Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
DemografieEcologie mediuGeologieHidrologieMeteorologie


Originea carbunilor

Geologie



+ Font mai mare | - Font mai mic



Originea carbunilor

Carbunele de pamant este o roca sedimentara caustobiolitica si provine din incarbonizarea resturilor vegetale. Procesul de transformare se desfasoara lent, in absenta oxigenului atmosferic, la presiuni si temperaturi ridicate care depind de adancimea la care se afla acumularile vegetale.
Formarea carbunilor a avut loc in ere geologice diferite. Substantele carbunoase sunt intalnite chiar in strate precambiene. Acumularile de carbune dateaza insa din permocarbonifer pana in neozoic.
Ca urmare a puterii calorice pe care o degaja, carbunii sunt folositi pe scara larga in industria energetica. Carbunii superiori dezvolta 7000-9000 kcal/kg, iar cei inferiori 2600-5000 kcal/kg.
De asemenea, carbunii superiori sunt folositi la obtinerea cocsului care rezulta din procesul de carbonizare la temperaturi inalte. Cocsul, la randul lui, este utilizat drept combustibil in siderurgie la topirea minereurilor, dar si ca materie prima sau produs auxiliar la fabricarea fontei, a carburii de calciu si a altor derivate industriale.
In secolul al XIX-lea, carbunii au avut un rol fundamental in dezvoltarea industriei.
Clasificarea carbunilor
Dupa origine, vechime, compozitie, putere calorica, umiditate, reziduuri provenite din arderea si prelucrarea lor, se impart in:



Carbuni superiori (huila, antracit);

Carbuni inferiori (carbune brun, lignit, turba).

Carbunii inferiori


Lignitul numit si carbune brun dupa culoarea lui, este cel mai putin modificat si are cel mai mic continut de carbon de aproximativ 30%. In timpul arderii acesta degaja mult fum si relativ putina caldura. Acest tip de carbune are culoarea galben-brun pana la negru. Are un aspect lemnos si o structura lemnoasa pronuntata. Spartura lemnoasa contine uneori incluziuni cu aspect pamantos sau negru lucios.

Turba este cel mai tanar carbune, din Neogen, formandu-se si astazi. Contine 52 - 62 % carbon in masa combustibila, iar prin incalzire degaja foarte multe materii volatile. In momentul extractiei ea contine 75 - 80 % umiditate, ca urmare trebuie uscata, stare in care are o putere calorifica de 12 - 20 MJ/kg. Turba uscata si brichetata se foloseste drept combustibil casnic. De asemenea, ea se poate folosi ca material filtrant sau ca ingrasamant. Turba are culoarea galben inchis pana la negru. Acest tip de carbune se gaseste in structura vegetala fibroasa pronuntata.

Carbunele brun este un carbune mai vechi, din Paleogen. Contine 60 - 78 % carbon in masa combustibila, iar prin incalzire degaja multe materii volatile. In momentul extractiei contine 30 - 45 % umiditate. Are o putere calorifica de 6 - 18 MJ/kg (uzual 7 - 9 MJ/kg). Este mult folosit, in special lignitul, care se gaseste in cantitati mari, de exemplu in Romania in bazinul Olteniei, in scopuri energetice, fiind combustibilul clasic in termocentralele pe baza de carbune.

Carbunele brun pamantos are culoare brun inchis si un aspect pamantos, amorf, sfaramicios, fara structura vegetala.

De asemenea, mai sunt inca doua tipuri de carbune brun, si anume: carbunele brun cu luciu smolos, de culoare neagra si carbunele brun mat, de culoare brun spre negru.

Carbunele brun huilos este un carbune specific Romaniei, are aspect de huila, insa putere calorifica sub 20 MJ/kg, ca urmare nu poate fi considerat huila. Este folosit in scopuri energetice.

Topul tarilor ce exploateaza carbuni



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3305
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved