Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


Gradinita

Parteneriatul educational – parteneriatul comunitar

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Tipologia obiectivelor educationale
Invatarea de tip scolar
Metodologia educatiei
Proiectarea pedagogica a activitatilor de instruire si educatie. Moduri si forme de organizare a activitatilor didactice
CURRICULUM SCOLAR pentru SCOALA DE ARTE SI MESERII - MECANICA, MARINAR
CALITATILE UNUI INSTRUMENT DE EVALUARE
FORME SI CAUZE ALE INSUCCESULUI SCOLAR
TEORIA SI METODOLOGIA EVALUARII
CONCEPTUL DE PRINCIPIU AL PROCESULUI DE INVATAMANT
Mass-media si influentele educative informale

TERMENI importanti pentru acest document

parteneriat pedagogic : parteneriatul comunitar : parteneriatul pedagogic : parteneriat pedagogic : parteneriat educational concept :

Parteneriatul educational – parteneriatul comunitar

In cadrul unei perspective noi, parteneriatul educational trebuie sa devina o prioritate orientata catre dezvoltarea educatiei omenesti.

Conceptul de „parteneriat” este unul recent, intelesul sau actual venind din englezescul „partner”, adica asociat. Din punct de vedere etimologic, radacina este una latina – „partitio / partitionis”, care inseamna separare, diviziune.

Parteneriatul educational, pentru practicarea lui efectiva, trebuie sa se bazeze pe consensul categoriilor sociale interesate in dezvoltarea educatiei si in sustinerea unitatilor de invatamant. In acest sens trebuie sa aiba loc o schimbare de valori, atitudini si comportamente la nivelul tuturor factorilor sociali implicati: manageri, profesori, parinti, elevi, reprezentanti ai institutiilor guvernamentale si nonguvernamentale. In acest sens pot fi elaborate, organizate si  realizate: programe de formare specifice, proiecte educationale in regim de parteneriat, diverse activitati extrascolare.

Parteneriatul educational este unul din conceptele cheie ale pedagogiei contemporane si presupune:

-         acceptarea diferentelor si tolerarea optiunilor diferite;

-         egalizarea sanselor de participare la o actiune educativa comuna;

-         interactiuni acceptate de toti partenerii;

-         comunicare eficienta intre participanta;

-         colaborare (fiecare are rol diferit);

-         cooperare (se petrec interrelatii si roluri comune).

El tinde sa devina un concept central pentru abordarea de tip curricular flexibila si deschisa a problemelor educative. Se identifica astfel nevoia cunoasterii, respectarii si valorizarii diversitatii, nevoia respectarii unicitatii fiecarei fiinte umane si multiculturalitatii.

„Parteneriatul educational este forma de comunicare, cooperasre, si colaborare in sprijinul copilului la nivelul procesului educational. El presupune o unitate de cerinte, optiuni, decizii si actiuni educative intre factorii educationali.” (Vrasmas, 2004, 138-152) El se desfasoara permanent si impreuna cu actul educational propriu-zis. Se refera la cerinta ca „proiectarea, decizia, actiunea si evaluarea in educatie sa fie realizate in cooperarea si colaborarea dintre institutii, agenti educationali.”

Parteneriatul educational se realizeaza intre: institutiile educatiei (familie, scoala, comunitate), agentii educationali (copii, parinti, profesori, specialisti), membri ai comunitatii cu influenta asupra cresterii, educarii si dezvoltarii copilului, programele de crestere, ingrijire si educare a copilului, formele educatiei in anumite perioade. In cadrul unui asemenea nucleu comunitar, unitatile de invatamant si reprezentantii scolii trebuie sa isi asume rolul de promotor, catalizator si facilitator al parteneriatului educational.Conceptul de parteneriat s-a dezvoltat pornind de la principiul unitatii cerintelor in educatie. In principal se adresa parintilor si profesorilor, referindu-se la actiunea in acelasi sens. Astazi parteneriatul are in vedere si o alta relatie cu copilul, care este parte a deciziilor educative. In cadrul relatiei educator-elev nu doar elevul se dezvolta si invata , ci si educatorul se formeaza, se transforma. Prin urmare, educatorul care corespunde acestor cerinte in continua schimbare trebuie sa fie o personalitate reflexiva, creatoare si dinamica. O alta dimensiune a parteneriatului o reprezinta relatia dintre copii, parinti si comunitate. Este o relatie in care parintii, mediul influenteaza puternic evolutia copilului, scara lui de valori, in care parintii influenteaza comunitatea ca indivizi sau ca membrii ai unui grup, contribuind la fixarea valorilor comunitatii si la fixarea prioritatilor sociale.   

Pasii pe care managerul unitatii scolare trebuie sa-i parcurga pentru realizarea unui parteneriat educational sunt:

·        cunoasterea si valorificarea prevederilor legislative cu privire la parteneriate;

·        atragerea familiei, autoritatilor locale, agentilor economici, organizatiilor nonguvernamentale care pot deveni potentiali parteneri ai scolii;

·        identificarea problemelor, nevoilor concrete la nivelul partenerilor potentiali;

·        precizarea finalitatilor comune care pot sta la baza parteneriatului;

·        stabilirea cadrului si-a modalitatilor concrete in care urmeaza sa se desfasoare parteneriatul;

·        pregatirea resurselor umane ale scolii pentru a actiona responsabil si eficient in acest domeniu;

·        valorificarea activitatii desfasurate (maniera de evaluare): portofoliu, proiect, expozitie etc.


loading...DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1388
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site