Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

EXTRACTIA CRISTALINULUI

Chirurgie veterinara



+ Font mai mare | - Font mai mic



EXTRACTIA CRISTALINULUI

Indicati: cataracta matura, bilaterala la ciine, luxatia anterioara a cristalinului.



Instrumentar: trusa de chirurgie oculara (blefarostat, bisturiu Graefe, pense fixatoare, pensa si foarfeca pentru iridectomie, spatula, croset pentru strabism, ansa Weber, ac fin atraumatic, cu materiale de sutura 3/0; 4/0, portac), lupa, dispozitive pentru hemostaza de mare finete (electrocoagulare, laser)

Anestezie: narcoza sau NLA, imobilizarea globului ocular prin blocaj retrobulbar si atropinizare.

Tehnica chirurgicala :

1. Extractia intracapsulara a cristalinului:

Aseptizarea mucoasei conjunctivale prin lavaje cu solutii antiseptice oculare (clorhexidina, oxicianura de mercur etc.).

Cantotomia.

Incizia conjunctivei bulbare superioare in 'V' cu varful orientat spre baza pleoapei si deschiderea pe limbul sclerocorneean.

Se decoleaza conjunctiva bulbara de sus in jos, pastrand legatura la baza (la nivelul limbului sclero-corneean).

Se deschide camera anterioara cu un bisturiu Graefe prin sectionarea sclerei in forma de semicerc in imediata vecinatate a limbului sclero-corneean. Pentru aceasta se introduce bisturiul cu partea taioasa in sus, prin traversul sclerei dinspre unghiul temporal spre cel nazal, in camera anterioara, cu atentie sa nu se atinga irisul si se scoate varful in partea opusa cat mai aproape de limb. Prin miscari de basculare, se incizeaza sclera. Mucoasa conjunctivala decolata ramane atasata la marginea plagii inspre cornee. Umoarea apoasa se revarsa, iar cristalinul se apropie de fanta pupilara.

Se fixeaza cristalinul cu un ac transscleral si se prinde intr-o ansa Weber trecuta prin fanta pupilara si apoi sub el.

Se retrage acul fixator si se expulzeaza cristalinul printr-o presiune usoara de la exteriorul globului ocular si prin dirijare cu ansa Weber. Manevrele vor fi executate cu mare delicatete pentru a nu desira irisul. Cristalinul la un caine adult de talie medie se prezinta ca o lentila biconvexa cu diametrul mare de 12-15 mm, iar cel mic de 7-7,5 mm. Pentru usurarea manevrelor, este preferabila iridectomia partiala pe un sector triunghiular langa marginea pupilara pentru a preveni sinechiile postoperatorii.

Se sutureaza plaga sclerala cu fir subtire resorbabil si apoi conjunctiva bulbara, in puncte separate, taiate scurt. Sutura plagii sclerale este usurata daca sectionarea completa a sclerei este precedata de trecerea unui fir de sutura lung, pastrat intr-o pensa sau sustinut de un ajutor si care va reprezenta primul punct de sutura, la jumatatea acestei plagi. Postoperator se recomanda antibiotico-terapie locala si generala.

Umoarea apoasa se reface complet in 6-12 ore, dar recomandam introducerea unui amestec de ser fiziologic cu penicilina printr-un ac fin in camera anterioara inainte de strangerea ultimului punct de sutura.

Corticoterapia locala sub protectia de antibiotice nu intarzie vindecarea, dar previne keratitele urmate de opacifieri rezistente la tratament (keratite parenchimatoase sau posterioare).

Hemoragia intraoperatorie (lezarea vaselor la nivelul limbului sclero-corneean, lezarea irisului, desirarea zonulei Zinn pentru mobilizarea cristalinului) nu poate fi evitata in totalitate, dar limitarea ei printr-o hemostaza prompta chirurgicala si medicamentoasa este foarte imporatnta. Hematoamele ramase, chiar si de dimensiuni mici, pot compromite rezultatul operatiei.

2. Extractia extracapsulara a cristalinului

Indicatii: Operatia are aceleasi indicatii ca in metoda precedenta cu conditia ca membrana cristaloida sa nu fie afectata si care permite eventual introducerea unui cristalin artificial.

Metoda este mai simpla si se evita hemoragia provocata de ruperea zonulei lui Zinn. Capsula si ligamentul suspensor al cristalinului raman pe loc.

Tehnica operatorie parcurge urmatorii timpi:

cantotomie larga;

cheratotomie sau sclerotomie ca in metoda precedenta;

sectionarea cristaloidei anterioare cu un chistotom sau desirarea ascesteia cu pensa Hess;

dislocarea cristalinului prin presiuni moderate de la exteriorul globului ocular si expulzarea lui prin bresa sclerala;

iridectomia partiala;

sutura plagii sclerale si a celei conjunctivale cu fir sintetic resorbabil.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 896
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved