Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

loading...

ArheologieIstoriePersonalitatiStiinte politice


De la „partida nationala” la sistemul politic pluripartdist in Romania secolelor XIX-XX

Istorie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
IMPACTUL PRODUS ASUPRA SSI DE IESIREA ROMANIEI DIN AXA SI ALATURAREA ARMATEI ROMANE LA COALITIA NATIUNILOR UNITE
BIZANTUL SUB MANUIL II SI IOAN VIII
Tratatul de la Versailles - Schimbari teritoriale
William Fetty
Thomas Bennet
ORGANIZAREA PRESTATALA SI DREPTUL IN PERIOADA SECOLELOR III – XIV
Bizantul in perioada dintre Macedoneni si Comneni (1056-1081)
ULTIMILE ZILE DE PACE
SFERELE DE INFLUENTA
STATUL SI DREPTUL GETO-DAC (sec. I i. Hr. – sec. I d. Hr.)

De la „partida nationala” la sistemul politic pluripartdist in Romania secolelor XIX-XX

A. Sistemul politic in prima jumatate a secolului XIX

Venirea domnului strain , a coincis cu perioada coagularilor politico-doctrinare, dar pana la 1871, guvernele au fost mai ales coalitii ale curentelor liberale moderate sau radicale. Marea guvernare conservatoare din perioada 1871-1876, sprijinita de suveran si adunarea parlamentara a permis lui Lascar Catargiu sa depaseasca manifestarile antidinastice din epoca razboiului franco-prusac si sa stabilizeze situatia poliotica si financiara
B. Aparitia PNL

Se initiaza in iunie 1875 prin coalitia de la Mazar-Pasa(in casa englezului Lakeman) ce aduce la un loc 61 de personalitati din tabara liberal-radicala a lui CA Rossetti si IC Bratianu cu ceea liberal-moderata a lui I Ghica si M Kogalniceanu, pe baza programului din 1848.

C. Partidul Conservator

Apare in 1880 ca o alternativa la liberali in jurul lui L Catargiu, PP Carp si a fratilor Lahovary. Cu o istorie marcata de dispute, dizidente si contradictii, cu un aport intelectual-ideologic al Junimii, ea a generat mai degraba un sistem de principii si idei decat un program compatibil a se masura cu cel al liberalilor.

D. Intre pluripartidism si regimurile partidului unic in Romania secolului XX

Dupa primul razboi mondial se introduce in Romania votul universal pentru toti barbatii de peste 21, ceea ce creste numarul electorilor de la 101.000 directi si 1 milion indirecti in 1911 la 3 milioane in 1920.     Ca urmare a votului universal si al reformei agrare dispar Partidul Conservator , dar si partidele regionale. Se consolideaza si se extinde PNL, apare in 1926, al doilea mare partid PNT(prin fuziunea PNR din Transilvania cu PT din Vechiul Regat), sunt create partide noi(P Poporului, LANC) , dar si partide etnice si de extrema stanga sau dreapta. Democratia imperfecta este insa amenitata de ascensiunea europeana a regimurilor totalitare

E. De la regimul partidului unic la democratie (1938-1990)

Lovitura de stat a lui Carol al-II-lea din 10 februarie 1938, duce la interzicerea partidelor politice, inlocuite cu partidul unic FRN/PN si lichidare fizica a unor opozanti in frunte cu liderii miscarii legionare a lui CZ Codreanu. Dupa abdicarea lui Carol si scurta perioada a „statului national-legionar” septembrie 1940-ianuarie 1941, urmeaza guvernarea militara antonnesciana. Restaurarea constitutiei din 1923 si a sistemului pluripartid este efemera in perioada 23 august 1944 – 6 martie 1945. Comunizarea Romaniei inceputa prin impunerea guvernului prosovietic dr.P Groza determina in perioada 6 martie 1945 – 30 decembrie 1947 lichidarea PNT, PNL si absorbtia PSD de catre PCR, introducerea sistemului politic unipartid comunist pana in 22 decembrie 1989.
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 927
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site