Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AdministratieDrept

Ocrotirea interzisului judecatoresc

legislatie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Restituirea prestatiilor
ORDONANTA DE URGENTA nr. 34 din 19 aprilie 2006 (*actualizata*)
NORME METODOLOGICE din 14 martie 2007 de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handica
NOTIUNI DE LEGISLATIE - CABINET MEDICAL INDIVIDUAL
Notificare ROMTELECOM
Lege nr. 272 din 21/06/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului
Reorganizarea persoanei juridice
Legislatia romana de presa –intre contextualizare si vocatia mondiala
Contractul de schimb
Garantiile autonome

Ocrotirea interzisului judecatorescConditii

Art.173 – (1) Persoana care nu are discernamantul necesar pentru a se ingriji de interesele sale, din cauza alienatiei ori debilitatii mintale, va fi pusa sub interdictie judecatoreasca.

            (2) Pot fi pusi sub interdictie judecatoreasca si minorii cu capacitate de exercitiu restransa.

 

Persoanele care pot cere punerea sub interdictie

Art.174 – Interdictia poate fi ceruta de persoanele prevazute in art.121  care este aplicabil in mod corespunzator.

 

Desemnarea tutorelui

Art.175 – Orice persoana care are capacitatea deplina de exercitiu poate desemna prin act unilateral sau contract de mandat, incheiate in forma autentica, persoana care urmeaza a fi numita tutore pentru a se ingriji de persoana si bunurile sale in cazul in care ar fi pusa sub interdictie judecatoreasca. Dispozitiile art.124 alin.(3) se aplica in mod corespunzator.

 

Numirea unui curator special

Art.176 – In caz de nevoie si pana la solutionarea cererii de punere sub interdictie judecatoreasca, instanta tutelara va putea numi un curator special pentru ingrijirea si reprezentarea celui a carui interdictie a fost ceruta, precum si pentru administrarea bunurilor acestuia.

 

Procedura

Art.177 – Solutionarea cererii de punere sub interdictie judecatoreasca se face potrivit dispozitiilor Codului de procedura civila.

 

Opozabilitatea interdictiei

Art.178 – (1) Interdictia isi produce efectele de la data cand hotararea judecatoreasca a ramas definitiva.

         (2) Cu toate acestea, lipsa de capacitate a celui interzis nu va putea fi opusa unei terte persoane decat de la data indeplinirii formalitatilor de publicitate prevazute de Codul de procedura civila, afara numai daca cel de-al treilea a cunoscut punerea sub interdictie pe alta cale.

 

Comunicarea hotararii de punere sub interdictie judecatoreasca

Art.179 – (1) Hotararea de punere sub interdictie va fi comunicata, in conditiile legii, instantei tutelare, care va desemna de indata un tutore pentru ocrotirea celui pus sub interdictie judecatoreasca. Dispozitiile art.124-129  se aplica in mod corespunzator.

           (2) De asemenea, hotararea de punere sub interdictie ramasa definitiva va fi comunicata si autoritatilor de sanatate publica teritoriale, pentru ca acestea sa instituie asupra celui interzis, potrivit legii, o supraveghere medicala permanenta.

 

Aplicarea regulilor de la tutela

Art.180 – Regulile privitoare la tutela minorului care nu a implinit varsta de 14 ani se aplica si in cazul tutelei celui pus sub interdictie judecatoreasca, in masura in care legea nu dispune altfel.
 

Actele incheiate de cel pus sub interdictie judecatoreasca

Art.181 – Actele juridice incheiate de persoana pusa sub interdictie judecatoreasca, altele decat cele prevazute de art.43 alin.(3), sunt lovite de nulitate relativa, chiar daca la data incheierii lor aceasta ar fi lucrat cu discernamant.

Inlocuirea tutorelui

Art.182 – Tutorele celui pus sub interdictie judecatoreasca este in drept sa ceara inlocuirea sa dupa trei ani de la numire.

 

Obligatiile tutorelui

Art.183 – (1) Tutorele este dator sa ingrijeasca de cel pus sub interdictie judecatoreasca, spre a-i grabi vindecarea si a-i imbunatati conditiile de viata. In acest scop, se vor intrebuinta veniturile si, la nevoie, toate bunurile celui pus sub interdictie judecatoreasca.

         (2) Instanta tutelara, luand avizul consiliului de familie si consultand un medic de specialitate, va hotari, tinand seama de imprejurari, daca cel pus sub interdictie judecatoreasca va fi ingrijit la locuinta lui sau intr-o institutie sanitara.

         (3) Cand cel pus sub interdictie judecatoreasca este casatorit, va fi ascultat si sotul acestuia.

 

Liberalitatile primite de descendentii interzisului judecatoresc

Art.184 – Din bunurile celui pus sub interdictie judecatoreasca, descendentii acestuia pot fi gratificati sau inzestrati de catre tutore cu avizul consiliului de familie si cu autorizarea instantei tutelare, fara insa sa se poata da scutire de raport.

Minorul pus sub interdictie judecatoreasca

Art.185 – (1) Minorul care, la data punerii sub interdictie judecatoreasca, se afla sub ocrotirea parintilor, ramane sub aceasta ocrotire pana la data cand devine major, fara a i se numi un tutore. Dispozitiile art.183 sunt aplicabile si situatiei prevazute in prezentul alineat.

         (2) Daca la data cand minorul devine major acesta se afla inca sub interdictie judecatoreasca, instanta tutelara numeste un tutore.

         (3) In cazul in care, la data punerii sub interdictie judecatoreasca, minorul se afla sub tutela, instanta tutelara va hotari daca fostul tutore al minorului pastreaza sarcina tutelei sau daca trebuie numit un nou tutore.

 

Ridicarea interdictiei judecatoresti

Art.186 – (1) Daca au incetat cauzele care au provocat interdictia, instanta judecatoreasca va pronunta ridicarea ei.

         (2) Cererea se poate introduce de cel pus sub interdictie judecatoreasca, de tutore, precum si de cei prevazuti in art.121.

         (3) Hotararea prin care se pronunta ridicarea interdictiei judecatoresti isi produce efectele de la data cand a ramas definitiva.

         (4) Cu toate acestea, incetarea dreptului de reprezentare al tutorelui nu va putea fi opusa decat in conditiile art.178 alin.(2), care se aplica in mod corespunzator.

 
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 687
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site