Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AnimaleArta culturaDivertismentFilmJurnalismMuzicaPescuit
PicturaVersuri

Chirurgie veterinara

RAHICENTEZA

Chirurgie veterinara



+ Font mai mare | - Font mai mic



RAHICENTEZA

Patrunderea in canalul rahidian presupune pregatirea temeinica a regiunii cu asepsie severa a locului de electie.



Indicatii. Punctia coloanei vertebrale (rahicenteza) este efectuata pentru recoltarea lichidului cefalo-rahidian in scop de diagnostic in scop anestezic, terapeutic, pentru injectarea unor substante de contrast (mielografie) etc.

1.Rahicenteza cervicala

Instrumentar: ace de seringa de 10 cm cu mandren, seringi.

Contentie: Sterno-abdominala, costo-abdominala sau chiar patrupodala la animalele mari, cu capul bine imobilizat cu flexia puternica a articulatiei occipito-atloidiene.

Anestezie: Tranchilizare sau NLA.

Loc de electie: Pe linia mediana cervicala dorsala, la intersectie cu linia transversala care uneste unghiurile antero-superioare ale atlasului.

Tehnica: La cativa centimetri inapoia crestei occipitale se percepe o depresiune. In mijlocul acesteia, se introduce acul perpendicular pe piele si apoi se traverseaza succesiv ligamentul occipito-atloidian si dura mater. Aparitia lichiduoui cefalorahidian indica patrunderea corecta si suficienta a acuui in spatiul subdural.

2.Rahicenteza lombara la cabaline si rumegatoare

Indicatii: Anestezia flancului la bovine, anestezia trenului posterior in scop terpautic sau experimental, de diagnostic.

Instrumentar: Ace de seringa lungi de 15 cm si cu diametru de 2 mm, cu mandren sau ac de seringa modificat la varf, cu orificiu lateral, seringi.

Contentie: Patrupodala, in travaliu sau decubitala cu pozitia cifozata a coloanei vertebrale dorso-lombare pentru marirea spatiului interarcual.

Anestezie: Tranchilizare cu doze corespunzatoare pozitiei necesare interventiei (patrupodala sau decubitala).

Loc de electie: Intersectia liniei care uneste unghiurile interne ale iliumului cu planul median pentru spatiul lombosacral sau intre vertebrele 1-2 lombare pentru anestezia flancului la bovine.

Tehnica: Se introduce acul inplan median, usor oblic, dinapoi-inainte la o profunzime de 12-15 cm, in functie de talia animalului. Pentru anestezie este preferat spatiul epidural la animale.

Pentru anestezia unilaterala a flancului la bovine, acul se introduce usor oblic (13-15o) spre flancul care urmeaza a fi anesteziat (metoda Magda) sau in plan median, cu orificiul lateral spre flancul respectiv (metoda Grigorescu).

3. Rahicenteza la carnivore

Indicatii: Rahianestezie, miclografie, recoltari de lichid cefalo-rahidian, terapeutic, experimental, de diagnostic etc.

Contentie: Decubit sterno-abdominal, cu regiunea lombo-sacrala, puternic flexata la marginea mesei sau pe o perna.

Anestezie: Tranchilizare sau NLA.

Loc de electie: Spatiul dintre arcurile neurale ale vertebrelor 6-7 lombare, in plan median, la 1-2 cm inaintea intersectiei cu linia care uneste unghiurile iliace si interne.

Tehnica: Se introduce acul de seringa lung de 8-10 cm in directie putin oblica spre inainte pe o adancime de 2-6 cm, pana cand apare lichidul cefalorahidian care serveste ca reper sigur. Daca se doreste o interventie in spatiul epidural, acul se retrage cativa milimetri. Patrunderea lejera a substantei injectate indica mentinerea acului cu varful in canalul rahidian.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 999
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved