Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Statistica


LITUANIA

Statistica



+ Font mai mare | - Font mai mic



LITUANIA

Profilul tarii

Populatia-3,7milioane locuitori



Capitala -Vilnius

Strategia nationala impotriva drogurilor

Politica impotriva drogurilor este coordonata de Programul national privind precursorii si controlul drogurilor dintre anii 1999-2003. prioritatile programului se refera la prevenirea consumului de droguri in institutii de invatamant si printre comunitatile tinere. Proiectul strategiei nationale impotriva drogurilor 2004-2008 si Proiectul Programului national 2004-2008 sunt pregatite pentru adoptare.

Tendinte

Raportul national din 2001 indica faptul ca opiaceele raman cele mai consumate droguri in Lituania. Una din marile probleme din ultimii ani se la cresterea numarului de infractiuni relative la consumul si traficul ilegal de droguri, mai ales printre minori. Numarul persoanelor consumatoare de droguri este in crestere mai ales printre tineri iar noi substante psihotrope care nu au fost depistate inca in traficul ilicit de droguri castiga popularitate.

Consumul de droguri printre tanara populatie

Cannabisul este cel mai frecvent experimentat de tineri in varsta de 15-16 ani, 11,9% dintre acestia consumand acest drog cel putin o data in viata. 4,4% dintre acestia au incercat cel putin o data ecstasy si numai 4,1% heroina. Un studiu facut de catre ESPAD printre studentii din Vilnius in anul 2001 arata clar ca se consuma mai mult decat in 1999. astfel, 32% au consumat cel putin o data marijuana, 11,5% amfetamine si 10,6% heroina.

Prevenire

In scolile din Lituania, prevenirea primara este inclusa in programe de sanatate, care in acest moment sunt implementate in toate institutiile primare de invatamant.

Tratamentul Consumului de droguri

Conform informatiilor primite de al institutiile medicale, majoritatea pacientilor dependenti inregistrati (77,5%) consuma opiacee. Acestea sunt pregatite acasa si adesea injectate. Dintre pacientii inregistrati, 12,4% consuma alte droguri, 2,9% tranchilizante si sedative, 2,4% droguri sintetice, 0,7% cannabis si 3,8% inhalanti. Doar putin dintre acestia consuma cocaina 0,1% sau halucinogene 0,2%. 90% dintre pacienti fiind inregistrati in institusiile de dezintoxicare.

Modalitati de tratament

Ajutorul ambulant dat persoanelor dependente este oferit de institutiile de sanatate si prim-ajutor, centrele de sanatate mintala sau birourile psihiatrice din cadrul spitalelor. Tratamentul dat la domiciliu in cazul dependentilor de droguri din Lituania este oferit de centrele de prim ajutor sau centrele de sanatate mintala. Cinci centre specializate din orase diferite inclusiv Vilnius ofera tratament persoanelor internate. In ceea ce priveste reabilitarea, doar trei centre au fost identificate. Cu toate acestea numarul institutiilor non-guvernamentale care ofera asistenta medicala persoanelor dependente au crescut in ultimii ani.

Consecinte ale consumului

In Lituania infestarea cu virusul HIV a crescut cu mai mult de 1% intre consumatorii de droguri dar a ramas sub 5% pana in anul 2001. In anul 2001, 77,8% din persoanele infestate cu HIV consumau droguri intravenoase (72,3 in 2000). Dintre persoanele infestate cu HBV in anul 2001, 42,4%au fost cauzate de injectiile cu droguri, aceasta modalitate intalnindu-se si la 59% din infectiile cu HCV.

Modalitati de reducere a efectelor negative ale drogurilor

Programele de terapie prin doze de metadona sunt limitate in Lituania si sunt posibile doar in Vilnius si 4 alte orase. Din 2001, un program mobil de oferire a acelor si seringilor sterile in locurile de consum a drogurilor opereaza in Vilnius. Se estimeaza ca programul acopera aproximativ 70% din consumatorii de droguri din Vilnius.

Date cu privire la situatia drogurilor

Tendinte si raspunsuri relative la consumul de droguri.

Drogurile si tinerii

De curand, in Lituania, ca si in alte state din centrul si estul Europei au avut loc schimbari economice si sociale care au influentat viata oamenilor. Tinerii sunt cei mai expusi datorita factorilor economici sau sociali. Libera comercializare a alcoolului, tutunului si a drogurilor, lipsa de informare cu privire la consecintele nefaste au dus la consumul de alcool si produse din tutun precum si de substante narcotice si psihotrope interzise de la o varsta frageda sau la implicarea in activitati relative la aceste substante. Consumul de substante narcotice si psihotrope printre tineri a devenit un nou fenomen social in cadrul spectacolelor sau discotecilor. Drogurile sunt vandute in discoteci, in apropierea scolilor sau direct pe strada. In timpul spectacolelor bauturi cu alcool si produse din tutun sunt vandute. Tinerii au inceput sa se orienteze catre filosofia occidentala cu privire la consumul de droguri: hasis, marijuana, amfetamine, droguri sintetice, ecstasy, LSD.

De asemenea, tinerii prizeaza cocaina sau fumeaza heroina, in scurt timp ajungand la injectabile.

Datele obtinute din observatia si investigarea epidemiologica demonstraza faptul ca abuzul unor substate care creeaza dependenta printre tineri tinde sa devina un amenintator fenomen social : problemele legate de alcool si droguri sunt in crestere.

Cu toate ca, alcoolul si tutunul sunt substante segale, folosite secole de-a randul, consumul abuziv al acestora a devenit un rau social datorita problemelor de sanatate, mortii timpurii, pierderilor economice pe care le cauzeaza. In momentul de fata, consumul ilegal de substante psihotropice si droguri este in crestere si raul pe care-l pot cauza este imprevizibil. Este amenintator faptul ca tinerii care se drogeaza sunt implicati in afaceri ilegale cu droguri.

Industria tutunului si alcoolului este in cautare de clienti si ii atrag pe tineri prin reclame atractive. Piata ilegala de droguri este in cautarea unor modalitati de penetrare a subconstientului tinerilor.

Numarul chestionatilor : 655 de copii din clasele 9-11. Studiul demonstreaza ca in grupurile de elevi cu varste intre 15-16 si 16-18 ani sunt larg raspandite anumite obiceiuri daunatoare : 35,1% sunt fumatori zilnici, 96% au consumat alcool cel putin o data, 65,9% s-au imbatat cel putin o data, 38,7% consuma alcool intr-un mod periculos pentru varsta pe care o au. Exista si o problema a consumului de droguri. Studiul arata ca 27,1% au fumat marihuana si hasis, 19,7% sau fiecare al cincilea copil a consumat droguri, 10,9% sedative si 5,3% inhalanti. Studiul a fost efectuat asupra elevilor din orasul KLAIPEDA, acestia situandu-se mai bine decat copii de aceiasi varsta din Vilnius care intrec media europeana din 1995. Alcoolul este consumat mai mult decat celelalte droguri. Intoxicantii legali reprezinta o problema mai mare decat drogurile ilegale, orice reglementare mai permisiva sau lacunara permitand inrautatirea situatiei.

Viziunea tinerilor asupra drogurilor si consumului acestora

In 1998, la cererea Departamentului Educational al Municipalitatii din Vilnius a fost efectuat sondajul : elevii si drogurile. Obiectivele erau de a investiga particularitatile intoxicarii cu substante stupefiante, pareri asupra acestei intoxicari sau aplicarea masurilor de prevenire in scoli.

La intrebarea "De ce folosesc tinerii droguri?" s-a raspuns astfel :

Din curiozitate (46,8% baieti, 51,9% fete)

Pentru a simti placerea (44,1% din baieti, 29% din fete)

Dorinta de relaxare (35,1% din baieti, 26,3% din fete)

Anturajul (32,8% din baieti, 36,4% fete)

Pentru a se simti diferit, interesanti (25% baieti, 39,4% fete)

Pentru ca este la moda (11,6% baieti, 14,8% din fete)

Profilul drogurilor

Profilul drogurilor s-a schimbat. Cei mai multi toxicomani folosesc heroina preparata individual sau extracte din opiu uscat ("hinka" in argou), preparate inntr-o maniera simpla folosind solventi iar solutia crema este injectata o data sau de doua ori pe zi. 94% din consumatori folosesc opiacee intravenoase. Dupa informatiile detinute se mai foloseste si o combinatie de extract de opiacee cu tranchilizante, medicamente continand efedrina ca "Solutan", efedrina pudra "Kristal" mai sunt folosite ( de pana la 10 ori pe zi). In 1996 amphetaminele au foist introduse pe piata neagra si sunt consumate de tineri cu varste intre 15-19 ani, capsule sau intravenos. "Aurolacul" este preponderent folosit de copii de pana la 14 ani.

Heroina pura si cocaina sunt noile droguri aparute in ultimii ani in tara si folosite de catre tineri.

Infractiuni in legatura cu drogurile

Potrivit Ministerului de Interne situatia privind drogurile s-a inrautatit in ultimii 4 ani in mod ingrijorator. In 1997 numarul de infractiuni (630) a crescut de 8 ori fata de anul 1990 (76). In 1998 numarul de infractiuni era cam acelasi (629).

Crima organizata a devenit internationala. Fiecare prima infractiune a fost comisa de un grup si fiecare a doua infractiune de un recidivist. 381 de infractiuni au fost comise de someri sau cei care nu se aflau intr-un sistem de invatamant, 18 infractiuni de catre adolescenti, crescand astfel cu 80%. Traficul ilicit de droguri, producerea, posesia, cumpararea, transportul sau vanzarea de droguri predomina printre aceste infractiuni, dupa cum urmeaza : in Vilnius - 30%, in Klaipeda - 13%. In aceste orase exista o piata a drogurilor, 435 de persoane au fost cercetate.

Potrivit Ministerului de Interne si Politiei Municipale, multe cazuri de consum de droguri au fost incepute. Din ordinul ministrului de interne s-a efectuat operatiunea "Aguona" pentru cautarea de campuri si culturi de opiu si canabis fiind examinate ferme abandonate, maidane, suprafetele caselor de vara etc.

In 1998, 3500,2 m2 de cultura de opiu (in 1999-33.69 km2) si 511,5 m2 de cultura de canabis au fost distruse. In 1999, au fost distruse 1842 m2 culturi de canabis adica de 3,6 ori mai mult ca in 1998.

In 1998, 2836 de persoane au fost cercetate pentru cultivarea de plante interzise, iar in 1999 numarul acestora a crescut cu 49% - 4224 de persoane.

148 de persoane dintre care 15 adolescenti cu comis contraventii cu privire la substantele toxice sau droguri (in 1999 - 219 din care 27 adolescenti). In 1998, 3037 de persoane au fost cercetate cu privire la comiterea unor infractiuni administrative cu privire la droguri (1999- 4503 persoane). Au fost depistati 425 de consumatori dintre care 30 copii. Urmarirea penala a fost inceputa la 94, dintre acestia 4 fiind adolescenti. Sanctiuni penale au fost aplicate la 126 de persoane dintre care 6 copii.

In perioada 1997-1998 urmatoarele cantitati de droguri au fost retrase din circuit:

Pretul de strada al drogurilor

Opium brut - de la 2 la 20 litas (cam 5$)

Extract de opiu - 2,5$ per ml.

Marihuana - 6$ un gram

Hasis - 15$ pe gram

Amfetamine - 7,5$ pe pastila

Ecstasy - 10-15$ per pastila

Heroina - 10-15$ pe doza

Cocaina - 100$ per gram

LSD - 12,5-15$ per doza

Pretul variaza in functie de cantitate si de vanzator. Daca inainte vanzatorul era specializat numai pe un anumit tip de droguri acum sunt traficate mai multe tipuri. Dealeri, opereaza atat in discoteci cat si in baruri, locuri de distractie.

90% dintre consumatori nu lucreaza si nu au nici un mijloc de venit. Pretul drogurilor arata cresterea permanenta a cererii toxicomanilor de a face rost de bani pentru a-si cumpara doza. Acestia isi castiga exitenta din activitati ilicite sau criminale. Femeile toxicomane isi castiga banii necesari dozei prin prostitutie.

Transportul ilicit de droguri

Deoarece Lituania este situata in centrul Europie, tara a devenit o ruta de transit dinspre Est spre Vest pentru traficantii de droguri datorita si infrastructurii stradale, rutelor maritime sau aeriene. Mai mult de 14000 de companii de transport si turism sunt inregistrate in Lituania.

Din Est sunt introduse in Lituania opium, heroina, marihuana, hasis, clorhidrat de efedrina. Cel mai cunoscut mod de transportare este prin intermediul trenului din Rusia in regiunea Valimingrad. Pana aici, drogurile vin din Kayakstan, Kirghistan, Azerbaidjan, Tadjikistan, Afganistan, Pakistan si Turcia. O alta ruta ar fi din Ucraina prin Bielorusia, Lituania, Letonia, Estonia catre Sankt Petersburg. Laboratoarele clandestine din Ucraina constituie un adevarat pericol deoarece drogurile deja preparate ar putea tranzita Lituania catre tarile scandinave.

Dinspre Vest droguri cum ar fi cocaina, marihuana, amfetaminele, LSD, efedrina, ecstasy sunt introduse in Lituania. In Lituania multa se ocupa cu vanzarea de automobile "second-hand" aduse din Olanda sau Germania. Persoanele implicate in traficul de droguri folosesc aceste masini pentru a-si ascunde marfa uneori chiar si fara stiinta proprietarilor.

De asemenea, narcotice din Olanda, Polonia sau Germania sunt transportate prin intermediul incarcaturilor cargou pentru ca inspectia vamala a acestora este superficiala. Desi culturile de opiu si canabis au fost interzise in Lituania prin legea privind controlul narcoticelor si substantelor psihotrope (adoptata in 1998) in 1999 au fost depistate mai multe culturi decat in 1998.

Strategia si politica impotriva drogurilor

Demersuri legislative in 1998

Prevenirea unor obiceiuri daunatoare cum ar fi consumul de droguri a devenit o prioritate pentru Planul de Guvernare a Lituaniei (1997-2000) aprobat in 14 iulie 1997.

Planul privind Principalele Activitati pentru prevenirea si controlul drogurilor 1998-2000 a fost aprobat de guvern in ianuarie 1998 si a stat la baza Strategiei Nationale impotriva drogurilor.

In februarie 1998, Comisia Guvernamentala de control impotriva drogurilor a emis o declaratie cu privire la situatia si demersurile politicii antidrog catre noul ales presedinte, Presedintele Senatului, Primului Ministru si altor autoritati precum si catre mass-media. Aceasta declaratie a fost luata in considerare si au urmat demersurile pentru dezvoltarea politicii antidrog.

Comisia de sanatate a Parlamentului Lituaniei a dezbatut politica impotriva drogurilor in Martie 25, 1998 si s-a decis adoptarea Coordonatelor privind Reabilitarea, Tratamentul si Prevenirea consumului de droguri de catre Ministerul Sanatatii. Consiliul de Coordonare s-a format in 23 iunie 1998 prin decretul Ministrului Sanatatii.

Conform planului de reforma a sistemului de sanatate din Aprilie 1998, problemele legate de alcool, tutun si droguri au fost date in competenta Departamentului de Sanatate Publica din cadrul Ministerului Sanatatii.

In Mai 1998, A Treia Conferinta Europeana Regionala in conformitate cu planul de activitati PHARE a fost adoptat Proiectul de Control "Despre Precursori" in Vilnius. Reprezentanti din tarile Uniunii Europene au luat parte la aceasta conferinta.

In 24 iunie 1998, Asociatia dintre UniuneaEuropeana si Lituania a adoptat Decizia nr. 98 a Consiliului Asociatiei in termenii si conditiile participarii Lituaniei la programele comunitatii in probleme de sanatate si politica sociala dupa cum urmeaza : Articolul 1 : Lituania va participa la programele de Prevenire a SIDA ale Comunitatii Europene etc.

Programul Lituaniei de Sanatate din 1998-210 a fost promulgat de catre Parlamentul Lituanian pe 2 iulie 1998 continuand un capitol despre Activitatile pentru Reducerea Consumului de Droguri, problema foarte importanta pentru comunitatea europeana.

In 1998 introducerea programului PHARE in Proiectul Subregional "Prevenirea Primara a Consumului de Droguri din Comunitatea Locala din Kaipeda" a inceput dupa o perioada de pregatire. Proiectul a fost larg introdus in societate.

Conferinta Internationala "Despre Perspectivele Prevenirii consumului de drogurisi a tratamentului gratuit" a avut loc in 9-10 octombrie 1998 in Vilnius. Conferinta a fost organizata de organizatii guvernamentale cu ajutorul Ministrului Sanatatii. Conferinta a acceptat Rezolutia privind inrautatirea situatiei drogurilor in tara si criticand dezvoltarea programelor de reducerea consumului si gratuitatii tratamentului si altele.

In Noiembrie 1998, 6 membrii ai Comitetului de Sanatate au fost invitati intr-o vizitade studii la Stockholm pentru a lua contact cu modelul Suedez de politica impotriva drogurilor si a prevenirii consumului si deasemenea sa invete despre sistemul pentru toxicomani. Atentia acordata de catre politicieni problemei drogurilor a crescut.

Centrul National Lituanian pentru Sanatate in colaborarea cu Proiectul PHARE TA a luat initiativa organizarii in Lituania a activitatilor de celebrare a Saptamanii Europene de Prevenire a consumului de droguri (16-22 Noiembrie 1998).

Conferinta "Societate, Sanatate si Drogurile" a fost organizata de Asociatia Psihiatrilor specializati in Probleme de dependenta.

La 17 Decembrie 1998, Presedintele Consiliului National de sanatate a facut declaratii despre situatia populatiei si despre reforma din sistemul sanatatii. Prevenirea consumului de substante toxice printre tineri a fost declarata ca principala problema si ca prioritate a Ministerului Sanatatii si a Guvernului.

La 21 Decembrie 1998, Comitetul de Sanatate al Parlamentului Lituanian, a discutat partea de sanatate din intelegerea europeana de a devenie membra a Comunitatii Europene si a acceptat rezolutia speciala a guvernului privind drogurile : intarirea colaborarii interinstitutionale si confirmarea Strategiei Nationale pentru Prevenirea Consumului de Droguri.

Guvernul lituanian la 10 Mai 1999 a acceptat rezolutia Nr. 547 "Rezolutia Guvernului lituanian din 28 Februarie 1995", nr. 282 "Confirmarea Comisiei Guvernamentale asupra Controlului drogurilor" si a dispozitiilor lor au fost partial schimbate. Comisia isi are sediul la Ministerul Sanatatii.

La 6 Septembrie 1999 "Programul 1999-2003 de Prevenire a toxicomaniei si de control national al drogurilor" a fost aprobat de Guvernul Lituanian, prin Rezolutia nr. 970. Problemele de implementare ale programului sunt in conexiune cu situatia economica a Lituaniei de astazi.

Conventii Internationale si demersuri legislative

In 1994 Lituania devine parte a Conventiei asupra droguriloe a N.U. din 1961 si Conventia asupra substantelor psihotrope din 1971.

La 12 Martie 1998, Parlamentul Lituanian a adoptat legea de ratificare a Conventiei ONU din 1988 privind lupta impotriva traficului ilicit de droguri si substante psihotrope. Conventia de mai sus a intrat in vigoare la 6 Septembrie 1998.

Decretul nr. 239 al Ministerului Sanatatii din 28.04.1997, a aprobat lista de droguri si substante psihotrope ce completeaza lista conventiilor ONU.

Legea privind controlul drogurilor si a substantelor psihotrope Nr. VII-602 a fost adoptata de Parlament in 8 februarie 1998. aceasta lege prevede bazele pentru clasificarea drogurilor si a substantelor psihotrope, traficul ilicit folosit de institutiile de sanatate, pentru uzul veterinar si scopuri stiintifice in completarea prevederilor internationale. In Lituania aceasta lege interzice cresterea de culturi de opiacee sau canabis.

Pana acum traficul ilicit de droguri a fost reglementat de Ministerul Sanatatii si rezolutiile Guvernului bazate pe prevederile conventiilor straine.

Legea modificarii Codului Penal si Administrativ privind traficul ilicit de substante psihotrope a fost introdusa in februarie 1998.

Legea Supravegherii Narcoticelor Nr. VII-156 a fost adoptata de Prlament la 25 Martie 1997. legea reglementeaza ingrijirea medicala a pacientilor narcomani, la fel si alcoolici, toxicomani, tintind observarea bolilor si consecintelor sociale ale acestora, pentru a reduce efectele negative asupra pecientilor si populatiei. Aceasta lege a oferit baza prevenirii bolilor narcologice, depistarea vremelnica a bolilor, ingrijirea medicala a pacientilor, integrarea in societate.

Ingrijirea narcomanilor tinteste integrarea pacientilor narcomani in societate cat mai repede posibil prin intermediul organizatiilor de sanatate.

In martie 1997, Legea privind Spalarea de Bani a fost aprobata de Parlament. A intrat in vigoare la 1 ianuarie 1998.

Lituania a ratificat Conventia Consiliului Europei privind Spalarea de Bani, cautarea, masurile si confiscarea din 22 Decembrie 1994.

La 14 noiembrie 1996, Guvernul Lituanian impreuna cu celelalte tari baltice, Comisia Europeana si reprezentanti ONU au semnat Declaratia de la Riga impotriva spalarii de bani.

La 12 octombrie 1998, Ministerul Sanatatii a confirmat lista de precursori.

La 2 iunie 1999 Legea Controlului asupra Precursorilor Nr. VII-1207 a fost adoptata de Parlament. Aceasta lege reglementeaza activitatile, procedura si controlul precursorilor in Lituania si traficul extern. Aceasta lege tinteste asigurarea ca precursorii nu sunt folositi pentru fabricarea de droguri. Legea a fost proiectata avand la baza cererile Conventiei ONU din 1988. legea a intrat in vigoare la 1 octombrie 1999.

Parlamentul lituanian a adoptat la 1 iulie 1999 Legea pentru modificarea articolului 23210 din Codul Penal privind traficul ilicit de precursori din categoria I..

Controlul precursorilor se face de catre Ministerul Sanatatii.

Parlamentul lituanian a ratificat Conventia ONU privind protectia drepturilor copiilor care obliga la protectia copiilor impotriva drogurilor - articolul 33. legea privind protectia drepturilor copiilor Nr. 1-1234 a fost adoptata la 14.03.1996. Unul din articole proclama protectia copiilor impotriva drogurilor sau a substantelor otravitoare. Copilul trebuie protejat impotriva productiei, vanzarii si distributiei de droguri sau substante. Pentru implicarea copiilor in activitatile de mai sus se prevad pedepse penale.

La 2 octombrie 1998 a fost promulgat Decretul Nr. 544 din 25 septembrie 1998 al Ministerului Sanatatii prescriind reguli de implementare a Legii Supravegherii Narcologice : "Ordinul privind mijloacele medicale si sociale asupra unei active estimari a situatiei sociale si medicale a unei persoane", "Ordinul pentru institutiile de sanatate asupra prevederii informatiilor despre narcomani si persoane care consuma substante psihoactive, starea lor de sanatate, prognoze si asigurarile de sanatate", "Ordinul privind acordarea ajutorului medical narcologic institutiilor de sanatate primare, secundare si tertiare", "Criteriile pentru intinderea tratamentului narcomanilor".

Legea Sistemului de Ingrijire Medicala a fost dezbatuta de catre Parlamentul Lituanian la 1 Decembrie 1998 si a fost adoptata mai tarziu. In concordanta cu aceasta lege Consiliul de sanatate care participa la politica impotriva Drogurilor, Alcoolului si Tutunului.

Legea privind Constitutiile de Ingrijire Medicala a introdus noi reglementari pentru Centrele de Probleme cu Dependenta in 1998.

Centrul de Sanatate Mentala si Probleme de Dependenta ar trebui sinantate din Bugetul Statului.

Cadrul institutional

Institutii guvernamentale, non-guvernamentale si de tineret sunt angrenate in prevenirea consumului de droguri.

Consiliul National de Sanatate

Infiintat de catre Parlamentul Lituanian (Decretul Nr. VII-612 din 05.01.1998) urmareste intarirea sanatatii publice si implicarea populatiei in rezolvarea problemelor de sanatate si coordonarea activitatilor organizatiilor non-guvernamentale, a institutiilor statului in urmatoarele cazuri : politici educationale asupra sanatatii, politica impotriva alcoolului, tutunului si drogului si controlul acestora. Consiliul raporteaza Parlamentului. Actioneaza ca un organ sfatuitor al Parlamentului.

Agentia de control asupra tutunului

A fost aprobata de Parlament prin Decretul Nr. 683 din 12.06.1996 impreuna cu alte organizatii guvernamentale urmareste implementarea politicii nationale impotriva tutunului. Aceasta Agentie controleaza implementarea Legii Controlului Tutunului si Alcoolului. Infiintata de Guvern, aceasta ii raporteaza.

Comisia Guvernamentala de Control al Drogurilor

Incluzand reprezentanti a 11 ministere, a fost infiintata de catre Guvern si urmareste coordonarea activitatilor institutiilor si organizatiilor responsabile de controlul drogurilor si substantelor psihotrope.

Fiecare minister si institutie au propriile insarcinari si sarcini. Cerinta controlului drogurilor a crescut insotita fiind de cresterea scopului activitatilor Comisiei Guvernamentale de Control al Drogurilor.

Comisia participa activ la constituirea politiei antidrog, evaluarea situatiei drogurilor, coopoerand cu institutiile non-guvernamentale, mass-media si elaborarea legilor sau a altor documente importantecu privire la controlul si prevenirea consumului de droguri, operand intr-un sistem international de organizatii cum ar fi : ONU, EU, PHARE PROGRAMS, Tarile nordice, WHO ocupandu-se cu prevenirea si controlul drogurilor.

Comisia antidrog a Agentiei de Control a Sanatatii

Comisia a fost infiintata in cadrul Agentiei in 1995 prin Decretul Ministerului Sanatatii. Comisia infaptuieste controlul drogului si a substantelor psihotrope folosite in scopuri medicale sau stiintifice, elibereaza licente pentru activitatile care necesita folosirea acestor substante, ofera permise pentru introducerea/scoaterea acestora, tine registre, inmaneaza rapoarte Comitetului Onu privind controlul international al drogurilor, pregateste documente relative. Aceasta comisie va fi intarita pentru o mai buna aplicare a Legii precursorilor.

Consiliul de coordonare privind consumul, prevenirea, tratamentul si reabilitarea din Ministerul Sanatatii

A fost infiintat de Ministerul Sanatatii in iunie 1988. consiliul este un corp sfatuitor care include specialisti in prevenirea consumului de droguri, reabilitarea, controlului. Consiliul adreseaza propuneri Ministerului Sanatatii cu privire la aplicarea masurilor de prevenire si control al drogurilor, ia in considerare si aproba metodologia privind tratamentul, prevenirea si reabilitarea, planifica pe baza de materialele primite, ofera concluzii si recomandari.

Centrul National de Promovare a Sanatatii Publice

A luat fiinta ca o institutie de sanatate publica subordonata Ministerului Sanatatii. Centrul este responsabil de crearea si aplicarea diferitelor programe de sanatate si educatie pentru incunostiintarea societatii si mai ales masuri de prevenire a consumului de droguri, tutun si alcool. Aplicarea programului de stat privind controlul tutunului este fixata de centru.

Biblioteca Nationala de Medicina

Este locul unde se afla documentatia privind problemele de dependenta, conform cu programul national. Finantarea in concordanta cu Programul National este stabilita pentru aceasta. Procesul de infiintare este inca in constituire in ceea ce priveste documentarea antidrog.

Centrul de Stat al Sanatatii Mentale

A fost o institutie noua de sanatate publica infiintata in 1 ianuarie 1999. centrul este responsabil de prevenirea secundara si tertiara a bolilor provocate de dependenta, precum si a registrelor cu bolile de mai sus. Centrul a fost fixat de Ministerul Sanatatii pentru a aplica programul de control asupra alcoolului.

Centrul Lituanian de prevenire a SIDA

Este responsabil pentru pevenirea infestarii cu HIV, incluzand aici si prevenirea infestarii in randul dependentilor de droguri injectabile si aplica masurile de reducere a raului. Centrul a infiintat un departament de reabilitare a narcomanilor.

Institutul Pedagogic

Acesta face parte din Ministerul Educatiei si Stiintei si este responsabil de pregatirea, asistenta si aplicarea programelor impotriva drogurilor in scoli, participa la studii internationale privind consumul de substante interzise, coordonarea programului UNDCP pentru prevenirea in scolile din tarile baltice.

Comisia de Expertiza a Ministerului Educatiei si Stiintei coordoneaza prevenirea consumului de substante interzise si activitati de educatie medicala.

Divizia de Investigatii ale traficului de droguri

A fost infiintata in cadrul Serviciul de Investigare a Crimei Organizate, din Departamentul de Politie al Ministerului de Interne. Aceasta unitate coopereaza cu Politia de Frontiera, cu Politia Municipala, Departamentul vamilor, analizeaza informatiile, efectueaza investigatii, operatiuni, evaluarea situatiilor, coopereaza cu structurile asemanatoare din alte tari si institutii internationale, coordoneaza programele de reducere a livrarii de droguri.

Consiliul de stat al tinerilor afaceristi

Fiinteaza in cadrul Guvernului si urmareste ajutarea rezolvarii problemelor psihologice ale tinerilor. In fiecare an, Consiliul finanteaza proiecte antidrog :1997- fonduri catre 4 proiecte, 1998- la 12 proiecte.

Organizatii non-guvernamentale ale tinerilor

Rolul acestor ONG-uri a crescut in cadrul comunitatii in ceea ce priveste prevenirea antidrog. Sunt ONG-uri:Societatea ,,Baltu Ainiai", Centrul Vyskupo Motiejaus Valanciaus etc. In orasele mari si in Druskininkai parintii dependetilor de droguri si-au stabilit anumite grupuri, cluburi de alcoolici anononimi, familiei ale drogurilor in toata tara. Au luat fiinta organizatii care ajuta dependentii de droguri sau alcool: Organizasia Dependentilor din cadrul Centrului de Reabilitare a bolnavilor cu SIDA. Aceste organizatii sunt finantate din fonduri pupiblice sau internationale sau din Programul National Impotriva Drogurilor. In 1998 Centrul de Ajutor al Tinerilor a publicat un ghid care contine organizatiile ofertante de ajutor social si psihologic.

Colaborarea internationala

Cooperarea internationala a inceput dupa ce Lituania si-a recapatat independeta si a contribuit enorm la demersurile impotriva drogurilor. Tarile scandinave au fost primele sa sustina si sa ofere asistenta Lituaniei. In 1993 Comitetul Nordic de Control al Drogurilor a organizat o conferinta nord-balcanica in materie de droguri. Apoi a inceput si cooperarea cu celalte state - UNDCP avandu-si un birou regional la Riga, INCB-ul. O foarte importanta dezvoltare a cooperarii internationale a fost programul PHARE al U.E. ,,Lupta inpotriva drogurilor in Europa centrala si de est". Dupa ce Lituania a devenit membra a Consiliului Europei a inceput cooperarea cu Grupul Pompido. Lituania este membra a OMS, Ministerul de interne Lituanian cooperaza cu INTERPOL-ul, vamile Lituaniei fac parte din Organizatia Mondiala a Vamilor. Grupul Mini-Dublin actioneaza in Vilnius.

Lituania este un membru asociat al U.E. in pregatire de aderare. Tarile Baltice au pus la punct Ansamblul Baltic si cooperarea in domeniul antidrog. In noiembrie 1997, Ansamblul Baltic a adoptat rezolutia privind drogurile.

Lituania este parte la toate conventiile ONU:

1961- Conventia asupra Drogurilor

1971- Conventia asupra psihotrope

1998- Conventia privind lupta impotriva traficului ilicit de droguri si substante psihotrope

Lituania coopereaza cu alte organizatii de lupta impotriva drogurilor, cum ar fi "Orasele Europene impotriva Drogurilor", Vilnius a semnat Declaratia de la Stockholm, reprezentante ale diferitelor Organizatii internationale au sedii in Lituania.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1724
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved