Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...Statistica

Contradictia dintre obiectivele specifice politicii monetare si de credit

finante

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Fondurile structurale
STABILIREA BUGETELOR DE INVESTITII (ALOCAREA CAPITALULUI)
Continutul economic si trasaturile impozitului
Piata financiara internationala - spatiu global de integrare
Raiffeisen, BRD, Transilvania, Banc Post, BCR
Programul PHARE
Evolutia vitezei de rotatie a banilor in Romaniei in perioada 1996 - 2002
Lucrari practice la disciplina - Plasamente pe piata de capital
Sistemul bancar romanesc in conditiile aderarii la UE
LUCRARE DISERTATIE - IAS 12 - IMPOZITUL PE PROFIT

Contradictia dintre obiectivele specifice politicii monetare si de credit

Obiectivele fixate de autoritatea monetara (cresterea nivelului masei monetare, nivelul ratei dobanzii, nivelul cursului de schimb si alocarea resurselor financiare) nu sunt independente unele fata de altele, au efecte contradictorii si necesita arbitraje delicate.
Banca Centrala (BC) obisnuieste sa anunte ordinea acestor obiective pentru a rezolva reduce, ameliora sau elimina contradictiile dintre acestea.

Contradictia clasica se manifesta intre masa monetara si nivelul ratei dobanzii, in principal din cauza necunoasterii efectelor variatiei ratei dobanzii.

Efectele nu sunt aceleasi pe termen scurt, mediu si lung, fapt care conduce autoritatea monetara la o serie de actiuni, masuri si evaluari pentru a rezolva contradictia.

Pe termen scurt fluctuatia ratei dobanzii influenteaza nivelul masei monetare si determina arbitraje intre titlurile financiare si moneda lichida. O crestere a nivelului ratei dobinzii conduce la o crestere a nivelului masei monetare datorita afectarii cererii speculative de moneda. O scadere a nivelului ratei dobanzii antreneaza o diminuare a volumului masei monetare.

Cand se produce o stabilizare a nivelului ratei dobanzii anticipatiile, care sunt baza cererii speculative de moneda, se stabilizeaza si ele, iar efectul ratei dobanzii dispare sau devine nesemnificativ.Pe termen mediu si lung, cresterea nivelului ratei dobanzii conduce la o diminuare a nivelului masei monetare, afectata fiind cererea tranzactionala de moneda.

O reducere a ratei dobanzii determina o crestere a masei monetare pe termen mediu si lung.

Aceste efecte tind sa se permanentizeze si in consecinta influenteaza activitatea desfasurata in economia reala in sensul restrangerii sau relansarii acesteia.

Echilibrul dintre masa monetara, oferta de moneda a BC si cererea de moneda depinde de modul in care autoritatatile monetare rezolva conflictul dintre obiectivele fixate, intermediare si finale. Autoritatile monetare trebuie sa cunoasca patternurile de manifestare ale fiecarei actiuni cu continut monetar, precum si reprezentarile specifice fiecarui obiectiv fixat in parte.loading...Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 874
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site