Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica

Bugetul public

finante



+ Font mai mare | - Font mai mic



Bugetul public

Examen - lucrare scrisa - grila sau comentariu. (tabel cu o mimare de buget )

Aspect teoretice:

Buget:

Program financiar elaborat pentru un scop bine definit si o perioada bine deteminata



Caracteristici:

o       Document legislativ - document prin care sunt programate si autorizate veniturile si cheltuielile unei entitati juridice

o       Document contabil de previziune - ansamblul conturiloe care descriu pentru un an calendaristic toate resursele si toate sarcinile permanente ale unei entitati juridice

o       Document contabil administrativ - ansamblul conturilor care descriu pentru un an calendaristic totalitatea creditelor(bugetare) prezentate fie pe structuri transversal , fie pe destinatii vertical

Diferenta credit bancar-bugetar : - creditul bugetar nu are dobanda, nu este rambursabil, sunt stabilite de fiecare autoritate in parte.

Institutii publice - conduse de ordonatorul de credite - principal - ministru, secundar - inspectorul general si tertiar - directori

Bugetul public:

Documentul prin care sunt prevazute si aprobate in fiecare an veniturile si cheltuielile sau dupa caz numai cheltuielile in functie de sistemul de finanatare a institutiilor publice.(cf art 2 legea nr 500/2002 privin finantele publice)

Parti componente - art 1 legea 500/2002 priv finanatele publice.

Bugetul de stat

Bugetul asigurarilor sociale de stat

Bugetele fondurilor speciale

Bugetul trezoreriei statului

Bugetele institutiilor publice autonome

Bugetele institutiilor publice finanatate integral sau partial din bugetul de stat bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetele fondurilor speciale

Bugetele institutiilor publice finanatate integral din veniturile probprii

Bugetul fondurilor provenite din credite externe contactate sau garantate de stat a caror rambursare, dobanzi si alte costuri se asigura din fonduri publice

Bugetul fondurilor externe nerambursabile

Principii bugetare

Principiul universalitatii: - Veniturile si cheltuielile se includ in buget, in totalitate si in sume brute.

Principiul publicitatii: - sistemul bugetar este deschis, transparent si se realizeaza prin mai multe variante

o       Prin dezbatere publica a proiectelor de buget du prilejul aprobarii acestora

o       Prin dezbaterea publica a conturilor anuale de executie a bugetelor cu prilejul aprobarii acestora.

o       Prin publicarea In monitorul Oficial al Romaniei, partea 1 , a actelor normative de aprobare a bugetelor si a conturilor anuale de executie a acestora

o       Prin mijloace mass media pentru difuzarea informatiilor asupra continutului bugetului excetand informatiile si documentele nepublicare aprobate prin lege.

Principiul unitatii

o       Veniturile si cheltuielile bugetare se inscriu intr-un singur document pentru a se asigura utilizarea eficienta si monitorizarea fondurilor publice.

Principiul anualitatii

o       Veniturile si chelutielile bugetare sunt aprobate prin lege pentru o perioada de un an financiar, perioada care corespunde cu cea a exercitiului financiar.

Toate operatiuni de incasari si plati efectuare in cadrul unui buget in cursul unui an bugetar apartin exercitiului finanaciar de executie a bugetului respectiv.

Principiul specilizarii bugetare

o       Toate veniturile si cheltuielile bugetare se insciu si se aproda in buget pe surse de provenienta si respectiv pe categorii de chesltuieli grupate dupa natura economica si destinatia acestora in concordanta cu clasificatia bugetara.

Principiul unitatii monetare

o       Toate operatiunile bugetare se exprima numai in moneda nationala.

Principiul realitatii bugetare

o       Proiectarea bugetului trebuie sa fie elaborata plecand de la realitatea economico - sociala in vederea preintampinarii dificultatilor finanaciare care pot aparea pe parcursul executiei bugetare.

Principiul echilibrului bugetar

o       Acoperirea cheltuielilor statului trebuie sa fie realizata doar pe baza veniturilor ordinare ale acestuia. Potrivit conceptiei clasice asupra finanatelor publice, asigurarea echilibrului financiar era socotit "cheia de bolta a intregii politici financiare a autoritatilor publice".

Seminar - referat - care sa contina un buget - 20% din nota finala

Prezenta 10% + oficiu 10%

Structura bugetului

Conform prevederilor art 2 din legea nr 500/2002

o       Veniturile bugetare sunt "resursele banesti care se cuvin bugetului public - pe structura prezentata a acestuia - in baza unor prevederi legale formate din impozite taxe contibutii si alte varsaminte

o       Cheltuieli bugetare sunt " sumele aprobate in bugetul public pe structura prezentata a acestuia in limitele si potrivit destinatiilor stabilite prin bugetele respective.

o       Structura veniturilor bugetului se stabileste in functie de fiecare buget component a bugetului public.

o       Veniturile si cheltuielile sistemului bugetar cumulate la nivel national alcatuiesc veniturile bugetare totale respective cheltuieslile bugetare totale care dupa consolidare prin eliminarea transferulurilor intre diferitele bugete compononetele ale bugetului public evidentiaza dimensiunile efortului financiar public pe anul in curs respective starea de echilibru sau de dezechilibru deficit, dupa caz.

o       Cea mai mare parte a veniturilor bugetare sunt prelevari obligatorii de aceea se impune definirea impozitului

o       Conform definitiei clasice impozitul este o contributie obligatory neconditionata si fara contraprestatie la suportarea sarcinii publice

Caracteristici ale impozitului

Impozitul nu este un scop in sine ci urmareste asigurarea satisfacetii sarcinii publice adica participarea tuturor cetatenilor la cheltuielile publice

Prin impozite se realizeaza si o redistribuire a veniturilor cetatenilor intre diferitele clase sociale.

Scopul initial al impozitului il reprezinta procurarea de resurse pentru autoritatea publica dar de regula acestuia I se asociaza si un altul aflat dincolo de sfera financiara: faptul ca este folosit de stat in vederea asigurarii interventiei in viata social-economica.

Ca regula generala impozitul reprezinta o contributie obligatori neconditionata adica contribuabilu nu poate pretinde prestarea unui serviciu de catre autoritatea publica

Impozitul nu are o destinatie speciala

Asociat impozitelor exista si categoria taxelor. Aceste sunt instituite prin prevederi legale si au un character obligatoriu dar au obiective bine precizate colectandu-se in anumite scopuri precise.

In cadrul acestei categorii exista si taxe care sunt obligatorii numai daca populatia solicita un serviciu si presupun o contraprestatie adica sunt conditionate.

Elemente definitorii commune tuturor tipurilor de impozite sau taxe:

Subiectul impozabil : - subiectul impozabil numit adesea platitor sau contribuabil este persoana fizica sau juridical obligata la plata unui impozit catre stat.

Suportatorul impozitul : - suportatorul impozitului este persoana care plateste efectiv impozitul din veniturile sale.

o       Ca regula absoluta la impozitele indirecte - tva accize - suportatorul difera de platitor si acesta din urma transmite presiunea fiscala iar fenomenul este cunoscut sub denumirea de repercursiunea impozitelor. La impozitele directe de regula platitorul si suportatorul sunt aceeasi persoana ex impozitul pe avere.

Obiectul impozabil : - obiectul impozabil reprezeinta materia supusa impozitarii care poate fi formata din veniturile, averea, suma vanzarilor.

Sursa impozitului : - sursa impozitului este reprezentata de venit dar si de avere sau de venitul procurat de avere

Unitatea de impunere: - este in fapt unitatea de masura a materiei impozabile exprimate fie in unitati valorice fie in unitati naturale .

Cota de impunere: - reprezinta impozitul ce revine pe unitatea de masura a materiei impozabile.

