Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Managementul participativ

management



+ Font mai mare | - Font mai mic



Managementul participativ

In contextul tendintelor de modernizare a managementului firmei, un loc aparte revine, prin importanta, dimensiunile si implicatiile sale, mutatiei spre managementul participativ.

Managementul participativ consta in exercitarea principalelor procese de management prin implicarea unui grup de proprietari si/sau de manageri si executanti, utilizand o gama variata de modalitati, intre care organismele participative institutiona-lizate ocupa o pozitie centrala.



Managementul participativ este mai mult decat un sistem de management, el este o stare de spirit ce caracterizeaza firmele competitive pe plan mondial si in Romania. Accentuarea acestei dimensiuni a managementului se reflecta in:

- implicarea organismelor participative de management in adoptarea celor mai importante decizii pentru prezentul si, mai ales, viitorul firmei;

- crearea de conditii organizatorice care sa faciliteze participarea directa sau prin reprezentare a componentilor firmei la derularea proceselor decizionale;

- amplificarea accesului salariatilor la fondul de informatii de care dispune firma;

- intensificarea comunicatiilor interpersonale;

Evolutia firmei spre managementul participativ are o determinare obiectiva in profundele transformari ce s-au produs in factorii ce conditioneaza caracteristicile si modalitatile de manifestare a proceselor de management. intre acestea semnalam:

dezvoltarea proprietatii, a obiectului acesteia;

cresterea dificultatii, complexitatii si diversitatii obiectivelor ce revin firmei si componen-telor sale;

multiplicarea si diversificarea influentelor exercitate de mediul ambiant national si international ce reclama forme de reactie rapide, deci decizii de anvergura, cu impact nemijlocit asupra caracteristicilor dimensionale si functionale ale firmei;

amplificarea importantei proceselor de management in cresterea eficientei;

amplificarea autonomiei decizionale, in special a societatilor comerciale, prin descentra-lizarea de "sus" in "jos" ori de "jos" in "sus", ceea ce implica decizii adecvate pentru exercitarea volumului sporit de atributii, responsabilitati si competente;

ritmul rapid de generare si implementare a schimbarilor, a NOULUI tehnic, tehnologic, economic si managerial, cu reflectare in comprimarea perioadelor de adoptare a deciziilor, situatie ce reclama antrenarea unui numar sporit de salariati in procesele decizionale;

ridicarea nivelului de pregatire profesionala si manageriala a managerilor si executantilor ce face posibila si necesara participarea reala a acestora la solutionarea decizionala a multiplelor probleme cu care se confrunta firma.

Sistemul managementului participativ presupune un ansamblu de fundamente, prin care, de altfel, se operationalizeaza continutul sau.

- fundamentul organizatoric asigura suportul procesual si structural pentru managementul participativ. La nivelul firmelor sunt create si functioneaza organisme participative de management - Adunarea generala a actionarilor, Adunarea generala a asociatilor, Consilii de administratie, Comitete de directii, Echipe manageriale etc. - ce dispun de atributii, responsabilitati si competente prin care se asigura adoptarea de decizii strategice si tactice, cu impact nemijlocit asupra functionalitatii si eficacitatii lor.

- fundamentul decizional presupune participarea componentilor firmei, amplasati pe diferite niveluri ierarhice, la derularea proceselor decizionale strategice, tactice si curente. O asemenea ipostaza este sensibil facilitata de promovarea si utilizarea unor instrumente manageriale clasice sau evoluate, precum managementul prin obiective, managementul prin bugete, managementul prin exceptii, delegarea, sedinta s.a.

- fundamentul motivational este asigurat de maniera de intrepatrundere a intereselor societatii, ale firmei si componentilor sai, ale stokeholderilor, in general, ale proprietarilor si managerilor, indeosebi. Pentru aceasta este necesara conceperea si operationalizarea unor mecanisme motivationale adecvate, a unor sisteme flexibile de cointeresare, axate pe gradul de realizare a obiectivelor previzionate si pe gradul de participare, de implicare a fiecarui salariat la realizarea acestora. imbinarea recompenselor/sanctiunilor de natura materiala cu cele moral-spirituale, diversificarea stimulentelor si corelarea acestora cu nevoile individuale sunt tot atatea elemente de amplificare a participarii la derularea proceselor de management. Dimensiunea participativa a managementului este, asadar, asigurata nu numai de crearea si
intretinerea unui cadru si a unui climat organizational adecvat, ci si de climatul motivational, care trebuie sa fie permanent stimulativ, sa elimine abordarile colectiviste, populiste in ceea ce priveste acordarea de recompense sau sanctiuni.

- fundamentul moral-spiritual il reprezinta un nou tip de cultura organizationala, o mentalitate diferita pe care personalul firmei o are fata de obiective si realizarea lor, fata de participare la procesele decizionale. Acest lucru este deosebit de evident in firmele privatizate, unde o parte din salariati este reprezentata de actionari, fiecare dintre acestia fiind nemijlocit interesat in derularea eficace a proceselor de munca, in marirea profitului si, implicit, in prosperitatea turmei si in castiguri proprii cat mai ridicate.

Mecanismele specifice economiei de piata, privatizarea, liberalizarea utilizarii parghiilor economico-financiare sunt cativa din factorii care declanseaza modificari profunde de cultura organizationala. Ele trebuie sustinute de promovarea unor sisteme de management flexibile, dinamice si eficiente, favorizante participarii active si responsabile a salariatilor la stabilirea si realizarea obiectivelor.

- fundamentul juridic este dat de reglementarea normativa a managementului
participativ, concretizata in legi, HG-uri etc., din care se detaseaza, ca importanta, Legea 31/1990 cu privire la societatile comerciale. Acestea prevad o gama larga de atributii, responsabilitati si competente pentru organismele participative de management, precum si mecanismele de asigurare a suportului economic, structural-procesual si motivational necesar participarii salariatilor la derularea proceselor de management.

Dimensiunea participativa a managementului firmelor romanesti poarta amprenta unor particularitati legate, in principal, de atributiile, responsabilitatile si competentele circum-scrise organismelor participative, de parametrii constructivi si functionali ai acestora.

Principalele organisme de management participativ, institutionalizate in tara noastra, sunt evidentiate de tabelul nr.3.3.

Astfel, cu titlu de exemplu, prezentam atributiile, responsabilitatile si competentele Adunarii generale a actionarilor si Consiliului de administratie.

Tabelul nr. 3.3.

Organisme participative de management

Nr. crt.

Statutul juridic al firmei

Organisme participative de management

Regie autonoma

Consiliul de administratie

2.a.

Societate comerciala pe actiuni

Adunarea generala a actionarilor Consiliul de administratie Comitetul de directie Comisia de cenzori

b.

cu raspundere limitata

Adunarea generala a asociatilor Consiliul de administratie Comisia de cenzori

c.

in comandita pe actiuni

Adunarea generala a actionarilor Administratori

Comisia de cenzori

d.

in comandita simpla

Asociati Administratori

e.

in nume colectiv

Asociati Administratori

Adunarea generala a actionarilor este un organism strategico-tactic. Principalele sale atributii sunt:

aproba statutul si contractul de societate;

aproba structura organizatorica a societatii, numarul de posturi si normativul de constituire a compartimentelor functionale si operationale;

numeste membrii Consiliului de administratie si ai Comisiei de cenzori, le stabileste atributiile si ii revoca;

aproba bilantul contabil si raportul de gestiune al Consiliului de administratie;

aproba bugetul de venituri si cheltuieli si programul de activitate pentru exercitiul financiar urmator;

hotaraste infiintarea sau desfiintarea unor unitati ale societatii;

hotaraste cu privire la contractarea de imprumuturi bancare pe termen lung;

hotaraste cu privire la marirea sau reducerea capitalului social;

hotaraste cu privire la fuziunea, divizarea sau dizolvarea societatii;

Consiliul de administratie este un organism tactico-operational ce exercita urmatoarele atributii:

angajeaza si concediaza personalul;

stabileste indatoririle si imputernicirile personalului societatii pe compartimente;

aproba incheierea de contracte de inchiriere pe baza hotararii Adunarii generale a actionarilor;

stabileste strategia si tactica de marketing, de cercetare-dezvoltare, asigurarea calitatii, protectiei mediului etc.;

supune anual Adunarii generale a actionarilor, in termen de 60 de zile de la incheierea exercitiului economico-financiar, raportul cu privire la activitatea societatii, bilantul si contul de profit si pierderi pe anul precedent, precum si proiectul de program de activitate si proiectul de buget al societatii pe anul in curs;

rezolva orice alte probleme stabilite de Adunarea generala a actionarilor sau care privesc conducerea curenta a activitatii.

Comisia de cenzori este un organism specializat de control si informare manage-riala care:

in cursul exercitiului financiar verifica gospodarirea fondurilor fixe si a mijloacelor circulante, a portofoliului de efecte, casa si registrele de evidenta contabila si prezinta consiliului de administratie rapoarte de activitate;

la incheierea exercitiului financiar controleaza exactitatea inventarului, a documentelor si informatiilor prezentate de Consiliul de administratie asupra fondurilor societatii, a bilantului si a contului de profit si pierderi, prezentand Adunarii generale a actionarilor un raport scris;

la lichidarea societatii controleaza operatiunile de lichidare;

prezinta Adunarii generale a actionarilor punctul de vedere privind propunerile de reducere a capitalului social.

Promovarea managementului participativ in firmele romanesti si straine se explica prin multiple avantaje; concomitent, acesta prezinta si cateva limite, asa cum evidentiaza tabelul urmator:

Tabelul nr. 3.4.

Avantaje si limite ale managementului participativ

Avantaje

Limite

. Cresterea nivelului general de

informare a proprietarilor si salariatilor

. ponderea indicata a timpului destinat consultarii subordonatilor si participarii la sedintele organismelor participative de management

. Creste gradul de fundamentare a deciziilor ca urmare a implicarii unui numar mare de proprietari si salariati la derularea proceselor decizionale

. diminuarea operativitatii solutionarii unor probleme

. se amplifica antrenarea stakeholderilor la stabilirea si realizarea obiectivelor firmei

. amplificarea unor cheltuieli legate de pregatirea reuniunilor, multiplicarea mate-rialelor, transportul componentilor unor organisme participative etc.

. folosirea, la un nivel superior, a poten-tialului profesional si managerial al persona-lului firmei.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2292
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved