Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AdministratieDrept

Curatela

legislatie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
REGULAMENTUL privind desfasurarea concursului de admitere - la Departamentul de Educatie Continua si Invatamant la Distanta
CODUL DE PROCEDURA DISCIPLINARA
Legea nr. 76/ 16 ianuarie 2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca
Capacitatea civila a persoanei fizice
Despre uzufruct
NSPM pentru comertul cu ridicata si cu amanuntul
INFRACTIUNEA
Despre bunuri in general
DISPOZITI GENERALE , CIRCULATIA PE DRUMURILE PUBLICE
Uzul si abitatia

CuratelaCazuri de instituire

Art.187 In afara de cazurile prevazute de lege, instanta tutelara poate institui curatela:

a) daca, din cauza batranetii, a bolii sau a unei infirmitati fizice, o persoana, desi capabila, nu poate, personal, sa-si administreze bunurile sau sa-si apere interesele in conditii corespunzatoare si, din motive temeinice, nu-si poate numi un reprezentant sau administrator;

b) daca din cauza bolii sau din alte motive o persoana, desi capabila, nu poate, nici personal, nici prin reprezentant, sa ia masurile necesare in cazuri a caror rezolvare nu sufera amanare;

c) daca o persoana, fiind obligata sa lipseasca vreme indelungata de la domiciliu, nu a lasat un mandatar sau administrator general;

d) daca o persoana a disparut fara a exista informatii despre ea si nu a lasat un mandatar sau administrator general.

 

Competenta instantei tutelare

Art.188 Instanta tutelara competenta este:

a)      in cazul prevazut la art.187 lit.a), instanta de la domiciliul persoanei reprezentate;

b)      in cazul prevazut la art.187 lit.b), fie instanta de la domiciliul persoanei reprezentate, fie instanta de la locul unde trebuie luate masurile urgente;

c)      in cazurile prevazute la art.186 lit.c) sau d), instanta de la ultimul domiciliu din tara al celui lipsa ori al celui disparut.

 

Persoana care poate fi numita curator

Art.189 Poate fi numit curator orice persoana in masura sa indeplineasca aceasta sarcina.

(2) Cand cel interesat a desemnat, prin act unilateral sau prin contract de mandat, incheiate in forma autentica, o persoana care sa fie numita curator, aceasta va fi numita cu prioritate. Dispozitiile art.124-129 se aplica in mod corespunzator.

 

Efectele curatelei

Art.190 In cazurile prevazute la art.187, instituirea curatelei nu aduce nicio atingere capacitatii celui pe care curatorul il reprezinta.

 
Procedura de instituire

Art.191 (1) Curatela se poate institui la cererea celui care urmeaza a fi reprezentat, a sotului sau, a rudelor sau a celor aratati in art.121.

(2) Curatela nu se poate institui decat cu consimtamantul celui reprezentat, in afara de cazurile in care consimtamantul nu poate fi dat.

(3) Numirea curatorului se face de instanta tutelara, cu acordul celui desemnat, printr-o incheiere care se comunica in scris curatorului si se afiseaza la sediul instantei tutelare, precum si la primaria de la domiciliul celui reprezentat.

 

Continutul curatelei

Art.192 (1) In cazurile in care se instituie curatela, se aplica regulile de la mandat, cu exceptia cazului in care, la cererea persoanei interesate ori din oficiu, instanta tutelara va hotari ca se impune investirea curatorului cu drepturile si obligatiile unui administrator insarcinat cu simpla administrare a bunurilor altuia.

(2) Daca sunt aplicabile regulile de la mandat, instanta tutelara poate stabili limitele mandatului si poate da instructiuni curatorului, in locul celui reprezentat, in toate cazurile in care acesta din urma nu este in masura sa o faca.

 

Inlocuirea curatorului

Art.193 Curatorul este in drept sa ceara inlocuirea sa dupa trei ani de la numire.

Incetarea curatelei

Art.194 Daca au incetat cauzele care au provocat instituirea curatelei, aceasta va fi ridicata de instanta tutelara la cererea curatorului, a celui reprezentat sau a celor prevazuti in art.121.

 

Dispozitii speciale

Art.195 Dispozitiile prezentului capitol nu se aplica si curatorului special prevazut de art.159, art.169 si art.176. In aceste din urma cazuri, drepturile si obligatiile stabilite de lege in sarcina tutorelui se aplica, in mod corespunzator, si curatorului special.

 
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 646
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site