Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


GUTATIA

Botanica



+ Font mai mare | - Font mai mic



GUTATIA

Gutatia este procesul de eliminare a apei de catre plante ,sub forma de picaturi.



În conditiile din tara noastra,gutatia se produce cand,dupa o perioada calduroasa,in care aprovizionarea cu apa s-a facut in mod normal,se produce invazia unor mase reci de aer.În aceste conditii de temperatura scazuta,umiditatea relativa a aerului creste pana la valori apropiate de saturare(100%),ceea ce determina inhibarea procesului de transpiratie.În acelasi timp absortia apei din sol se desfasoara in ritm normal,iar presiunea radiculara determina ascensiunea sevei brute pana la nivelul frunzelor,unde se elimina sub forma de picaturi.

Gutatia se produce mai ales in timpul noptii si se desfasoara pe suprafata tuturor organelor la ciuperci,prin perii situati pe toata suprafata frunzei de fasole,prin varful frunzelor la grau,iar la plantele cu frunze dintate,prin varful dintisorilor acestora.În aceste zone se gasesc structuri specializate pentru eliminarea apei,hidatode (Figura 3).

-hidatodele de tip inchis(active),sunt alcatuite din una sau mai multe celule epidermice,normale,sau modificate in peri.Aceste celule au peretii subtiri si au rolul de a acumula apa,pe care o elimina rapid. În conditiile aprovizionarii cu apa in exces,gutatia are rolul de a spori cantitatea de apa care se elimina din corpul plantelor,impiedicandu-se prin aceasta suprasaturarea celulelor cu apa.

Fig.3.Procesul de gutatie si structura unei hidatode



În vecinatatea hidatodelor se afla termintiile vaselor lemnoase,care le furnizeaza in permanenta apa.

-hidatodele de tip deschis(pasive),se gasesc in varful frunzelor asa cum este cazul la fragi.Ele sunt alcatuite din 2 celule somatice moarte,care lasa intre ele un orificiu permanent deschis.Sub aceste celule,se afla camera acvifera,care este inconjurata de un tesut parenchimatic(epitem),alcatuit din celule cu peretii subtiri si cu spatii intercelulare pline cu apa.Acest tesut se afla in contact cu terminatiile vaselor lemnoase.

În conditii cand transpiratia se intensifica,presiunea hidrostatica din epidem scade iar.

În procesul de gutatie se elimina o solutie diluata(0,10,9%)care contine cantitati mici de substante minerale(mai ales calciu),compusi glucidici si azotati.





Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 8707
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved