Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


Tulburarea bipolara

Psihologie psihiatrie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Tulburarea bipolara

1 Tulburarea bipolara tip I

Tulburarea bipolara se caracterizeaza prin prezenta a cel putin un episod maniacal (un singur episod maniacal este suficient pentru diagnostic).



Evolutia bolii include in mod uzual si episoade depresive majore ce pot aparea secvential inaintea celui maniacal

Prevalenta tulburari bipolare de tip I pe durata vietii este de aproximativ 1% (aproximativ o persoana la fiecare 100 va suferi de aceasta boala la un moment dat in viata sa)

Studiile atesta faptul ca prevalenta bolii este subestimata datorita faptului ca o mare proportie a pacientilor bipolari aflati la primul episod depresiv sunt etichetati initial ca falsi unipolari de asemenea multi dintre pacienti etichetati depresivi unipolari au avut cel putin un episod hipomaniacal scurt.

Tulburarea bipolara apare in mod apreciabil mai devreme decat depresia unipolara:75% din pacienti debuteaza inaintea varstei de 25 de ani.

Distributia pe sexe este egala femei/barbati cu exceptia formei cu ciclicitate rapida care afecteaza femeile de 2 ori mai frecvent.

Afecdtiunea evolueaza cu mai multe episoade ce pot fi maniacale mixte si care sunt acompaniate obisnuit de episoade depresive majore.

In cazul tulburari bipolare I exista tendinta ca odata cu cresterea duratei bolii frecventa episoadelor sa creasca iar intervalele libere de simptome (de remisiune) intre episoadele de manie sau depresie sa devina mai scurte.

Tulburarea bipolaraI este o tulburare recurenta mai mult de 90% dintre indivizii care au avut un singur episod maniacal vor avea si altele in viitor

Recurenta este indicata :

Ø      Fie de un interval liber de simptome maniacale de cel putin 2 luni(remisiune completa)

Ø      Fie de o comutare in polaritatea episodului ca fiind evolutia unui episod intr-unul de polaritate opusa cum ar fi trecerea dintr-un episod maniacal sau mixt in unul depresivmajor sau invers trecerea dintr-un episod depresiv major intr-unul maniacalsau mixt.

Aceasta schimbare in polaritate (este considerata ca formata din 2 episoade distincte) indica prezenta a doua episoade.Ele pot fi urmate apoi de un interval liber.

Aproximativ 70 % dintre episoadele maniacale apar imediat inaintea sau dupa un episod depresiv major.Pentru un anumit pacient exista un anumit model :

-manie -depresie-interval liber

-depresie-manie-interval liber

Dintre pacienti bipolari 80-85% evolueaza cu intervale libere de completa remisiune si revine la nivelul premorbid de functionare in timp ce 15-20% evolueaza cronic

O maniera severa de evolutie a tulburarii bipolare inregistrata la 5-15% dintre pacienti in special la femei este tulburare bipolara cu cicluri rapide. Ea se caracterizeaza prin prezenta a cel putin 4 episoade in decursul uni an

Tulburarea bipolara cu cicluri rapide poate fi prezenta de la debutul boli sau se poate dezvolta in cursul evolutiei bolii.Este de departe cea mai invalidanta forma de boala cu management terapeutic foarte dificil

Complicatii:2/3 dintre pacientii cu tulburare bipolara inregistreaza ca si comorbiditate abuzul de alcool sau droguri (atat in episodul depresiv, pentru a-si ameliora tensiunea psihica anxietatea cat si in cadrul episodului maniacal caracterizat prin supraimplicare in activitati cu potential negatv).

In 25-50% dintre toti pacienti bipolari fac cel putin o tentativa de suicid de-a lungul evolutiei lor .

Majoritatea sinuciderilor apar relativ devreme de la debutul bolii, respectiv intre al 2-lea si al 5-lea an dupa diagnosticare in cursul episodului depresiv major.Episodul depresiv major din cadrul tulburari bipolare cunoscut si ca depresie bipolara nu se deosebeste din punct de vedere psihopatologic de episodul depresiv din depresia unipolara .

Statistic vorbind el poate sa apara la o varsta mai tanara este mai frecvent caracterizat prin pierderea energiei apetit crescut hipersomnie are istorie familiara de tulburare bipolara.

In timpul episoadelor maniacale severe sau in special a acelora cu simptome psihotice pot sa apara :abuzul copilului sotiei sau alte comportamente violente.Alte probleme asociate acestei tulburari sunt absenteismul sau abandonul scolii, serviciului,divortul(de 3 ori mai frecvent decat la populatia generala), comportamentul antisocial episodic.

Consecintele socio economice ale bolii au si efecte asupra calitatii vietii pacientilor care au fost evaluate si estimate prin:

v     Reducerea expectantei de viata cu 9 ani

v     Pierderea a 14 ani din viata    normala de familie si profesionala la un debut all tulburari bipolare la varsta de 25 de ani

2 Tulburarea bipolara II

Tulburarea bipolara II este considerata ca    o entitate clinica independenta nu ca o forma abortiva a tulburari bipolare I, intrucat studiile de familie au evidentiat aparitia aceleiasi afectiuni printre rudele de gradulI ale pacientului cu tulburare bipolara Iiintro proportie mai marwe decat in populatia generala.

Ea se caracterizeaza prin unul sau mai multe episoade depresive severe , acompaniate de cel putin un episod hipomaniacal.

Diagnosticul este dificil datorita faptului ca atat pacientii cat si rudele accestora nu-si amintesc intotdeauna episoadele hipomaniacale din cauza ca acestea sunt mai discrete si de o durata mai mica decat episoadele maniacale.

In specialdupa un episod depresiv ele sunt interpretate ca o vindecare normala.falsul diagnostic de depresie unipolara este destul de frecvent. Prevalenta tulburari biplare II este apreciata la 0.5%.

Este mai frecventa la femei .Evolutia ei este similara tulburari bipolare I inclusiv modelul cu cicluri rapide.Intre 5-15% dintre pacienti bipolari II vor face in urmatorii 5 ani de la debut un episod maniacal ducand la schimbarea diagnosticului in tulburare bipolara I

3 Tulburarea ciclotimica

Tulburarea ciclotimica se caracterizeaza printr-o perioada de cel putin 2 ani ( 1 an pentru copii si adolescenti de dispozitie fluctuanta cu perioade cu simptome depresive usoare si perioade cu simptome hipomaniacale.

Pe parcursul acestei perioade de peste 2 ani de dispozitie fluctuanta poate sa apara intervale libere dar nu mai lungi de 2 luni .Nu au fost prezente episoade depresive majore sau episoade maniacale .

O trasatura caracteristica a acestei afectiuni este debutul precoce in adolescenta si evolutia cronica.

Prevalenta este 3-5% egal distribuita pe sexe.Impredictibila schimbarea dispozitiei poate genera suferinta personala si invalidara functionarii acestor persoane care sunt considerate de catre ceilalti ca imprevizibile, nestatornice , superficiale. Intre 15-50% dintre indivizii cu ciclotimie pot dezvolta tulburare bipolara I sau II



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 996
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved