Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...


ComunicareMarketingProtectia munciiResurse umane

Structura de organizare a productiei

management

+ Font mai mare | - Font mai mic


DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
REPROIECTAREA SUBSISTEMULUI ORGANIZATORIC
Dissertation Paper - Corporational Management in Times of Crisis- Payzone SA
MANAGEMENTUL CONFLICTELOR - Conflictele in organizatii
MANAGEMENTUL INSTITUTIILOR PUBLICE
Omogenitatea si selectia riscurilor
Functia de organizare - conceptul si componentele structurii organizatorice
Documentarea directa asupra faptelor empirice (practice)
Planificarea procesului managerial
ANALIZA SI REPREZENTAREA DATELOR REFERITOARE LA CALITATE
MANAGEMENTUL CONFLICTULUI

TERMENI importanti pentru acest document

structura de productie la sc : sisteme de organizare al productiei individuale : structura organizatorica mixta pentru productie : structura de productie mixta cuprinde : organizarea de productie mixta :

Structura de organizare a productiei

Tipologia structurilor de organizare a productiei

    Structura de organizare a productiei, ca subsistem al structurii organizatorice a intreprinderii, se constituie din urmatoarele elemente : loc de munca; zona tehnologica; sectie de productie.

    1.Locul de munca sau postul de lucru reprezinta veriga primara a structurii de productie, astfel organizata incat sa se execute fie o operatie tehnologica la o varietate mare de produse (locuri de munca universale) fie o operatie tehnologica la un singur tip de produs (locuri de munca specializate). La un loc de munca lucreaza fie un muncitor la o masina, fie un muncitor la mai multe masini automate, fie o echipa la o operatie de montaj – asamblare a unui produs complex.

2. Zona tehnologica  reprezinta acea veriga a structurii de productie constituita dintr-un ansamblu de locuri de munca interconditionate si grupate dupa criteriul tehnologic sau criteriul obiect de fabricatie.

Criteriul tehnologic presupune constituirea de ateliere sau sectoare de lucru formate din locuri de munca omogene din punct de vedere al operatiilor tehnologice care se executa, cum ar fi : atelier strungarie, atelier sudura, atelier vopsitorie, etc..

Criteriul obiect de fabricatie presupune constituirea de linii tehnologice de productie sau celule de fabricatie specializate in realizarea unui produs sau a unei game restranse de produse asemanatoare din punct de vedere constructiv si tehnologic.

3. Sectia de productie reprezinta un subsistem productiv distinct din punct de vedere administrativ, in care se executa fie un produs sau o subcomponenta a acestuia, fie se desfasoara un anumit stadiu al procesului de productie. Prin constituirea sectiilor de productie se asigura organizarea si coordonarea unitara a diferitelor activitati ce compun procesul tehnologic si care sunt interconditionate din punct de vedere tehnologic.

In cadrul sectiilor se pot constitui ateliere sau sectoare care realizeaza diferite faze ale procesului tehnologic, linii tehnologice, linii de productie, benzi rulante, linii de montaj – asamblare.

In functie de criteriile de constituire a sectiilor de productie, in practica se intalnesc trei tipuri de structuri de organizare a procesului de productie : structura pe procese; structura pe produse; structura mixta.

Structura pe procese presupune formarea de subunitati productive care sa asigure realizarea unui stadiu al procesului tehnologic. Conform acestui criteriu, in cadrul unei intreprinderi constructoare de masini se constituie sectii de:  turnatorie; forja; prelucrari mecanice; montaj- finisare.

Structura pe produse presupune formarea de subunitati specializate in realizarea unei grupe de produse omogene din punct de vedere tehnologic, sau subcomponente ale unor produse complexe. In figura 4.1. este prezentata o astfel de structura, corespunzatoare intreprinderii S.C. POLICOLOR S.A. ,Bucuresti.

Structura mixta care combina cele doua forme anterioare se utilizeaza frecvent in industria constructiilor de masini, unde sectiile pregatitoare (debitare, turnatorie, forja) sunt organizate pe procese, iar sectiile prelucratoare si cele in care se realizeaza montajul sunt organizate pe produse. In fig. 4.2. se prezinta o astfel de structura corespunzatoare intreprinderii UPETROM S.A. PLOIESTI.

 Fundamentarea structurii de productie a intreprinderii

Determinarea unei structuri optime de productie in intreprinderile industriale, presupune studiul si analiza conditiilor interne si externe. Acest proces se desfasoara in patru mari etape.

1. Primul pas consta in luarea deciziei privind gradul de integrare si specializare a productiei. In functie de aceasta, se prevad unitati de productie pentru toate stadiile procesului de productie (integrare completa) sau numai pentru anumite stadii ( integrare partiala). Evident, se tine seama de tendinta existenta pe plan mondial care, in conditiile actuale este de adancire a specializarii productiei si extindere a cooperarii. Astfel, in industria constructiilor de masini au fost proiectate intreprinderi specializate in montaj-asamblare care primesc componente de la diferiti subcontractanti, acestia reprezentand intreprinderi specializate in realizarea de repere sau subansamble componente.

2. In functie de gradul de integrare, tipologia produselor de fabricat sicantitatea din fiecare sortiment (stabilite prin planul de productie pe termen lung), se va adopta tipul de structura pentru conditiile de fabricatie astfel :

– structura pe produse pentru o productie de masa si serie mare;

– structura pe procese  corespunzatoare  productiei individuale si de serie mica;

- structura mixta corespunzatoare productiei de serie mijlocie.
In adoptarea tipului de structura se vor analiza avantajele si dezavantajele pentru ramura industriala data si conditiile concrete de fabricatie

3. In functie de volumul si gama sortimentala a productiei de realizat, se dimensioneaza subunitatile productive atat din punct de vedere al capacitatilor de productie, cat si din punct de vedere al fortei de munca.

4. In multe intreprinderi, pe langa sectiile productiei de baza, se organizeaza sectii auxiliare (energetica, scularie, intretinere si reparatii) si sectii de servire (transporturi, interne, depozitare, laboratoare). Dimensionarea acestor unitati se face in functie de volumul de lucrari privind reparatiile utilajului, asigurarea cu scule, dispozitive, verificatoare cu energie, volumul de transport intern. In stabilirea necesarului de unitati auxiliare si de servire trebuie sa se tina cont de cerintele organizarii moderne si tendintele existente pe plan mondial, care presupun apelarea la serviciile unor intreprinderi specializate in ceea ce priveste livrarea de energie, executarea de reparatii, care asigura realizarea acestora la o calitate mai buna si costuri mai scazute.

Parametrii de caracterizare ai structurilor de productie

Parametrii cu ajutorul carora pot fi analizate si comparate din punct de vedere structural, diferite unitati productive din mediul exterior sunt:

 –marimea unitatilor de productie masurata prin: capacitatea de productie ; volumul productiei fabricate ; volumul mijloacelor fixe ca numar, structura si valoare; numar total de muncitori ;

– balanta de capacitate pentru diferitele subunitati productive si marimea excedentelor/deficitelor de capacitate existente;

– ponderea unitatilor productive de baza, auxiliare si de servire in totalul unitatilor de productie ale intreprinderii;

– proportia existenta intre sectiile productiei de baza si celelalte sectii, determinata in functie de:  numar si valoare utilaje; marimea suprafetei de productie; numar muncitori

Text Box: Director executiv productie

Fig. 4.1. Structura de productie la S.C. POLICOLOR S.A.,Bucuresti

Text Box: Director productie

Fig.4.2. Structura de organizare a productiei  la S.C.UPETROM, Ploiesti

        


loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 842
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2018 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site