Termenul de plata - este reprezentat de perioada la care este raportata datorarea impozitului - lunar la salarii trimestrial la venituri din chirii

Asieta reprezinta un grup de operatiuni prin intermediul carora se defineste in fiecare caz in parte forma concreta a impozitului si modul in care acesta se aseaza.

Asezarea unui impozit presupune

o       Constatarea si evaluarea materiei impozabile

o       Stabilirea cuantumului impozitului datorat de catre contribuabili

o       Perceperea incasarea impozitului

Clasificarea impozitelor

Dupa impactul asupra suportatorului

o       Impozite directe - se stabilesc in sarcina platitorului fie in functie de venitul pe care il obtine fie in functie de averea sa. Ca regula generala la impozitele directe platitorul si suportatorul impozitului sunt una si aceeasi persoana.

o       Impozitele indirecte - nu se stabilesc in mod direct pe platitor ci asupra vanzarii de buniri sau prestarilor de servicii si lucrari. Acestea vizeaza cheltuirea veniturilor motiv pentru care mai sunt denumite impozite pe cheltuieli. La impozitele indirecte suportatorul este cu totul alta persoana decat platitorul in cele din urma suportatorul fiind consumatorul final.

In functie de neutralitatea fata de contribuabil

o       Impozite reale - se stabilesc in functie de marimea materiei impozabile - imobile, pamant - facand abstractie de situatia personala a platitorului.

o       Impozite personale - sunt cele care au in vedere situatia contribuabilului si sunt reprezentate in special de impozitele pe venit - impozite subiective.

Dupa obiectul impozabil

o       Impozite pe venit

o       Impozite pe avere

o       Impozite pe cheltuieli

Dupa scopul introducerii impozaitului

o       Impozitele cu caracter fiscal - urmaresc sa produca venituri pentru buget vizandu-se randamentul lor

o       Impozite cu caracter de ordine - adica au scopul de a asigura ordine intr-un anumit sector. - taxa pe divort.

Dupa frecventa perceperii:

o       Impozite permanente - marea majoritate

o       Impozite incidentale - asssupra imbogatitilor de razboi

Dupa locul in care impozitul se face venit

o       Impozite federale

o       Impozite ale statelor

o       Impozite ale colectivitatii locale

Clasificarea veniturilor

Dupa regularizarea perceptiei veniturile se impart in venituri curente si venituri extraordinare

o       Venituri curente sau ordinare sunt cele la care statul apeleaza in mod repetitiv dupa criterii stabilite prin lege spre exemplu veniturile fiscale contributiile la asigurarile sociale etc

o       Veniturile extrordinare sunt acele resurse la care statul apeleaza numai in anumite momente de regula in cele de dificultate spre exemplu imprumuturile de stat.

Dupa continutul economic al veniturilor

o       Prelevari cu caracter obligatoriu adica veniturile fiscale ale statului

o       Resurse de trezorerie adica bonuri de tezaur pe termen scurt

o       Imprumuturile reprezentate de obligatiunile de stat cu termen de peste 1 an

o       Emisiune monetara fara acoperire

Dupa provenienta veniturilor

o       Resurse interne

o       Resurse externe reprezentate de imprumuturile angajate in alte tari si eventual de ajutoare din strainatate.

Dupa natura veniturilor

o       Veniturile curente - obtinute din impozite taxe

o       Venituri din capital care sunt realizate din valorificarea unor proprietati ale statului

Dupa locul in care se constituie ca venit

o       Resurse care se constituie la bugetul de administratiei contrale de stat

o       Resurse constituite la nivelul bugetelor locale

Pentru bugetul de stat structura veniturilor bugetare pe anul 2007 a fost stabilita prin Legea nr 487 pe 27 dec 2006 priv bugetul de stat pe anul 2007 pub in monitorul oficial. Cf prevederilor acestei legi veniturile bugetare au fost str pe capitole si sub capitoleastfel

Venituri - total din care]

Castiguri curente din care:

Venituri fiscale din care

o       Impozitul pe profit si castiguri din capital de la persoane juridice din care

Impozitul pe salarii si venit

o       Impozitul pe venit , profit si castigur de la persoane fizice din care

Impozit pe venit si salarii

Cote defalcate din impozitul pe venit

o       Impozite si taxe pe bunuri si servicii din care

Taxa pe valoarea adaugata

Sume defalate pe taxa pe valoarea adaugata

Accize

o       Impozit pe comertul exterior si tranzactiile

o       Alte impozite si taxe fiscale

Contributii de asigurari

Venituri nefiscale

II - Venituri de capital

III - Incasari din rambursarea imprumuturilor acordate

Cheltuielile bugetare inscrise in bugetul public reprezinta limite maxime care nu pot fi depasite modificarea acaestora putand fi efectuata numai in conditile legii

Structural cheltuielile bugetare aprobate prin Legea nr 486/27 dec 2006 privind bugetul de stat pe anul 2007 se prezinta astfel:

Cheltuieli total din care

I.            Cheltuieli curente din acestea:

a.       Cheltuieli din personal

b.      Bunuri si servicii

c.       Dobanzi

d.      Subvenctii

e.       Fonduri de rezerva

f.        Transferuri intre unitatile administratiei publice

g.       Alte transferuri

h.       Asistenta sociala

i.         Alte cheltuieli

II.         Cheltuieli de capital

III.       Imprumuturi

IV.      Rambursari de credite din acestea

a.       Rambursari de credite externe

b.      Rambursari de credite interne

In bugetul de stat fiecare capitol si subcapitol de cheltuieli se detaliza intr-o anexa separata la randul sau pe articole si alienate.

Clasificatia bugetara:

Gruparea veniturilor si cheltuielilor intr-o anumita ordine si pe baza unor criterii bine determinate poarta denumirea de clasificatie bugetara

O alta definitie a clasificatiei bugetara este aceea de intrument de lucru utilizat in toate fazele procesului bugetar - elaborarea bugetului, executia si raportarea excutiei acestuia prin care veniturile si cheltuielile sunt defalcate pe componente in functie de unele criterii stabilite de Ministerul Finantelor.

Clasificatia bugetara rezida in gruparea unitara si obligatorie a diviunii si subdiviziunii a veniturilor si cheltuielilor bugetare

Fiecare suma incasata pentru buget sau platita din credite bugetare trebuie incadrata obligatoriu printr-o subdiviziune a clasificatiei bugetare corespunzatoare venitului realizat sau cheltuielii efectuate.

Clasificatia bugetara este elaborata de ministerul Finantelor si cuprinde ca subdiviziuni:

o       Parti, titluri, capitole, subcapitole, paragrafe si articole( daca este necesar si alineate)

o       Clasificarea bugetara se publica in Monitorul Oficial, partea 1 si are caracter obligatoriu pentru toate institutiile publice.

Clasificatia bugetara asigura realizarea urmatoarelor cerinte:

o       Permite cunoasterea continutului bugetului de stat si a bugetelor locale fiind publicata in Monitorul Oficial

o       Face posibila adoptarea masurilor corespunzatore pentru incasarea la timp a veniturilor

o       Constituie un instrument de previzionare si control al realizarii veniturilor si efectuarii echltuielilor bugetare

o       Reprezinta un instrument ce sta la baza contabilitatii bugetare asigurand coerenta dintre limbajul utilizat in planificarea bugetara si limbajul utilizat in executia bugetara.

Creditele bugetare

Legea 500/2002 defineste norma de credit bugetar ca fiind "suma aprobata prin buget, reprezentand limita maxima pana la care se put ordonanta si efectua plati in cursul anului bugetar pentru angajamentele contractate in cursul exercitiului bugetar si sau din execitii anterioare pentru actiuni multianuale respectiv se pot angaja ordonanta si efectua plati din buget pentru celelalate actiuni."

In general creditrele bugetare au urmatoarele destinatii:

o       Societatile comerciale si regiile autonome carora li se repartizeaza fonduri bugetare sub forma de subvenctii alocatii sau alte forme de sprijin financiar. Scopurile utilizarii acestor fonduri bufetare sunt precise si limitate si au urmatoarele directii principale

Dezvoltarea si retehnologizarea unitatilor economice

Combaterea poluarii

Asigurarea protectiei sociale a populatiei

o       Fondurile se acorda numai in completarea resurselor proprii ale unitatilor economice sau respective pentru cazurile de lipsa temporara a fondurilor destinate scopurilor de mai sus.

o       Institutiile publice carora li se repartizeaza fonduri bugetare sub forma de credite nerambursabile in vederea acoperirii nevoilor permanente ale acestora cu repectarea prevederilor legale privin cheltuielile publice. Unele institurii publice realizaeaza intr-un regim institutional venitu proprii permitand in acest fel o relaxare financiara in sensul ca finantarea de la buget se face doar pana la nivelul necesarului si numai in completarea fondurilor realizate in regim extrabugetar.

Executia bugetului public

In legea 500/2002 executia bugetara este definita ca fiind "activitatea de incasare a veniturilor bugetare si de afectuare a platii cheltuielilor aprobate prin buget "

Incasarea veniturilor si efectuarea de plati de la buget se realizeaza prin organe specializate ale ministerului Finantelor

Avand in vedere rigorile executiei cheltuielilor aprobate prin buget, exista reguli precise pentru fiecare din etapele pe care le parcurge o cheltuiala publica si anume:

o       Angajarea reprezinta actul care generaza obligatia unei institutii publice de a plati o suma de bani unui tert contract , decizie ministeriala, hotarare judecatoreasca etc.

o       Lichidarea reprezinta operatia prin care se constata serviciul facut in favoarea institutiei publice determinandu-se si suma de plata precum si operatiunea bazata pe acte justificative in vederea efectuarii reale a livrarilor de marfuri si a serviciilor pentru institutiile publice

o       Ordonantarea consta in emiterea unei dispozitii de plata a unei sume de bani de la buget in favoarea unei terte persoane

o       Plata reprezinta operatia de achitare propriu zisa a sumei de bani datorata de institutia publica

Bugetul public consolidate

Cf prevederilor art 2(7) din legea nr 500/2002 privind finantele publice reprezinta " ansamblul bugetelor, component ale sistemului bugetar aggregate si consolidate pentru a forma un intreg"

Elaborarea bugetului

In Romania proiectul de buget este elaborate de catre puterea executive

In cadrul guvernului responsbilitatea pentru elaborarea proiectului de buget o are ministrul finanatelor publice

Elaborarea proiectului de bugfet se realizeaza concomitant pentru toate verigile organizatorice ale statului

O importanta deosebita in elaborarea proiectului de buget o are fundamentarea acestuia realizata

o       Pe baza obiectivelor programului de guvernare al partidului sau coalitiei de partide care detine majoritatea parlamentara

o       Pe baza analizelor effectuate de ministerul si finanatelor in special cele privind

Evolutia economiei

Modul de realizare a veniturilor si cheltuielilor bugetare in perioada trecuta

Factorii care au determinat sau care pot genera schimbari in marimea veniturilor si a cheltuielilor

Cf prevederilor legii nr 500/2002 privind finantele publice , ministrul finantelor publice are obligatia de a transmite ordonatorilor principali de credite pana la data de 1 iunie a fiecarui an o scrisoare cadru in care sunt specificate informatii prinvind contextual mactroeconomic pe baza caruia urmeaza sa fie intocmite proiectele de buget metodologiile de elaborare a acestora precum si limitele de cheltuieli aprobate de Guvern.

Cf acelorasi prevederi legale ordonatorii principali de credite au obligatia ca pana la data de 15 iulie a fiecarui an sa depuna la ministerul Finantelor propunerile pentru proiectul de buget si anexele la acesta pentru anul bugetar urmator cu incadrearea in limitele de cheltuieli si estimarile pentru urmatorii 3 ani si care trebuie sa fie insotite de documentari si fundamentari detaliate.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1072
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved