) se va face in spatii cu h min 3,25 m ( inchise) sau min 2,5 m (tip sopron), prevazute cu rampa de descarcare incarcare acoperita cu copertina. Depozitele vor avea geamuri vopsite in alb sau mate, usile cu deschidere in afara, ventilate natural permanent, cu o temperatura interioara de max 40 grade Celsius.

- se vor respecta intocmai instructiunile privitoare la manipularea, pastrarea, transportul conform C 246-93

- se vor asigura cai de acces scurte si comode pentru transportul materialelor

- se va controla calitatea materialelor introduse in opera, privind corespondenta cu prescriptiile tehnice si existenta certificatelor de calitate

- la lucrarile executate pe timp friguros se va respecta “ Normativul pentru realizarea lucrarilor pe timp friguros” C 16/84- se va efectua instructajul lucratorilor referitor la specificul operatiunilor de punere in opera a foilor hidroizolatoare de bitum aditivat, prin topirea acestora la locul de aplicare cu flacara alimentata de butelii cu gaze lichefiate si evitarea accidentelor in cazul unei utilizari nerationale conform “Instructiunilor tehnice pentru utilizarea foilor cu bitum aditivat la hidroizolatia acoperisurilor “ indicativ C246-93.

1.2.1. Pregatirea stratului suport, lucrari ce se executa inainte de hidroizolatie.

Lucrarile de izolatii (termohidroizolatii sau hidroizolatii) se executa pe placa de beton, care se rectifica (se realizeaza o sapa de mortar daca e cazul) pentru realizarea unei suprafete perfecte. Suprafetele suport pentru aplicarea barierei de vapori, respectiv a hidroizolatiilor se vor verifica si controla

daca corespund STAS 2355/3-87 : sa nu existe asperitati mai mari de 2 mm si denivelari peste 5 mm verificate pe toate directiile cu un dreptar de 3m lungime, iar scafele executate cu raza minima de 5 cm.

sa fie fixate conductele de scurgere, elementele de strapungere, diblurile, cirligele, agrafele de prindere a copertinelor, sa fie executate rebordurile, lacasurile rosturilor si sa fie montate deflectoarele pentru difuzia vaporilor sau alte elemente situate sub bariera contra vaporilor sau sub hidroizolatie, conform proiectului.

1.2.2. Executia lucrarilor

Stratul suport de beton rectificat sau sapa din mortar va fi amorsat in 2 straturi cu o emulsie sau solutie de bitum din minimum 600 g/, peste care se aseaza stratul de difuzie de vapori din impislitura bitumata perforata IBP 1200 lipit cu adeziv la rece. Aplicarea amorsajului se face in cazul emulsiei anionice pe stratul umezit iar in cazul solutiilor bituminoase pe suport bine uscat. Bariera de vapori se aplica pentru a asigura migrarea vaporilor spre exterior si a impiedica condensul in stratul de izolatie termic si va fi alcatuita dintr-un strat de caserare din impislitura sau tesatura de sticla bitumata (la umiditate interioara sub 60% si greutatea termoizolatiei peste 70 kg/mp). Bariera trebuie sa acopere complet partea interioara a stratului de izolatie termica.

Difuzarea vaporilor catre exterior la terasa se face prin intermediul

barierei de vapori

stratului de difuzie

Stratul de difuzie de sub hidroizolatie se executa cu foile nelipite cu suprapuneri de 5 cm si asezate cu partea blindata pe suport. Nu se aplica in dolii si pe o raza de 25 cm in jurul gurilor de scurgere si strapungerilor.

Asigurarea evacuarii catre exterior a vaporilor de sub straturile de difuzie se face la acoperisurile fara atice prin prelungirea straturilor de difuzie sub sorturile de tabla, iar la cele cu atice prin fisii de 50 cm latime la distante de 1 m.

La deschideri mai mari de 12 m, evacuarea vaporilor de sub stratul de difuzie se face prin intermediul deflectoarelor (1 la 100 mp suprafata amplasate pe zonele cele mai inalte ale acoperisurilor).

Balcoanele care nu se termoizoleaza nu necesita strat de difuzie si bariera de vapori.

Terasele temoizolate se izoleaza cu polistiren extrudat ignifugat XPS de 12 cm grosime, densitate 30 kg/mc, conform detaliilor din proiect si specificatiilor de la paragraful urmator.

Peste termoizolatia protejata cu un strat de caserare din impislitura/tesatura de sticla bitumata sau hartie kraft, pentru a impiedica absorbtia apei din mortar, se realizeaza un strat suport pentru hidroizolatie din beton sau mortar de ciment armat cu plasa STM, care se amorseaza cu solutie bituminoasa in benzina sau emulsie bituminoasa in doua straturi (min 600 g/mp). In cazul balcoanelor sau logiilor pantele necesare catre gurile de scurgere se realizeaza din grosimea sapelor, pastrand minimum 2 cm la gura de scurgere. In cazul teraselor de la ultimul nivel, de dimensiuni mari, pantele se realizeaza din beton de panta cu panta minima de 2% si minimum 2 cm la gura de scurgere.

Stratul suport al hidroizolatiei se verifica din punct de vedere al planeitatii conform STAS 2355-87; in cazul in care nu sunt intrunite conditiile de planeitate, se vor executa rectificari corespunzatoare.

Hidroizolatia din foi bitumate aditivate (o foaie impaslitura fibre de sticla aditivate cu plastomeri tip I4 si o foaie de tesatura de fibre de sticla aditivata cu plastomeri tip T4) lipite cu flacara se realizeaza prin topirea stratului de bitum aditivat al materialului, datorita temperaturii flacarii rezultate prin arderea gazului lichefiat cu ajutorul unor arzatoare. Foliile sunt protejate din fabricatie cu filer de calcar pe o fata si folie de polietilena pe cealata. Se va urmari ca derularea sulului si retragerea concomitenta a arzatorului sa se faca cu viteza potrivita pentru ca bitumul de pe foi sa se topeasca uniform fara sa curga de pe sul. Foaia cu bitum topit se preseaza pe stratul suport prin greutatea sulului iar la capetele sulului si pe marginea sa, se preseaza cu mistria usor incalzita.

Petrecerile foilor vor fi de minimum 10 cm in sens longitudinal iar la capetele sulului de minimum 15 cm. In punctele mai solicitate (dolii guri de scurgere, strapungeri, rosturi de dilatatie) hidroizolatia se intareste cu un strat suplimentar din fisii de tesatura bituminata lipita cu bitum.

La intersectia cu parapetul vertical se realizeaza o protectie suplimentara cu un strat de 50 cm latime din folie hidroizolatoare.

Protectia hidoizolatiei se face pentru terasele necirculabile cu pietris in strat uniform de cca 3-4 cm gros cu greutate de cca 70 kg/mp, asezat liber pe hidroizolatie.

Protectia hidroizolatiei pentru terasele circulabile se realizeaza cu placi de marmura (gresie de exterior sau dale de exterior, conform listelor de cantitati) lipite cu adeziv de exterior pe sapa de mortar de ciment M100T executata peste hidroizolatie. Rosturile vor fi inchise cu chit de exterior conform detaliilor din proiect iar la intersectia cu suprafetele verticale se racordeaza cu plinte din acelasi material lipite pe verticala si chituite.

Hidroizolatia la elementele verticale ale teraselor (atice, rosturi cu rebord, cosuri ventilatie) se va aplica pina la inaltimea de minimum 3o cm iar la scafe, suprapunerile acesteia cu straturile orizontale vor avea 20 cm. In cazul aticelor rebord straturile se ridica si se intorc sub protectia aticului. In cazul aticelor inalte (pana la 60 cm) hidroizolatia se ridica pana sus cu conditia ancorarii ei la partea superoara si a protectiei ei. Suprafetele verticale trebuie sa respecte conditiile de planeitate si se amorseaza in prealabil cu solutie bituminoasa.Hidroizolatia verticala pe parapeti va fi protejata cu plasa de plastic si se finiseaza cu sistemul Baumit , conform indicatiilor din proiect (sau placaje tip Alucobond). Daca sunt indicate in proiect, hidroizolatiile pe parapeti mai inalti (eventual izolati cu polistiren) se opresc sub profilul de soclu cu lacrimar al fatadei fixat in dibluri, conform detaliilor.

Rosturile de tasare/dilatare (umplute cu polistiren expandat cu rol si de cofrag pierdut) se izoleaza hidrofug conform detaliilor specifice, in functie de pozitia in care se afla :

Intre copertine cu rebord de beton la aceeasi cota (rost de 5 cm) :

Hidroizolatia verticala se ridica pe parapet si se intoarce orizontal pe parapet conform prevederilor de la acest capitol. In rost se introduce piesa speciala de inchidere tip ACP- cordon elastic, care se acopera cu doua capace de inox in forma de L suprapuse, fixate fiecare in parapetul de beton la 60 cm distanta, cu dibluri conexpand. Parapetii se placheaza cu glafuri de marmura fixate cu mortar peste hidroizolatie si cu capatul spre rost introdus sub capacele metalice. In rosturile intre capacele metalice si placile de marmura se introduce mastic. In cazul copertinelor se inchide cu piesa speciala de inchidere ACP, (fara protectie metalica) si rostul de la partea inferioara.

Intre tronsoane cu rostul ( de 5 sau 10 cm) acoperit de rebord de beton orizontal

 Hidroizolatia se ridica si se intoarce pe orizontala iar in rostul lateral care se formeaza se introduce cordon bitumat si chit mastic. Pe parapet se monteaza glaf de marmura cu mortar de ciment

Intre tronsoane cu inaltimi diferite la rost (cu rosturi de 5 cm)

Se inchide rostul cu elementul special ACP si hidroizolatia se ridica pe tronsonul mai inalt sub placajul Alphaton Moeding. In cazul copertinelor se inchide cu piesa speciala de inchidere ACP, (fara protectie metalica) si rostul de la partea inferioara.

Intre un tronson si o copertina cu inaltimi diferite la rost (cu rosturi de 10 cm)

Se acopera parapetul cu glaf de marmura sigilat cu chit mastic si se acopera cu piesa inox capac de rost de forma L al firmei ACP, fixat cu dibluri in peretele adiacent. Se inchide cu piesa capac de rost de inox ACP si rostul de la partea inferioara.

Pentru scurgeri exterioare se va tine seama de prevederile STAS 2389/77 “Jghiaburi si burlane prescriptii de proiectare si alcatuire” ( in cazul teraselor de la parter, etc) .

Sub paziile de tabla se va lipi cu mastic de bitum un strat suplimentar de impislitura bitumata sau carton bitumat 30-50 cm lat.

Racordarea hidroizolatiei la gurile de scurgere de la terase circulabile si necirculabile se va asigura cu guler de plumb amorsat sau cu pilnii din materile plastice, aplicate pe un strat suplimentar de pinza sau tesatura bitumata.

Gulerul de plumb si stratul suplimentar din pinza vor fi prevazute cu stuturi care se vor introduce in mufa conductei de scurgere.

Mufa conductei de scurgere se va monta la nivelul stratului superior de rezistenta al hidroizolatiei sau al barierei de vapori iar la partea inferioara conducta cu mufa va fi stemuita in coloana de coborire la min 30 cm sub planseu. Hidroizolatia in cimp se va lipi deasupra gulerului de plumb cu crestaturile introduse in mufa dupa care se va monta parafrunzarul.

In cadrul executiei teraselor la club, restaurant si cafe bar se vor executa si izola corespunzator caietului de sarcini chepengurile si luminatoarele prevazute in proiectu de executie la club.

Luminatorul se realizeaza din sticla termoizolatoare securizata 40% opaca, asezata pe picioruse de inox.

1.3.0. Verificarea calitatii

1.3.1. Hidroizolatii.

Pe tot parcursul executiei, se vor face verificari, atat asupra materialelor puse in opera, cat si asupra lucrarilor

Verificarea indeplinirii conditiilor de calitate si consemnarea lor in procese verbale de lucrari ascunse in privinta urmatoarelor lucrari;

- calitatea straturilor suport

- executarea corecta a pantelor prevazute in proiect

- nivelul si amplasamentul gurilor de scurgere

- executia si calitatea stratului de amorsaj, barierei de vapori si a termoizolatiei

- calitatea, latimea suprapunerilor si lipirea corecta a straturilor de hidroizolatie, mai ales in ceea ce priveste petrecerile

- montarea corecta a diblurilor conexpan pentru prinderea retelei suport a rabitzului, respectiv a diblurilor de plastic si a agrafelor pentru tinichigerie

- executarea corecta a partilor constructive ale racordarilor cu suprafetele verticale, care sa asigure o buna montare a straturilor izolatoare

1.3.1.1. La incheierea lucrarilor, se va face receptia lor, atat pe baza certificatelor de calitate a materialelor si a proceselor verbale de lucrari ascunse de la pct. 1.3.1. cat si prin verificarile prevazute la cap. 5 al Normativului C112 -86Verificarile ce trebuie facute in afara celor de la capitolul prevederi generale – izolatii sunt urmatoarele :

- existenta rosturilor de dilatare de 2 cm pe contur si in campul ( la 4-5 m distanta pe ambele directii) sapelor si peste termoizolatii

- racordarile intre diverse suprafete cu abateri admisibile fata de dimensiunile din proiect si prescriptiile tehnice de -5 + 10 mm la raza de curbura si de 10 mm la latimi

- respectarea retetelor si procedeelor de preparare a materialelor pe santier (masticuri, solutii,etc) conform normativului C 112-86 si C246-93

- starea de umiditate corespunzatoare a stratului suport amorsat

- lipirea corecta a foilor; nu se admit dezlipiri, alunecari, basici

- latimea de petrecere a foilor (7-10 cm longitudinal, minimum 10 cm frontal) se admit 10% din foi cu petreceri de minimum 5 cm longitudinal si minimum 7 cm frontal

- realizarea comunicarii cu atmosfera a stratului de difuzie pe sub sorturi, copertine sau tuburi

- se verifica etanseitatea izolatiilor prin inundarea cu apa timp de 72 ore (la pante max 7%)

- la terasele circulabile se verifica daca placile sunt corect lipite pe sapa, daca rosturile sunt uniforme si umplute, daca sunt corect executate (etanseizate) rosturile de dilatatie acolo unde sunt indicate in proiect

- se vor verifica pantele teraselor, daca sunt conform proiectului, daca gurile de scurgere sunt amplasate in punctele cele mai coborite, daca functioneaza scurgerile.

- se verifica racordarile hidroizolatiei la reborduri si atice, la strapungeri, rosturi de dilatatie si guri de scurgere (care trebuie prevazute cu parafrunzare) si sa nu fie inundate.

- se va verifica tinichigeria cu racordarea cu hidroizolatia si fixarea pe elementele de constructie.

Rezultatele verificarilor se vor inregistra ca lucrari ascunse.

1.3.2. Izolatii termice

Se verifica, in afara calitatii si caracteristicelor materialelor si a stratului suport ca:

- placile din care se realizeaza sa fie intregi sau taiate cu scule adecvate

- densitatea aparenta a materialelor de baza si auxiliare, ca si grosimea placilor sa corespunda prevederilor din proiect

- deschiderea rosturilor sa fie minimum 2 mm

- nu s-au produs goluri intre placi

- s-au respectat, dimensiunile, pozitiile si formele puntilor termice prevazute in proiect. Nu se admit alte punti termice.

- barierele contra vaporilor sa fie continue si sa fie executate elemente de acoperire demontabile acolo unde este cazul. Se intocmesc procese verbale de lucrari ascunse.

- se va verifica prin sondaj corectitudinea inregistrarilor facute pe parcurs:

- se verifica sa nu apara condens in dreptul puntilor termice proiectate sau in alte zone.

1.4.0. Masuri de intretinere a hidroizolatiilor

Beneficiarul va asigura permanenta intretinere a izolatiilor si exploatarea acestora in conditii normale solicitarilor pentru care au fost proiectate. Se interzic:

- spargerile, strapungerile, ancorarile

- depozitarea de obiecte

- focul sau deversarea de lichide fierbinti

- circulatia mai intensa decat cea permisa de stratul de protectie respectiv sau schimbarea de destinatie a acoperisului.

Se va face curatarea periodica (minimum primavara si toamna) prin maturare umeda

Se curata gheata si zapada care pot infunda gurile de scurgere cu mare atentie pentru a nu produce degradari.

Se verifica in timp starea teraselor pentru a se lua masuri de remediere imediate. Remedierile care se impun in urma verificarii periodice vor fi executate numai de muncitori specialisti pe baza constatarilor si indicarea modului de reparare de catre un specialist.

1.5.0. Decontarea lucrarilor

Decontarea lucrarilor se face la metrul patrat de suprafete real executate din fiecare strat in parte, respectiv la bucata de element de strapungere, metrul linear de glafuri etc., metrul cub strat de beton de panta, conform listei de cantitati de lucrari.

Eventualele remedieri necesare, datorate proastei executii se vor face fara plata suplimentara.loading...Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3271
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site