Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE

AdministratieDrept

Reprezentarea succesorala

legislatie

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
REGULAMENT privind crearea unui Cod Comunitar asupra regulilor ce stau la baza liberei circulatii a persoanelor peste frontiere (codul Frontierelor Sc
Proprietatea privata - Dispozitii generale
METODOLOGIE privind fundamentarea cifrei de scolarizare
Contractul de furnizare
Decaderea din exercitiul drepturilor parintesti
Fideiusiunea
CODUL DE PROCEDURA CIVILA
Despre legea civila
PRINCIPALELE PREVEDERI - VERIFICAREA OFICIALA PERIODICA A RECIPIENTELOR STABILE SUB PRESIUE
Cambia, cecul, biletul la ordin

Reprezentarea succesoralaNotiune

Art.979 Prin reprezentare succesorala, un mostenitor legal de un grad mai indepartat, numit reprezentant, urca, in puterea legii, in drepturile ascendentului sau, numit reprezentat, pentru a culege partea din mostenire ce i s-ar fi cuvenit acestuia daca nu ar fi fost nedemn fata de defunct sau decedat la data deschiderii mostenirii.

Domeniu de aplicare

Art.980 (1) Pot veni la mostenire prin reprezentare succesorala numai descendentii copiilor defunctului si descendentii fratilor sau surorilor defunctului.

(2) In limitele prevazute la alin.(1) si daca sunt indeplinite conditiile mentionate la art.981, reprezentarea opereaza in toate cazurile, fara a deosebi dupa cum reprezentantii sunt rude de acelasi grad ori de grade diferite in raport cu defunctul.

Conditii

Art.981 (1) Poate fi reprezentata persoana lipsita de capacitatea de a mosteni, precum si nedemnul, chiar aflat in viata la data deschiderii mostenirii si chiar daca renunta la mostenire.

(2) Pentru a veni prin reprezentare succesorala la mostenirea defunctului, reprezentantul trebuie sa indeplineasca toate conditiile generale pentru a-l mosteni pe acesta.

(3) Reprezentarea opereaza chiar daca reprezentantul este nedemn fata de reprezentat sau a renuntat la mostenirea lui ori a fost dezmostenit de acesta.

Efectul general al reprezentarii succesorale
Art.982 (1) In cazurile in care opereaza reprezentarea succesorala, mostenirea se imparte pe tulpina.

(2) Prin tulpina se intelege:

-         inauntrul clasei intai, descendentul de gradul intai care culege mostenirea sau este reprezentat la mostenire;

-         inauntrul clasei a doua, colateralul privilegiat de gradul al doilea care culege mostenirea sau este reprezentat la mostenire.

(3) Daca aceeasi tulpina a produs mai multe ramuri, in cadrul fiecarei ramuri subdivizarea se face tot pe tulpina, partea cuvenita descendentilor de acelasi grad din aceeasi ramura impartindu-se intre ei in mod egal.

Efectul particular al reprezentarii succesorale

Art.983 (1) Copiii nedemnului conceputi inainte de deschiderea mostenirii de la care nedemnul a fost exclus vor raporta la mostenirea acestuia din urma bunurile pe care le-au mostenit prin reprezentarea nedemnului, daca vin la mostenirea lui in concurs cu alti copii ai sai, conceputi dupa deschiderea mostenirii de la care a fost inlaturat nedemnul. Raportul se face numai in cazul si in masura in care valoarea bunurilor primite prin reprezentarea nedemnului a depasit valoarea pasivului succesoral pe care reprezentantul a trebuit sa-l suporte ca urmare a reprezentarii.

(2) Raportul se face potrivit dispozitiilor prevazute in Sectiunea 2 a Capitolului IV din Titlul IV al prezentei Carti.
Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 770
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2019 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site