Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie

RESURSELE NATURALE ALE EUROPEI

geografie

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Grupa Fagaras
HARTA POLITICǍ A EUROPEI
MUNTII APUSENI
Judetul Tutova - Stema judetului Tutova
Pamantul raportare in timp si spatiu
Campia de Vest
Orasul Londra
DOBROGEA
Vulcanii
DELTA DUNARII

TERMENI importanti pentru acest document

: resursele naturale ale europei : resursele europei : resurse naturale ale europei : referat geografie resursele naturale ale europei :

RESURSELE NATURALE ALE EUROPEI

In Europa, resursele subsolului sunt strans legate de formatiunile geologice, in concordanta cu structura si cu varsta lor. Sub acest aspect, principalele bogatii minerale ale continentului sunt cantonate in partea nordica a continentului, in special in Europa Hercinica.

In unitatea hercinica a Muntilor Ural este recunoscuta prin varietatea zacamintelor de minereuri feroase (fier si mangan), printre cele mai importante din Europa fiind cele de minereuri neferoase (bauxita, aur, platina, diamante), de combustibili minerali (carbune, petrol) si de sare gema.

Platforma hercinica a Europei de Mijloc prezinta importante zacaminte de fier si carbuni (Bazinul Ruhr, Saar, Podisul Boemiei, Bazinul Sileziei, arhipelagul Britanic etc.), la acestea adaugandu-se si rezerve de cupru, plumb, zinc etc.

Meseta Iberica, de aceeasi varsta cu primele, este cunoscuta pentru zacamintele de fier, carbuni si mercur.

Platforma Rusa, unitate precambriana formata din campii si podisuri, contine importante zacaminte de fier, la Krivoi-Rog si Kursk, in Ucraina, precum si resurse de carbune, in Bazinul Donetk si Bazinul Peciora. Tot in aceasta parte a Europei au fost indentificate rezerve de bauxita, mangan si petrol.

Peninsula Scandinava este o unitate precambriana si caledonica, avand munti si podisuri vechi ce dispun de importante zacaminte de minereu de fier, mai ales in Suedia, de zacaminte de minereu de cupru, nichel si zinc.

Orogenul alpino-carpatic este foarte important, in primul rand prin resursele metalifere:aur, argint, cupru, fier, mangan, bauxita, dar si prin zacamintele de sare care apar in Subcarpati, cele mai importante zacaminte de sare din Europa si din Depresiunea Colinara a Transilvaniei. Petrolul si gazele naturale se exploateaza din Subcarpati, din Depresiunea Colinara a Transilvaniei, iar carbunii, din Carpati. In Muntii Dinarici exista resurse de bauxita, iar in Carpati si Peninsula Italica, marmura si sulf.In ultimele decenii, descoperirea hidrocarburilor in Bazinul Marii Nordului a completat harta resurselor energetice a continentului european.

In categoria resurselor de subsol legate de vulcanism, sunt incluse izvoarele minerale carbogazoase, care sunt distribuite in Romania pe cel mai intins areal la nivelul Europei.

Resursele de suprafata sunt reprezentate de intinsele terenuri cu sol fertil, ce detin 2/3 din suprafata Europei si care se intind de la nivelul campiilor pana in muntii josi. La acestea se adauga padurile, ce acopera suprafete foarte mari din nordul Europei, in sistemul muntos alpin, precum si in masivele hercinice, si pasunile existente in regiunile muntoase din Peninsula Scandinavica, in Arhipelagul Britanic, in masivele montane, precum si in zona de tundra.


loading...DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 5677
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site