Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AdministratieDrept


PATRONATELE

Drept



+ Font mai mare | - Font mai mic



PATRONATELE

Notiunea de patron si importanta lui in relatiile de munca.



Termenul de patron deriva din latinescul "patronus" , care in dreptul roman, era de cele mai multe ori, stapanul de sclavi; el avea si semnificatia de ocrotitor, protector.

Esential pentru un patron este ca el stapaneste un patrimoniu.

In legislatia muncii, mai precis, in Legea patronatelor nr.356/2001, Legea nr. 130/1996 privind contractul colectiv de munca, Contractul colectiv de munca unic la nivel national si Codul muncii au definit notiunea de patron in diverse forme, continutul insa fiind acelasi. Astfel din dispozitiile acestor acte normative rezulta urmatoarele:

patronul poate fi atat o persoana juridica, cat si o pe5rsoana fizica autorizata;

este considerata patron orice persoana juridica, adica atat regiile autonome, societatile comerciale si companiile nationale, cat si asociatiile si fundatiile non-profit sau institutiile bugetare, care angajeaza personal salariat.

Sub aspectul importantei lor, patronii sunt o prezenta indispensabila in economiile de piata. Ei sunt cei care detin, exploateaza si administreaza capitalul, care angajeaza in munca, care angajeaza si conduc procesele de munca.

Totodata ei au calitatea de negociatori si, decide parte in contractele colective si individuale de munca. In cadrul raporturilor de munca patronul isi exercita direct prerogativele de care dispune si subordoneaza salariatii.

2. Dreptul de asociere si temeiul legal privind constituirea organizatiilor patronale.

Constitutia Romaniei recunoaste dreptul la libera asociere in partide politice, in sindicate, in patronate si in alte forme de asociere.

Pentru protejarea intereselor proprii, patronii au dreptul de a se asocia in mod liber, in grupari specifice, in asociatii patronale, federatii si confederatii.

Prin intermediul unor astfel de grupari, se urmareste apararea si promovarea intereselor profesionale, dezvoltarea unitatilor, eficientizarea activitatii, cresterea fortei, a puterii ce rezulta din actiunea comuna.

In ce priveste temeiul legal al constituirii organizatiilor patronale, in prezent acestea se supun dispozitiilor cuprinse in O.G. nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, Legea patronatelor nr.356/2001 si Codul muncii (Legea nr.53/2003).

Constituirea, organizarea si functionarea patronatelor potrivit Legii nr. 356/2001.

Patronatele sunt constituite pe activitati economice si organizate pe sectiuni, diviziuni, ramuri si la nivel national..

Un numar de cel putin 15 persoane juridice inmatriculate sau persoane fizice autorizate pot constitui un patronat.

Se pot constitui patronate cu un numar de cel putin 5 membri in ramurile in care acestia detin peste 70% din volumul productiei.

Patronatele isi pot constitui structuri organizatorice teritoriale proprii cu sau fara personalitate juridica.

De asemenea ele se pot constitui in uniuni, federatii, confederatii sau in alte structuri asociative.

Doua sau mai multe patronate pot constitui uniuni sau federatii patronale.

Mai multe uniuni sau federatii patronale se pot asocia in confederatii patronale.

Modul de constituire, organizare, functionare si dizolvare a unui patronat se reglementeaza prin statutul adoptat de catre membrii sai, cu respectarea dispozitiilor legale.

Statutul va cuprinde sub sanctiunea nulitatii urmatoarele elemente:

denumirea patronatului, sediul principal si, dupa ca, structurile teritoriale proprii, cu sau fara personalitate juridica;

obiectul de activitate si scopul;

patrimoniul initial, marimea si compunerea acestuia, cotizatiile, precum si alte surse de finantare legale;

drepturile si obligatiile membrilor;

organele de conducere;

raspunderi;

dizolvarea si lichidarea patronatului.

3.1.Personalitatea juridica a patronatului.

Personalitatea juridica a patronatelor se dobandeste potrivit legii asociatiilor si fundatiilor (O.G. nr.26/2000).

Astfel, oricare dintre asociati, pe baza imputernicirii date si cu dovada eliberata de Ministerul Justitiei privind disponibilitatea denumirii noii asociatii, poate formula o cerere de inscriere a asociatiei in Registru asociatiilor si fundatiilor aflat la grefa judecatoriei in a carei circumscriptie teritoriala urmeaza sa-si aiba sediul.

Cerea va fi insotita de procesul verbal de constituire, statutul autentificat, tabelul cuprinzand adeziunile, dovada existentei sediului si a mijloacelor financiare necesare in vederea desfasurarii activitatii..

Asociatia devine persoana juridica din momentul inscrierii ei in Registrul asociatiilor si fundatiilor.

3.2. Drepturile si obligatiile patronatelor.

In art. 232 -234 din Codul muncii si art. 8 -13 din Legea nr. 356/2001 sunt prevazute drepturile si obligatiile patronatelor.

In vederea realizarii scopului pentru care sunt infiintate, patronatele:

a)       reprezinta, promoveaza, sustin si apara interesele economice, tehnice si juridice ale membrilor lor;

b)      activeaza pentru deplina libertate de actiune a patronilor in scopul dezvoltarii si eficientizarii activitatii acestora;

c)       promoveaza concurenta loiala, in conditiile legii, in scopul asigurarii de sans4e egale fiecaruia dintre membrii lor;

d)      sunt consultate de guvern la initierea elaborarea si promovarea programelor de dezvoltare, restructurare, privatizare, lichidare, cooperare economica si participa in structurile de coordonare si gestionare a programelor cu Uniunea Europeana;

e)       desemneaza reprezentanti la negocierea si incheierea contractelor colective de munca, la alte tratative si acorduri in relatiile cu autoritatile publice si cu sindicatele.

Conform art. 235 din Codul muncii sunt interzise:

orice interventie a autoritatilor publice de natura a limita exercitarea drepturilor patronale sau a le impiedica exercitarea lor legala;

orice act de ingerinta al salariatilor sau al sindicatului, fie direct, fie prin reprezentantii lor sau prin membrii sindicatului, dupa caz, in constituirea asociatiilor patronale sau in exercitarea drepturilor lor.

Patrimoniul si finantarea activitatii

Legea 356/2001 prevede ca bunurile mobile si imobile apartinand patronatelor pot fi folosite numai in interesul acestora si potrivit scopului pentru care au fost infiintate. Ele pot dobandi, in conditiile legii, cu titlu oneros sau gratuit, orice fel de bunuri mobile sau imobile necesare in vederea realizarii scopului pentru care sunt infiintate.

Patronatul poate, in conditiile legii si ale statutului sau:

a.       sa acorde ajutor si credit mutual membrilor sai;

b.      sa editeze si sa tipareasca publicatii proprii;

c.       sa infiinteze si sa administreze, in interesul membrilor sai, unitati de cultura, invatamant si cercetare in domeniul activitatii patronale, unitati economico - sociale, comerciale, precum si banca proprie.

Sursele veniturilor patronale sunt: taxe de inscriere, cotizatii, contributii pentru fondul destinat negocierii colective de munca si activitati specifice, donatii, sponsorizari si alte venituri, potrivit statutelor si legilor in vigoare.

Veniturile patronatelor sunt destinate realizarii scopurilor pentru care au fost infiintate si nu pot fi repartizate membrilor acestora.

3.4. Reorganizarea si dizolvarea patronatelor.

Ca orice alta asociatie patronatele sunt supuse reorganizarii si dizolvarii.

Astfel, in caz de reorganizare, situatia patrimoniului va fi solutionata de organele de conducere ale acestuia ori, in caz de divergenta, de catre instantele de judecata.

In cazul dizolvarii, patrimoniul se imparte cu respectarea prevederilor statutului si ale dreptului comun in materie.

In termen de 15 zile de la dizolvare conducatorul patronatului sau lichidatorii patrimoniului sunt obligati sa solicite instantei judecatoresti competente sa faca mentiunea dizolvarii.

Organizatii patronale din tara noastra

In prezent in tara noastra exista mai multe organizatii patronale. Se apreciaza ca numarul total de organizatii, federatii, confederatii si uniuni patronale este de aproximativ 74. Printre acestea cele mai importante sunt:

Confederatia Patronala din Industria Romaniei;

Confederatia Nationala a Patronatului Roman;

Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania;

Uniunea Generala a Industriasilor di Romania;

Organizatii patronale europene si internationale

In Europa exista trei tipuri de organizatii patronale nationale :

de reprezentare a intereselor sociale;

de reprezentare a intereselor economice si comerciale;

de reprezentare a intereselor economico - comerciale si sociale.

Printre cele mai importante organizatii patronale europene si internationale amintim:

1.Uniunea Confederatiilor din Industrie si a Patronatelor din Europa, care reuneste 33 de confederatii patronale din 25 de tari europene;

2. Organizatia Internationala a Patronatului, este singura organizatie mondiala autorizata sa reprezinte interesele patronilor in toate problemele privind aspectele sociale si cele legate de munca la nivel international.

Aceasta organizatie, din care face parte si Patronatul Roman, are statut de consultant permanent pe langa Organizatia Natiunilor Unite si Organizatia Internationala a Muncii.

Membrii ei sunt organizatii patronale din aproape toate tarile lumii.

Scopul principal al sau este de a promova libera initiativa si de a apara interesele patronilor, precum si ale organizatiilor acestora.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 800
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved