Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


Gradinita

PORTOFOLIUL ELEVULUI

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai mic


PORTOFOLIUL ELEVULUI

1. PORTOFOLIUL  – UN INSTRUMENT VALOROS PENTRU FORMAREA CAPACITATILOR METACOGNITIVE

      Formarea capacitatilor metacognitive1 constituie  actualmente un focus al discutiilor de optimizare a iesirilor din sistemele de invatamant europene, ele fiind definite ca unul din cele opt domenii de competente pe care orice absolvent trebuie sa le achizitioneze2 pentru o buna adecvare in societatea contemporana.

      In contextul eforturilor de a ameliora aplicarea noului curriculum national precum si de a facilita racordarea practicii scolare la noile tendinte educationale europene, la Institutul de Stiinte ale Educatiei este in curs de derulare o tema de cercetare vizand strategiile de predare – invatare. Din aceasta perspectiva, proiectarea si evaluarea portofoliul reprezinta un punct central pentru a sprijini elevii in formarea capacitatilor metacognitive si autoevaluative.

         Pe de alta parte, consideram importanta intrarea portofoliului in practica curenta dat fiind faptul ca exista, la nivel de intentie de politica educationala cel putin, posibilitatea folosirii acestui instrument de evaluare ca punct de plecare in orientarea elevilor spre anumite de clase de liceu. Or, in absenta unei pregatiri a profesorilor si a unei aplicari restranse prealabile la clasa / pe modelul de incercare si eroare), luarea deciziei politice de aplicare la scara nationala  a evoluarilor pe baza de portofoliul va include nenumarate disfunctii prin noutatea abordarii pe care acesta o presupune.

 

       Ce este PORTOFOLIUL?

       Portofoliul este un instrument de evaluare complementara care regrupeaza rezultatele ale invatarii pe o perioada indelungata. „Portofoliul oglindeste atat evolutia elevilor, cat si performantele principale si optiunile acestora.” El reprezinta „cartea de vizita a elevului urmarindu-i progresul de la un semestru la altul, de la un an scolar la altul si chiar de la un ciclu de invatare la altul. /…/ Prin complexitatea si bogatia informatiei pe care o furnizeaza, sintetizand activitatea elevului de-a lungul timpului /…/ Portofoliul se poate raporta la o materie, la un curs optional, dar si la intreaga activitate in scoala. Din aceasta perspectiva, portofoliul poate concura testul grila pe temeiul standardizarii, dar si al transparentei si mai ales al unitatii a ceea ce se evalueaza.

         Repere de construire a PORTOFOLIULUI

     a) Ce contine asadar un portofoliu? „o insumare de instrumente de evaluare, sub raport cantitativ si calitativ”8. La modul practic, portofoliul este o colectie de probe date de elev, inregistrari ale observarilor sistematice ale comportamentului sau, proiecte, fise de autoevaluare, alte produse finale sau intermediare realizate de elev. Interesanta din perspectiva unei evaluari de proces este parcurgerea portofoliului care ne prezinta astfel vectorul de progres al invatarii.

     b) Ce trebuie sa facem pentru a facilita elevilor construirea portofoliului?

        In proiectarea portofoliului la nivelul unui obiect de studiu, profesorul trebuie sa:

      - defineasca tema

      - selecteaza obiectivele / competentele si continuturile esentiale pe care se bazeaza sarcinile de rezolvat pentru portofoliu

      - enunte tipurile de piese care vor fi incluse in portofoliu

      - stabileasca perioada de construire a portofoliului

      - stabileasca criteriile de evaluare (pentru fiecare produs si/sau pentru portofoliu ca intreg.

      In realizarea portofoliului elevii urmeaza sa:

      - elaboreze produsele

      - selecteze produsele pe care le va include in portofoliu inclusiv selectii din insemnari care aduc exemplificari, schite initiale, planificari, revizuiri

      - completeze enunturi de autoevaluare, reflectand asupra modului de rezolvare a sarcinii, originalitatii abordarii, a intereselor sale, a punctelor sale tari si slabe, alegerii produselor si a pasilor pe care urmeaza sa-i faca in continuare

      - prezinte portofoliul


             1 Capacitatile metacognitive se refera la abilitatea subiectului de a cunoaste si de a folosi eficient propriile mecanisme de invatare. In societatea actuala, in conditiile in care piata muncii evolueaza rapid, adultul trebuie sa se raporteze in permanenta la noi domenii de activitate, foarte probabil chiar la noi domenii de activitate, invatand practic permanent pe parcursul intregii vieti. Astfel a invata sa inveti devine o componenta fundamentala a bagajului de achizitii pe care ar fi dorit sa le dobandeasca in scoala.

                 2 Cele opt domenii de competenta sunt: comunicare in limba materna; comunicarea in limbi straine; matematica; stiinte si tehnologii; TIC; a invata sa inveti; competente civice si personale; antreprenoriat, competente culturale.

    

      c) Cum evaluam PORTOFOLIUL?

      Una din posibilitatile este ponderarea rezultatelor evaluarii pentru diferitele piese de portofoliu (teste, proiecte, eseuri etc.) ceea ce presupune enuntarea de criterii clare pentru fiecare categorie in parte. O alta posibilitate este evaluarea portofoliului ca intreg. Redam mai jos o posibila rubricatie3 pentru aceasta optiune:

Exemplar

 Bun

  Acceptabil

Mai e de lucru

Intelegerea materiei

Dezvoltarea capacitatilor esentiale

Demonstrarea progresului

Profunzimea autoevaluarii

Perseverenta/dedicare

Folosirea invatarii in, moduri repetate

Calitatea produselor

Comentarii

Tabelul 19. Rubricatie pentru evaluare folosind portofoliu de evaluare

      In conditiile absentei unui portofoliu standardizat4 la nivel national, este normal ca fiecare profesor care opereaza cu acest instrument sa-si construiasca propriile criterii, sa le faca transparente elevilor si sa le foloseasca in mod obiectiv pentru toti cei implicati. Prin urmare nu putem impune rubricatura standard. Rubricatia se va construi si adapta in functie de fiecare context in parte. In principiu, elementele care trebuie luate in calcul sunt:

            -competentele ce urmeaza a fi demonstrate

 -varietatea sau registrul situatiilor in care este ceruta demonstrarea fiecarei                                                        competente

 -tipurile de elemente care vor conta ca evidente ale demonstrarii.


      3Rubricatie propusa de prof. Edmond Mauzer, formator national, pentru suportul de curs al Programului de formare a cadrelor didactice pe probleme de didactica disciplinelor, realizat de Ministerul Educatiei si CNC intre 2000-2002 in cadrul programului de reforma confinantat de Guvernul Romaniei si Banca Mondiala.

        4Din experienta altor sisteme de educatie, putem  mentiona ca un portofoliu standardizat (folosit pentru orientarea elevului in urmatorul ciclu de scolaritate) contine date referitoare la:

               –rezultatele scolare in termeni de competente dobandite

               –progresul realizat in achizitia de competente pe parcursul scolarizarii

               –interesul, aptitudinile, demersurile efectuate pentru anume debuseu socio-profesional

               –autoevaluarea elevului

           Utilitatea PORTOFOLIULUI

            Daca strategiile active determina elevul sa fie actantul principal al activitatii de predare-invatare, prin intermediul portofoliului el devine actantul evaluarii. Prin urmare isi constientizeaza propriul progres, isi descopera si foloseste punctele tari, isi descopera si amelioreaza punctele slabe. Pe scurt, elevul isi dezvolta metacognitia cu toate avantajele pe care acestea le presupune (pe termen scurt - motivatie pentru invatare, pe termen lung – abilitati de educatie permanenta).

             Pe de alta parte, portofoliul faciliteaza un dialog normal si eficient intre profesor, elev si parinte despre activitatea la clasa si mai ales despre posibile solutii de ameliorare a acestuia.

             Nu in ultimul rand, portofoliul face posibila o evaluare lipsita de stres, a carei functie de feed-back devine cu adevarat operanta si in care procesul invatarii devine vizibil si evaluabil. Din perspectiva grilei, acest proces este o mare necunoscuta. Simplu produs pe care testul grila il cuantifica nu ne spune nimic despre progresul invatarii. Grila ierarhizeaza elevii in functie de standard pe baza unui produs final. Portofoliul, in schimb, da masura evolutiei achizitiei si satisfacerii standardului pe parcursul construirii invatarii. Iata de ce un portofoliu standardizat national ar fi si un instrument serios de evaluare.

            Orice evidenta relevanta, directa sau indirecta, a muncii elevului si a progresului acestora in invatare (in formarea deprinderilor, competentelor, valorilor si/sau a atitudinilor propuse) poate deveni parte integrata a portofoliului temei cross-curriculare sau a portofoliului individual al elevilor.

            Cateva posibile componente ale unui portofoliu:

Ø      Impresii scrise ale elevilor sau ale profesorilor

Ø      Liste de verificare

Ø      Mostre ale muncii elevilor

Ø      Materiale culese culese, prelucrate sau realizate de catre elevi

Ø      Produse ale elevilor

Ø      Desene, schite

Ø      Note de teren redactate de elevi ca urmare a unor micro-investigatii

Ø      Fotografii sau ilustratii ale realizarilor unor activitati de invatare

Ø      Casete audio sau video

Ø      Miniteste

Ø      Teme individuale sau de grup

Ø      Chestionare, inventare comportamentale sau atitudinale

Ø      Pagini de jurnal

            Pentru ca portofoliul sa nu se transforme intr-un „sac fara fund”, A.M.Meinbach si colaboratorii (2000, pp. 75-76) fac cateva sugestii privind managementul acestui instrument:

Ø      Trebuie sa existe criterii clare pentru ce poate si ce nu poate sa devina continut al portofoliului;

Ø      Revedeti cu fiecare elev/grup de elevi, continutul portofoliului individual sau de grup la intervale regulate de timp;

Ø      Includeti mostre care sa reflecte caracterul integrat / interdisciplinar al proiectului;

Ø      Fiecare „intrare” / evidenta care face parte din portofoliu trebuie datata, elementele portofoliului trebiue asezate cronologic si / sau pe categorii;

Ø      Elevii trebuie sa se implice in selectarea evidentelor care devin parte a portofoliului;

Ø      Invitati parintii sa vada si sa discute rezultatele copiilor lor; aratati portofoliile elevilor la sedintele / intalnirile cu parintii, astfel incat fiecare parinte sa stie si sa fie mandru de realizarile individuale si de grup ale copiilor;

Ø      Inapoiati elevilor unele produse dupa ce ele nu mai servesc scopurilor evaluarii; elevii doresc sa aiba si ei produsele propriilor activitati;

Ø      Utilizati portofoliile pentru a avea o imagine completa asupra performantelor si succeselor elevilor; de multe ori ele arata mai bine punctele tari si ariile de interventie pentru fiecare elev;

Ø      Pastrati un echilibru intre caracterul formal si informal al evaluarii si al evidentelor incluse in portofoliu;

Ø      Un portofoliu bine alcatuit trebuie sa ofere raspunsuri la cel putin trei intrebari: Unde erau elevii la inceput? Unde se afla ei acum? Se indreapta spre succese?

                   Zece motive pentru care profesorii trebuie sa foloseasca portofoliul

1.      respecta sentimentul de proprietate al elevilor asupra rezultatelor propriei activitati;

2.      faciliteaza discutiile care reflecta punctele tari ale elevilor, interesele si sentimentele acestora;

3.      surprind dezvoltarea / progresul de-a lungul unei perioade de timp;

4.      creeaza un spatiu sigur de stocare a elementelor relevante pentru deciziile elevilor, pentru interesele si rezultatele colaborarii lor;

5.      informeaza parintii si-i invita sa se implice;

6.      solicita elevii sa explice motivele pentru care un element anume este inclus in portofoliu;

7.      se actualizeaza la intervale regulate;

8.      le ofera profesorilor timpul necesar pentru a sintetiza progresul;

9.      demonstreaza rezultatele muncii in fata altor colegi, a parintilor si a altor persoane interesate ;

10.  ofera evidente ale efortului depus de fiecare in invatare.

                        Zece motive pentru care portofoliile ii ajuta pe elevi

1.      reprezinta o colectie de lucrari semnificative;

2.      ofera posibilitatea reflectiei asupra propriilor puncte tari si nevoi de dezvoltare;

3.      isi stabilesc propriile obiective de invatare si contribuie la evaluarea progresului in atingerea lor;

4.      pot vizualiza progresul facut de-a lungul unor perioade de timp;

5.      elevii sunt incurajati sa reflecteze asupra ideilor prezentate in produsele lor;

6.      pot vedea o varietate de perspective din care poate fi abordata o problema si o varietate de moduri in care poate fi exprimata o idee;

7.      vad rezultatele efortului propriu;

8.      inteleg rolul lor in organizarea si derularea experientelor de invatare;

9.      se simt coparticipanti si responsabili pentru succesul proiectului;

10.  au sentimentul ca munca lor are relevanta atat pe plan personal, cat si social.

2. PORTOFOLIUL, INSTRUMENT COMPLEX DE EVALUARE

2.1. Generalitati

         Evaluarea consta in masurarea gradului de indeplinire a obiectivelor, in aprecierea demersurilor practice, in folosirea datelor finale in scopul adoptarii deciziilor optime atat pentru realizarea competentelor individuale, pentru realizat unui model personal bine integrat si conectat la coordonatele sistemului. Decizia finala estimeaza performantele viitoare reflectate in rezultate asteptate si realizeaza motivarea elevilor pentru obtinerea performantei. Ca instrument de evaluare propunem portofoliul.

          Portofoliul este un instrument complex de evaluare dinamica care poate cuprinde rezultatele relevate obtinute prin metode si tehnici de evaluare. Aceste rezultate privesc probele orale, scrise si practice, observarea sistematica a comportamentului elevului, a proiectului realizat, autoevaluarea, gradul de indeplinire a sarcinilor specifice urmarind progresul acestuia spre cunoastere, spre autoinstruire.

          Este important de precizat ca evaluarea elevilor cu ajutorul portofoliului nu se va limita la cadrul de referinta traditional, trebuie sa se bazeze pe un sistem de informatii cuprinzand date si indicatori care poate permite urmarirea evolutiei fiecarui individ in parte.

         Un portofoliu poate ca contina si fise de autoevaluare, informatii despre elev (nunele, disciplina, anul scolar, scoala, clasa, numele profesorului, lucrari scrise, teste, fise de informare si documentare independente , materiale grafice (fotografii, postere, benzi colorate), elemente de orientare scolara si profesionala a elevului, demersul si interesul necesar realizarii carierei vizate etc. (anexa 2.1).

       Portofoliul poate sa contina si fise de autoevaluare, informatii despre performantele scolare si extrascolare evidentiate de catre elev, poate constitui suportul unui dialog privind realizarile unui elev, atitudinea lui fata de disciplina studiata si progresul care poate fi facut la aceasta disciplina in viitor. Pe de alta parte, acest document poate concentra o mare parte din activitatea depusa de elev si de profesor in clasa si in afara ei pe o perioada mai lunga de timp.

       O functie pe care o preia portofoliul este aceea de investigare a majoritatii „produselor” informatiei pe care o poate furniza, portofoliul reprezinta o parte integrata a unei evaluari sumative semestriale / anuale si, de ce nu, o evaluare externala de final de ciclu de instruire.

        Pentru a fi notat cu punctele maxime fiecare produs trebuie sa satisfaca anumite cerinte. Informatiile principale pot fi inscrise intr-un tabel si afisate in clasa pentru ca fiecare elev sa transcrie cerintele si obiectivele. Pentru clasificarea problemelor si pentru a cunoaste opinia elevilor pot fi adresate cateva intrebari: Ce produse vi se par cel mai greu de realizat?

De ce? Cum credeti ca veti reusi sa elaborati aceste produse? Ce alte documente ati dori sa cuprinda portofoliul vostru?

      Elevii pot interveni in portofoliu, pot sa adauge/sa indeparteze documente reprezentative/ documente reprezentative/documente nepotrivite din activitatea lor, devenind partea integrata a sistemului de evaluare.

        Pentru definirea unui portofoliu sunt relevate:  scopul, contextul si modul de proiectare.

       Scopul unui portofoliu este acela de a confirma faptul ca ceea ce este cuprins in obiectivele invatarii reprezinta ceea ce stiu elevii si ceea ce sunt capabili sa faca intr-un domeniu bine definit (fig. 17).


Text Box: PORTOFOLIU                                                                                               

Text Box: CONTEXT Text Box: PROIECTARE


                                                      

Figura 17. Ce stiu elevii si ceea ce sunt capabili sa faca intr-un domeniu         

   

   In determinarea scopului, cadrul didactic este necesar sa raspunda intrebarilor:

·        Care poate fi continutul portofoliului? Ce trebuie asimilat?

·        Ce ar trebui elevii sa fie capabili sa faca? (realizarea practica a investigatiei, inregistrarea datelor, prelucrarea lor, stabilirea concluziilor precum si identificarea domeniului de aplicare cu bune rezultate).

·        Care sunt atitudinile pe care elevul ar trebui sa le dezvolte in realizarea portofoliului?

         Motivarea elevului pentru producerea unor lucrari de calitate va determina obtinerea, pentru fiecare elev, a unui portofoliu bine inchegat, cu numeroase materiale. Toate acestea vor permite realizarea / atingerea obiectivelor / competentelor vizate de programa.

         In determinarea scopului trebuie sa se tina seama si de destinatia portofoliului. Este bine sa se aiba in vedere si faptul ca portofoliul va permite sa se emita o apreciere obiectiva asupra activitatii desfasurata de fiecare elev in parte.

        In functie de scopul urmarit, portofoliul poata sa cuprinda:

Ø      toate realizarile elevului; aceasta va permite profesorului sa emita o judecata de valoare asupra activitatii desfasurate, dar si asupra saltului calitativ realizat de elev in procesul propriei instruiri;

Ø      o parte din realizari; el permite elevului autoevaluarea, o constientizare a progresului realizat, dar si o cuantificare exacta a lacunelor. Pentru ca autoevaluarea sa fie resimtita de elev, el trebuie sa se raporteze la diferite competente, la progresul obtinut de el si de colegi si la dificultatile pe care le mai are de depasit pentru realizarea lor;

Ø      o selectie a celor mai bune produse rezultate  din activitatea elevului; acestea vor demonstra elevilor, scolii, parintilor sau comunitatii calitatea instruirii, volumul de cunostinte acumulate, deprinderi si competente formate.

        In elaborarea portofoliului trebuie sa se tina seama de context. El va regla dimensiunile acestuia tinandu-se cont de: varsta elevilor, specificul disciplinei, nevoile, abilitatile si interesele elevului, performantele atinse prin invatare. Luand in calcul aceste variabile, se pot identifica diferente semnificative in elaborarea unui portofoliu, ceea ce personalizeaza modul de concepere si de realizare a acestuia.

      

            2.2.  Proiectarea portofoliului este acea parte care vizeaza continutul sau, permite identificarea elementelor reprezentative pentru activitatile desfasurate de elev.

         O decizie importanta in cadrul proiectarii este legata de criteriile de ordonare, de selectie, numarul de „esantioane” continute in portofoliu.

         Continutul portofoliul va respecta cerintele standard (criteriile) formulare clar in momentul proiectarii si prezentate grupului de elevi. Aceste criterii pot fi elaborate numai de catre profesor sau pot fi dezvoltate in colaborare cu grupul de elevi ce urmeaza a le respecta si a aplica in intocmirea portofelului. De obicei inteleg mai bine, respecta si accepta mult mai usor criteriile a caror elaborare a solicitat si contributia lor.

      Portofoliul poate fi :

a)      o sarcina o portofoliului, in sens ca el este cel care stabileste scopul, contextul, proiecteaza, formuleaza cerinte si selecteaza produsele reprezentative in scopul urmaririi progresului fiecarui elev;

b)      o sarcina a profesorului si a elevului, cei doi, de comun acord, stabilesc modalitatea de colectare, de inregistrare si de folosire a elementelor reprezentative ale portofoliului. Acest mod de abordare stimuleaza creativitatea, ingeniozitatea si implicarea personala a fiecarui elev in activitatea de invatare, ea dezvolta motivatia, ofera profesorului importante informatii despre personalitatea elevului ca element al grupului / clasei de elevi.

        Continutul portofoliului este focalizat pe concepte si capacitati esentiale. Produsele elaborate sunt variate si indica interesele elevului. Ele pot fi revazute, completate sau inlocuite de elev, asigurand caracterul dinamic si flexibil al portofoliului. Fiecare portofoliu indica personalitatea elevului.

        Indiferent de metoda de evaluare folosita, aceasta trebuie sa aiba un caracter stimulator. Ea nu trebuie sa inhibe elevii, sa-i demotiveze, ci dimpotriva, sa-i stimuleze sa se pregateasca mai mult, sa se pregateasca mai bine.

        In mod obisnuit, evaluarea trebuie inteleasa ca o modalitate de ameliorare a predarii si a invatarii, de eliminare a esecului si de realizare a unui progres constant in pregatirea elevului.

      

             In continuare sunt sugerate cateva repere ale realizarii si evaluarii unui portofoliu al elevului in domeniul tehnic.

Idei „cheie”

        Matricea instrumentelor de evaluare

-         instrument utilizat in proiectarea modalitatilor de evaluare

-         relationarea obiectivelor cu modalitatile de realizare a evaluarii

-         relationarea obiectivelor cu modalitatile de realizare a evaluarii

             Test

-         modalitatea de verificare printr-un set de itemi

-         evalueaza asimilarea cunostintelor si capacitatilor

-         raporteaza rezultatele obtinute la un etalon de apreciere

Experiment

-         metoda fundamentala de invatare a disciplinelor tehnologice

-         organizeaza, realizeaza, verifica cunostinte teoretice si deprinderi psihomotorii

-         provocare intentionata a unui fenomen, in laborator / atelier, in scopul studierii lui

Referatul

-         metoda de evaluare individuala

-         aduce informatii despre implicarea elevilor in invatare

-         evidentiaza originalitatea si creativitatea acestora

Proiect

-         activitate de invatare

-         incepe in clasa

-         se continua acasa, pe parcursul a catorva zile sau saptamani

-         se finalizeaza cu un raport / produs prezentat clasei

Eseu

-         raspuns liber in conformitate cu un set de cerinte date

-         evidentiaza originalitatea si creativitatea propunatorului

              

  PORTOFOLIUL ELEVULUI

SCOALA: COLEGIUL NATIONAL „TUDOR VLADIMIRESCU”,TG-JIU

CLASA: a IX-a MATEMATICA-INFORMATICA

DOMENIUL

DISCIPLINA

AN SCOLAR

TITLUL PORTOFOLIULUI

                                                                                                PROFESOR,

                                                                                                           

                                                    

                                 


Anexa 2.2.

                                                              

                                                                                                                                           

2.3. Componentele, descriptorii si obiectivele unui portofoliu

Produs

Caracteristicile produsului

Obiectiv

Test

·       permite inregistrarea precisa si obiectiva a rezultatelor

·       clasifica subiectii

·       rezultatele sunt evaluate statistic si raportate la normele standard

·       administrarea repetata trebuie sa duca la acelasi rezultat

·        sa defineasca notiunile specifice disciplinei informatice

·        sa inteleaga corelatiile logice ale notiunilor de baza

·        sa dezvolte capacitatea elevilor de a aplica cunostintele acumulate in rezolvarea de probe specifice

·        sa dezvolte la elevi usurinta de a opera cu noile cunostinte

Programul

experimental

·       contine toate elementele din limbajul de programare experimental propus

·       programull este functional si fiabil

·        sa elaboreze singuri schema logica

·        sa realizeze programul dupa schema logica propusa denumind elementele componente

·        sa desfasoare experimentul notand datele obtinute

·        sa prelucreze datele consemnate in vederea stabilirii concluziilor

·        sa identifice domeniile in care se pot aplica

Personalitati

·       stimuleaza spiritul de documentare si informare

·       cunoasterea realizarilor in domeniu

·        sa identifice surse de documentare

·        sa selecteze contributiile deosebite din domeniu

Eseu despre impactul disciplinelor tehnologice asupra activitatii umane

·       sesizarea aspectelor esentiale

·       parere personala despre impactul disciplinelor informatice asupra activitatii umane

·       originalitatea eseului

·        sa construiasca liber un eseu subliniind impactul disciplinelor informatice asupra activitatii umane

·        sa structureze logic eseul sustinand ideile prezentate cu argumente

·        sa exprime opinia despre aspecte din realitate

Curiozitati

·       sesizarea si identificarea aspectelor esentiale

·        sa identifice elementele esentiale interesante / deosebite

·        sa elaboreze un material ce va fi prezentat clasei

Descrierea unor centre industriale

·       identificarea unor centre informatice

·       descrierea conforma cu realitatea romaneasca

·       surprinderea esentialului, particularului

·        sa selecteze centrele informatice

·        sa prezinte produsele obtinute

·        sa mentioneze importanta centrului industrial pentru zona respectiva

·        sa identifice actiunea poluanta a centrului

Referate, articole din ziare, reviste si carti de specialitate

·       stimuleaza spiritul de documentare si informare

·       permite cunoasterea realizarilor in domeniu

·        sa se documenteze din surse variate

·        sa aplice algoritmii invatarii

·        sa redacteze un referat

·        sa formuleze teme si solutii noi in rezolvarea temei primite

Proiectul

·       stimuleaza spiritul de documentare si informare

·       faciliteaza cunoasterea realizarilor in domeniu

·        sa se documenteze din surse variate

·        sa redacteze un proiect

·        sa formuleze teme si solutii noi in rezolvarea temei primite

·        sa identifice domeniile in care se pot aplica

Bibliografie

·       stimuleaza spiritul de documentare si informare

·        sa intocmeasca o bibliografie

·        sa caute surse de informare

·        sa foloseasca materialul selectat in mod creativ

Tabelul 20. Componentele, descriptorii si obiectivele unui portofoliu

2.4. Matrice de evaluare a portofoliului

               Instrumente

 Obiective     

Test

Proba practicaTema in clasa

Tema pentru acasa

Referat experiment

Referat al unui subiect propus

Proiecte

Eseu

Alte documente

Cunoasterea si intelegerea fenomenelor, a terminologiei, a conceptelor si a metodelor specifice

*

*

*

*

*

*

*

Dezvoltarea capacitatilor de explorare / investigare a realitatii si de experimentare, prin folosirea unor instrumente si proceduri proprii

*

*

*

*

*

Dezvoltarea capacitatilor de analiza si de rezolvare de probleme

*

*

*

*

*

Dezvoltarea capacitatilor de comunicare folosind limbajul specific

*

*

*

*

Formarea unei atitudini critice fata de efectele stiintei asupra dezvoltarii tehnologice si sociale, precum si a interesului fata de protejarea mediului inconjurator

*

*

*

*     

 Tabelul 21. Matrice de evaluare a portofoliului

     Matricea poate fi un instrument de evaluare a portofoliului, stabileste o relatie directa intre probele administrate si obiectivele vizate. Ea poate fi utilizata in proiectarea, utilizarea si imbunatatirea modalitatilor de evaluare. Matricea ne permite sa construim instrumentele cele mai potrivite pentru evaluarea capacitatilor vizate de programa cu caracter reglator al intregii activitati. Este de preferat ca pentru fiecare obiectiv sa existe cel putin un instrument de evaluare.

In continuare, propunem un ghid in vederea realizarii portofoliului pentru unitatea de competenta                   „ TEHNICI DE PROGRAMARE”

            Acest ghid va va ajuta sa urmati toate studiile necesare pentru Calificarea Profesionala Nationala (CPN) - Nivelul 1, din  domeniul informatic  intr-un ritm favorabil dumneavoastra.

Pentru a beneficia in intregime de aceasta abordare flexibila a procesului de invatare va sfatuim sa consultati cat de multe materiale de referinta posibile si sa elaborati o lucrare cuprinzatoare pentru evaluarea formala.

                       

Text Box:  FOARTE IMPORTANT!						                

1.	VA RUGAM SA CITITI CU FOARTE MULTA ATENTIE ATAT GHIDUL CAT SI MATERIALELE DE REFERINTA INAINTE DE A COMPLETA SECTIUNILE
2.	CONSULTATI-VA CU PROFESORUL DUMNEAVOASATRA LA FIECARE ETAPA, DACA CONSIDERATI NECESAR
3.	PROFESORUL VA ANALIZA PROGRESUL DUMENAVOASTRA INAINTE DE A TRECE LA URMATOAREA UNITATE DE COMPETENTA

           

REFERINTE BIBLIOGRAFICE

Urmatoarea lista de referinte bibliografice va va fi folositoare la indeplinirea exercitiilor din cadrul unitatii de competenta, dar se doreste a fi doar un ghid. Ar trebui sa aveti acces la o sala de studiu si la o biblioteca care sa va puna la dispozitie majoritatea informatiilor necesare pentru a absolvi aceasta unitate de competenta.

            Dictionar tehnic pentru  domeniul informatic

Legislatia privind Normele de Tehnica Securitatii Muncii in laboratorul de informatica

            FISA DE DESCRIERE A ACTIVITATII

Este recomandat ca aceasta fisa sa fie prima fila a portofoliului

Tabelul  urmator detaliaza exercitiile incluse in unitatea de competenta 1 Acest tabel va va fi folositor in momentul incheierii exercitiilor si in procesul de colectare a dovezilor pentru portofoliul dumneavoastra.

INFORMATICA GENERALA

COMPETENTA

EXERCITIUL

INTREBAREA

TITLUL

REALIZAT

1

1

1

Prezentarea calculatorului

2

Limbajul de programare

3

Datele de intrare

4

Principii ergonomice pentru organizarea locului de munca

5

Igiena si protectia muncii

2

1

1

2

Comenzi pentru executarea operatiilor pregatitoare

Operatii pregatitoare- schema logica

2

1

Datel de intrare si iesire

3

1

P.S.I si  protectia muncii

4

1

2

Pregatirea schemei logice

Plan de lucru

5

1

Riscuri si timp de lucru eficient

3

1

1

2

3

Operatii de prelucrare datelor

Date folosite

2

1

2

Plan de operatii

Calculatoare in functiune

4

1

1

Alegerea limbajului de programare si datelor de intrare

2

1

Succesiunea fazelor in realizarea unui program

3

1

Prim ajutor/help in caz de probleme

4

1

Verificarea programelor realizate

Tabelul 22. Exercitiile incluse in unitatea de competenta 15

Obiective

 


La absolvirea acestei unitati de competenta, veti fi in stare:

 • sa precizati tipurile de  date care le foloseste un program
 • sa precizati factorii care diminueaza timpul de lucru
 • sa  descrieti  principalele operatii pregatitoare (schema logica)
 • sa selectati mijloacele de munca (calculatoare,limbaj de programare)
 • sa efectuati  operatii pregatitoare (schema logica)
 • sa  enumere principiile care stau la baza organizarii ergonomice a programului din punct de vedere a timpului de executie si spatiului
 • sa descrieti  principalele operatii de prelucrare a datelor in cadrul unui program
 • sa  identificati datele de intrare si iesire
 • sa efectuati operatii  de prelucrare si calcul a datelor
 • sa aplicati cunostintele teoretice  la realizarea programelor
 • sa  manifestati spirit de intrajutorare in cadrul grupei de lucru prin idei si indicatii
 • sa  aplicati masurile individuale de reducere a efortului intelectual folosind help-ul si manualele
 • sa mentionati spiritul de colaborare
 • sa asigurati respectarea succesiunii operatiilor de lucru in realizarea programelor
 • sa enuerati factorii de risc in cazul in care programul nu functioneaza
 • sa identificati simbolurile folosite in ptogramare si a comenzilor specifice
 • sa aplicati programul intr-un domeniu

     Va sunt necesare aproximativ 84 ore pentru a absolvi aceasta unitate de competenta, dar acesta este doar un ghid si dumneavoastra trebuie sa lucrati in ritm propriu. Cele 84 ore nu includ si timpul dedicat investigatiilor si cercetarii.


GLOSAR DE TERMENI

                Urmatoarea lista de termeni va va fi folositoare la absolvirea unitatilor de competenta. Daca gasiti si alti termeni care nu sunt inclusi, adaugati-i la sfarsitul acestei liste.

algoritm

Sir de pasi logici intr-o anumita cronologie

atribuire

Memorarea unei expresii sau valori in cadrul unei variabile de memorie

Analiza sintaxei

Verificarea corectitudinii instructiunilor

Caracteristici ale algoritmilor

Claritate,generaliate,corectitudine

Contor

Numararea operatiilor unei instructiuni

Declarare date

Prezetarea tipurilor de date

Definire date

Descrierea datelor in cadrul unui program

Dispozitive periferice

Mouse,tastatura,imprimanta ,scanner,display

Echipament de lucru

Dotare a calculatorului

Ergonomie

Adaptarea echipamentelor la caracteristicile fixice ale executantului

Faza

Parte a operatiei

for

Instructiune conditionala

Lipire

Punerea unei informatii copiate la destinatie

Manuire a unui program

Executarea corecta a acestuia cu date de intrare si date de iesire

Masurarea a timpului de executie

Cat de repede se deruleaza instructiunile in cadrul unui program

Norma

Regula

Operatie

Succesiune de faze

Verificarea

Operatie de masurare si comparare a unor marimi

Verificatoare

Instrumente cu care se realizeaza verificarea

Fig 23. Glosar de termeni

          COMPETENTA 1

RECUNOASTE OPERATIILE DE INTRARE SI IESIRE

Instructiunile si datele specifice unui limbaj de programare

v        In LABORATORUL DE INFORMATICA SE PREZINTA LIMBAJUL DE PROGRAMARE,DIRECTORUL DE LUCRU

v        Limbajul de programare cuprinde:

Ø      Tipuri de date definite de utilizator

Ø      Tipuri de date standard

Ø      constante

Ø      variabile

Ø      proceduri

Ø      verificarea si executarea programului

Ø      compilare

Ø      help

v         Dispozitive folosite in laboratorul de informatica:

Ø      dispozitive de fixare, pozitionare, prindere:

¨      mese speciale-birouri

¨      imprimanta

¨      cabluri conectare retea si internet

Ø      soft:

¨      windows xp

¨      office xp

¨      visual foxpro

¨      ael

v         limbaje de programare:

Ø      pascal

Ø       c++

Ø       java

v         documentatii:

¨   help

¨   manuale

¨   suporturi magnetice

¨   culegeri

Exercitiul 1

Dispozitive harware in informatica

1.Identificati dispozitivele si completati tabelul alaturat:

Poz

Denumirea

Poz

Denumirea

a

H

b

I

c

J

d

K

e

L

f

M

g

Tabelul 24.

Exercitiul 2

Selectarea Sofware-urilor/hardware

1.Grupati componentele pe categorii:

a)      softuri necesare:             

b)      Dispozitive hard necesare

c)      Verificatoare /ael

Recunoasterea operatiilor de programare, a  conditiilor organizatorice necesare   efectuarii acestora.

v        Operatii executate in procesul de creare al programelor:

Ø      Schema logica

Ø      programul

Ø      verificarea

Ø      evaluarea

Ø      aplicabilitatea programului creat

v        Conditii organizatorice:

Ø      Organizarea laboratorului si locurilor de munca

Ø      Organizarea ergonomica a locului de munca

Ø      Microclimatul informatic

Ø      Norme de protectia muncii

Ø      Limbajele de  programare necesare si sistemul Ael

Selectarea hard necesar in laboratorul de informatica.

v        Dispozitive conectare la internet si multimedia:

Ø      Retea calculatoare

Ø      Configurare retea

Ø      boxe

v        soft necesar:

Ø      limbaje de programare

Ø      internet explorer

Ø      office

Ø      programe de chat

Ø      programare web folosind php si  mysql

Numeste factorii de risc si bolile profesionale la locul de munca

v        Factori de risc:

Ø      Agenti patogeni

Ø      Factori de climat

Ø      radioactivitatea

Ø      Prezenta unor daunatori                                     

v         Boli profesionale

Ø      boli ale cailor ochilor

Ø      boli ale coloanei vertebrale

Ø      afectiuni ale diferitelor organe de simt

Ø       boli ale sistemului nervos

v         Risc de practica

Ø      risc de neincredere in fortele propriiØ      risc de lipsa de interes

Ø      risc de plictiseala

Tema pentru acasa: elevilor le-am propus spre rezolvare urmatoarea problema:

O societate are in tabelul PERS (cod, nume, functie, salariu) toate persoanele incadrate, iar in tabelul RETINERI (cod, nume_retinere, suma) sumele datorate de diferite persoane (rate, C.A.R. etc.). Sa se afiseze ordonat dupa nume lista persoanelor cu numele, functia, salariul si suma pe care o are de plata fiecare.


grila.


La sfarsitul capitolului interogari, elevilor li s-a aplicat o examinare cu teste

Grila este pe clasica si pe calculator interactiva.


Notele obtinute prin evaluare interactiva pe calculator au fost:

Nota

3 si 4

5 si 6

7 si 8  9 si 10

Media clasei

Numar note

1

6

14          9

8.10

Procente

3%

20%

47%     30%

 Tabelul 12


Text Box: Fig 18.Ponderea notelor la clasa pilot


La clasa martor evaluarea facandu-se clasic de tip grila, tot pentru 30 de elevi notele au fost:

Nota

3 si 4

5 si 6

7 si 8

9 si 10

Media clasei

Numar note

2

11

11

6

7.65

Procente  

6%

37%

37%

20%


Text Box: Tabel 2 Evaluarea clasa martor


Figura 19.pondere note la clasa martor

Diferentele intre notele obtinute de elevi arata ca evaluarea pe calculator interactiva este benefica. De asemenea, elevii de la clasa pilot au beneficia  de o dotare mai buna a laboratorului de informatica.

Studiate comparativ, rezultatele arata astfel:

Grupe de note

3 si 4

5 si 6

7 si 8

9 si 10

Clasa martor

2

11

11

6

Clasa pilot

1

6

14

9

 Tabel ul 26 .Studiu comparativ intre clasa martor si clasa pilot

Figura 20.Distributia notelor

Studiu statistic. Prezentarea si interpretarea rezultatelor

Clasa: XII D, Colegiul National Tudor Vladimirescu”,Tg-Jiu, 2005-2006

Intervalul de timp in care s-a desfasurat cercetarea: saptamanile 10-15 din semestrul II, anul scolar 2005-2006, respectiv un numar de 15 ore

Profilul clasei: Matematica Informatica

Disciplina: Informatica

Unitatea de invatare: Baze de date relationale

Date generale:

Elev

Nota initiala

Nota finala

Media inform.

Test 1/0/-1

Nr. absente

Sex

Urban/ Rural

Familia

Sanatate

 

1

7

8

7,00

-2

1

0

1

0

0

 

2

6

8

7,50

12

1

0

1

1

0

 

3

8

8

8,00

8

0

1

1

0

1

 

4

7

6

6,50

4

0

0

1

1

1

 

5

9

10

6,00

10

0

0

0

0

0

 

6

10

10

8,00

18

0

0

1

0

0

 

7

10

10

7,50

15

0

0

1

0

 0

 

8

7

5

7,00

0

0

1

1

1

0

 

9

6

9

7,00

2

0

0

1

0

0

 

10

7

8

8,50

11

0

0

1

0

1

 

11

5

6

7,00

3

2

0

1

1

0

 

12

6

8

7,00

2

0

0

1

1

    0

 

13

9

8

8,00

10

0

1

1

0

1

 

14

9

9

6,50

10

0

0

1

0

0

 

15

10

10

9,00

16

0

0

1

0

0 

16

6

8

6,00

9

0

1

1

0

1

 

17

7

10

7,50

14

0

0

1

0

0

 

18

10

9

8,50

12

0

0

0

0

0

 

19

7

7

6,00

12

0

0

1

1

1

 

20

9

9

8,00

9

0 

0

0

0

0

 

21

7

9

6,50

1

0

1

1

0

1

 

22

10

10

9,50

15

0

0

1

0

0

 

23

7

8

5,50

-5

1

0

1

1

0

 

24

7

8

7,00

0

0

0

1

1

0

 

25

8

8

7,00

7

0

1

1

0

0

 

26

7

9

7,    50

11

0

0

1

0

0

27

10

10

9,   00

19

0

0

1

0

0

28

9

10

9,   50

13

0

1

1

0

0

29

5

5

5,   00

-3

3

1

1

1

1

30

9

9

8,    00

0

0

0

1

1

0

Tabelul 27. Studiu statistic

Observatii:

NOTA INITIALA este nota obtinuta prin tesatare clasica de tip grila

NOTA FINALA este nota obtinuta prin testarea grila interactiva

1.              Am transformat variabilele calitative privitoare la sexul elevilor si la
mediul de provenienta (urban/rural)in variabile cantitative, atribuind valoarea
sexului masculin si mediului urban si valoarea 0 sexului feminin si mediului
rural. Am facut aceasta pentru a putea evidentia existenta sau inexistenta unor
corelatii intre toate datele din coloanele tabelului.

2.              Am notat cu Test l/O/-1 rezultatele obtinute in urma aplicarii testului
sociometric in care elevii atribuie fiecaruia dintre colegi una din valorile 1,0
sau -l in functie de simpatia-antipatia reciproca.

3.              Am notat cu Familia, coloana in care am trecut existenta (1) sau inexistenta

. (0) unor probleme in familia elevului respectiv (ex.: orfan de unul sau ambii parinti, parinti despartiti, probleme materiale deosebite, relatia slaba a familiei cu scoala).

4.              Am notat Sanatatea coloana in care am trecut existenta (1) sau   
inexistenta(0) unor probleme de sanatate.

5.              Am ales Media la informatica, pentru anul scolar 2005-2006 (semestrul I)

si nu note din perioada supusa studiului pentru ca am considerat ca aceasta caracterizeaza nivelul global de pregatire la aceasta disciplina si se apropie mai mult de variabila structurala pe care o doream pentru cercetare.

Numar elevi

30

Fete

23

77%

Baieti

7

23%

Nr.ore

15

Nr.absente 

9  

3%

Rural

3

10%

Urban

27

90%

 Tabelul  28.Prelucrarea statistica a datelor


Structura clasei in functie de repartitia pe sexe     

Figura 21.Structura clasei in functie de repartitia pe sexe     

.

Ponderea absentelor in numarul total de ore

Figura 6. Ponderea absentelor in numarul total de ore
Structura clasei in functie de mediul de provenienta


Figura 22.Structura clasei dupa mediul de provenienta

Evaluare initiala adica prin grila clasicMedia clasei: 7.79

Distributia notelor initiale

Figura 23. Distributia notelor initiale


Evaluare finala adica grila interactiv pe calculator

Media clasei: 8.40

distributia notelor finale

Text Box: Figura 24. Evaluare finala adica grila interactiv pe calculator


CONCLUZII

          PORTOFOLIUL  este un document sau o culegere structurata de documente in care fiecare elev poate sa reuneasca si sa prezinte intr-un mod sistematic calificativele, rezultatele, experientele precum si esantioane din lucrari personale pe care le-a dobandit de-a lungul unei perioade de invatare.

La baza acestui portofoliu se afla cateva obiective majore:

§         motivarea elevului (celui care invata) prin recunoasterea eforturilor sale;

§         prezentarea competentelor tehnice dobandite;

§         demonstrarea achizitionarii abilitatilor cheie.

            Conceput ca un document personal in care elevul poate sa inscrie calificativele si experientele, portofoliul va constitui o bibliografie tehnica a elevului, ce va descrie competentele atinse de acesta in domeniu si experienta lui de a invata. El va putea contine:

§         Un dosar cu toate plansele realizate de elevul respectiv;

§         Raspunsuri la chestionare;

§         Proiecte / parti de proiecte realizate;

§         Lucrari scrise curente / teste.

            Portofoliul se realizeaza prin acumularea in timp, pe parcursul perioadei de scolarizare, a acelor documente considerate relevante pentru competentele detinute si pentru progresul inregistrat de elev. Dosarul va prezenta la inceput o lista cu documentele existente, organizata fie tematic, fie tematic si cronologic.

            Documentele dosarului se acumuleaza fie la cererea profesorului, fie la dorinta elevului (care va include acele documente pe care le considera ca fiind semnificative pentru propriul progres) si vor fi alese astfel incat sa arate etapele evolutiei elevului.

            Portofoliul permite elevului:

§         Sa-si puna in evidenta achizitiile;

§         Sa-si planifice invatarea;

§         Sa-si monitorizeze progresul

§         Sa ia parte activ la propriul proces de invatare.

            Portofoliul permite profesorului:

§         Sa inteleaga mai bine obiectivele si nevoile elevului

§         Sa negocieze obiectivele invatarii si sa stimuleze motivatia;

§         Sa programeze invatarea;

§         Sa evalueze progresul si sa propuna masuri si actiuni de remediere unde (si daca) este nevoie;

§         Sa evalueze activitatea elevului in ansamblul ei.

            Profesorul poate proiecta un portofoliu in raport cu obiectivele / competentele din Curriculum-ul National si de situatia in care il va utiliza. Perioada de realizare a portofoliului de catre elev va fi mai indelungata si ii va fi adusa acestuia la cunostiinta.

            Pentru activitatile de Laborator Informatic, care vizeaza temele 1-8, prin parcurgerea carora se urmareste formarea la elevi a unitatii de competenta Documentatie tehnica, se recomanda ca toate plansele de desen tehnic, fisele de lucru, testele etc. Sa fie cuprinse intr-un portofoliu cu tema Documentatie tehnica.

            Componentele portofoliului vor fi evaluate de catre profesor, autoevaluate (de propriul executant) sau coevaluate (evaluare reciproca intre colegi) periodic, la date fixate, de comun acord intre profesor si elevi.

            Un alt portofoliu poate avea titlul Materiale specifice CREERII PAGINILOR WEB ACTIVE, corespunzator unitatii de competenta respective; el va contine fisele de lucru, cu observatiile respective, pentru lucrarile de laborator de la temele 9-14 dim modulul 1 (Elemente de conceptie a produselor). Portofoliul poate contine si mici panoplii cu mostre de programe  si tehnici utilizate in domeniul informaticii.

            Se poate propune realizarea unui portofoliu cu tema programarea web a unui magazin virtual; pentru acesta se indica elevilor piesele componente si perioadele de evaluare.


loading...DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 7250
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site