Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


CAPACITATEA CIVILA

Administratie



+ Font mai mare | - Font mai mic



CAPACITATEA CIVILA

Calitatea de persoana fizica este recunoscuta prin lege , tuturor fiintelor umane, luate fiecare in parte , ca membre ale societatii , care se bucura de posibilitatea de a participa la raporturi juridice.Capacitatea de folosinta exprima aptitudinea persoanei de a avea drepturi si obligatii.Capacitatea de exercitiu reprezinta aptitudinea persoanei de a-si asuma obligatii savarsind acte juridice.



Caractere juridice ale capacitatii de folosinta

In cazul persoanei fizice:

Legalitatea aceasta capacitate este reglementata prin lege. Persoana fizica are capacitate de folosinta si in afara cazurilor prevazute de lege

Generalitatea- toate persoanele fizice au capacitate de folosinta

Inalienabilitatea - capacitatea de folosinta nu poate constitui obiect al actelor juridice. Nu se poate renunta nici in tot nici in parte la capacit de folosinta. Asemenea acte sunt lovite de nulitate . Capacitatea de folosinta inceteaza numai prin moarte.

Intangibilitatea- nici o fiinta umana nu poate fi ingradita in aceasta capacitate decat in cazurile prevazute de lege

Egalitatea - aceasta capacitate este egala pentru toate fiintele umane carora li se aplica legea romana. Nu se fac nici privilegii si nici discriminari.

Universalitatea- cetatenii beneficiaza de drepturile consacrate prin constitutie si prin alte legi.

Capacitatea de folosinta incepe la nasterea persoanei si se sfarseste la moartea acesteia.

Alaturi de persoanele fizice, persoanele juridice apar in circuitul civil ca subiecte de drepturi si obligatii. In aceasta calitate, ele au aptitudinea generala si abstracta de a dobandi drepturi si de a-si asuma obligatii si, invirtutea acesteia, pot dobandi drepturi si isi pot asuma obligatii.

In cazul personei juridice:

Legalitatea capacitatii de folosinta exprima ideea ca ea este prevazuta de lege, vointa partilor neavand nici un rol in privinta capacitatii e folosinta.

Generalitatea exprima caracterul ei abstract - general, aptitudinea de a avea drepturi si obligatii fara a exista o enumerare limitativa; generalitatea se raporteaza la scop.

Inalienabilitatea capacitatii de folosinta exprima ideea ca aceasta nu poate fi instrainata nici total, nici partial.

Actul juridic prin care o persoana juridica renunta sau instraineaza capacitatea de folosinta este lovit de nulitate absoluta, deoarece aceasta ar insemna insasi incetarea fiintei persoanei juridice, or incetarea ei poate avea loc numai prin modurile stabilitede lege (care sunt comasarea, divizarea si dizolvarea).

Intangibilitatea capacitatii de folosinta consta in faptul ca aceasta nu poate fi limitata sau ingradita decat in cazurile si conditiile stabilite de lege.

Specialitatea capacitatii de folosinta este caracterul juridic care diferentiaza continutul capacitatii de folosinta a persoanei fizice de cel al persoanei juridice. Daca in cazul persoanelor fizice capacitatea de folosinta are un continut identic pentru toate persoanele, in cazul persoanelor juridice aceasta calitate difera de la o persoana juridica la alta, in functie de scopul pentru care persoana a fost infiintata. Astfel, Decretul nr. 31/1954, prevede , Persoana juridica nu poate avea det acele drepturi care corespund scopului ei, stabilit prin lege, act de infiintare sau statut.' Asadar, intinderea capacitatii de folosinta a persoanei juridice este limitata de principiul specialitatii acestei capacitati, iar principiul se raporteaza la scopul persoanei juridice stabilit de lege, act de infiintare sau statut.

Capacitatea de exercitiu    in cazul persoanei fizice este capacitatea persoanei de a-si execita drepturile si de a-si asuma obligatiile savarsind acte juridice.

Capacitatea de exercitiu - 3 situatii juridice: capacitatea de exercitiu deplina, lipsa capacitate de exercitiu, capacitate de exercitiu restransa.

Capacitatea de exercitiu deplina constituie regula. Persoanele pot sa-si asume obligatii si sa beneficieze de drepturi subiective civile si sa incheie acte juridice fara reprezentant si fara incuviintare legala( in afara cazurilor prohibite de lege).Inceputul capacitatii de exercitiu deplina este atunci cand persoana devine majora(18 ani) sau minorul care se casatoreste

Rezulta doua moduri prin care se obtine capacit de exercitiu deplina:    - la majorat- 18 ani    - prin casatorie - barbatul trebuie sa aiba 18 ani iar femeia 16( ori 15 pt motive temeinice si numai cu aviz dat de medic si primaria locala)

Incetarea capacitatii de exercitiu deplina: prin moarte , prin punerea sub interdictie judecatoreasca( reversibila). prin declararea nulitatii sau anularea casatoriei inainte ca femeia sa fi implinit 18 ani, daca se demonstreaza ca aceasta a fost de rea credinta.

Lipsa capacitatii de exercitiu: minorul care nu a implinit 14 ani, persoana aflata sub interdictie. Sunt in incapacitate juridica minorii si interzisii.

In materie testamentara lipsa capacit de executiva a minorului se intinde pana la varsta de 16 ani.

Capacitatea de exercitiu a persoanei juridice se dobandeste ca si capacitatea de folosinta la momentul infiintarii si inceteaza o data cu incetarea capacitatii de folosinta. Persoana juridica isi exercita drepturile sale si isi indeplineste obligatiile prin organele sale. Actele indeplinite de organele persoanei juridice sunt actele persoanei juridice insasi, iar faptele licite si ilicite comise de organele sale obliga persoana juridica, daca au fost indeplinite cu prilejul exercitarii functiei lor.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1116
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved