Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AstronomieBiofizicaBiologieBotanicaCartiChimieCopii
Educatie civicaFabule ghicitoriFizicaGramaticaJocLiteratura romanaLogica
MatematicaPoeziiPsihologie psihiatrieSociologie


PREGATIREA PENTRU DEZVOLTAREA COMUNITARA

Sociologie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
RELIGIILE ANTICE PAGANE IN EUROPA La greci si romani, traci si geti, celti, germani, slavi
STATUS
TRANSFORMARI STRUCTURALE IN FAMILIE. DEMERS ISTORIC
Cele 5 limbaje ale dragostei (dr. Gary Chapman): Cuvintele de incurajare, Primirea de daruri
NATIUNEA SI STATUL NATIONAL DIN PERSPECTIVA UNIUNII EUROPENE
Mormonismul dupa cea de-a doua jumatate a secolului XIX
DEVIANTA SOCIO-SEXUALA (VIOL, PROSTITUTIE)
Devianta sociala
FACTORII SI CONDITIILE VIETII SOCIALE
Perspective teoretice de analiza a Dezvoltarii Comunitare

PREGATIREA PENTRU DEZVOLTAREA COMUNITARA

Pentru ca DEVCOM sa aiba cea mai eficienta contributie la construirea societatii civile, UE trebuie sa faciliteze crearea unui spatiu comun pentru pregatire si invatare in domeniul DEVCOM pe baza valorilor fundamentale a cunostintelor si abilitatilor de DEVCOM, materialele pentru aceasta pregatire fiind bazate pe cele mai bune practici.
Stadiul actual de dezvoltare a actiunilor de pregatire este destul de inegal, dar experienta buna trebuie adaptata conditiilor locale. Cadrul comun pentru invatare si pregatire trebuie sa capete resurse si sa fie adaptat pentru utilizare in fiecare stat membru, pe baza dialogului cu toti factorii de decizie si trebuie dezvoltat „de jos in sus”. Cadrul central comun, nu trebuie folosit pentru a exporta nici o anumita politica sau perspectiva economica.

Invatarea si pregatirea pentru DEVCOM si pentru participarea activa a cetatenilor trebuie sa fie parte a unui continuum pentru invatare, pe tot parcursul vietii si pentru reflectie critica de la educatia cetateneasca pentru copii si tineri pana la activistii si voluntarii comunitari, profesionisti care lucreaza cu comunitatile si factorii de decizie la anumite nivele. Ar trebui sa existe cai de progres prin si in diferite nivele de invatare si pregatire.

Teoria si cercetarea DEVCOM

UE si guvernele nationale trebuie sa acorde mai multa atentie procesului de cercetare ca mijloc de participare si dezvoltare a abilitatilor de cercetare in cadrul comunitatilor. Cercetarea trebuie sa fie o unealta folosita atat de catre comunitati cat si de factorii de decizie politica.

Pentru promovarea participarii comunitare si a increderii reciproce trebuie intarit dialogul intre cercetare si practica implicand toti actorii relevanti. Aceasta necesita un grad mai ridicat de reflexie din partea cercetatorilor despre modul in care abilitatile lor pot fi puse la dispozitia comunitatilor locale.

Politica cercetarii la nivel de UE, national si local, trebuie sa raspunda nevoilor si principiilor necesare si sa redirectioneze fonduri pentru spijinirea lor. UE si guvernele nationale trebuie sa fundamenteze actiuni pe cercetarea care a demonstrat eficienta dezvoltarii comunitare sitrebuie sa creeze mecanisme mai eficiente de impartasire si schimb a rezultatelor cercetatorilor , relevante pentru nevoile comunitatilor locale.

DEVCOM si problematica rurala

DEVCOM rurala trebuie sa fie o prioritate specifica si explicita in cadrul programelor comunitare de dezvoltare sociala si economica la nivel national si al UE. Guvernele nationale si UE trebuie sa actioneze in continuare pentru a sprijini actiunea voluntara si comunitara in zonele rurale.

Acest lucru trebuie sa se bazeze pe o infrastructura rurala bine dezvoltata; acces pentru toti la servicii pe baza nevoilor; si pe o pregatire si un sprijin eficient si potrivit.

La nivel UE este nevoie de stabilirea unui cadru pentru standardele de competenta a activistilor comunitari din mediul rural.

Recunoscand provocarile specifice cu care se confrunta comunitatile rurale, politicile UE si cele nationale trebuie sa ofere stimulente pentru comunitatile rurale astfel incat sa mobilizeze membrii si resursele acestora in dezvoltarea problemelor locale si rezolvarea lor. Ca parte a acestui proces, UE, trebuie sa incurajeze parteneriate ce lucru intre comunitati si autoritatile locale si intre comunitati si sa asigure crearea unor mecanisme adecvate la nivel de guvern si de UE pentru a raspunde initiativelor locale.

DEVCOM si regenerarea urbana

Scopul unei societati civile de incluziune din punct de vedere social este de a se ajunge la o regenerare urbana efectiva prin DEVCOM. Este nevoie ca guvernele nationale si UE sa fie constiente de existenta unor contexte nationale diferite, sa le recunoasca si sa reactioneze corespunzator.

Toti oamenii din orasele care trebuie regenerate, este important sa aiba dreptul de participare in fiecare etapa din actiunea de regenerare si din viitor cu accent pe gruparile excluse social si pe cele care in mod traditional nu s-au implicat in aceste procese. Pentru regenerarea urbana durabila si cuprinzatoare este nevoie ca titi actorii implicati sa fie deschisi la schimbare si sa o accepte ca pe un proces de invatare; pentru aceasta DEVCOM trebuie sa joace un rol cheie in procesul de regenerare.DEVCOM, invatare permanenta si dezvoltare culturala

Educatia adultilor trebuie sa treaca dincolo de pregatirea profesionala, trebuie vazuta ca un drept si asigurata pe baze necomerciale sau nonprofit.

Invatarea pe tot parcursul vietii trebuie definita in cadrul politicilor ca incluzand educatia bazata pe comuniune si educatie cetateneasca.

Prin modelul bazat pe comuniune intelegem construirea pe baza abilitatilor, resurselor, fortelor si necesitatilor locale si recunoasterea aspectelor referitoare la gen, diversitate culturala, dezvoltare durabila si includere; pe scurt oferirea de „acces la diversitate”.

Exista o nevoie continua pentru experimentarea in contextul unui cadru sigur si durabil de finantare la nivel local, national si al UE. Aceasta implica dedicarea pentru finantare si asigurarea pe termen mediu si lung, programele trebuie dezvoltate in continuare si trebuie sa acorde prioritate mobilitatii transnationale pentru activistii comunitari si pentru grupurile locale impreuna cu profesionistii dezvoltarii comunitare.

DEVCOM, dezvoltare economica locala si economie sociala

Fiecare plan national de actiune, inclusiv planurile pentru combaterea saraciei, a excluziunii sociale, trebuie sa includa o sectiune care sa abordeze rolul economiei sociale si dezvoltarea economica a comunitatii locale. UE trebuie sa incerce sa disemineze esperienta si practica existenta atat in cadrul UE cat si in afara acesteia. Comunicarea experientei sale in domeniul economiei sociale trebuie stimulata si sprijinita in cadrul UE cu un accent specific pe tarile integrate si pe cele care doresc sa se integreze in viitorul apropiat.

Comunitatile locale trebuie recunoscute ca parteneri activi si legitimi in elaborarea planurilor de dezvoltare economica locala.

DEVCOM, minoritati, migratii, rasism si discriminare

UE trebuie sa asigure miscarea libera a tuturor cetatenilor UE, insotita de protectia sociala, sa promoveze coeziunea si solidaritatea pentru comunitatea gazda, migranti si comunitatile de origine si sa combata rasismul si discriminarea cu toate formele sale.

In sprijinul acestor scopuri UE si statele membre trebuie sa creeze si sa sprijine structuri si agentii care urmaresc scopuri de egalitate rasiala si de intelegere si constientizare interculturala.

UE si statele membre trebuie sa recunoasca prin dezvoltarea de politici si finantare ca DEVCOM joaca un rol cheie in implicarea oamenilor in cadrul unor comunitati din ce in ce mai diverse, prin metode de incluziune sociala.

Acest lucru poate fi facut prin construirea de legaturi intre comunitatile majoritare si minoritare, inclusiv in situatiile de conflict.
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 427
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site